Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първата птичка пропя срещу валутният борд!

Публикувано от hrabar 
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 01:06:43
avatar
Бат Бойко ще оправи работата, кой друг иначе ?!
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 04:19:51
натрупването на валутния резерв се дължеше на инвестиции и кредитиране отвън които надвишаваха дефицита във външната търговия.

благодарение на валутния борд и изкуствено поддържания висок курс на лева дефицитът във външната търговия нарастна до тревожни размери.
БГ икономиката се концентира предимно в усвояването на тези кредити и инвестиции - строителство, финансови услуги, плазми.

Бг задлъжня тревожно, цитират се задължения в Евро от 35-37 милиарда от който над 12 милиарда евро - краткосрочни.

сега инвестициите секнаха, парите от емигрантите намаляха, кредитирането почти спря. дефицитът във вншната търговия падна заради кризата, не заради монетарната политика, добре е да се направи тази разлика.

докато вносните стоки са по-евтини от българските ще се внася и ще се източва резерва. това е положението.

в БНБ сигурно са направили краткосочна прогноза за нуждата от евра в краткосрочен аспект и са се хванали за главата.

има два начина да закрепи положението с борда:
1. теглене на заеми от държавата да се гарантира курса на лева. ако има кой да ни ги даде. това е до време.
2. въвеждане на еврото като официална платежна единица в Бг - ако се съгласят от евросъюза.
това уви няма да спре българите да купуват евтини вносни стоки докато еврата се източат навън и в Бг пари не останат. тогава при стагнацията и да се разработи народа - полза няма да има в тази криза.

ако борда падне поради пълното изчерпване на резерва ни чака катастрофа.
контролирано инфлиране на лева с цел запазване на валутния резерв е може би единственият ни шанс.

само дето може вече да е късно. борда трябваше да се отмени преди 4-5 години.
тогава нямаше да натрупаме тези дългове и икономиката щеше да е по-конкуретноспособна.

за съжаление в последните месеци с намаляването на инвестициите ясно се вижда корелацията с намаляването на резервите, ще стане по-лошо като започнем да плащаме дълговете и лихвите по тях.

ако успеят да закрепят борда и икономиката едновременно и се окаже че съм се излъгал ще черпя с радост.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-01 04:21 от kuku987.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 04:23:16
[www.investor.bg]

това да звучи познато?
Мексико е на път да стане поредната държава, която се опитва да получи кредит от Международния валутен фонд, става ясно от изказване на президента на страната Фелипе Калдерон.

Калдерон е заявил, че страната му е готова да получи кредитна линия от МВФ за 30-40 млрд. долара. Целта на подобен заем би била възвръщане на доверието в икономиката на страната, което през последните месеци е силно понижено.

Това се дължи на силно нарасналия дефицит по текущата сметка на Мексико, както и на трудностите, които среща централната банка при подкрепянето на местната валута. През последния месец тези усилия все пак дадоха резултат и след седем поредни месеца на поевтиняване песото успя да поскъпне.

„Нашите публични финанси са в добро състояние и ние сме готови да получим кредитна линия от МВФ в размер на 30 или дори 40 млрд. долара с цел подкрепяне на резервите на централната банка дори още тази седмица“, е заявил Калдерон, предава Bloomberg.


Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 04:44:35
ауч,

[dnes.dir.bg]

Икономиката на България ще се свие с 5 на сто през тази година и вероятно страната ще последва Румъния в търсенето на кредит от МВФ.
Това прогнозират експертите от лондонската изследователска компания Кепитъл икъномикс (Capital Economics), цитирани от Блумбърг, предаде Expert.bg.
Намаляването на износа и вътрешните инвестиции ще свият наличните средства, принуждавайки правителството да използва валутните си резерви, за да възстанови ликвидността. Резервите обаче ще стигнат само за 6 до 12 месеца, отбелязват експертите.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Източна Европа през 2009 г. ще намалее средно с 6 на сто и икономиките на всички страни в региона ще се свият.
Най-голям спад от 15 на сто ще бъде отчетен в Литва и Латвия, предсказва компанията. Турция, която започна преговори за присъединяване към Европейския съюз преди три години, също ще се свие 7,5%, а Украйна и Естония се изправят пред спад на икономиката с 10%, сочат прогнозите на експертите.
Световната кредитна криза донесе на банките загуби и отписвания на активи за над 2 трлн. долара и причини рецесия едновременно в еврозоната, САЩ и Япония. Икономиките на страните от Източна Европа са изправени пред опасността от навлизане в най-дълбоката рецесия от разпадането на комунистическата система преди две десетилетия. “Европа на нововъзникващата пазарна икономика е в период на сътресения. Целият регион през 2009 г. вероятно ще навлезе в рецесия, а възможността за бързо възстановяване е малка“, посочват експертите.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 09:20:28
Аз точно в това виждам спасението! Да се обезцени лева до нива около 3,30лв=1Евро, в рамките на борда, за да се стимулира вътрешното потребление на родни стоки. Иначе всякакви кампании в стил "Купувай българското" са обречени на неуспех, при условие, че ементал и български кашкавал са ти на една цена! От там рязко да спадне вноса основно откъм потребителски стоки и да намалее дефицита до ниски и лесно поносими нива. Това ще доведе автоматично до няколко огромни плюса, единият че БНБ съвсем законно ще може да си напечата няколко милиарда лева, вече го споменах(от тук положителни ефекти- много), другият е, че в един момент, когато нещата се нормализират ще започнем усилено да изнасяме на външните пазари, и дори в рамките на 2-3 години можем да имаме положителен търговски баланс. От тук пък борда ще се бетонира буквално!

В момента обаче имам чувството, че някои наши европейски партньори са силно против, защото това може да постави някои техни банки в кофти ситуация. Интересно защо те не се притесняваха, когато техните банки викаха "па-па-па" и си запушваха ушите(по мотиви от една реклама).
Истината е че в сегашната ситуация ако всички вложители тръгнат да си теглят парите от дадена банка...тя ще бъде рефинансирана от майката, само и само да покаже стабилност на запад! Топката остава само в банката-майка и външните вложители...Абе има начини според мен нещата да минат максимално гладко...ама трябва на някой да му стиска!
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 10:22:30
Аз пък си мисля, че ако вложителите тръгнат да теглаят ще започнат да ги наричат не банки майки, а банки мащехи.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 10:29:30
Още е рано за "банки-мащехи"...има няколко месеца до този момент, според мен!
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 11:11:34
Hrabar,

От дискусията оня ден по БНТ пълна с величайши глупости и безхаберие (ББ с "екипа" и премиера с финансовия министър и гарнитура за цвят ми хареса едно - в прав текст бе заявено, че кризата е привнесена.
Ерго - не тръгне ли света да се отърсва, тук ще ручаме жабетата.
Знаете ли заколко си купих комплект шкафче с умивалник плюс грен шкаф с огледало двойно и осветление за баня от Стройкото? За 410 лв. Обявената цена беше над 1000 върху която правят веднъж 20% и още 40(четирисет %) оф, за да изчистят над 100 комплекта поръчани от Гърция но отказани в последния момент... И продават, че парите стоят.
Докато не се отпушат и малкото пазари, дето сега умряха няма оправия - и 50 млрд да влязат ще ги изядем, дали ще са от заем, дали от емигранти или ще се обезценява плавно или рязко, без значение. Не е важен начинът, важнона е тенденцията.
А за майките и мащехите - жив истински пример.
Клон на чужда банка трябва да регулира втоична ликвидност за БНБ и искат няколко стотин милиона евро отвън. "МАйката" или по-скоро мащехата дава и ги взема чрез ностро сметката при нея. Има само куха операция по заверо-задължение. Е, колко струва това, сетете се в конкретния случай? - 200 базисни точки точно. Значи нашата банка получава милионите и веднага пуска мт202 да ги върне с около 20 хиляди евро отгоре...
Това не са мащехи, това са некрофили...
Не са Па-па тата, там става дума за европейска банка, Тук сме си балканци.
Та, не е рано Храбър, никога не е било късно а в тези отношения винаги е било точно навреме. просто сега ни цоцат като за последно...Щото им паднахме.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 11:14:15
avatar
BulCan Написал:
-------------------------------------------------------

> С други думи има ли хора, които имат интерес да се
> девалвира лева за да им се "стопят" дължимите
> кредити в левове? Банките биха ли пили една
> студена вода толкова лесно?
>


Има и такива хора- по едно време сред клиентите битуваше надеждата, че като вземат в левове и пак се срутят банките, ще изкярят. Интересното беше, че няколко държавни служители по- нависочко в йерархията, взеха кредити с такава идея.
Докато банковите служители бяха на мнение, че вземеш ли в левове и дойде моментът на влизане в еврозоната, не се знае какво ще бъде съотношението при превалутирането, та може да изпищиш.......... smiling smiley
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 12:06:55
Bulcan, мина времето отдавна, дето банките пиеха вода. Сега пият само маркови неща и по-отлежали.
Сто пъти по различен повод съм го споменавал тук - не се опитвайте да работите банките, имате нищожен шанс. Не само частника си гледа работата и интереса и плаща добри пари на служителите си да работят за него, а и нещо повече - цели екипи развиват мислят и прилагат стратегии за развитие на пазара, продукти, предложения, в които хем да е примамливо, хем печалбата ако не да нарастне(в идеалния случай) то поне да се задържи същата като, обаче няма повод някой да се оплаче, че е подведен.
така чем да врътнеп банката е кауза пердута, може да успееш временно да я подведеш, но ще си платиш и то здраво за гяволъка.
Че хора нависоко са правили глупости не ме учудва - у нас че си шеф не е гаранция, че можеш, а и не всички могат точно това, познавам прекрасни лекари без капка финансова грамотност например, да се чудиш...в кой свят живеят. Хора всякакви и всеки с професията си или призванието си.
А всяка уважаваща себе си институция има поне един best i worst case scenario за всеки един проект, иначе не е сериозно, това не е екстра на фонда или световната банка, а рутинна пратктика при оценка на риска.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход