Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

браво бате СЕРГО

Публикувано от dival 
Re: браво бате СЕРГО
17-12-2008 - 20:33:52
Дори Хитлер нее бил толкова нагъл , защото се е борил за една раса , която се е опитвал да издигне на пиадестал . А нашите говеда , убиват и мачкат собствения си народ ,за да се облагодетелства една шепа мързеливи и некадърни люде . :g: :g: :g:
Re: браво бате СЕРГО
17-12-2008 - 20:54:13
др. Иванов Написал:
-------------------------------------------------------
> Да кажеш как точно се развиха събитията на 14 и
> кой ги започна.


Това , което ми е минало през главата ще го споделя . Оглеждам се за агенти на ДС , но те не са зад мен , а също четат по форумите. smiling smiley Не вярвате ли ?

На 14 декември студентите от всички ВУЗ-ове /тогава имаше само един университет/ се събрахме на Витошка и от там до Народното събрание . Целта беше да се внесе петиция за промяна на член първи от конституцията. Шествието започна около 10 часа и трябваше да приключи към обяд. След връчването се появиха идеи да се вземе решението веднага . Освен студенти , започнаха да идват и други хора . Някъде към 4 часа започнаха атаки към парламента и всичко това , което го знаете от телевизията. Кулминацията беше някъде към 6 -7 часа . Около 8 часа намериха тонколони и Желю Желев прикани всички да си ходят . До колкото си спомням вече в 9 часа народа си беше разотишъл.

Тези , които подстрекаваха към нападение и т.н. не бяха студенти . След толкова години , които минаха , се питам - каква беше целта на занятието?

Нека и други очевидци да споделят спомени.
Re: браво бате СЕРГО
17-12-2008 - 21:03:00
КАМИ, може ли да се използва това:

Административен народен съд

Чл. 57. (1) Административният акт се издава до 14 дни от датата на започване на производството.
Чл. 58. (1) Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът.
Re: браво бате СЕРГО
17-12-2008 - 21:05:31
avatar
roki40 Написал:
-------------------------------------------------------
> КАМИ, може ли да се използва това:
>
> Административен народен съд
>
> Чл. 57. (1) Административният акт се издава до 14
> дни от датата на започване на производството.
> Чл. 58. (1) Непроизнасянето в срок се смята за
> мълчалив отказ да се издаде актът.

Честно, не разбирам какво питаш!
Re: браво бате СЕРГО
17-12-2008 - 21:25:45
Събитията на 14 започнаха от нормалните събирания в Южният парк. Към края "Ново Българско Възраждане", представено до този момент от 5 човека поведоха една група към парламента по Витошка. Ново Българско Възраждане беше националистическа организация, която след това стана едно от съоснователките на Национал радикалната партия. Та СДС няма нищо общо със случая. Единственото общо беше едно младо момиче, роднина на Жельо Желев, което носеше плакат с надпис: "Жельо Желев президент". Самият той се появи по късно, за да спасява положението и да се разграничава от "екстремистите" националисти. Защото нещата вече бяха договорени: Да няма ексцесии срещу реституцията. Толкова за СДС и ливадите, които висяха по площадите за тях.
И всички дружно ревнаха срещу националистите. Като казвам националистите, нямам предвид карикатурите около Сидеров. Това бяха хора прекарали дълги години по затворите, хора не търпящи комунизма. Хора, които по това време събираха по митингите си по 4-5 хил човека.

Всъщност студентите бяха направили от обед една "верига" и обиталяха хванати за ръце около парламента сакндирайки: Как не ви е срам.

Та толкова за антикомунистите, дето ще оправят страната.
Re: браво бате СЕРГО
17-12-2008 - 21:36:59
Ками , ти никога не ме разбираш . Е разбира се може и аз да съм проблемния.
Re: браво бате СЕРГО
17-12-2008 - 22:08:31
Абе "др. Иванов "благодарение на скъпата ти партия БГ е пред шутиране от ЕC .Днес имаше дебати във европарламента отностно приемането на 65 часова работна седмица.Медиите през изминалите дни бяха полудяли на тази тема.Гласуването приключи със не-приемане на това предложение!Остава си 48 часа работна седмица(отлично).Комунягите сигурно вообще нямат идея какво става в ЕC .Единия ходи да трепе животни, (защитени видове)--другия кара трамвай.Жалка картинка!

БГ медите вообще на знаят какво става в ЕC! Срамота бе
"др. Иванов "
Re: браво бате СЕРГО
18-12-2008 - 00:53:11
Как България преживя Голямата депресия
ПРОФ. ВАСИЛ АТ. ВАСИЛЕВ

Повод да напиша тази статия ми даде изказването в шеговит тон на господин премиера Сергей Станишев, че България била напът да преживее “първата си капиталистическа криза”. Всъщност първата подобна криза е навестила нашата страна по време на тъй наречената Голяма или Велика депресия от 1929-1933 г. Началото є бил грандиозният крах на Нюйоркската борса от 24 октомври, известен като Черният четвъртък. Кризата предизвикала дълбоко разстройство на международната валутна система и на световната търговия, стопанският либерализъм отстъпил място на все по-засилващата се държавна намеса. Механизмът на свободната търговия и на международните платежи бил заменен от най-различни безвалутни уреждания.

Като недоразвита, но безспорно принадлежаща към капиталистическата система страна, България не била подмината от кризата. Първо фалирала крупната търговска фирма “Братя Бъклови” (единият от братята бил член на Управителния съвет на Българската народна банка). Това предизвикало невъобразима паника, масово изтегляне на влоговете и непогасяване на взетите заеми, драстично свиване на кредитната дейност, светкавично бягство на т. нар. “скитащи капитали”, възлизащи на 1 478 000 000 долара, т.е. с 680 000 000 повече от инвестираните в България чуждестранни капитали през петилетието 1924-1929 г. и пр.

Ръководството на БНБ, начело с изключителния финансист Никола Момчилов, ползващ се с уважението на Лондонското сити, реагирало незабавно като увеличило сконтовия си процент, отпуснало 100 милиона лв. за спасяване на заплашени от фалит по-слаби банки, изработило Закон за защита на влоговете, съдействало за обединението на трите най-големи банки с български капитал. За да запази стабилността на българския лев и смекчи валутната криза през 1931 г., банката получила правото на валутен монопол, т. е. само тя можела да разрешава отпускането на валута за фирми и частни лица. Към 1933 г. клирингите, компенсациите, контингентите и други подобни обхванали над 80 % от външнотърговския обмен.


В България кризата протекла с някои особености

които се дължали на недоразвитост на нейната капиталистическа икономика, огромна външна задлъжнялост, принадлежност към групата на победените в Първата световна война. За гарантиране вземанията на кредиторите България била заставена да приеме комисар на Съвета на Обществото на народите, “съветник” (всъщност контрольор с големи права) към БНБ, представители на Лондонския и Парижкия клуб на държателите на акции от българските държавни заеми. Тези брутални нарушения на държавния суверенитет силно ограничавали възможностите на българските правителства да реагират по-ефективно в условията на кризата.

Катастрофалното спадане на международните цени на земеделските произведения засегнало тежко основния стопански отрасъл на България - земеделието. Изкупните цени на зърнените храни отбелязали повече от двойно намаление. Мнозинството дребни и средни селяни изпаднали в неописуема бедност и масово престанали да плащат данъците и дълговете си. Правителството на Демократическия сговор с министър-председател изтъкнатия икономист и финансист, редовен член на БАН, Андрей Ляпчев, реагирало със създаването на Дирекция “Храноизнос”, която изкупувала почти половината от предложените на пазара зърнени храни при твърди и сравнително ниски цени, като държавата поемала евентуалните загуби. За предотвратяване на очерталото се към края на кризата масово разоряване на българското селячество коалиционното правителство на Народния блок с министър-председател Никола Мушанов, което дошло на власт през юни 1931 г., приело специален Закон за закрила на земеделеца стопанин.

Държавната подкрепа била така дозирана

че да изтегли падналите в пропастта селски стопани, като същевременно поощри тяхната активност и находчивост, за да не попаднат отново в нея. Тази политика, съчетана с конкретна помощ от органите на Министерството на земеделието (съвети, информации за новости в земеделието и пр.), дала резултат и ускорила процеса на трансформация и модернизация на българското селско стопанство.


Своеобразно протекла кризата в индустрията. Рязкото спадане на покупателната способност на населението принудило индустриалците да намалят значително производството си, но те ползвали облаги по силата на съществуващия Закон за насърчение на местната индустрия: намалени превозни тарифи по БДЖ, безмитен внос на машини, съоръжения, суровини и спомагателни материали, необлагане на онази част от печалбата, която се изразходвала за разширяване или модернизиране на производството и др. През 1930 г. била приета нова митническа тарифа, която направила почти невъзможен вноса на фабрични стоки. В същото време вратите за вноса на машини, горива и сурови материали за недостатъчно развитите индустриални клонове били широко отворени. Благодарение на тази ефикасна защита индустриите, незадоволяващи вътрешния пазар, увеличили производството си.

Разстройството на международната търговия

се отразило болезнено върху външнотърговския обмен

на България. През кризисните години обемът на вноса се намалил общо с 22 % по количество и с 29,3 % по стойност. Същевременно българският износ се увеличил с 34,2 % по количество, но се намалил с 20,3 % по стойност.

Кризисното състояние на почти всички стопански отрасли довело до драстично намаляване на бюджетните приходи, което поради продължаващите платежи по външните заеми и репарациите поставило държавните финанси в критично положение. През есента на 1932 г. държавата се оказала в невъзможност да изплаща дори заплатите на своите чиновници и пенсионери. Тъй като плащанията по заемите и репарациите се извършвали в чуждестранна валута, в страната се почувствал остър недостиг на валутни средства.

През януари 1932 г. премиерът Н. Мушанов информирал европейските меродавни фактори за критичното състояние на българското стопанство и финанси с настойчивата молба за незабавна помощ чрез отлагане на плащанията по международните є дългове. През февруари 1932 г. в София пристигнал членът на ФК Кемпнер, който заедно с комисаря на ОН в България Рене Шарон и съветника към БНБ Жан Вато извършили най-щателно проучване на българските финанси.

В желанието си да покаже, че

България повече не е в състояние да плаща

на 12 март 1932 г. правителството обявило, че отлага поредната си вноска по външните дългове. Светкавично последвал ултиматум от ФК на ОН и кредиторите, който заставил българското правителство да се откаже от решението си. Когато българският пълномощен министър в Париж запитал Рене Шарон защо на Гърция е разрешено да отложи плащанията си, а на България не, получил циничния отговор: “България не може да се сравнява с Гърция, защото последната се намира в друго политическо положение”, т. е. тя е страна победителка във войната.

След мъчителни преговори с кредиторите и ФК на ОН правителството успяло да издейства значителни облекчения на плащанията по външните заеми. На 15 април 1932 г. Съветът на ОН приел през следващите 6 месеца България да изплаща във валута половината от вноските по външния си дълг, а останалата половина да внася в левове на името на съветника към БНБ. Само няколко месеца след това споразумение българското правителство издействало ново намаление на вноските във валута - от 50 на 40 %, а през следващата година на 25%. Срещу тези отстъпки то поело тежки задължения: да извърши радикална реорганизация на финансовата администация, да задълбочи “сътрудничеството” с комисаря на ОН, т.е. безпрекословно да изпълнява неговите “съвети”, решително да намали разходите за образованието, да съкрати държавната и общинската администрация, като на първо време уволни 10 000 чиновници, да спре започнатото строителството на 10 железопътни линии и др.

Предприетите мерки и получените облекчения по външните дългове се оказали недостатъчни, за да спрат главоломното влошаване на държавните финанси и Мушанов бил принуден отново да търси помощта на ОН. По негова молба в София пристигнала група авторитетни експерти със задача да проучат финансовото състояние на страната и да предложат

мерки за избягване на финансово-валутната катастрофа

която я заплашвала. Като изключва Н. Момчилов, в доклада си британският експерт поставя ударението върху “апатията, невежеството, глупостта, тесногръдието некомпетентността, опортюнизма и корупцията, просмукващи целия живот в България”. Пред ФК на ОН експертите изразили съмнението си, че българските власти ще се справят сами и предложили в София да се изпратят чуждестранни специалисти, а комисарят на ОН и съветникът към БНБ да получат много по-голяма власт.

Осъществяването на тези предложения означавало поставянето на България под почти пълен външен контрол, но правителството на Народния блок, къде с маневрирания, къде с твърдост, успяло да смекчи тази опасност. То използвало умело страховете на кредиторите да не спрат за неопределено време постъпленията им от българските заеми, за да получи значително намаление на плащанията си в чужда валута, да избегне девалвацията на националната валута, да редуцира пораженията от стопанската криза и да запази сериозно заплашения гражданския мир в страната.

Колкото и парадоксално да изглежда, България спечелила и от най-драстичните мерки, предприети под натиска на кредиторите. Тя излязла от кризата с много по-ефикасна държавна администрация, забележимо начало на трансформация и модернизация на селското стопанство и ограничаване на прекомерните привилегии на “преситената” индустрия.
clap: clap:
Re: браво бате СЕРГО
18-12-2008 - 03:41:16
dival Написал:
-------------------------------------------------------
> Няма да гласувам !
> Нека целият свят види , че хората не си харесват
> управлението и не са съгласни
==========================================================
Дивале,трябва да гласуваш!всички трябва да гласувате!
тва,че няма свестна партия в бг,няма значение-няма да гласувате за някоя си партия,а ще гласувате ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ!
на всяка цена тези хора не трябва да бъдат преизбрани-ако ги преизберете,има голяма вероятност българия да я изритат от ЕС!
само си представи,какво тогава ще се случи с бгетовицата......
ще ти кажа нещо-в бг не е нужно да има професионални политици-единствено е нужно да има политици,които правят това,което им кажат от ЕС......
от европата ще ни помогнат-гарантирам ти го.ще изшпратят и хора да помагат със знания,и пари ще дават и ще я вдигнат тази държава пак след петилетка.
но комунистите трябва да ги няма!
тия осраха имиджа на бг пред целия свят и ако ги преизберете,това значи,че бъгларина подкрепя такъв вид политика и.......довиждане европа.

трябва да ги махнете отрепките крадливи и лъжливи-тва е проблема и нищо друго.

внимавайте кво правите на следващите избори-бъдещето на бг зависи от тях!
Re: браво бате СЕРГО
18-12-2008 - 03:51:59
avatar
Асене, напълно съм съгласен с теб, казал си го супер браво ! smiling smiley Евала, че има и такива българи като теб, че нещо се отчайвам, като чета какво пишат колегите от форума. Искам да ти кажа, че има много хора, които само четът и съм сигурен, че много хора се слушват в съветите на нормалните българи като теб. В БГ медийте са под контрола на правителството и хората биват ужано манипулирани. smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-12-18 03:55 от gekko.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход