Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

проблеми с алуминиева дограма на панел

Публикувано от svetla 
toto
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
30-01-2006 - 10:05:38
Според мен ОСНОВЕН проблем е СТЪКЛОПАКЕТА - понеже в БГ всички са специалисти има голям проблем - много често е некачествено направен и затова се получава конденз по самото стъкло - много често производителите спестяват тъкмо от него като най-скъпата част от продукта! подмяната с по-качествен ще струва доста парички така че говорете с този който е направил дограмата, но не очаквайте да си признае....
Жилищните помещения непрекъснато биват овлажнявани. Това се получава чрез:
• Влажност получена при ново строителство
• Водни изпарения получени при домакински дейности
• Влага отделяна от хора и животни
• Вода стичаща се в мокри помещения (напр. баня, кухня, перално помещение)
• Вода използвана за почистване
• Влага по повърхността или във вътрешността на строителни части (от кондензация на водни пари)
Съобразно физичните закони, влагоотделянето води до образуване на влага по стените (конденз). Причините за появяването на такава влага са:
• Недостатъчно проветряване (вентилация) на помещенията;
• Недостатъчна топлоизолация на външните стени;
• Конструктивно обусловени строителни недостатъци;
• Погрешно отопление – неблагоприятно разполагане на отоплителните източници;
• Нецелесъобразни действия, като напр. погрешно използван режим на прекъснато отопление;Твърде високата и продължителна влажност се проявявя чрез следните неприятни явления:
• В ъглите и особено зад мебелите се срещат влажни петна по стените, които след известно време се покриват с мухъл
• Прозорците в банята, кухнята и спалнята се запотяват
• Подпрозоречните стени се овлажняват
Относителна влажност: Колкото по-топъл е въздуха, толкова повече влага може да поеме. Важи и обратното – колкото по-студен е въздуха, толкова по-малко влага може да поеме.
Нека дадем един пример: в 1 м3 въздух затоплен до 20о С може да има максимално 17,5 гр. вода в газообразно състояние. Същото количество въздух при температура 0о С може да поеме само 5 гр. вода. На практика това означава следното: когато се охлади 1 м3 влажен въздух (отн. влажност 100%) от 20о С до 5 С, тогава се кондензират на капки 12,5 гр. вода.
Студеният въздух е винаги “сух въздух”! Отново и отново се чува през късната есен при температури близо до 0о С и много висока относителна влажност, че прозорците не трябва да се отварят, за да не се внесе влага в къщата. Това мнение е погрешно. От горепосочения пример се разбира, че при 0о С и отн. влажност 90% въздухът е поел само 4 гр/М куб. вода. Ако този въздух се зазтопли до 20о С, то той може да поеме до 100%-то си насищане оше (17,5 – 4) = 13,5 гр. вода. За нашата ежедневна практика това означава, че прекомерната влажност в жилищните помещения може да бъде премахната само чрез ефективно проветряване.


Отопление:
Погрешно разположено отопление, заедно с недостатъчна вентилация може да бъде главната причина за поражения от влага.
За съжаление все още под понятието “прекъснато" (кратковременно) отопление се предлага един метод, при който помещенията се отопляват само тогава, когато се използват. При напускане на жилището сутрин отоплението се оставя на минимум (защита срещу замръзване). При прибиране вечер отопението се засилва. Повърхностните температури на стените при такова отношение са винаги много ниски. Достига ли топъл въздух такива стени, то е благоприятствано появяване на влага по тях, а също така и по прозорците.
Който иска да използва смислено отоплението си, трябва да има дори и в малко използвани помещения средна температура от 16 – 17о С.
За образуване на влага по стените са особено податливи ъгли и чупки, които не могат да бъдат обдухвани от топъл циркулиращ въздух. Една от причините за образуване на влага в областта на прозорците е незадоволителното обдухване на прозорците.
Задачи на проветряването:
Газове, миризми, влага и вредни вещества определят не само физическото благосъстояние, но при извънредни ситуации водят до увреждания на човешкото здраве. Затова задача на проветряването е:
• Да осигури качество на въздуха за здравословен климат в помещението;
• Да избегне образуването на влага и мухъл чрез достатъчна циркулация на въздуха;
• При наличие на отворени огнища (напр. камина) да осигури достатъчно количество въздух;
Възможности за проветряване: От хигиенна гледна точка е предвидено количество пресен въздух от 10 – 25 м3 на човек на час. Това означава,че за жилищно помещение с площ 30 м2 и височина 2,5 м (т.е. 75 3), в което се намират 3 души, които се нуждаят от свеж въздух от окл. 60 м3 куб/час, въздухът трябва да се сменя 0,8 пъти на час. Тъй като този въздухообмен не може да се постигне през затворени прозорци, се предприемат целенасочени действия за проветряване.
Ударно проветряване: При този начин на проветряване крилата на прозорците се отварят напълно за около 10 минути в отворено състояние, за да осигурят пълен обмен на въздуха. Този бърз начин на проветряване има смисъл, тъй като стените, килимите и мебелите запазват температурата си. Тези повърхности не се нуждаят отново от заатопляне. Въздухът в помещението се затопля отново за относително кратко време.
Работещ абсорбатор над готварската печка вентилатор в банята и не използваите радиатора за простор.
Аз съм с такава дограма ако няма вентилация върху стъклата се събира конденз. Той е по голям ако има повече саксии или хора в стаята. Трябва да се осигури макар и минимална вентилация
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
30-01-2006 - 19:53:12
Sianie-M Написал:
-------------------------------------------------------
> За съжаление все още под понятието “прекъснато"
> (кратковременно) отопление се предлага един метод,
> при който помещенията се отопляват само тогава,
> когато се използват. При напускане на жилището
> сутрин отоплението се оставя на минимум (защита
> срещу замръзване). При прибиране вечер отопението
> се засилва. Повърхностните температури на стените
> при такова отношение са винаги много ниски.
> Достига ли топъл въздух такива стени, то е
> благоприятствано появяване на влага по тях, а също
> така и по прозорците.

Приветствам и приемам на 98% изложението на Sianie-M. Срещал съм го и друг път и не знам дали колегата е автора.
За пълнота моля Sianie-M, ако може да прецизира горния пасаж. През деня имаме някакъв въздух в помещениията и той или е кондензирал или не. Има си някакви грамове на м3 според останалото изложение. Защо му е на тоз въздух да кондензира вечерта като го нагреем (то полека и стените стават малко по-топли). Допускам причината тук е не че нагряваме въздуха, а прибирайки се увлажняваме - мием се, готвим и т.н. Иначе ставаме поддръжници на едно погрешно (според мен) мнение, че някакви температурни разлики са причината за конденз.
За неизползваните помещения също се нуждае от прецизиране. Не съм чувал някой да се оплаква от конденз в една външна барака и при доста по-ниски от 16-17оС температури. Тук малко отиваме на специфичния физичен закон за бирата на плажа, с който filmа-toplo ме срази преди няколко дена. smiling smiley
toto
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
31-01-2006 - 13:36:19
Само да поясня за разбирачите :
Когато стъклопакета е добър - ИЗОЛИРА по-добре - стълата са по-топли, следователно по-малко конденз и няма мухъл.
правил съм сравнение с две идентични стаи в един и същи блок - неотоплявани с различен стъклопакет - в единия за седмица се събира гьолче, а в другия даже и не е влажно!!!

Теорията за влага, топлина и конденз я повтяря всеки пишман майстор, дето не може да изтегли въздуха от стъклопакета ... и после обяснява че е време да си купиш климатик, който да духа срещу прозореца за да го топли .... - щото пакета не върши работата за която е предназначен - ИЗОЛАЦИЯ!!

Предлагам да си поръчате нов/по скъп/ стъклопакет само за едното стъкло на прозореца и да направите сравнение - после го демонстрирате на пишман майстора и го карате да ги подмени в цялата къща smiling smiley за негова сметка разбира се ...
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
31-01-2006 - 13:43:10
Много хитро - поръчваш си обикновен стъклопакет, после сменяш един със скъп и караш фирмата да ти смени всичкиsmiling smiley И като се затичат да ги сменяват.
А да си купя трабант и после да искам да ми го сменят за Мерцедес без да доплащам става лиsmiling smiley
goliama smeshka kaza toto. she to po dobre zasrahovai i posle zapali apartamenta . da vidime kvo shte stane. moje da postroiat nov. nikoi nee vinoven ako sam chovek bez nikakva informatsia si kupi neshto nekachestveno .
toto
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
01-02-2006 - 13:20:12
Виждам че вече сте разбрали за какво говорим
така че внимавайте със това кой ви прави стъклопакета
и как го прави
щото се дънят и после ти разправят врели-некипели
p_nachev
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
01-02-2006 - 14:38:15
И сега, в допълнение на казаното, ако вземеш да изредиш и имената на няколко сериозни производители на стъклопакети ще бъде доста полезно !
Дограмата, която сме сложили не е хич евтина! била австрийска и ни я препоръчаха познати. ако трябва да я сменяме, направо ще се разорим.... не искам да си мисля за такъв вариант и все се надявам да има друго решение. как в тази страна все разни мошеници и тарикати се навъдиха, да не знае човек към кого да се обърне....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход