Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първата птичка пропя срещу валутният борд!

Публикувано от hrabar 
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 20:23:24
Тия птички пеят от времето на Симеон насам.Т.е. осма година слушаме как левът бил надценен и това скапвало износа.Това са пълни глупости.Поне предишната ми работа беше свързана с износ...чувал съм да се оплакват от бюрократични спънки,кофти съдебна система,разни безумни ограничителни режими,бавно обслужване от митниците,месеци бавене за връщане на ДДС...корупция из малките общини...Ама до сега никой не се е оплакал "пречи ни скъпия лев".За какво да обезценяват валутата...с кой ще се мерим по износ...Китай ли...или може би Турция...Решението е в новите технологии и качествената стока.А не да се девалвира националната валута.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 20:27:20
Да много добре им знам позицията на КРИБ, и специално Иво Прокопиев, който уважавам, като бизнесмен(без кавички!!!). Те обаче искат да "закърпим" положението със заем от МВФ. Т.е. отново да надуем държавният дълг. Разчитат предполагам на това, държвата да има по-сериозна външна задлъжнялост, която да действа като спирачка, спрямо мераците на политиците, да харчат държавни пари. Това обаче исторически е доказано, че не действа спрямо нашите политици, най-много някой модерен Луканов в момент на тежка криза да обяви мораториум по плащанията на външният дълг, което да ни хвърли в тежка финансова изолация!
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 20:31:02
Темата всъщност не е нова. Щом банките са се светнали от години да мушнат по една клауза за превалутиране в договорите за заеми, то значи още тогава е било ясно какво би могло да се случи. Заради това може да има кредитни клошари, но кредитни милионери - едва ли да има.

Екофлекс, то и с 300 евро заплати не сме за Европа, ама на хартия сме.

Бордът наистина няма да падне лесно, но управляващите вече са наясно, че това е спасението. Резервът на БНБ намалява със страшна скорост. 1.36 милиарда ги няма за 3 седмици. Така както е тръгнало (Асен е прав) това ни струва по около 3 милиона на час. За колко време още ще има? А после какво?...
На всеки е ясно, че някой ще го отнесе. Но кой?... По този повод въпреки, че повечето от вас са чели класиките в жанра, ще си позволя да дам един цитат на д-р Красимир Петров:

Quote

в условията на сериозна криза, нещо в системата е необходимо да поддаде и някой ще трябва да изгори. Първо, това може да са слабите банки и евентуално техните депозитори. Второ, това може да е държавния бюджет, а с него и данъкоплатеца. Трето, това може да е валутния борд и лева, а с него и целия български народ. Тоест, загуби със сигурност ще има, и дали те ще се поемат от (1) банките, (2) банките и депозиторите, (3) данъкоплатеца или (4) народа, е въпрос на държавна политика и на това как правителството ще реагира на развиващата се криза. Крайният резултат не може да се предвиди на основата на икономически анализ. Все пак, историята сочи, че обществата ориентирани към дива пазарна икономика, с така наречената laissez-faire икономическа политика, предпочитат първите два варианта, а обществата ориентирани към “социализъм” предпочитат последните два.

Цялата статия

Не знам за вас, но за мен писаното от д-р Красимир Петров през 2004 - 2005 г., е класика. Ако някой има негови статии освен тези, ще съм му страшно благодарен да ги сподели.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 20:58:22
avatar
Scyther Написал:
-------------------------------------------------------
Ако някой
> има негови статии освен тези, ще съм му страшно
> благодарен да ги сподели.

[www.financialsense.com]
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 21:05:27
кратункьо Написал:
-------------------------------------------------------
> Scyther Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> Ако някой
> > има негови статии освен тези, ще съм му
> страшно
> > благодарен да ги сподели.
>
>
>


Огромно благодаря! *beer*
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 21:53:45
Ето ви още малко на български.


[www.geocities.com]
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 22:17:28
Ако падне борда:

Вносните стоки ще поскъпнат и ще си оправим търговския баланс.За туризъм и шивашка промишленост е добре да падне борда но за преработвателна промишленост /нефт руди/ няма голямо значение.Тези които са теглили кредит в евро ще са най зле.Заводите с кредит които не изнасят може да фалират от там да повлекът и банковата система.Икономикота поне 1 месец ще е в колапс.Най лошото е изнененадващо падане най добре да се направи обмислано плавно обезценяване на валутата но и то ще е болезнено.Колкото повече го държим борда толкова от по високо ще паднем освен ако света не излезе до края на годината от кризата което е невероятно да стане.

Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
31-03-2009 - 23:46:19
avatar
Статус беше пуснал един доклад на МВФ , правен след много сериозни анализи с БНБ, правителство и т.н. Направили са стрес - тест и всички възможни вариянти са проиграни.
Дали борда ще остане в сегашния си вид или не, зависи основно от скоростта, с която се свива дефицита по текущата сметка(надявам се така се превежда на български кърент акаунт).Т.е. колкото по-бързо се свие вноса,че за увеличаване на износа вече е късно,няма купувачи,даже и китайците имат проблем с това.
Девалвиране на лева би помогнало дотолкова, че да увеличи потреблението на Български стоки, като ги направи по-конкурентноспособни от вносните. Обезценяването на паунда не помогна за съществено увеличаване на износа, дефицита падна от намаления внос поради свито потребление.По-добре е да не се променя курса за средностатистическия българин.Все пак считам, че няма да има промяна на борда, може би ще се теглят допълнителни заеми от външни институции.
Все още всичко зависи от нас-доколко бързо ще намалим купуването на вносни стоки. нещо като Buy Bulgaria.
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 00:01:58
Рекламен слоган от близкото бъдеще:
Buy Bulgaria or Bye Bulgariа!
Re: Първата птичка пропя срещу валутният борд!
01-04-2009 - 01:03:14
avatar
Ама на България последните години много и се събра - идиотско управление, външна криза, алчност на строителни инвеститори, предприятия се осират (Кремиковци например), измислен бюджет, който сигурно ще трябва да се коригира (и всички тези фактори са независими, въпреки напъните за оправдание на Станишев с "привнесената криза"winking smiley, че като се съберат накуп лошо ни се пише... С борд, без борд, все тая.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-01 01:33 от dodo2.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход