Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Българският лев...

Публикувано от Dimitrovski 
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 17:33:09
Единствено тока, водата и парното няма да скочат веднага - заради регулатора, но до месец, два и те ща са преизчислени.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:02:47
r_stoma,
Когато казвам, че заплатите ще нарастват със същите темпове имам предвид, както досега - с десетина процента годишно, което е заложено в бюджета!
И понеже стана дума за бюджета, как си представяте да стане 4:1 без това да е заложено в бюджета!

Селяк ,
Ако производителят на сирене плаща на работниците си и изкупува млякото както и досега, но в евро - нямам нищо против!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-03-28 18:06 от partzalev.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:11:22
Парцалев,приятелю,много ме кефи чука с пирона.кажи как да си плякна и аз нещо от тоя род?

колкото до постепенното изменение на евро/лев-такова няма да има .ще има паника,теглене на кинти и буркан банк....
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:24:21
гледам че човек леко се е изакал с твърдението че лева бил подценен спрямо еврото щото заплати в Бг били по-ниски. Едва ли не като паднел валутния борд лева щел да скочи. 4 евро за лев.

курса на лева към еврото няма нищо общо със заплатите. Факт е че икономиката на Бг почти нищо не произвежда а пък се консумира като за световно - всички суровини, електроника, коли, и прочее внос отвън. С евра. Е откъде идват тези евра?
България не може да финансира дефицит във външната търговия от 9-10 милиарда евро на година защото няма откъде да дойдат а и някой няма да ни ги заеме. А някой представя ли си как ще се връщат тези пари? 27-28 милиарда евро дълг, никаква икономика, кой ще даде нови заеми?

Като падне борда еврото ще стане като за отскок 4-5 лева. Заплатите естествено няма как да скочат защото еврата няма откъде да дойдат. И както някой правилно се сети- горивата и всичко друго - внос отвънка на цени в евро, заема в евро а изведнъж заплатата в евро - наполовина. Като за начало.
И такова стречване на заемите отпускани от банките спрямо доходите не съм виждал, събпрайм заемите в УС са много по-нискорискови от тези дето ги отпускат в Бг, при това без да отчитат нестабилността, високите лихви. При евентуалното падане на борда всичко ще колабира.

И валутния резерв нещо май почна да понамалява. Инвестициите по време на криза не носят същите дивиденти, може лесно да се обърнат и в загуби.
Имаше статия вчера че валутния резерв като за начало е с 450 милиона по-малко от прогнозираното заради ниската възвращаемост и в отделни части загуби от инструментите в който е инвестиран.

Дилемата е следната:
Ако се пипне валутния резерв да се финансира дефицита във външната ттърговия това автоматично значи крах на борда и обезценка на лева.
Ако продължава да се живее на кредит (ако има кой да ни го даде) натрупаните заеми ще станат невъзможни за оснлужване и държавата буквално ще фалита.

Единствения изход е моментално разтурване на борда (точното време беше преди 3-4 години) и съхраняване на валутния резерв за да може да се действа и контролира донякъде обезценката на лева.
Това ще намали консумацията в Бг, кредитирането и ще понамали дупката във външната търговия.

Ако до няколко месеца това не се случи, т.е. валутния борд не се разтури ще ни се стъжни картинката максимално и вихъра направо ще ни отнесе.
Когато се намали резерва и валутния борд колабира безвъзвратно няма да има абсолютно никакъв начин да се спре разрухата и ще се търкулнем в пропастта,

Надеждата Европа да ни спаси е илюзия. Кризата обхваща и Европа и прогнозите са само за тази година 10 процента спад на имотите в същата тази Европа...






Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-03-28 18:25 от kuku987.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:27:37
Асене,
разгледай си личния профил. В редактиране на фай си качи някое GIF-че или друга снимчица (150х150 пиксела), а след това в АВАТАРИ го избери и то ще цъфне!

Обясни, ако обичаш, както как я виждаш паниката?
Искаш да кажеш, че в една прекрасна сутрин ще осъмнен с опашки пред банките и всеки ще си тегли левовите депозити? А после какво? Къде ще ги носи тези левчета?
Може би в чейдж-бюрата? Там какво очкаваш - пак опашки ли? Как според теб ще реагират тези от чейджа, след като пред бюрото му има опашка за EUR? Според мен ще надуе курса докато опашката се изпари, напр. 10:1 ! Е тогава какво? Ако самата банка предлага 3:1, за да задържи левчетата? Според мен е по-вероятно левчето да стане дефицит, а от там и да издържи на натиска!
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:27:53
Ами това просто не е вярно. Я сравни цените на машина Спарки с цените на Бош. Там където има конкуренция от западните компании цените на българските продукти са доста по-ниски.
А защо цената на западните продукти в България е по-висока от цената им в Германия - питай дистрибуторите и западните компании да ти обяснят.
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:35:34
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> Селяк ,
> Ако производителят на сирене плаща на работниците
> си и изкупува млякото както и досега, но в евро -
> нямам нищо против!
>

Ако БГ производителят на сирене не изкупува млякото както и досега, но в евро - ще го изкупят румънците или гърците. Те и без това вече плъзнаха из България.

Пак ти казвам, икономиката на България е ОТВОРЕНА.

Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:45:29
не сравнявай цените ами качеството. Цени се сравняват при сравнимо качество.

Вярно е че Бг е отворена икономика. Като резултат за 2007 доходите на заетите в селското стопанство са паднали със 17 процента въпреки всичките пари от Европа за селското стопанство в Бг.

щото мутрите естествено ще разрешат на чужденци да им вземта 'бизнеса' и дадат някакви справедливи цени за млякото...
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 18:54:33
Селяк,
ако гърци и румънци се конкурират в "отворената" икономика на БГ то това е най-хубавото нещо. Само ти да не смяташ, че те се конкурират кой да даде по-малко за 1л. мляко?
Re: Българският лев...
28-03-2008 - 19:02:34
kuku987 Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Дилемата е следната:
> Ако се пипне валутния резерв да се финансира
> дефицита във външната ттърговия това автоматично
> значи крах на борда и обезценка на лева.
> Ако продължава да се живее на кредит (ако има кой
> да ни го даде) натрупаните заеми ще станат
> невъзможни за оснлужване и държавата буквално ще
> фалита.
>

И от какъв зор държавата трябва да покрива търговския дефицит? Нещо в 1985 година ли живеем или аз съм се заблудил, че икономиката е частна.
И защо държавата да фалира? Да фалират тези които трупат дългове.

Хайде да погледаме малко числа:
- през 2003 външния държавен дълг (в това число и частния-гарантиран от държавана) е 7 милиарда евро, в края на 2007 4 милиарда.
- в края на 2007 има над милиард евро бюджетен излишък
- за 2008 се очаква бюджетния излишък да е рекорден (което според мен е кофти)

- частния външен дълг през 2003 е 3,6 милиарда евро, а в края на 2007 - 24 милиарда.

Значи някакви частни фирми са натрупали 24 милиарда дългове и сметката трябва да я платим ние - данъкоплатците.

Изобщо не мога да ги мисля. Който не може да си обслужва дълговете да фалира. Който му е дал пари, а не може да си ги вземе - да пие една студена вода.

И предния път те питах - какво общо има борда в цялата схема?


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход