Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Запитване!

Публикувано от ivo107 
Запитване!
21-08-2006 - 09:55:39
Здравейте,

Виждам че много се е изговорило за строежа на къщи но все пак се нуждая от вашата преценка.Ситуацията е следната:

Имам 40000лв и искам да направя следната къща в близост до Радомир:

- къща 40-50кв.м в равен двор с лесен достъп

- според геодезията на други хора изкопната яма е минимално дълбока

- без мазе

- само на 1 етаж с разпределение хол в която е и кухнята,стая и баня с тоалетна

- кота нула 60кв.м (да остане малко и за веранда).Ще ползвам бетоновози.

- в парцела няма вода но водопровода минава точно пред входа на парцела

- няма ток, така че ще подам молба за нова партида

- няма септична яма (нея може и по късно да я направя)

- къщата за начало може и да е без външно измазване

Така че: ЩЕ СТИГНАТ ЛИ ГОРЕ-ДОЛУ ПАРИТЕ?

Много Ви Благодаря!
Re: Запитване!
21-08-2006 - 11:37:22
Здравей,
Най-добре би могъл Човек да те ориентира, но сугурно е на море, не се появява напоследък.
Ти проект нямаш ли? Тогава би могъл да остойностиш грубо и да си направиш сметката.
Според моето скромно мнение ( не съм обаче строител, просто в момента ми е на главата - плащам на строител) би следвало да ти стигнат тези пари ако имаш готов проект и разрешителни. Ако не и тепърва почваш - не зная, проектирането може да отнеме доста време, в най-добрия случай за да ти изготвят проект и извадиш строително разрешение ще ти трябват едно 3-4 месеца, като този кратък срок че те натовари финансово - трябва да минеш на доклад, със съответствие а това струва пари. Иначе по общия ред не е скъпо, но сроковете са по около месец на институция за печата - пожарна, Хеи, улично осветление, нек, телефони, вик и т.н, поне така е в София. Самото проектиране е около 10 евро на квадрат, включва всички части, дори напоследък чувам и по-евтино, но зависи.
Според мен, като начало си пусни проучванията за комуникации, вкарай си водата и тока, междувременно си направи проект (по принцип предпоставка за това са становищата от ВИК и НЕК) и след като е готов на базата на количествено-стойностната сметка, която ще искаш спроекта ще си наясно колко би ти струвало като минимум, защото винаги после има промени и те защо ли винаги оскъпяват....
Успех!
Re: Запитване!
21-08-2006 - 12:02:38
Стефане здравей и Благодаря!

Мнението ти ми дава кураж.Проект все още нямам но за тези неща които казваш мисля че по бързо бих ги извадил тъй като нещата към тази община май по-лесно стават поради факта че още няма усилено строителство там.Между другото как е процедурата?По следния ред ли:

1.Технически проект,геодезия и замерване точните точки на парцела (за да няма след време разминаване 1-2 метра и съседа да е смъртно обиден)

2.Тичам в общината с молба за ВИЗА и молби за ток и вода

3.Ами после....

Поздрави

Re: Запитване!
21-08-2006 - 12:19:10
О, пропуснал съм, че не е София, може и много по-бързо да се оправиш, не зная.
На въпроса ти - иди в общината и питай как е там. В София е така: пускаш молба до общината да ти издаде виза за сроеж, със скицата която имаш. Срокът е 1 месец. Това епървото защото и Нек и ВИК искат скица с виза за да ти направят проучване и за да си задвижиш документите при теях.
Най-добре разпитай, намери някой местен архитект, или направо в общината подпитай дали няма да им се намери някой и друг час свободно време и да ти направят проектчето, така гарантирано няма да имаш проблеми. Но все пак консултирай се с местните, в малките градове нещата се решават по-лесно, всичко се знае и мразят навлеците, така че търси местни, за да не те режат после, поне аз така бих постъпил.
Та, архитекта ще те ориентира какво да правиш.
Re: Запитване!
21-08-2006 - 16:07:25
Благодаря ти.

Странно защо не вършат тези неща с ксерокопия а задържат оригиналната скица (предполагам техническия проект)?
Re: Запитване!
21-08-2006 - 17:15:24
Кой точно каккво задържа? И Нек и ВИК искат копие, не оригинал. Плчс копие от документа за собственост на парцела.
Оригиналната скица с виза трябва да приложиш само към трите екземпляра на проекта ти които внасяш в общината за одобрение, във всичките му части - архитектура, конструкции, ОВ, вертикална, електро, ВИК, охрана на труга както и становищата от ХЕИ и пожарната, както и копия от договорите (предварителни) с ВИК и НЕК, ако има газ и с тях, или парно.
След като ги одобрят ти задържат оригиналната скица и ти издават разрешително за строеж. Единствено там ти искат оригинална скица.
Що не разгледаш по диагонал ЗУТ ще ти светнат доста неща, ако мислиш да се занимаваш сам, ако не - обърни се към архитект и не се затормозявай с глупости - ти си плащаш за да ти свършат работа...
Re: Запитване!
21-08-2006 - 17:20:27
Общините задържат оригиналната скица при издаване на нова. Има логика - иначе може да се сдобиеш с 10 различни оригиналаsmiling smiley Нищо, че в сила е само един.
UPI
Re: Запитване!
21-08-2006 - 20:49:20
avatar
за 40 000 лв, ако не си много претенциозен може и да си пообзаведеш малко къщата.
дайте спешен отговор
22-08-2006 - 08:33:01
Пазарих се с бригада за груб строеж в едно село за 30 лв за квадратен метър за работаза груб строеж. Бихме 1-ва плоча и трябваше да се разплатим.Изумлението ми беше огромно,когато ми съобщиха сумата. Според тях по 30 лв се смята квадратурата на плочата+външната квадратура на стените +вътрешната квадратура на стените?!!!!!! Стойността на "труд"само до кота нула така надхвърля цените на половината къщи в селото. Аз ли бъркам нещо или "майсторите" си мислят ,че щом сме от София парите за нищо ги нямаме. Моля ви дайте ми спишен съвет какво да правя.
Re: дайте спешен отговор
22-08-2006 - 08:40:29
Мога да ти дам пример - при 30лв. на кв.м.(долна граница на цените са тези 30лв. - изобщо не ти взимат много и при 100 кв.м. плоча по външните очертания за нулев цикъл е нормално да се плати 1,5-1,6 пъти цената, т.е. 45-50лв. на кв.м. Т.е. 4500-5000лв. Нагоре - 3000лв.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход