Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).

Публикувано от THN 
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
23-04-2009 - 16:14:14
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
> Предстои едно тъжно чакане...
>
> Ако някой вземе да формулира термина "потенциален
> купувач на НИ, ще видите, че той е несъпоставим с
> термина "чакат".
>
> Аз чакам поршетата да паднат под 3500 еврака за
> 911 и под 2000 за всички останали модели. Аз
> потенциален купувач на порше ли съм?


Коганев, чета постовете ти с интерес, тук обаче изпадаш в крайности - 3500 Е за 911.

Ако аз пък използвам крайности и пример с автомобили за да пресъздам офертните цени в БГ би трябвало да кажа, че искат да продават Москвич 407 за 80 000 Е. Това според теб продавачи ли са или "потенциални продавачи"???

Истината е: закупения имот трябва да може РЕАЛНО да генерира доход от наем поне 7-8% годишно. Иначе цената е балонирана. Виж какви са наемите, надъде отиват и смятай по формулата. Апартманети по БДС им вадиш от цената довършването, иди ги дай под наем иначе както са. 7-8% е за Европа, в Северна Америка трябва да са 10%. Аз поне винаги съм купува на такива съотношения и до момента не съм сбъркал.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
23-04-2009 - 16:21:49
Коганев, като живееш в нормална страна, трябва да имаш представа от нормални цени на имоти, нормална поддръжка на имоти, нормална инфраструктура. Ти скоро идвал ли си в БГ? Сигурно имаш и някаква представа от реалната стойност на парите, макар че най-вероятно не си съвсем наясно с текущото ниво на стандарт на живот в Бг. Цените на който се предлагат имотите в Бг спрямо качеството им и инфраструктурата са безумни. Съпоставени със средните доходи в страната и очакваната възвращаемост са безумни х 2.
Аз лично си признавам че също се влияя от балканския манталитет да се построи къща, ама да платя 60К евро за 25 годишна панелка в краен софийски квартал ... еми ще ме извиняват.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 07:54:13
Пантер, аз си живея постоянно в БГ... smiling smiley За цените, качеството и всичко останало мога да ти говоря, докато ме застреляш. Просто размишлявам върху народопсихологията на българските участници на пазара на НИ.

БулКан, хиперболата има точно такова предназначение - да изтъкне чрез преувеличаване определени черти. Както крайно високите цени са ненормални, така и крайно ниските са ненормални. Затова попитах "аз потенциален купувач ли съм"... защото очевидно не съм. Да чакаш една цена да стане много висока, за да продадеш, е също толкова тъпо, колкото да чакаш една цена да стане крайно ниска, за да купиш. Затова и изчакващите не са потенциални купувачи, а са антипод на лалугера. За тях никога няма да има достатъчно ниска цена, както за лалугерите продавачи никога не настъпи достатъчно висока цена.
Потенциален купувач означава субект, който реално има нужда от НИ и смята да купи НИ, а не ако му падне нещо без пари... Нормално е да се изчака известно време, н не е нормално да планираш да чакаш години... ГОДИНИ!!! - за да купиш нещо... неясно какво и неясно при какви обстоятелства.
Заблудата, че САМО НИ ще поевтинеят, а всичко останало ще си е същото, е доста масво разпространена. Най-много от всичко ще пострада покупателната ни способност. От там насетне идват и всякакви сривове на цените. Затова е доста нивно да се овори, че "след две години за тия пари..." ТИЯ ПАРИ ГИ НЯМА!!!! Те, ако ги имаше, щяха да работят и сега. А как ще ги има след две години - не ми е ясно...

И те така. Никога не съм искал порше, но за 3500Е ще си взема едно. Такова е и отношението на "изчакващите". ОБАЧЕ нека да поясним - цените дори и да паднат на смешно ниски нива, то те ще са за кратко време, докато се разпродадат боклуците. Казах вече - разпродажби на кило ще има, но пък за тях и 20лв. на кв. ще са много, защото ще са предимно боклуци. Така че играчите да се приготвят за светкавична реакция, ако измежду боклуците случайно цъфне някоя орхидея. Иначе евтини (под себестойност) и хубави за дълъг период от време... забрави.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 08:15:47
Някои клавиши просто не ги натискам ли... що ли... егати клавиатурата.
Абе то на крив ... клавиатурата му пречи, ам айде.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 09:25:25
koganev,

А какво ще кажеш за изчакващите, които имат нужда от жилище и биха купили веднага, но нямат възможност да платят по 1000 EUR/кв.м.?

Мога да кажа, че аз съм един от тях и бих купил нещо веднага, но не на космически цени. Съща така не бих дал и стотинка за нещо, което явно ми се набива в очите, че е некачествено, но разбирането ми за качествено и некачесвено се изчерпва само до това да видя каква е дограмата, какви са интериорните врати и от кои детайли по общите части е пестено.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 10:07:56
Няма да ми стигне времето да ти кажа всичко, което от опит знам, че е важно. Съветът ми е - не профанизирай нещата. Ако ще имаш избор - използвай го. Ако имаш идея на какво трябва да прилича бъдещият ти дом - опиши я на хартия (или във файл) възможно най-подробно, а после я сметни в приблзителни цени. Накрая умножи всичко по две.
Дограмата и инт. врати ако можеш ги откажи още при покупката. Със сигурност са пълни боклуци и ще береш много ядове да ги сменяш при вече подредено жилище. Директно ги махай и да ти връщат парите.
Ако може ел. и ВиК инсталациите също си ги ревизирай навреме. Комини, отдушници, шахти- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се уплътняват от теб.

В никакъв случай няма да слушаш хора, които ти казват, че така, както го искаш, не може да стане. НИКОГА!!! Никакъв фъндък за леваците!!!
Задължително преди покупката трябва да получиш мнение от експерт по строителството, инженер с поне 20 години стаж, за качеството на сградата. Най-добре си плати и получи документ със становището. Сложат ли се стиропорите... всичко изглежда фарси. Малко мрамор тук -там и готово. Но сградата се държи от бетон и стомана. Да къртят, да анализират, да смятат, да ти дават документа и тогава плащаш. Строителният надзор е пунтамара, пък кой каквото ще да ти приказва.
Принципът е"плащай предварително, защото е по-изгодно". Впоследствие всеки пропуск се плаща с коефициенти над 5.
Тва е за нова сграда. И е само част от най-важното. От там насетне е въпрос на дизайн и твои си решения, но пак трябва предварително да се подготвят нещата. Затова - взимай тетрадката с белите листа и рисувай.
НИКАКВИ ДИЗАЙНЕРИ!!! НИКАКВИ ДИЗАЙНЕРКИ!!! За 20 лв. списания и си дизайнер...

За стара - там изненадите са повече и са свършен факт. Затова всичко излиза по-скъпо. При старите сгради трябва да вървиш на огледите с човек с опит в ремонтите, защото там се умножава по 3, а не по 2. И времето, което си мислиш, че ще ти отнеме един ремонт, също се умножова по 3. Така че за старите сгради си трябва опитно око. Там като вдигнеш едно, излизат нови две...

Цените.
Преценявай си сам. Хубавия изглед никога няма да можеш да си го направиш сам. Добрата улица и тишината - също. Удобните комуникации, приятните паркчета наблизо, дай Боже и добрите съседи - това са нещата, заради които квадратните метри може да са компромисно недостатъчни.
Падащите цени на боклуците са само началото. От това може да последват две неща.
Първо - всички масово ще строят само боклуци, защото така и така ще ги дават евтино, ами поне да не влагат кой знае какво. Това ,без да го доказвам, ще е краят на строителния бизнес в сегашния му вид и голям късмет за всички нас. Колкото по-скоро тези недоразумения се превърнат в купчини прах, толкова по-скоро на тяхно място ще се построят нормални сгради или паркове.
Второ - все пак ще има и такива, които са с визия за дългосрочните процеси и ще рискуват да савършат нещо качествено и то доста качествено.
Следиш внмателно и преценяваш кое в коя графа е.
Финансирането - ти си знаеш. Предполагам ти е ясно, че дали ще спестяваш 20 г. или ще изплащаш 20 г. все тая. Но във втория случай поне го ползваш, докато плащаш. Рискът всеки сам си го смята, а ако много му се иска да е научно обоснован - да си гледа лихвените проценти, да си прави графики и да спи спокойно. Куражът - също е персонална характеристика.

Обобщение - търси това, което си мечтал. Парите са илюзия, идват и си отиват. Никва файда от тях. Направиш ли си свой дом, ще видиш, че няма цена... Заробиш ли се в съмнения да не се минеш... отказвай се. Мисли прагматично но не и черногледо. Аз всичко и винаги съм купувал с последните си пари... Вярвай в себе си и прави това, което ще ти хареса на теб, а не на онези, които неминумено ще кажат "Лелееее... с тези пари какво можеше да направиш..." Те винаги това казват и никога нищо не правят.

Та да си направиш дом не е като да си купиш апартамент. Трудно се смята и трудно се прави, трябва повече сърце и вяра, а не толкова пари и сигурност в утрешния ден. Тук се обсъжда нерадостната съдба на каталясалите "инвеститори", но едва ли ще се появи на пазара ап. като този, който ТИ би си направил, на смешно ниска цена.

Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 10:15:53
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 11:22:30
avatar
koganev,
Започваш да ме плашиш.Не виждам смисъл да чета други анализатори.
Ще ти бъда благодарен ако погледнеш към проблема с доверието в собствената преценка на купувача и залитането им към псевдо експертите.
Още веднъж поздрави за търпението. *beer*
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 11:29:22
koganev,

След постове като твоя почвам винаги да се замислям - защо ми е да си купувам апартамент, като каквото и да направя все ще съм преебан smiling smiley
Иначе си много прав за всичко. За съжаление не съм милионер и ако някога успея да купя нещо сигурно ще е от боклуците, които се продават.
Другото, което ме влече е да си купя земя сега, ако поевтинее и след години, ако събера пари, да си построя малка къщичка, но там пък от всякъде ме разобеждават с изказвания от рода - ти знаеш ли как се строи, знаеш ли как ще те лъжат строителите, как ще те крадат и т.н.

Та общо взето нямам и идея какво да правя. Най-важното, е че за сега не съм се подлъгал от нищо и все още не съм се прецакал smiling smiley
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
24-04-2009 - 11:41:53
Koganev,

моите адмирации! Само ей за това мисля, че трябва да го ревизираш.

За стара - там изненадите са повече и са свършен факт. Затова всичко излиза по-скъпо. При старите сгради трябва да вървиш на огледите с човек с опит в ремонтите, защото там се умножава по 3, а не по 2. И времето, което си мислиш, че ще ти отнеме един ремонт, също се умножова по 3. Така че за старите сгради си трябва опитно око. Там като вдигнеш едно, излизат нови две...

Аз имам предвид старите монолитни кооперации и къщи. А за новото....

Както казват много строители - при старото има какво да се ремонтира, там чак толкова голями изненади няма, но виж при новото ... всичко е като в "ЛЕГО", бутнеш ли едно, пада всичко по веригата. При старото, ако му е изпадала мазилката, поне ще видиш бетона на колоните и плочите, а при новото, като го облекът и нищо не се вижда, как ще види кривите и непълни с бетон колони? *drunk*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход