Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

България <-> Латвия ?!?

Публикувано от greenbul 
Re: България <-> Латвия ?!?
26-11-2009 - 11:57:15
greenbul Написано:
-------------------------------------------------------
> 20.9.2007
>
> България е на второ място в света по увеличение на
> цените на имотите за една година. През второто
> тримесечие на 2007 г. спрямо второто тримесечие на
> 2006 г. цените у нас са нараснали с 27.1%.
> По-голям ръст има единствено в Латвия, където
> увеличението е 37.7%
>
> 27.08.2008
>
> България заема лидерско място по ръст в цените на
> имотите
> Цените на жилищата в България са се увеличили с
> около 31.6% без отчитане на инфлацията, което
> нарежда страната ни на едно от водещите места в
> света, показва последният доклад на "Глобъл
> пропърти гайд".
>
> 02.6.2009
>
> България е сред четирите страни с най-голям спад в
> цените на имотите
> През първото тримесечие на 2009 г. средната цена
> на жилищните недвижими имоти у нас е спаднала с
> 12.93%, като пред нас по-понижения са единствено
> Обединените арабски емирства(- 42.06%),
> Латвия(-29.97%) и Сингапур (-13.13%).
>
>
> 10 Юни 2009
> Фалитът на Латвия все по-вероятен
> Все повече нараства опасността Латвия да девалвира
> националната си валута, за да може да се измъкне
> по-бързо от кризата. Това според анализатори ще
> повлече не само балтийските републики, но и доста
> източноевропейски страни, които са закрепени за
> еврото.
>
> 21 Окт 2009 Латвия може по всяко време да
> девалвира валутата си просто защото не може да си
> позволи да реже повече бюджета си

>
> To be continued …

26 ноември 2009 Само Латвия и ОАЕ пред нас по спад на жилищните цени



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-26 11:57 от greenbul.
Re: България <-> Латвия ?!?
26-11-2009 - 14:35:48
greenbul Написано:
-------------------------------------------------------

>
> 26 ноември 2009 Само Латвия и ОАЕ пред нас по спад
> на жилищните цени

Дубай шокира инвеститорите с отказ да обслужва дълг за $59 млрд.

Дубайската държавна компания Dubai World шокира световните капиталови пазари, след като обяви, , че временно ще спре обслужването на международните си задължения за 59 млрд. долара, предаде агенция "Блумбърг". Това се налага, въпреки че наскоро холдингът договори спешни заеми от кредитори, съобщиха от компанията. Новината оскъпи застраховките срещу фалит на Dubai World с повече от 1% в сряда, а облигациите на страните от Персийския залив рязко поевтиняха, което вдигна доходността им. Bloomberg пък коментира, че това може да се окаже най-големия държавен фалит след този на Аржентина през 2001 г.

Засега дубайската компания е поискала отсрочка от 6 месеца за плащанията й. Правителството на Дубай е назначило консултантската компания Deloitte да ръководи преструктурирането на Dubai World, а веднага след съобщението Мооdy's и Standard & Poor's понижиха рейтингите на няколко държавни компании в страната. Два часа след съобщението на компанията, тя е получила заем от 5 млрд. долара от две местни банки. С най-големи проблеми е поделението й за имоти Nakheel, което на 14 декември трябва да плати 4 млрд. долара по ислямските си облигации.

"Това е събитието, което инвеститорите най-малко искат да се случи", коментира пред Bloomberg Норвал Лофтус от базираната в Лондон Mаtrix Group, която управлява активи за 2.5 млрд долара, сред които и дубайски дълг.

Проблемите на Дубай повдигнаха и въпросителни, дали това няма да повлече и други страни от региона, които през последните години се финансираха с милиарди от чужбина. "Дубай е най-показателния пример за глобалния бум на ликвидността, но сега всичко това може да доведе до бъдещи фалити както във възникващите пазари, така и в целия свят, коментира Ник Чеми, анализатор в RBC Capital Markets.

Проблемите на Дубай сякаш потвърждават опасенията на икономисти, че след рецесията ще дойде кризата на държавните дългове, тъй като страните не са задлъжнявали толкова от Втората световна война досега.

Съобщението на Дубай ядоса много от инвеститорите, които през последния месец са получавали уверения, че страната ще посреща дълговите си задължения редовно, пише Financial Times. Сега обаче се оказва, че са били заблуждавани.

Новината беше обявена в сряда, след като фондовите пазари бяха затворени. Това се случи в навечерието на арабският празник Ейд ал Адха, който продължава до 6 декември и е съпътстван със затваряне на много компании в Дубай. Според агенция Ройтерс моментът е избран целенасочено, за да се минимизира ефекта от новината върху пазарите.

Акциите, облигациите и валутите на повечето развиващи се пазари все пак се понижиха след новините от Дубай. MSCI Emerging Markets отчете спад от 1.1%, като с най-големи загуби бяха пазарите в Китай и Русия. Борсата в Турция загуби над 1%.

Аналогии с кризата в Аржентина

Проблемите на Дубайската държавна компания Dubai World върнаха спомена за мораториума по външния дълг на Аржентина от 2001 година. Bloomberg дори коментира, че в момента може да станем свидетели на някои от най-големите държавни фалити от седем години насам - период, в който не е имало голяма дългова криза.

В случая притеснителното е, че Dubai World прави изненадващо съобщение за прекратяване на плащанията, след като месец е уверявала инвеститорите, че няма да има проблеми. През 2001 г. Аржентина спря да обслужва дълг за 95 млрд. долара, но тя не изненада никой, тъй като проблемите на страната вече бяха ясни, а и облигациите се търгуваха на 40% от номинала, което значи само едно - предстоящ мораториум.

Все пак инвеститорите се надяват, че Обединените арабски емирства, които са третия производители на петрол в региона, няма да позволи фалита на Dubai World. Дубай е едно от седемте емирства на ОАЕ.
Re: България <-> Латвия ?!?
03-12-2009 - 07:35:23
Латвия се върна петилетка назад
БТА - 02 Декември 2009, 17:31

Латвийската централна банка обяви днес, че за последните две години икономиката на страната най-вероятно е изгубила над една трета от стойността си заради рецесията, предаде Асошиейтед прес.

В макроикономическия доклад на банката се отбелязва, че спрямо четвъртото тримесечие на 2007 година, когато четиригодишният бум в Латвия достигна максимума си, брутният вътрешен продукт (БВП) ще намалее с 37 на сто.

Заради кризата латвийската икономика ще се върне на равнището от 2004 година, когато страната се присъедини към ЕС, допълва банката. Очаква се Латвия да отчете икономически спад от около 18 процента за тази година и от 4 процента за 2010 година, посочва АП.

"А цените в България накъде?" би казал един небезизвестен съфорумец.
Re: България <-> Латвия ?!?
03-12-2009 - 22:06:32
Не бих залагал на връзка 1:1 между БГ и Латвия.Отчитайте реалностите и не гледайте само имотите.
Re: България <-> Латвия ?!?
04-12-2009 - 08:41:31
Да де. То така ъпърите надуха сегашния невъобразим балон. Все имаше някаква дребна разлика с една или друга държава, която се преекспонираше и в добавка на това, че цените видиш ли все пак ръстат ставаше повод за олигофреничен сърказъм спрямо трезво мислещите. Беше пълно с въпроси от сорта "ама това падане на цените на имотити случвало ли се е въобще някога някъде". Основната разлика м/у България и Латвия е в нивото на доходите. Просто там са почти двойно по-високи, което прави днешните цени с едно 150-200% надценени спрямо тези които ще стигнат когато розовите надежди се сблъскат със суровата действителност на факти и цифри.
Re: България <-> Латвия ?!?
04-12-2009 - 09:20:46
За това имам големи резерви.Движещите фактори на кризата у нас и в Латвия са различни.Не,че не можем да стигнем до едно ниво в края на краищата,но валутни проблеми ние нямаме,не сме имали и освен ако кризата в Европа не продължи 2-3 години,няма и да имаме.Нямаме проблемите които Латвия има с националната си валута.
Просто бордът оцеля и всички резерви за неговото поддържане са непокътнати.Докато в Латвия...вече нямат такива резерви.Взеха заеми от всички,които можеха да им дадат и ефектът още е спорен.
Re: България <-> Латвия ?!?
04-12-2009 - 09:41:11
avatar
Пътища имаме ли? - не
Заводи - слаба работа
селско - йок
туризъм - горе долу
високи технологии - тцъ
Ааааа, имаме резерви - да им пикам на резервите - кво прайм с тях???
Re: България <-> Латвия ?!?
04-12-2009 - 09:42:28
Абе има си някои прилики и те са най-силни за сектора на недвижимите имоти. Бързият "икономически бум" основно поради балонирането на строителният сектор и безугледното кредитиране от "па-па-па" банки го имат и те. Само дето там са били още по алчни и са увеличили доходите и пенсиите, без да мислят какво ще стане при действащ борд и обратен поток на финансирането - от Латвия за погасяване на задължения към Швеция и др. скандинавски страни. А иначе ако погледнете графиката за цените на имотите в Рига (стр. 1 на темата) от февруари 2009 г.- 858 Е/м2 има малко съвпадение с средните цени за тази седмица в София - 858 Е/м2 *angel*

За заплатите дето пишете - по време на кризата заплатите и пенсите бяха намалявани на няколко пъти просто защото държавата нямаше с какво да ги плати и вече са около 1.5 пъти тези в БГ. Така като гледам дефицитът на правителството на Латвия за тази година очаквам още намаления на заплати и пенсии. Да не забравяме, че имат споразумение с МВФ и заем, а те дават пари само срещу "реформи" - в случая се рзбира режене на разходи*drunk*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-12-04 10:29 от dedo Mrazzz.
Re: България <-> Латвия ?!?
04-12-2009 - 10:39:11
В Рига Удариха даното - вече втори месец ръст

Септември - 487 евро
Октомври - 490 евро
Ноември - 505 евро

[www.arcoreal.lv]
Re: България <-> Латвия ?!?
04-12-2009 - 10:53:21
БрокерЪ...по всичките неща бих писал "горе-долу".Не отписвай така цели сектори.Работят си хората.Има криза,но си работят повечето.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход