Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

проблеми с алуминиева дограма на панел

Публикувано от svetla 
съветник
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
15-02-2006 - 10:51:09
светла дограмата ти ако не е термомост затова се получава конденз от голамата разлика в температурите особенно в тези студени дни
ЗДРАВЕЙТЕ, И АЗ ИМАМ СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ. СТРАННОТО Е,ЧЕ СЪМ ВИЖДАЛ ПАНЕЛНИ АПАРТАМЕНТИ С С АЛ. И PVC ДОГРАМА,НЯКОИ И БЕЗ ОТОПЛЕНИЕ,А НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИКАЪВ КОНДЕНЗ.НЕ СА И САНИРАНИ. СТРАННО НАЛИ. И АЗ СЕ ЧУДЯ КАКВО ДА ПРАВЯ..
bobi65
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
15-02-2006 - 12:48:16
Привет, Мисля че доста от вас не са в час с проблема.
Мога да ви кажа моят опит и да си направите заключение на кои какво не му е наред.
1. Преди да си сменя дограмата се заитересовах защо и КОГА се получава конденз. Стигнах до информация че дали влажноста е 50,70,90% условия за конденз са налице при температура на повърхнината 11 градуса.
2. След като избрах вида ПВЦ дограма изисках от фирмата до ми покаже сертификат за нея в които бяха описани и коефицентите на изолация на 3,4,5,6,камерни дограми.
3. Започнах да се интересувам от коефицентите на изолация на стъклопакетите с 16,18,20, 22,24 мм разтояние . С две стъкла както и с ТРИ стъкла , както и варианти с "К" стъкло, "К стъкло + аргон"
4. След цялата тази теоритична подготовка си поръчах дограмата като си бях избрал вариант в които коефицентите на изолация на стъклопакета да е = на този на ПВЦ -то , и при моите изчисления условието за конденз (11 Градуса) да се получи при -17 градуса външна температура.
Като резултат мога да съм доволен от себе си тъи като конденз изобщо нямам до -16 градуса . През двата наи-студени дни кокато беше -17 , -20 се получи съвсем лек конденз в долните 2 см на стъклопакетите но за течове и дума да не става.
За статистиката мога да кажа че подържам вътрежна температура 18 градуса ,не се проветрява специално просто когато се излиза по терасите или се отваря външна врата това е. Имам 4 мм стереопорени тапети по външните стени.Дограмата е 4 камерна, стъклопакета е от три стъкла като едното е "К"

Основното обаче е: Да са еднакви коефицентите на дограмата и стъклопакета за да не се получават топли и студени участъци . В противен случаи студените участъци са под 11 градуса (в зависимост от коефицента и външна температура) и съответно има условие за конденз. А в зависимост от влажноста на въздуха това вече може да и конденз който да тече ЯКО.
laik
Re: проблеми с алуминиева дограма
17-02-2006 - 11:56:26
A niakoi tuk moje li da mi prepory4a nadejdna firma, zastoto izobsto ne znam kym kogo da se obyrna, osobeno sled kato pro4etoh za 4ast ot vashite problemi moody smiley
спорет мен е добре да проветряваш по малко апартамента
Прочетох целия форум до тук и също като bobi65 останах с впечатлението, че някой от мненията се неточни и дори напълно грешни. Верните отговори се крият главно в по обемистите мнения. Аз също имам голям проблем в моето панелено жилище с конденза, който свързвам с високия процент на относителна влажност на въздуха. Миналото лято смених две от дограмите на жилището с PVC с К-стъкло и именно от този момент възникнаха проблемите с влагата, които са породени от високите изолационни възможности на новата дограма (в сравнение с многобройните процепи на старата дървена дограма, които осигуряват добра вентилация особено при ветровито време). Вентилацията на жилището ми се сведе до нула след като затворих плътно вентилационния отвор на банята поради непоносимата миризма която се разнасяше по него особено при ветровито време (баните и тоалетните в блока са със обща вентилационна шахта). Това доведе до покачване на нивото на влагата в жилището до огромните 90% и повече през по-голямата част от времето и кратковременното и намаляване при силно проветряване. При това ниво на влагата е непосилно дори и за хубавата дограма да осигури такава температура на вътрешните й повърхности, при която да не се образува конденз. Резултата е образуването на мухъл по стенната повърхност до дограмата (тази повърхност която е напречна на дограмата) защото тя е най-студена, а стената има изолация от времето когато е строен блока и остава относително топла. Образува се мухъл и в ъгълчетата където трудно достига топлия въздух. Въпросите ми са свързани с възможностите ми за създаване на някаква вентилация в жилището. Ако монтирам вентилатор на отвора за вентилация на банята и тоалетната, ще мога ли да се отърва от неприятната миризма от съседите? При монтиране на абсорбатор над готварската печка ще се ликвидира един от източниците на влага, а при работата му на празен ход без готвене ще успея ли да осигуря своеобразна вентилация на жилището и съответно намаляване на влажността. Вентилационните системи на новите PVC дограми решение ли са на проблема, и могат ли такива да се поставят на вече монтирани PVC дограми? Купих си и т.нар. абсорбатор на влага за жилищни помещения "HUMYDRY" който представлява пакет от специални абсорбиращи гранули, които са 6 пъти по ефективни от силикагела, сложен в пластмасова кутия на дъното на която се събира абсорбираната влага. За една седмица се събраха около 200 мл течност но въпреки това влажността не се промени поради високите й нива в останалите стаи. Моля предложете ми решение на проблема. Благодаря ви предварително.
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
25-02-2006 - 15:01:25
Като начало опитай да си отвориш комина в хола. ДА видиш ще има ли ефект.
Станчо
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
25-02-2006 - 15:06:32
Имам същия проблем.Предложиха ми клапи за изравняване на влажността.
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
25-02-2006 - 16:26:02
И в кухнята, ако има. Абсорбатора ако не отвежда на някъде мръсния въздух малко ще помогне.
Не е много трудно да се отвори самостоятелен отвор във фасадата (напр. в кухнята) към който да се върже абсорбатора. В панелката, в която съм живял банята беше през една стена до кухнята. Демек с едно въздуховодче може да проветрим и банята към фасадата, ако няма друг начин.
Това е обаче за изход на замърсения влажен въздух. Ако се прави без вентилатори, трябва да се помисли и за вход на свеж въздух (вместо стария през дограмата).
Бе бая множко ми се виждат тези 90% (ако се мерят вярно) - този въздух кондензира при около 18оС.
Помислете откъде идва такава голяма влага и променете нещо в навиците си.
Re: проблеми с алуминиева дограма на панел
25-02-2006 - 16:27:37
Тава пък що за чудо е??? Дай някакво инфо, че вече с какво ли не ни зарибяват. sad smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход