Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Е какво стана?

Публикувано от naughty 
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 18:16:05
Поло,
Винаги съм се чудила защо трябва за такива ремонти трябва архитект. Освен, ако не се променя нещо, което трябва да се узакони. В случая, може би става въпрос за стълбището, но предполагам, че това е било желанието на твоя приятел.
За парите, може би, точно защото се е обърнал към архитект. Мой познат прави ремонт на магазина си и каза , че ремонта му е коствал 50хил. евро. Аз не ги видях тези пари. А, имам опит в ремонти, макар и скромен. Само че, беше тръгнал по схемата с архитекта, даже той му избираше гранитогреса.
Архитектите по принцип правят това, което инвеститорите искат. Затова е трудно да се прецени кадърността им.

Иначе в Париж, петима студенти не можаха да си открият лесно сметка в една от банките, поради различни причини: на единия -документите изгубени, на другия -един подпис по-малко, на третия -сбъркан номер на паспорта, името и т.н.

Пак в Париж, обаче се изумих от инженерната мисъл -тя прозира навсякъде. Свързвала съм го с литература, изкуство, архитектура, само не и с техника....smiling smiley
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 18:35:30
Muza Написал:
-------------------------------------------------------
> Поло,
> Винаги съм се чудила защо трябва за такива ремонти
> трябва архитект.

smiling smiley Работя в областа на строителството...много често клиенти ми задават този въпрос...и обикновенно отг. е един същ: "Защото архитекта е учил 6 години затова да "види" това което обикновенният клиент не вижда...Парите дадени на един "кадърен" архитект се изплащтат изключително бързо...(тази седмица имах клиент благодарящ ни, за това колко пари и нерви е спестил благодарение на архитекта които му препоръчахме) Един от проблемите на БГ деиствителност и "народопсихология" е, че си мислим че можем да правим всичко. Има една поговорка "Не са сърди на хлебаря за изгорелият хляб, ако знаеш, че го е пекъл обущарят".
А това за 5 бг студенти не го разбрах...и французин без документи (или със непълни такива) няма да може да си открие сметка smiling smiley

Пак в Париж, обаче се изумих от инженерната мисъл -тя прозира навсякъде. Свързвала съм го с литература, изкуство, архитектура, само не и с техника....

Все пак Айфеловата кула е построена за 2 години с техн. средства отпреди 100...въпрос: колко време ще е необходимо за построяването й в днешно време у нас в БГ ? winking smiley
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 18:58:18
smiling smiley
За студентите -не са само от Бг- при откриване на сметкте им дават документи, които те попълват и връщат обратно на банковия служител, след което на единия се изгубва преписката, на другия забравила да му даде документ за подписване, на третия пък грешно вкарала в системата номера на паспорта и т.н.

За архитектите си абсолютно прав, това е и моя принцип: ако имаш брашно, дай го на майстор да ти направи хляба.
Имах предвид, че често се обръщат към архитекти за стандартни ремонти, където не се търси някаква особена визия и от там скача цената на ремонта. Това е само мое обяснение за цената. Защото много често съм виждала ремонт с архитект и съм се чудила, къде е архитектурното решение, освен напр. в цветовата гама.
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 19:18:47
Muza Написал:
-------------------------------------------------------
> > За студентите -не са само от Бг- при откриване
> на сметкте им дават документи, които те попълват и
> връщат обратно на банковия служител, след което на
> единия се изгубва преписката, на другия забравила
> да му даде документ за подписване, на третия пък
> грешно вкарала в системата номера на паспорта и
> т.н.

Някаде бях писал: за мен Франция е една добре уредена България...с всичките и простотйи и неуредици...

За архитектите си абсолютно прав, това е и моя
> принцип: ако имаш брашно, дай го на майстор да ти
> направи хляба.
> Имах предвид, че често се обръщат към архитекти за
> стандартни ремонти, където не се търси някаква
> особена визия и от там скача цената на ремонта.
> Това е само мое обяснение за цената. Защото много
> често съм виждала ремонт с архитект и съм се
> чудила, къде е архитектурното решение, освен напр.
> в цветовата гама.

Понякога не се прави разлика между "вътр. дизайнер" (каквото и да значи това) и архитект. Архитекта може да бъде и дизайнер...обратното е невъзможно (поне от правна гледна, точка тук във Фр. )

Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 20:30:34
avatar
simbat Написал:
-------------------------------------------------------

> Kamelia,
> За съжаление имаме по един живот и всеки сам
> определя кое е най добре за семействотои децата
> му.Големите рибки искат да плуват в океана когато
> им отеснее.В България няма много възможности за
> развитие и избор.А и ако не бяха емигрантските
> пари сектора на НИ щеше да е доста различен .Така
> че само мойе да си благодарна на емигрантите са
> голяма част от хляба си.

Че всеки решава сам за себе си, така е. За възможности и избор- не мисля. Всички приятели, които се върнаха, са на мнение, че свободните ниши тук са много повече и конкуренцията- много по-малко, отколкото в "уредените" държави. Разбира се, тук бюрокрацията и корупцията ти разказват играта. От друга страна пък- корпоративния и подоходния данък са само 10%. Въпрос на желание и кураж е, да правиш нещо в България.
За емигрантските пари в сектора на НИ сме писали достатъчно, но пак ще ти кажа- в периода до 2002г. те бяха факторът, повишаващ цените им. След това банките развързаха кесиите. Тогава пазарът мина на евро и парите, пратени от емигрантите рязко намаляха. Аз не съм имала "емигрантска " покупка повече от 3 години. Тъй като съм на пазара от 1995г., мога да направя сравнение..........
Емигрантските пари от куп време насам участват в повишаването на инфлацията в другите сфери.

> Изобщо този супероптимистичен дух на изказвания е
> типичен за доста брокери на имоти в Бг,които си
> мислят,че щом цените се качват всичко е ОК,живота
> е розов и това ще е вечно....

Нищо подобно. Къде си прочел от мен,че цените ще се качват, че колкото по- високи са, толкова по- добре?

> Всеки път като съм в България се опитвам да
> инвестирам в нещо.От 2 години обаче не съм купувал
> нищо в България а какво остава да купя в
> момента.Всеки може сам да си прецени кое е изгодно
> и кое си струва и кое не.Сега като дойде ред на
> земеделските земи някой задава ли си въпроса,че
> тяхното предназначени е земеделие а не
> спекула.Колко трябва да струва кило домати ако
> един декар струва ...хиляди лева?А литър олио(То
> вечед е на двойна цена от европейската и без
> друго).А защо като всичко е супер инфлацията ни е
> 5-6 пъти над средноевропейската?А колко ще струва
> тока догодина?А дали правителството ще застане зад
> мен ако нещо се обърка в държавата?

Че кога съм те агитирала да купуваш? И ти под "инвестиция" разбираш само рентиерство. За мен, не това е "инвестиране". Аз ти говоря за работа. Защо се чудиш,че инфлацията ни била по- висока от ЕС, след като хвалиш внесените отвън емигрантски пари? Всяка цена се покачва, докато има кой да купува стоката. А, щом стрина Пена официално е със 100лв пенсия, но може не само да е жива, но и да си пазарува- значи има "сивички" постъпления. Същото е и с всичко друго- средна заплата, която е само на книга, двойни счетоводства.
За мен, разликата между нашата и европейската инфлация идва от скритите ни доходи.
А до това- правителството да застане зад гърба ти- не чакай. Аз отдавна съм разбрала, че каквото само направя- това ще е. Не, че видяхме някакво "заставане зад гърба" в САЩ, като им гръмна пазара на НИ, нито като им се качи и на тях бензина 4 пъти......и пищят непрекъснато! / Да им имам покачването, дето пак им е два пъти по-евтин от нашия/.


winking smiley
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 20:35:10
Асене,

Не съм съгласен с теб за демокрацията: в Америка е псевдо демокрация, както и в Русия
В България е демокрация на връзките със силна манипулация на общ мнение, т.е. пак не е демокрация

Това което в момента става в БГ е силна централизация за да бъдат принудени хората да си закупят жилище в Сф/Варна, да се вържат с кредит за да движат икономиката, малките населени места да обезлюдеят и жилищата там да се обезценят. Училищата да се закрият и никога повече да не бъдат отваряни.

Този модел не може да просъществува в дългосрочен план.

Моето мнение е че оцеляването на БГ може да бъде базирано само на възстановяването на хубавите БГ градове и изнасяне на работни места там (създадени и от българи с опит на Запад).
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 21:14:22
Петре-съгласен с теб.само че америка е псевдо демокрация само временно-бушчо.
и виждаш кво стана със сащ,когато се контролира с не демократични методи.веднага се материализира неправилното управление.
ако ал гор беше станал президент,сега целия свят щеше да изглежда много по различно.
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 21:32:08
Quote

Всички приятели, които се върнаха, са на мнение, че свободните ниши тук са много повече и конкуренцията- много по-малко, отколкото в "уредените" държави.

Това е абсолютно вярно. Но запитвала ли си се някога защо инвеститори, запълнили някаква ниша в Австрия да речем не разширяват дейността си в БГ? Отговора е лесен. Просто пазара ни е нестабилен и хората не желаят да правят рискови инвестиции. А и бюрокрацията и корупцията си казва думата. А защо ни е нестабилен пазара? Заради липса на производство. Цяла държава от едно черно море и едно Банско се не храни. Особено във вида в който са в момента. Причините за нямането на индустрия може да се открият в моя пост на предната страница и тоз на Асен под него. Така държава не става. В най-добрия случай ако няма някакви фундаментални промени в общественото настроение СКОРО ще станем малко подобие на Италия. Но дори аз не съм толкова голям оптимист. Сам човек нищо не може да постигне. Трябва всички да вървят напред, иначе се завличаме надолу един друг. На макрониво това е положението.
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 21:56:52
avatar
Solaroid Написал:
-------------------------------------------------------

> Това е абсолютно вярно. Но запитвала ли си се
> някога защо инвеститори, запълнили някаква ниша в
> Австрия да речем не разширяват дейността си в БГ?
> Отговора е лесен. Просто пазара ни е нестабилен и
> хората не желаят да правят рискови инвестиции. А и
> бюрокрацията и корупцията си казва думата. А защо
> ни е нестабилен пазара? Заради липса на
> производство. Цяла държава от едно черно море и
> едно Банско се не храни. Особено във вида в който
> са в момента. Причините за нямането на индустрия
> може да се открият в моя пост на предната страница
> и тоз на Асен под него. Така държава не става. В
> най-добрия случай ако няма някакви фундаментални
> промени в общественото настроение СКОРО ще станем
> малко подобие на Италия. Но дори аз не съм толкова
> голям оптимист. Сам човек нищо не може да
> постигне. Трябва всички да вървят напред, иначе се
> завличаме надолу един друг. На макрониво това е
> положението.

Виж, реално погледнато, отговорът е ясен. От краха през 1997г. са минали 10г. Миналата година влязохме в ЕС. Нормално е да не са се избили да инвестират тук. И въпреки всичко, разни бели лястовици се появиха, други се оттеглиха- раздвижване има. Вярно е, че ни трябва още производство, но да твърдим, че нищо нямаме,също не е вярно. От друга страна, някой беше писал, че у нас искат да докарат мръсните производства- трябва ли да се съгласим?
Мисля си, че спирането на парите от ЕС ще ни принуди да се вкараме в релсите по- бързо. Лошото е, че и "белите" държави, в които,според Асен, са събрани всички велики икономисти, докато ни даваха акъл какво да правим,отърваха нещата и без нашата огромна корупция......
Re: Е какво стана?
06-07-2008 - 22:31:09
[www.mediapool.bg]

това обяснява много неща ... :g:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход