Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съсобствен имот и сграда на калкан

Публикувано от krisps 
Съсобствен имот и сграда на калкан
04-12-2006 - 11:35:30
Имота е урегулиран с 50% застрояване и корниз 10 м. Собственост е на две лица. Едното от тях желае да строи - предвиденият обект е две къщи на калкан. Какво следва да се предприеме за да се даде възможност на желаещия да построи едната къща? Първо трябва да се извади виза за проектиране ли? Казват че и извадка от плана върши работа. След това с нея се вадела данъчна оценка на правото на строеж. После с проект за възможната постройка двамата съсобственици си учредяват взаимно право на строеж ли? confused smiley Кажете какво може да се направи в този случай - какви са стъпките които трябва да се предприемат. Предварително Ви благодаря.


Re: Съсобствен имот и сграда на калкан
05-12-2006 - 15:54:24
Здравей,
моя случай е предполагам като твоя. Не си спомням много добре, но ще ти опиша как стоят нещата. Баща ми и чичоми са наследници на едно място от 540кв.м., т.к. за да бъде обособен един парцел като савостоятелен трябва да е не по-малко от 300кв.м. За това при нас се случи, че трябва да строим къща на калкан със съсобственици.
Направихме договор за доброволна делба, в който са опоменати точно кой каква част има. Подадох в общината молба да ми бъде извадена виза за проектиране от името на двамата собственици. В срок от 20 дни беше готова.
Забравих да спомена, че за да стана собствиник аз се наложи бащами чрез покупко-продажба да ми продаде неговата час от имота и така аз имам нотариален акт за 1/2 част от имота.С този нотариален акт си платих данака.
След като визата беше готова /предполагам, че искаш да строиш за това обяснявам какво правих аз/ си намерих проектант да ми направи проект на къщата. Визата я внасяш във ВИК и енерго за съгласуване и от там нататък съгласуваната виза я дадох на проектанта. Вече съм на етап в който проекта ми е готов, съгласувана е част вик във вик и чакам да ми излезе съгласуваната част ел и от енергото. Всичко това се протака много във времето/от маймесец насам/.
Не се сещам в момента друго, ако имаш въпроси ще отговоря.
Re: Съсобствен имот и сграда на калкан
06-12-2006 - 12:51:57
Когато ходихме при нотариус каза че трябва да си учредят право на строеж
Сега това майсторим, но без проект е трудно, във вашия дговор за доброволна делба какво беше записано точно
Щото тук от визата е видно че е едната част от имота е по хубава и за предпочитане
Re: Съсобствен имот и сграда на калкан
06-12-2006 - 15:37:05
avatar
Друга особеност е, че се прави проект за цялата сграда (и тази, която няма да се строи веднага). В този случай обикновено целият проект се плаща от искащия да строи.
Re: Съсобствен имот и сграда на калкан
07-12-2006 - 13:12:10
Правото на строеж наистина се учредява с готов проект, за това аз го направих вече това /почти/. Ще погледна какво точно пише в нот.акт, не бях писала че имота е наследен от баща ми и брат му от починалата преди година майка. За да стана аз собственик ме посъветваха, а после и го направих, чрез покупко продажба баща ми да ми прехвърли неговата 1/2 от имота. Т.К. мястото е голо даначната оценка на целия имот е по ниска от колкото когато има примерно изкопани основи. За това направихме данъчна оценка на цилия имот, след това при нотариуса с тази оценка бащами ми продаде 1/2 от имота и по този начин аз ставам съсобственик. На стария нотариален акт написа че 1/2 чакт е продадена от.... на...../ще проверя пак дали беше така/.
Колкото до това, коя част е по хубава и коя не, ние си теглихме чоп коя част да се падне на мен и коя на чичо. С взетото решение и скизата отидохме при нотариуса.
По-късно ще пиша пак. smiling smiley
Re: Съсобствен имот и сграда на калкан
07-12-2006 - 13:18:22
ако искаш пиши ми на адрес slanchice__@abv.bg
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход