Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Българският лев...

Публикувано от Dimitrovski 
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 19:15:09
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> Селяк,
> ако гърци и румънци се конкурират в "отворената"
> икономика на БГ то това е най-хубавото нещо. Само
> ти да не смяташ, че те се конкурират кой да даде
> по-малко за 1л. мляко?


Иди виж в Сливен мандрата на ТирБул - гърци от Трикала. Предприятие на 60 декара. Само една цистерна за изкупуване на мляко струва 300 000, а те имат 10. В лудогорието в момента румънци правят ферма за над 1000 крави. Мисля, че знаеш, че в ЕС има квоти за максимален брой животни - в Гърция квотата за крави е запълнена на 100% - ако си грък и искаш да разшириш пазара си къде е най-логично да потърсиш възможност за изкупуване или производства на мляко?
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 19:19:50
Парцалев,сметката е проста-търговски баланс/чужди инвестиции.
за миналата година баланса е отрицателен(дефицитен) с над 6 милиарда евро.но инвестициите са балансирали до някъде.
но тогава,особено първата половина на 2007 още се купуваха имоти от чужденци.
сега,никой не купува-всеки продава.
хайде опитай се да откриеш по какъв начин ще се закърпи дупката,образуваща се от излизането на валута от бг?
единствено с дълг.независимо държавен или публичен или частен.
макроикономически -съотнощението на влизащата и излизаща валута в бг е главен критерий за курса лев/евро при падане на борда.
второстепенно значение има и психологическата реакция на българина.тва ще е много мощен натиск отначало върху левчето.
по принцип после ще се балансират нещата,защото все някога трябва да се продават евра,за да се купи храна и стоки и след време психическият ефект ще отмине.най важното е парите да седят в банките.независимо дали са в евро или левове.дори и всички бългри да си обърнат парите в евро-държат ли ги в банките-банковата система макроикономически има достъп до тези евра и няма проблеми.
но теглят ли и държат ли в буркан банк или чужбина тези валутни капитали-всичко рухва.
та въпросите са два-българина при падане на борд-ще държи ли спестяванията си в бг банки(независимо левове или валута),и втория въпрос-как ще се реши проблема с огромните плащания по външния дълг(както държавен,така и публичен),както и безбожния дефицит.
ето ти откъде левчето ще се срине.
освен,ако чуждите инвестиции не покрият този валутен дефицит.както беше доброто старо време-късия разцвет в бг.
докато има инвестиции-проблеми няма.но инвестиции няма вече.а едновремешните инвестиции не бяха в производство или ноухау-бяха спекулативни с цел препродажба в имотите и дългосрочно няма да доведат до нищо добро.както влезли-така и излезли.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 19:22:59
Julius Написал:
-------------------------------------------------------
> Селяк - съгласен съм с теб, че дълга намалява! По
> официални данни - 5 милиарда евро към края на
> февруари т.г.
>
> Не съм съгласен че бюджетния излишък е кофти! По
> простата причина, че когато сме в условията на
> паричен съвет реално нямаме монетарна политика и
> ролята на БНБ е сведена до поддържането на
> установения курс... така че контролирането на
> парите в обръщение остава именно в ръцете на
> правителството и фискалната политика. Всяко реално
> намаляване на данъци и прочие действа
> проинфлационно - и няма как иначе - увеличават се
> парите в домакинствата. За какво МВФ е против
> всяко увеличение на МРЗ и т.н. мислиш?

Не съм против излишъка по принцип, а против това да не се планира предварително. Против съм неконтролираното харчене на пари в края на всяка година, щото видите ли излишъка се оказва много, много над очакванията ни.


Re: Българският лев...
28-03-2008 - 19:27:56
до Селяк и Джулиъс:
по принцип Селяк -прав си.задлъжнелите ще духат,както и чуждите нвеститори и те ще духат.
но проблема е макроикономически.тези пари са наливани в бг и бг е съществувала с тях-от там идва и прогреса.ако тези пари спрат-следва криза,която ще свие икономиката и тогава намалянето на публичния дълг ще е за сметка на увеличаване на държавния.
съгласен съм с теб за бюджетния излишък-трябва да бъде вкаран обратно ,чрез даване на повече кинти на бедните пенсии и учители,които ще харчат повече за основни нижди-които са главно произвеждани в бг.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 19:52:42
До Асен:
По принцип си прав за макроикономиката. Но тук пропускате един основен момент - в момента тече едно истинско преструктуриране на икономиката и икономичиските субекти. Много от БГ фирмите изобщо не са подготвени да работят в конкурентен пазар и сега изпитват огромни трудности. Личното ми мнение е, че ако не могат да се оправят е по-добре да се продават или фалират. Цели сектори като ишлеметата на текстил, производството на обувки и други подобни са на изживяване. Половината предприятия в хранителната индустрия изобщо не отговарят на стандартите и също са пред затваряне. В същото време други субекти навлизат в отворените ниши и работят много добре. Виж само какво направиха Белла - последни влязоха в бизнеса с колбаси, само преди 2 години, а сега са номер 1.
Така, че инвестициите няма да спрат - просто ще отидат на друго място, а не в имоти. Пари има, но все още субектите, които ще ги управляват не са много ясни. Лично аз познавам трима, нямащи нищо общо със строителство и имоти, които миналата година получиха значително финансиране от фондове за рисково инвестиране.

Личното ми мнение е, че в следващите 2-3 години търговския дефицит лека-полека ще започне да се свива, като това ще е съпроводено с огромно преструктуриране и преразпределение на пазари и пазарни позиции. Много от сега известните фирми ще изчезнат, на тяхно място ще се появят други.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 20:12:56
за да вземеш пазарна ниша от някой друг в момента на криза ти трябва качество, квалифицирана работна ръка, опитен мениджмънт, инфраструктура, ниски цени.

трудно виждам светъл лъч пред българските фирми, те са предимно в сферата на местните услуги и работата точно на ишлеме.

България да конкурира Китай в производството ми се струва доста трудно. Какво ще пряавт тези новите фирми? Хранително Вкусова промишленост? Трудно при пустеещите земи в Бг и земеделска продукция на 15 процента от соь време.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 20:55:39
Асене,
Проблема не е в размера на дълга, а в неговото обслужване!
Предполагам, че ти не искаш една хубава сутрин БГ да се събуди без външен дълг!
Това значи, че всичко е умряло, или че сме открили как да преодоляваме земното притегляне без разход на енергия!
А със Селяк съм напълно съгласен, крайно време е да започне обявяването на фалити, както и взривяването на стари сгради, за да си дойдат нещата на място!
Който си може - може, който разчита на БРАТЧЕДА - да духа супата! Те самите БРАТЧЕДИ вече се ошашавиха и омотаха, като котешки черва !
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 20:56:15
Селяк,примера ти с билла е интересен.но не забравяй,че те са чужда компания.или част от тяхната печалба отива за реинвестиране в бг,но част си заминава по направление в чужбина.
или ако маркетната ниша,която са превзели от бг фирмите е за сметка на по евтини и качествени стоки,от които печели потребителя(комсуматора),но пак макроикономически част от профита заминава в чужбина.а преди-при бг фирмите-страдане на консуматора,но всичките пари от реализацията на този профит от този отрасъл-всичко е оставало в бг.
виж,ако билла произвежда и суровини за износ,и този износ препокрива тази печалба,която излиза от бг-тогава бг има 100% благо от тази компания.ако не-благо за потребителя,но макроикономически-изнасяне на капитал от бг.

разковничто се крие там-инвестициите в производство в бг да не са с цел превземане на бг пазара,а повече за стока за износ.
а като знам мениджмънт нивото на бг-икономистите,нямаме никакъв шанс-ще ни изядат във всички отрасли.и пак-блага за потребителя,но товарене на търговския дефицит(от изнасяне на профит).

личното ти мнение за търговския дефицит,че ще почне да намаля е 100% вярно.но тва ще доведе до мощен рестеж във държавния външен дълг.сега бг е добре(до преди няколко месеца),благодарение на този дефицит и управниците нямаха проблеми с дълга(държавния).бг растежа беше благодарение на дефицита(главно публичен и частен).но тези неща са пряко свързани.затегне ли се кредитирането(частното)-свива се икономиката и управниците свят ще им се извие как да се справят с проблемите.

а дисбаланса от чужди пари внесени през банковата система за финансиране на строителния отрасъл?
този растеж не е в следствие на индустриален бум в бг.той е изкуствен и външно финансиран.или използвани са не левчета за строежите,а еврота.че нали трябва да се връщат?какъв профит ще направят от имоти?каква доходност носят?нали сега ще се плащат лихви ,които са във валута.
Джулиано даде много важна информация.всъщност дълга на банките не е 5милиарда и 500 милиона,както се казва в бнб,а е двойно по голям,защото част от финансирането идва във вид на депозити(които явно не се смятат като дълг по закон).
тва са огромни капитали и трябва да се връщат.а не са вкарани в производствени мощности,а в строителство,с цел спекулиране.спекулирането винаги довежда до временен растеж(бум),но целта на спекуланта е временна бърза печалба и изнасяне от маркета при удряне на топ ниво.тва до къде ще доведе?макртоикономически и микро икономичски?
разбира се много от тези спекуланти ще духат супата.някои чужди банки ще изгорят здраво,както и по малки алчни западни инвеститори(британците вече плачат по морето и банско) и фондове(ще гледаш проекти от западни фондове зарязани на половина).и тези пари ще останат в бг.ОК,но са в стоителсвто затворени-тухли и бетон.пак не допринасят с нищо хубаво.



Re: Българският лев...
28-03-2008 - 21:29:13
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> Асене,
> Проблема не е в размера на дълга, а в неговото
> обслужване!
> Предполагам, че ти не искаш една хубава сутрин БГ
> да се събуди без външен дълг!
> Това значи, че всичко е умряло, или че сме открили
> как да преодоляваме земното притегляне без разход
> на енергия!
> А със Селяк съм напълно съгласен, крайно време е
> да започне обявяването на фалити, както и
> взривяването на стари сгради, за да си дойдат
> нещата на място!
> Който си може - може, който разчита на БРАТЧЕДА -
> да духа супата! Те самите БРАТЧЕДИ вече се
> ошашавиха и омотаха, като котешки черва !
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Парцалев-за дълга хем си прав,хем не си.
ако задлъжняването бъде използвано професионално,може да донесе огромни блага за бъдещето и от по нататъчната печалба от инвестирането на този дълг да се прави профит,който в пъти да надскача обслужването му.
но в бг е обратното-трупа се за имоти и консумация,дори и инфраструктурни проекти няма.или всъщност проекти по вестниците-колкото си искаш.но реални????та дори една магистрала в бг още не може да се построи-до бургас не можеш да стигнеш....как е възножно това,при такова бесно задлъжняване?пари влизат (влизаха) яко-тяхното материализиране-още не го виждам.
задава се буря.в бг урагани няма още,но глобалното затопляне(икономика) май ще доведе.
рекорден вънщен дълг и дефицит(спрямо БВП),забележи рекорден спрямо ЦЕЛИЯ СВЯТ.сащ ряпа да ядат-те са нищо,сравнение с бг по задължняване и дефицит.
и тва задлъжняване се е изпарило-нищо не е донесло за благото и бъдещото развитие.
отделно и абсурдната ни неопитност в борсови похвати,банково дело и мениджърски способности за определяне на бъдещ маркет,както и меко казано-неконкурентно способни в глобалната икономика,никакво ноухау и новаторство,липса на кадри......още да изброявам ли?
сабери ги тия истини и ги умножи по рекордната инфлация,имотния балон и задлъжняването и ще получиш един индекс,който е за учебниците по икономика.
после прибави и безхаберните крадливи политици,и че се превръщаме в черната овца на европа(а намразат ли ни европейския политически и икономически елит-дупе да ни е яко)......

или климатично погледнато:
бг синоптиците се радват,че глобалното затопляне, в бг ще доведе до вечно лято и селските култури ще дават двойна реколкта,но не знаят,че покачването на температурите може да доведе до суша,или наводнения,урагани и торнада,които тотално да съсипят реколктата..........

Don
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 23:26:58
Кратко допълнение, за да не става разминаване - селяк имаше предвид белла (точени кори, Сачи, Леки и т.н.) - това е българска компания, а не супермаркетите Била.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход