Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Външна фасада - решение с гипсови плоскости?

Публикувано от strachev 
Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
16-07-2007 - 12:48:01
Възможно ли е да се направи външна фасада чрез облепяне на външните стени с гипскартон или гипсфазер. Кое е по-удачно? Достастатъчно ли е да се грундират плоскостите със строителен грунд и фасадна боя за крайно покритие.

Моля, дайте препоръки и съвет.Благодаря Ви предварително!!!
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
16-07-2007 - 15:14:57
Ne se zanimavai s gluposti.
Ima podobni sistemi i paneli, no ne v BG. Pyk i izpylnenieto e problem. Loze na mnooogo golqm bair. Karai po standartniq red.
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
16-07-2007 - 17:43:18
Остави,това не е работа.
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
17-07-2007 - 09:10:44
Я опитай и после кажи какво е станало. Твърдят, че от температурните разширения ще се пукат фугите.
Аз съм пробвал само на еркер, който не е директно изложен на дъжд и слънце - няма проблем.
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
17-07-2007 - 10:36:47
Рано или късно ще потекат улуците и тогава купона ще е пълен. Забележете в какво състояние са неподдържаните фасади правени с вароциментое разтвор; материал който е в пъти по-издръжлив на климатични въздействия от гипса.
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
18-07-2007 - 00:19:36
Очевидно никой досега не го е пробвал. Звучи ми доста разумно, бързо и евтино решение. Аз лично отдавна планирам това и скоро смятам да го изпълня. Влагоустойчив гипс-картон, грундиран и боядисан, а след време и фасаден камък или нещто интересно да налепя за фасон, ако не ме удовлетворява изгледа.
А и в крайна сметка - баните и цялото съвременно строителство - офис сгради така се правят, а не се разпадат така лесно. Вярно е че е доста хигроскопичен, но не повече от Итонга, а итонг се ползва масово за външни стени и се грудира и измазва. Така че аз ще го пробвам твърдо.
Abu
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
18-07-2007 - 07:15:13
На един хотел към асансьорното на покрива пристроиха кухничка и барче, за да ползват площта и гледката. Лека конструкция с влагоустойчив гипсокартон и поликарбон. Върху гипсокартона - три реда камък, а нагоре - фасадна мазилка. След две години експлоатация (по-скоро след две зими) ме извикаха за ремонт, щото мазилката беше много напукана и се ронеше с шепи, а камъкът го хванах с два пръста и излезе със зелената хартия. Нямаше фуга или ъгъл, които да не се бяха разлепили - пълна трагедия.
Сега събориха всичко и ще го правят наново с итонг, но не вдяват като им говоря, че трябва отвън итонгът да се облече с ЕПС, затова отказах да се занимавам. А най-лесното - лека конструкция, дървени плоскости, ЕПС на винтове, мрежа, шпакловка, фасадна мазилка/облицовка - това го отхвърлиха, щото си имат инженер-консултант и той не го одобри, понеже дървото не било влагоустойчиво (какво общо има дървото не разбрах!)
Чудесно е някой да експериментира в строителството, още по-хубаво ще е ако споделя и резултата! Мой познат реши да опита какво ще стане, ако си направи гипсова шпакловка в банята - стоя чудесно около два месеца, после падна нацяло. Дълбокопроникващият грунд и водоустойчивата боя не помогнаха много.
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
18-07-2007 - 09:28:40
Сега се сетих, че опитах и друг детаил - дървена конструкция, гипкартон на винтове, ЕПС към гипскаротна, шпакловка , мазилка. Засега се държи.
Abu
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
18-07-2007 - 21:06:18
Според мен ЕПС-а спира влагата към гипсокартона, затова устоява още. А вероятно го пази и от премръзване. В моя случай предполагам, че най-големи щети е предизвикало линейното разширение на конструкцията за гипсокартона, после в пукнатините прониква влага и нататък е ясно.
По мои наблюдения обикновеният гипсокартон издържа само едно мокрене, после е негоден. Влагоустойчивият издържа да речем 5-6, но и той "вкисва".
Re: Външна фасада - решение с гипсови плоскости?
20-07-2007 - 09:16:44
EPS-a не спира никаква влага, това го прави крайното покритие - боя или мазилка. Големия източник на влага е парата, която се генерира в помещенията от дишане, готвене и т.н. Голяма част от тази пара преминава през стените и при неправилна или недостатъчна топлоизолация кондензира като така се получава влага. Мога да ви уверя, че при така направената система точката на оросяване е точно в гипсокартона. Дори и да не говорим за влага външните слоеве на фасадата са подложени на големи атмосферни натовървания - много високи температури от директно слъчнчево греене, ниски през зимата, силен вятър и т.н. Ами градушка?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход