Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).

Публикувано от THN 
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 08:42:08
По времето на големите цени се наблюдава явление, което може да се оприличи на поведението на лалугера. Хората пускат обяви за продажба на имота си, без да са решили да го продават, а само за да видят какъв е интересът и са мотивирани от идеята, че ако някоя наистина зашеметяваща цифра ги застигне - е, тогава може и да продадат. Но и тогава не продават...
Всички брокери знаят за оферти на НИ, които са започнали от 20 000 Е и са минали над 250 000 Е, но така и не са продадени. Всеки опит за сделка е свършвал с ново повишение на продажната цена. Това се наблюдава при завършените жилища и не толкова често при терените.

Тези хора са лалугерте на пазара на НИ.

Лалугерите засипват медиите с оферти, но при проявен интерес единствено повишават цените. На тях им е забавно да го правят, защото целта им не е да продават, а да се бият в гърдите колко велики търговци са и колко са богати, притежавайки НИ, чиято цена постоянно се повишава. В периода на големите цени почти не остана мой познат, който под една или друга форма да не е НАМЕКНАЛ дебело, че живее в НИ за над 200 000Е и нека околните да си правят изводите за него... Всеки брокер е имал случай, когато сделката е била на косъм, но продавачът се е отказал, заради очакване на по-висока цена.

Лалугерите могат да бъдат само продавачи. И понеже те бяха армия, то затова и спиралата на ОФЕРТНИТЕ цени се издигна до невиждани висоти. Купувачите бяха в шах - от една страна има хиляди оферти и логиката е, че при такова мащабно предлагане лесно би се намерил подходящ НИ на разумна цена. От друга страна - няма читави НИ! И на фона на този парадокс цените на офертите се повишават с дни...
Купувач не може да се държи така, защото съображенията при покупка са съвсем различни и докато лалугерът може да ползва НИ докато се подпичква, то купувачът си е бездомник. Тоест обратното поведение е невъзможно в такива мащаби, че пазарът да го усети.
И сега, ако седнем да помислим, дали лалугерите ще се изтеглят от офертите, защото спадът на цените вече започна, а тях ги мотивира еднствено повишенето? Все още има оферти, които не могат да се коментират без психиатър... с цени, предизвикващи снизходителни усмивки. Лалугерите са на линия и в низходящата тенденция. Силното желание да ПРОДЪЛЖАВАТ да притежават скъпи НИ ги кара все още да пускат бомбастични оферти - нали те така или иначе не продават.

Кога ще се оттеглят лалугерите и как това ще се отрази на нивата, при които се сключват сделки? Това е въпросът, без който никакви прогнози не могат да се правят. Съвкупните показатели са рамката, в която ще се извъшват сделките, но конкретните цифри зависят най-вече от пазарното поведение на участниците, което пък е функця както на пазарното им разбиране, така и на пазарното регулиране.

Моля ви, наред с цифрите (които според мен са без особен смисъл, тъй като покупателната сила, известна още и като разменна стойност на парите е важна, а не номиналът им, но това е просторна тема), дайте и мнение как могат да бъдат изхвърлени лалугерите от пазара и как изтеглянето на техните оферти (без покритие) ще се отрази на цените.

Иначе да се подхвърлят страховити цифри без периоди и без аргументи - детинщина е... Прогнозите са задания с предварително изяснени параметри. Тези цифри тук ми ми напомнят за култовия виц, в който един каубой среща в прерията един индиянски вожд. Вождът казва "колко", а каубоят отговаря "пет". Вождът казва "какво пет?", а каубоят отговаря "какво колко?"...
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 09:16:23
Тези прогнози не бяха ли за месец март, дето мина?
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 09:19:10
др. Иванов Написал:
-------------------------------------------------------
> Тези прогнози не бяха ли за месец март, дето мина?


Защо? Бързаш ли за някъде?
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 09:33:20
Изнервих се да чакам. През 2005 бяха за 2006, след това станаха за следващите 6 месеца и така от 300 средно сега 1080Е/м2. Сега да чакаме пак до есента. Няма управия в тази държава. Психиатриите не работят.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 09:37:09
THN Написал:
-------------------------------------------------------
За тези които не вярват че към края на годината само в София ще има стотина хиляди обяви - иска само чакане.
.............................................................

Aaaaa, значи все пак - не че в момента има 100 хиляди за продан, ама към края на годината ще станат най-малко толкова? И то в условията на падащ пазар?
Става все по-интересно!
Я да попитам , във връзка с това уточнение, а цените от по 300-400 евро на квадрат - как ще се случат: преди появата на стоте хиляди, или след като се появят?

Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 10:12:17
ivorad,
Не се заяждай с човека, аз първи съм казал, че чакам. Не мога да разбера тази държава, запазиш си ред и веднага идват да ти се пречкат.

Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 10:16:19
А защо ще се "появят" нови апартаменти на пазара? Кой ще ги"появи" точно на пазара? Дайте да се разберем - това, че нещо се строи, не означава, че това нещо автоматично отива на пазара. Хайде по-задълбочено, моля... Иначе и кочината на прасето Гочо ще излезе на пазара, особено след Коледа...

Ако се строи по предварителни договори и се завърши строителството - ОК. Пазарът няма нищо общо. Това е изпълнение на поръчка и сделката ОТДАВНА е минала. Дали ще се появи отново на пазара - Божа работа. Ако собствениците решат, че трябва НА ВСЯКА ЦЕНСА да се отърват от този НИ, вероятно ще го пуснат на търг, пък било той и "испански", но ако са си направили труда да купят НИ за нуждите на семейството - забравете да излезе на пазара този имот. По този повод е добре някой да се опита да направи съпоставка на ВСИЧКИ сделки, към онези от тях, които са с непосилни ипотеки, защото непосилната ипотека е най-сериозният фактор за бърза продажба на всяка цена. Иначе в дългосрочен план един НИ в България не иска кой знае какви разходи...

Ако се строи с предприемаческа цел - ами кой дявол ще накара предприемача да продължи строителството на нещо, което няма да реализира? Защо да го прави? Ако ще губи пари, то защо да са повече? Освобождаването на хора не ви ли говори, че предприемачите спират работа? Да сте видели някой с Туарег да бачка по строежите? Предварително договорените и предплатени НИ ще се довършат, тоест там не се освобождават хора. Е, от къде тогава се освобождават? От предприемаческите обекти. Освен ако не си ги строи сам предприемачът, тези обекти ще си останат недовършени за доста сериозен период. Както знаете, грубото строителство не е най-скъпата част... а и в България не е проблем да зарежеш една недостроена сграда за някакъв период. Ама някой щял да ги съди... това пък изобщо няма да го коментирам.

Какво ви се иска е едно, а какво ще направят участниците на пазара - друго. И докато не се обсъдят вариантите, няма да имате сериозна прогноза. Иначе много ми се иска да си купя за 20 000Е нещо за зор-заман...

Та да се върнем на прогнозите.

Защо не вземете да се аргументирате с по едно изречение, че да става ясно от какви съображения ги давате тези цифри и за какъв период от време те ще бъдат актуални? Примерно в края на 2009 в София-идеален център ще се сключват сделки на завършени двустайни на тапа и замазка на 480-500Е, ЗАЩОТО ... и т.н.

И още нещо - САЩ и ЕС не могат да бъдат давани като аргументи, защото когато в САЩ и ЕС взимаха по 3000Е заплати, ние си живеехме с по 300... Не може да се пишат само апокалиптични анализи с база САЩ и ЕС, а когато трябва да се розовее - ама неее, то тука е различно и прочие... Ако е различно, то е различно и в двата полюса.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 10:31:52
avatar
Обосновка ?
Пари няма, купувачи тоже.
А имоти - бол ?!!
Переспективата за икономиката ни в близките 2-3 години е кошмарна.
Ако може да се каже , че изобщо имаме някаква икономика.

Тоест и в близко обозримо бъдеще не се очаква от някъде да почнат да валят пари на пазара за имоти, че да има достатъчно сделки , които да го задържат в устрема му към дъното му.

Да, никой не могат да накарат да продава насила, ако той не е притиснат от висящи задължения и няма как другояче да си ги погаси.

Лошото е, че имотите закупени и строени с инвестиционни намерения от ден на ден стават все по-голям пасив, а при липса на паричен ресурс, отърването от него няма как да стане на желаната му цена.

Както и да е, не вярвам някой с абсолютна точност да познае кой ден, точно колко ще е цената на имот в определен сегмент.
Дори и да има такъв, то мястото му надали ще е тук.
По-вероятно е, да се наслаждава на мартинито си нейде на Бахамите .

Има една обща тенденция за спад в цените, просто тук в България я преживяваме за първи път и затова с такова ожесточение тя се коментира - на хората им е любопитно, доколко ще познаят в прогнозите си.
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 10:42:11
Ааа, не е за първи път...

Значи нека да припомня една типична българска черта - да се вдига къща на три ката.

Няма българин, който да не е виждал типичната къща на три ката.

Значи за българина е нещо нормално да вложи всичките си пари в НИ, който не му трябва, но ще потрябва на децата. Живее скромно, лишава се от всякакви западняшки глезотии, тъпче се в една лятна кухня цял живот, но има къща на три ката.

Какво ново се е случило?
Re: Прогнози за цени на имотите в големите градове (по-специално София).
17-04-2009 - 10:51:00
Баща ми също построи (всички строихме, но къщата е на бащата, по традиция) къща на три ката. По 120 на етаж, с гаражи и тавански стаи - стандартната трикатова къща. Преди повече от 20 години я започна, но я свърши към 1992-1993 - не помня точно.
Само веднъж съ повдигал въпроса да продам моя етаж. Реакцията беше... абе беше реакция на човек, който няма да позволи това да се случи в неговия живот.

Аз отдавна не живея там, сестра ми също не живее дори в България, но къщата си стои и се поддържа, родителите ми си живеят в нея и да са живи и здрави още много години да живеят там. Хайде сега да изплашите баща ми, че цената на имота му пада.

Махалата е хубава, тиха. Предимно възрастни хора и тук-там по някое младо семейство. Стари къщи, на по 20-30 години, масивни и строени по времето, когато нямаше начин да не направиш къщата по план. Здрава работа. Хайде сега да изплашите и съседите на баща ми, че цените на имотите им падат.

Пука им на хората! Яйцата и агнешкото ги интересуват повече от цените на НИ...

К
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход