Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Га ядохте кифтетата не ревахте..."

Публикувано от Продавач 
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
29-03-2009 - 13:41:39
avatar
Купувач Написал:
-------------------------------------------------------
> Камелия,
> мисля, че в случая с Чили не се плащат мита.
> Опитай с нещо друго...

Искаш да кажеш, че Чили е в ЕС, или че имаме споразумение да внасяме без мита? За акцизите дори не говоря.........
Би ли обяснил?


Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
29-03-2009 - 17:53:07
Бих обяснил.
Съгласно европейска директива, вноса в ЕС на виноматериал от Чили се облага с 0 евро на хектолитър. Възможно е при определени условия да важи. Не съм запознат в детайли.
Виното е акцизна стока, но със ставка 0 %. Т.е. само подлежи на контрол, но не се заплаща акциз.
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
01-04-2009 - 22:16:48
Как се прави вино в BG малко копи и пейст ,но не ми се пише.

Такаааааа…
Нека допуснем, че добивът на грозде от един декар е около 1000 кг., което не е никак малко. Какво получаваме? 100 хиляди тона грозде. Ако ракията се прави по нормален начин, няма как да получиш повече от 20л от 100 кг рандеман. Обаче, имайте предвид, че 1кг качествено грозде струва около 0,50 лв, т.е. ако всичко е редовно, 20 литра ракия ще излезе 50 лева само суровина. Ами разходи за производство, за бутилка, етикет, кашон, режийни, транспорт, РЕКЛАМА? А, забравих акциза и ДДС-то! И при тези разчети Винмпром ........ би получила всичко на всичко 20 000 тона ракия, което сравнено с количествата, продавани годишно само в България е нищо. А те произвеждат и вино, което се прави пак от грозде…
Как се прави виното в България?
Да допуснем, че в края на кампанията за изкупуване на грозде винпромът има 100 единици грозде с различно качество. От него правим т.нар. “първо вино“, не повече от 50 единици. Това е истинската гордост на всеки производител. Една част от него се оставя за отлежаване, с друга се произвеждат няколко ограничени партиди предназначени за износ или за панаирни изложения и една съвсем малка част от него остава за подобрение на други партиди.
С остатъка от винени джибри примесени с обилно количество вода, захар и сухи дрожди правим още минимум 150-200 единици “второ вино“, което е най-често срещано на вътрешен пазар. Неговата цена е около 6-8 лева в момента (в зависимост от това колко е подобрено с вино от “първата ръка”).
Предната манипулация се повтаря с остатъците до получаването на “трето вино“. То се използва най-често за продажби на вътрешен пазар в категорията около 4 лв за бутилка. Всички знаете 5 литровите картонени опаковки (плащаш 3 - получаваш 5) с цена 12,00-15,00 лева.
Каквото е останало като утаечна кал и др. добавки от ферментацията отива за производство на “гроздова” ракия или на последното “четвърто вино“, което се предлага в едни много стилни пластмасови бутилки с форма на бъклица и звучни и креативни имена като “Мерлото на тати“, “Учиндолско усукано“, “Трепета на технолога“, “Меча кръв” и други подобни. Естествено, че и в най-ниските категории се добавя по мъъъъъничко от “първото вино”, но колкото по-надолу, толкова по-малко.

избран цитат който иска да се порови за повече.......



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-01 22:17 от kalashnikof.
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
01-04-2009 - 22:21:56
А за ракията само етикета е "ГРОЗДОВ"
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
01-04-2009 - 23:50:17
*bow* kalashnikof !
Много добро описание на винотехнологията,но и доста остаряло!Много" качествено" вино за вътрешния пазар се прави от малко вино от грозде,много вода със спирт,червена боя от гроздови люспи/грейпскин/ италианска, есенция по желание/има всичко и мерло и каберне и к,вот се сетиш,че ти трябва/ и малко екстри-танин,дъбов екстракт,гликозо-фруктозен сироп и /или глицерин за плътност на вкуса! *drunk*
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
02-04-2009 - 00:16:20
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> kalashnikof !
> Много добро описание на винотехнологията,но и
> доста остаряло!Много" качествено" вино за
> вътрешния пазар се прави от малко вино от
> грозде,много вода със спирт,червена боя от
> гроздови люспи/грейпскин/ италианска, есенция по
> желание/има всичко и мерло и каберне и к,вот се
> сетиш,че ти трябва/ и малко екстри-танин,дъбов
> екстракт,гликозо-фруктозен сироп и /или глицерин
> за плътност на вкуса!

С други думи, човек да не пие българско вино в България... Винаги ли се е произвеждало по такава рецепта или това е нова мода?
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
02-04-2009 - 00:42:01
BulCan Написал:
-------------------------------------------------------

>
> С други думи, човек да не пие българско вино в
> България... Винаги ли се е произвеждало по такава
> рецепта или това е нова мода?
>

Не би трябвало да си мислиш,че италианското или френското вино е правено по много по-различен начин!Тия нововъведения през последните няколко години са от там! Например ефекта на старо вино се дава от дъбовия екстракт от Франция.Доставят ти го във вид подобен на ловджийски барут ,добит от най-качествената дъбова дървесина по атлантическото крайбрежие!Боята е правена в Италия от гроздови люспи и се внася тук с тонове,но да не си мислим,че я правят специално за нас-и те си я ползват!Така,че не е грешка съвсем патриотично да си пием химията-същата е и на запад!
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
02-04-2009 - 05:46:35
фло Написал:
-------------------------------------------------------

> Не би трябвало да си мислиш,че италианското или
> френското вино е правено по много по-различен
> начин!Тия нововъведения през последните няколко
> години са от там! Например ефекта на старо вино се
> дава от дъбовия екстракт от Франция.Доставят ти го
> във вид подобен на ловджийски барут ,добит от
> най-качествената дъбова дървесина по
> атлантическото крайбрежие!Боята е правена в Италия
> от гроздови люспи и се внася тук с тонове,но да
> не си мислим,че я правят специално за нас-и те си
> я ползват!Така,че не е грешка съвсем патриотично
> да си пием химията-същата е и на запад!
>

То как да не замълчиш...
Пред такава замайваща енциклопедичност...
За случая *beer*
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
02-04-2009 - 09:45:18
ФЛО обясних грубо технологията на един винпром.Иначе си прав меласовия спирт присъства във всяка бутилка алкохол.Есенциите за мерло ,каберне и т.н. са стотици продават се и у нас и можеш да си произведеш каквото поискаш.Печалбата е брутална.

Затова само домашно.
Re: "Га ядохте кифтетата не ревахте..."
02-04-2009 - 10:20:14
kalashnikof Написал:
-------------------------------------------------------

> Затова само домашно.



*drunk* За виното си е така! Ако е вино -домашно да е или от едни малки селски изби!
При ракията обаче нещата стоят обратно!Домашната казанджийска скоросмъртница е много по-рискова и опасна за здравето от обикновено заводско менте!Не казвам вкус а здраве!Ментето ракия се прави от чист етилов алкохол 96,4% и организма си го изгаря по позната схема,докато простата дестилация на казана прави много сложна субстанция от алкохолни смеси,кетони и алдехиди,които много затрудняват организма с тяхното очистване и изхвърляне!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход