Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първата птичка пропя срещу валутният борд!

Публикувано от hrabar 
Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:10:55
Първи бизнесмен се обяви срещу борда
31 март 2009 / News.dir.bg

Първи бизнесмен изрече на глас позицията си срещу валутния борд. “Ние сме против запазването на валутния борд в България.“
Това заяви на пресконференция в БТА преди минути Николай Банев - основател и председател на "Българска индустриална група", контролиращ още публичните компании ЕЛМА, ХХИ - Костенец, Полимери и АКБ Корпорация ХАД.
"Обградени сме от държави, които за кратко време обезцениха валутите си, за да могат да продават продукцията си на конкурентни цени. При един фиксиран курс на лева ние кастрираме производството си още на входа на производствения процес“, каза известният и със светските си изяви Николай Банев.
«Така че едва ли не единственият ни шанс е да произвеждаме евтини стоки и да ги пласираме в други държави с по-висок стандарт,“ коментира той, цитиран от Profit.bg.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:23:15
Колееее.....натиснаха ни банките за заемчетата ли ве Колееееее????
То въпроса е риторичен.....
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:25:14
Проблемът си е изцяло на г-н Банев - досега защо не повдигна въпроса?
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:26:08
То всъщност Кольо Банев е ясен. Аз дебна инфо за братя Диневи. Тез левенти неземни.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:28:55
Дайде другаде да ги коментираме "бизнесмените"...тук става въпрос за това, какви са ползите и загубите за нашата икономика ако падне борда. Ясно е че силният лев, нанася тежък удар по производството! Коя е по-добрата алтернатива?!?
Анонимен потребител
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:39:57
И аз така мисля - опитва се да обезцени дълга си smiling smiley

Тоз филм вече сме го играли 97 година.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:58:10
hrabar

Лично аз не смятам, че девалвацията ще помогне на износно ориентираните производства. Щом 150 евро заплата те прави неконкуретно способен, значи си за фалит!!!!!! По скоро липсата на поръчки е страшното, а не кирливите 150-200 евро на работник. Както и бюрокрацията, ама е друга тема.....
От друга страна има много здраво фирмено задлъжняване и една девалвация ще помогне на доста фирми /някои некоректни, някои не/ да се отърват от плащане на задължения.
Банките се надявам да са си опекли работата с даване на еврови кредити /или с клауза за превалутиране/ на такива като Банев и Ко.....Не ми се гледа 97, но ако се случи девалвация, да си плащат и копелдаците :g:

Аве гледаме мача *beer* и това е....



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-03-31 17:01 от bender.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 16:59:00
Да-а-а ! :]

Май трябва да разиграем вариантите :
1. Случайно изказване -без значение и Станишевата дружина продължава бодряшки напред към стръмната пързалка . Този вариант е малко вероятен като си знаем, че бизнесът и управлението са си "дупе и гащи". Ще бъде подминато с "презрително мълчание".
2.Координирано "случайно" изказване/изпускане уж в резултат на слаби нерви - ще последва слаб медиен отпор от придворните икономисти .Целта на такива акции е да се "изгърми" и "компрометира" в зародиш такава тема в публичното пространство.
3. Нарочно изказване - безспорно е координирано с управлението и дава началото на "публичното говорене" по темата . Ако е така значи Станишев вече го е затресъл здрав страх ,че скоростта на пропадане е висока и всичко на неговото дупе се пише. Значи също, че вероятно замислят контролирано обезценяване на лева в рамките на борда . Има логика - по добре това отколкото безконтролно кризисно сгромолясване. При такава хипотеза ще има два проправителствени лагера но играещи съответно "за" и "против" и ще започне медийна обработка на населението за операцията.
4.Некоординирано нарочно изказване - резултат на реалния страх от кризата и недоволство от правителствината политика .Ако е така ,ще има истинска медийна война на икономисти и анализатори.


Кое ще е от изброените - ще видим ...

*beer*
.........
31-03-2009 - 17:03:59
..........



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-10 11:34 от анита.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 17:10:32
avatar
анита Написал:
-------------------------------------------------------
> ако кърса евро лев стане 1евро към 4 лева
> примерно цената в хранителните магазини ще останат
> ли същите защото аз в левове купувам само храна а
> печалбите от бизнеса ми са в евро


Аз пък искам 1евро към 10 лева! :]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход