Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.

Публикувано от gogolcho 
Tod
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 10:06:36
Публичната продан е все още недобро решение.
ЧСИ-татс играят с банките и обявите са им нереално високи.
Ще дойде време когато ако на пазара нещо ще е 300 евро те ще го предлагат на по 200 и дори на 150.
Тъй като има голямо забавяне във процедурата на влизане в собственост и други неизвестни и известни (на запознатите) рискове - това не е предпочитан начин за набавяне на имот.
Всичко е много в началото с публичните продани - тепърва ще се разработи този пазар, но действително е логично да е с 50% по ниска цената от тези на свободния пазар.
Свободния пазар ще си остане предпочитан - тъй като цените отиват до своя разумен завършек и хората няма да им се разправя с глупости и рискове...


clap: Който не е продал - все още не е закъснял. Който продаде СЕГА - догодина ще си купи ДВА! *ok*

*book* Ето ви всеприетите ценообразуващи формули:

1. Средна заплата - квадратен метър.
Ако средната заплата за региона е 250 евро, то един апартамент с реални 100кв трябва да е 25 000 евро.

2. 8-10 годишен наем.
Ако средният наем на 100кв е 250 евро, то за 9 години ще генерира 27 000 евро. Махаме ремонти и паузи между наематели - слиза под 25 000.

Това са формули за нормални апартаменти с инфраструктура, отстояния, разположение, напълно завършени и за реални квадратури.
Важи за времена без пренасищане на пазара, без кризи и дефлации - при пренасищане, кризи и дефлации цените са много по-надолу от тези!
Всичко останало е лудост и следствие от лудостта!
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 10:08:52
Акредитивът е добро решение, но и то не е перфектно. Банката проверява документите от формалната им страна (впрочем същото прави и нотариусът).
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 10:12:19
Съгласен съм, че сделките на свободния пазар ще си останат предпочитани, но без да се заяждам, можете ли да ми кажете каква отговорност носи брокера, ако продаде имот с тежести или пък купувачът претърпи евикция впоследствие? Въпросът е реторичен - никаква отговорност не носи.
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 10:13:48
avatar
gogolcho Написал:
-------------------------------------------------------
> Акредитивът е добро решение, но и то не е
> перфектно. Банката проверява документите от
> формалната им страна (впрочем същото прави и
> нотариусът).

Ще се опитам да изкопам после линка.
Това, което са замислили като доверителна сметка към нотариата е по-добрата идея, в смиъл пак ще имаме форма на акредитив, но в случая нотарисуса ще отговаря и чрез застраховката си за допуснати грешки в ущърб на купувача.

Чудя се после броекрите, само ката сутеньори ли ще го раздават?
Нещо като конферансиета на вечеринки за запознанства м/у купувачи и продавачи, а сетне кой с кого се хареса и си му пристане? :]
Доколкото знам, към момента нито един брокер в България не носи имуществена отговорност за причинени щети поради некомпетентност или немарливост в посредничеството си по сделката??!
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 10:20:42
Ето затова трябва да има законова регулация за посредниците при сделки с недвижими имоти - не за да се ограничава достъпа до тази професия, а за да има по-голяма сигурност при този вид сделки.
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 12:25:47
avatar
gogolcho Написал:
-------------------------------------------------------
> Ето затова трябва да има законова регулация за
> посредниците при сделки с недвижими имоти - не за
> да се ограничава достъпа до тази професия, а за да
> има по-голяма сигурност при този вид сделки.


Много пъти сме говорили за това, което влиза в задълженията на посредника. Което не пречи на настроените отрицателно към професията, да вменяват задължения и отговорности, присъщи на други професии.
Ето какво пише в ТЗ за посредничеството:

Раздел III.
ТЪРГОВСКИ ПОСРЕДНИК

Определение
Чл. 49. (1) Посредник е търговецът, който по занятие посредничи за сключване на сделки.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 1996 г.) За посредничество при договори за морски превоз, застраховане и при борсови сделки се прилагат разпоредбите за тези дейности, дори ако посредничеството е извършено от търговски посредник.
Дневник на търговския посредник
Чл. 50. (1) Търговският посредник е длъжен да води дневник, в който вписва ежедневно всички сключени договори. В края на деня търговският посредник е длъжен да датира и подпише станалите вписвания.
(2) Вписването на договорите се извършва последователно по реда на сключването им и съдържа: имената на договарящите страни, времето на сключването на договора и съществените му уговорки.
(3) Търговският посредник е длъжен по искане на страните да им дава извлечения от дневника си, които съдържат всичко вписано относно договора им.
Възнаграждение на търговския посредник
Чл. 51. Търговският посредник има право на възнаграждение, което се дължи от едната или от двете страни съобразно уговорката им. Ако няма уговорка, дължи се обичайното възнаграждение за този вид дейност според случая и от двете страни.

Това е.
В договора между посредника и клиента се описват задълженията на посредника. Ако той не изпълни някои от тях и настъпят вредни последици, може да бъде съден.
Сега ще чуя- а, чакай ти да го осъдят, като знаеш каква ни е съдебната система. Е, по тази логика, дори и да се въведе задължителна застраховка, каква е ползата, щом сте убедени, че законите не работят?
Ако един имот се окаже с тежести, затова че посредникът не е направил проверка- не би трябвало да може да се изповядва, защото нотариусът задължително иска тази проверка да е извършена и документа да му се представи. Защото той отговаря за това, което е узаконил.
Най- смешното е, че след стотици обяснения, едни и същи хора продължават да твърдят, че нотариусът или адвокатът ще започнат да пускат обяви и да водят клиенти на огледи. Затова брокерите ще отпаднат от пазара или както особено интелигентно се изрази valsodar , ще го раздават сутеньори.
Целият вой, всъщност е затова, че лесно се смятат три или шест процента от някаква сума и гледащите в чуждите паници изпадат в шок- как може за едното нищо да се печели. Друго е да прекОпаш една нива, че да си личи колко си се пънал. Разбира се, най- кресливите, никога не са имали вземане- даване с посредник. Нито някаква представа от работата. На тях не им и трябва, защото би попречило на апломба , с който заклеймяват " паразитите" smiling smiley
Анонимен потребител
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 12:50:54
Ама ти наистина си вярваш, че си търговски посредник
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 13:08:14
avatar
gogolcho Написал:
-------------------------------------------------------
> Акредитивът е добро решение, но и то не е
> перфектно. Банката проверява документите от
> формалната им страна (впрочем същото прави и
> нотариусът).


Не е само това. Докато силните на деня имат интерес сделки да бъдат изповядвани на данъчна оценка, няма да стане. Строителното лоби също няма да разреши. И тъй като сред редовите граждани има много, нежелаещи да "пълнят гушата на държавата", не виждам кой ще се реши да го въведе.
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 13:29:29
Между другото това е един от начините за запълване на дупките в бюджета.Вместо да се увеличват данъци, което никак няма да е популярно сред бизнеса и гражданите ще се увеличат такси, митни сборове и други "твърди" приходи.Одавна трябваше плащанията по всички сделки с имоти да стават само по банков път.
Що се отнася до влянието на строителното лоби, в момента един цигански лидер в Столипеново или Факултата има много по-голямо.
п.п
Най-влиятелните хора са тези които гласуват законите.Там масата са юристи, всички те имат сметка сделката да минава на реална цена за да вземат по-голям хонорар, нотариална такса.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-16 13:32 от ivo_1.
Re: 300 евро в Сф?! Не може! Да бе, да... Виж тук.
16-06-2009 - 13:32:27
avatar
ivo_1 Написал:
-------------------------------------------------------

> Що се отнася до влянието на строителното лоби, в
> момента един цигански лидер в Столипеново или
> Факултата има много по-голямо.
>


Да, но до 5.07., а парламента се разпусна.......... :]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход