Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Груб строеж ......за начинаещи

Публикувано от deltatur 
Груб строеж ......за начинаещи
16-03-2014 - 18:56:51
Уважаеми клиенти,

След като видях и прочетох какво лутане пада от ваша страна напоследък във връзка с това „ как се образуват цените в строителството“ , „как да определя колко ще ми струва грубия строеж“, „кой строител най накрая да избера“, „с фирма ли да строя или с бригада“, реших да ви запозная по обстойно с тази материя и надявам се да ви се изясни всичко и да вземете правилното решение във връзка с избора ви на строител за да можете в крайна сметка да построите вашата сграда качествено и на разумна цена.

Преди всичко да ви запозная с мен за да прецените дали имам принципното право за даването на съвети в тази насока .

Казвам се Христо Генов , управител съм на фирма Вива строй ЕООД. Фирмата ми се занимава с строителство от 2004 г.

Имам построени над 11 сгради от по 2000 до 5000 м2 всяка една в Стара Загора, по морето и по планински курортина парцели които съм купувал и на парцели срещу обезщетение.

Извършвам годишно по 10 до 15сериозни ремонта на покриви и строеж на 3-6 къщи , вили, пристройки и т.н. И тъй като вече „годините на плаж свършиха“ както каза Ники Василев навремето , сега вече избягвам да работя като фирма тъй като режийните и разходите са много големи и не може да се даде конкурентна крайна цена на клиент за спечелване на обект. Работя с бригади и съм запазил най добрите техници до себе си

Така, да пристъпим по същество.

Първо : Уважаеми клиенти, дано да сте прочели това на по ранен етап. Имам в предвид още преди да сте проектирали своята сграда. Защото вашите първи грешки започват още от тук.

Архитекта и проектантския екип: Още от тук е разковничето дали сградата ще ви струва скъпо или нормално. Ама като казвам скъпо имайте в предвид че става дума за десетки хиляди лева разлика в стойността на строителството и то на една малка къща.

Нямате представа какви пародии на проекти съм виждал през годините.

Пример:

1.Основите на едно етажна къща почти същите като основите на 4 етажна кооперация която съм строил, проектирана от кадърни проектанти и то в същия сеизмичен район.

2. Количеството на желязото. На една двуетажна къща съм изпълнявал проекти с количества от 7 до 22 тона в сравнение с друга със същата площ. Сами разбирате че още от тук имате разлика 15 тона в арматурата което в пари това е 1.25 лв/кг + 0.30 лв/кг монтаж или общо 23 250 лв. Какво ще кажете за това а.

3 Разлика в количеството на бетона имал съм случаи за едни и същи сгради разлика от 30 -80 м3. Което по 110 лв ето ви още една разлика от 3000 до 8000 лв.

Това става така понеже проектантите работят с едни софтуерни програми които са далеч повече от необходимото презапасени.Така е по бързо програмата да ти го изчисли всичко без да вложиш размисъл как да защитиш финансовия интерес на клиента.

Разберете едно.....най важно е да си намерите кадърни проектанти и архитекти. Обадете ми се , на никого няма да откажа консултация какво да направи. Ще ви насоча към екип от доказани професионалисти , ако трябва ще дойда с вас да направим заданието на вашия проект. Много е важно да направите заданието на архитекта така че да бъдат поставени условия за проектиране на определен тип ситема за строителство и определени количества. Разберете...по добре да платите 500 лв на консултант ако трябва , а това ще ви спести десетки хиляди левове след това.

Второ: Каво включват цените на строителите които ви оферират.

Дават се два вида цени , едните са с материали другите са без материали. Това е ясно. Но да разгледаме цените без материали и как да решим въпроса с кофража. За тази цел да започнем с един пример.

Трябва да построим една къща на 2 етажа с по 100м2 на етаж без мазе и с бетонна плоча над 2 етаж под покрива.

Какво е груб строеж: Всичко що е тухла, желязо и бетон.Като в това число влизат фундаментите, бетоновите плочи, вътрешните и външните зидарии, стълбищата, отдушниците и комините по етажите. Обикновенно в грубия строеж не влиза покрива. Също не влизат изграждането на ограда около обекта, командировъчните на хората ако не са от района на сградата . някои транспортни разходи и т.н.

Какво е РЗП. Разгъната застроена площ но тя бива 2 вида жилищна и конструктивна.

Каква е разликата: Да видим нашия пример. Имаме два етажа по 100 м2 това са 200 м2 или това е жилищната площ.

Какво е конструктивна разгъната площ.Това е площа която реално се строи. Или в нашия пример 100м2 първи етаж. 100м2 втори етаж но има и 100 м2 плочата която е над 2 етаж която е под покрива. Или общо 300 м2

Професионално казано имаме 100 м2 фундаменти с подложен бетон за първия етаж. Първа плоча която е над 1 етаж 100м2.И 100м2 втора плоча която е плочата над 2 етаж.Общо 300м2.

Предполагам ви е направило впечатление че строителите ви дават цени еди път 120 евро/м2 а друг път 80 евро/м2 и вие се заблуждавате . Това е така защото в първия случай цената е за жилищна площ а в другия е цена за конструктивна площ. Или с нашия пример 200м2 х 120 евро = 24000 евро в първи случай.И втори случай 300 м2 х 80 евро = 24000 пак същата сума

Това е метода когато е цената е с материалите . Този метод не е точен и може да служи само за груб ориентир. Задължително е да дадете проектите за да може строителят да ви даде точна цена.

Прецизния метод за изчисление е малко по сложен но като ви го обясня простичко ще го разберете.

В папка конструкции вие можете да разгледате и да видите с колко колони ви е къщата, какви са вашите основи и как е проектирана армировката .

В папка архитектура ще намерите една записка ,казва се „количествена сметка“. От там тръгва всичко.

Там е написано колко м2 ви е кофража на сградата/ това са площите на плочите и разгънатата площ на колоните и гредите /, какво е количеството на арматурата, какво е количеството на бетона, м2 на зидариите, м3 на изкопите, абе всичко. Като е важно преди това да обърнете внимание на проектантите и да искате прецизно точна количествена сметка. Аз обикновено не се доверявам на тях и си я смятам сам за по сигурно.

Когато строители ви дават цена вие проверявайте цените на единичните работи като цена за изработка на кофраж, цена за полагане на бетон, цена за монтаж на арматура.Когато цената е само за труд има някои уловки които ще ви ги разкрия .

На първо място трябва да се изясни положението с кофража.

Има три варианта:

Вие купувате кофраж. Това не е добър вариант защото по време на строителството кофража се реже и когато строителя не е заинтересован понеже не е негов той просто ще го нареже и ще загубите много пари. Да отидем към нашия пример . За тази къща ще ви е нужен 150 м2 водоустойчив шпертплат и 120 телескопични подпори. Това в цени като нови са 150 м2 това са 50 листа по 60 лева са 3000 лева платната и 120 по 16 лв е 1920 лева подпорите. И 2 м3 греди дървени по 300 лв са 600. Или общо 5500 лева
Кофраж под наем. Това е удачен вариант но трябва да накарате строителя да го вземе за да бъде отговорен и да го пази.В нашия пример наема на кофража ще е около 2500 лж за периода на цялото строителство
Кофража е от строителя. Това е най добрия вариант. Само че все пак сверете си часовника с сумата да не е драстично по голяма от тази под наем
Едно от най важните неща за поевтиняване на строителството е да уточните със строителя в основите до плочата да платите реално направения кофраж а не този по количествена сметка, тъй като можете да поискате от техника оснивите ви да бъдат изкопани с багера прецизно и направо да ги залеете в земята без да се прави кофраж и да приспаднете тези пари. Ако вас ви няма строителя така или инче ще го направи по този начин .

Ето тук вече колегите строители ще ме намразят задето ви „отварям оччите“.

Когато правите машинния изкоп/ако е договорен отделно/намерете си подходящ багер и го договорете да му платите на машиносмяна а не на м3 тъй като така ще ви излезе много по евтино.Друго много важно нещо са да уточните приемането на материалите в смисъл товаро разтоварните работи как ще се осъществяват. Съветвам ви да наемате кола с хиап която може да разтоварва тухлите направо на плочата за да не ви иска строителя допълнително пари за товаро-разтоварването. Желязото също с кола с хиап.

Какво трябва да следите:

Задължително е да викате конструктора да приеме монтажа на арматурата преди да бъдат залети плочите. Това е достатъчно.А вие гледайте за зидариите да бъдат с прави ъгли и да няма повече от 3 см отклонение на стените защото в противен случай ще платите много повече на мазача после ако мажете къщата и много повече за фибран като правите топлоизолация

Сега ще ви дам ориентир за цените към момента по позиции.

Груби цени:

Груб строеж труд с материали - 110-130 евро/м2 РЗП жил.площ

Груб строеж само труд – 30 – 40 лева /м2коструктивното РЗП зависимост от сложността на изпълнение

Прецизни цени:

Изработка на кофраж само труд– 8 лв./м2

Изработка на кофраж с кофраж на строителя– 16 лв./м2

Полагане на бетон – 8 лв./м3

Монтаж арматура – 0.30лв/кг

Зидария единички – 12лв/м2

Зидария четворки – 8 лв/м2

Естествено моите цени са по ниски но не му е тука мястото.

Има и още някои неша но вече колегите ще протестират.

Това е засега, като имам повече време ще продължим да нищим други важни въпроси в строителството

Ако нещо не ви е ясно питайте телефона ми е 0879372727.

Мога да ви консултирам и за довършителните работи.

Дано съм ви бил полезен дотук.

Уважаеми клиенти,

След като видях и прочетох какво лутане пада от ваша страна напоследък във връзка с това „ как се образуват цените в строителството“ , „как да определя колко ще ми струва грубия строеж“, „кой строител най накрая да избера“, „с фирма ли да строя или с бригада“, реших да ви запозная по обстойно с тази материя и надявам се да ви се изясни всичко и да вземете правилното решение във връзка с избора ви на строител за да можете в крайна сметка да построите вашата сграда качествено и на разумна цена.

Преди всичко да ви запозная с мен за да прецените дали имам принципното право за даването на съвети в тази насока .

Казвам се Христо Генов , управител съм на фирма Вива строй ЕООД. Фирмата ми се занимава с строителство от 2004 г.

Имам построени над 11 сгради от по 2000 до 5000 м2 всяка една в Стара Загора, по морето и по планински курортина парцели които съм купувал и на парцели срещу обезщетение.

Извършвам годишно по 10 до 15сериозни ремонта на покриви и строеж на 3-6 къщи , вили, пристройки и т.н. И тъй като вече „годините на плаж свършиха“ както каза Ники Василев навремето , сега вече избягвам да работя като фирма тъй като режийните и разходите са много големи и не може да се даде конкурентна крайна цена на клиент за спечелване на обект. Работя с бригади и съм запазил най добрите техници до себе си

Така, да пристъпим по същество.

Първо : Уважаеми клиенти, дано да сте прочели това на по ранен етап. Имам в предвид още преди да сте проектирали своята сграда. Защото вашите първи грешки започват още от тук.

Архитекта и проектантския екип: Още от тук е разковничето дали сградата ще ви струва скъпо или нормално. Ама като казвам скъпо имайте в предвид че става дума за десетки хиляди лева разлика в стойността на строителството и то на една малка къща.

Нямате представа какви пародии на проекти съм виждал през годините.

Пример:

1.Основите на едно етажна къща почти същите като основите на 4 етажна кооперация която съм строил, проектирана от кадърни проектанти и то в същия сеизмичен район.

2. Количеството на желязото. На една двуетажна къща съм изпълнявал проекти с количества от 7 до 22 тона в сравнение с друга със същата площ. Сами разбирате че още от тук имате разлика 15 тона в арматурата което в пари това е 1.25 лв/кг + 0.30 лв/кг монтаж или общо 23 250 лв. Какво ще кажете за това а.

3 Разлика в количеството на бетона имал съм случаи за едни и същи сгради разлика от 30 -80 м3. Което по 110 лв ето ви още една разлика от 3000 до 8000 лв.

Това става така понеже проектантите работят с едни софтуерни програми които са далеч повече от необходимото презапасени.Така е по бързо програмата да ти го изчисли всичко без да вложиш размисъл как да защитиш финансовия интерес на клиента.

Разберете едно.....най важно е да си намерите кадърни проектанти и архитекти. Обадете ми се , на никого няма да откажа консултация какво да направи. Ще ви насоча към екип от доказани професионалисти , ако трябва ще дойда с вас да направим заданието на вашия проект. Много е важно да направите заданието на архитекта така че да бъдат поставени условия за проектиране на определен тип ситема за строителство и определени количества. Разберете...по добре да платите 500 лв на консултант ако трябва , а това ще ви спести десетки хиляди левове след това.

Второ: Каво включват цените на строителите които ви оферират.

Дават се два вида цени , едните са с материали другите са без материали. Това е ясно. Но да разгледаме цените без материали и как да решим въпроса с кофража. За тази цел да започнем с един пример.

Трябва да построим една къща на 2 етажа с по 100м2 на етаж без мазе и с бетонна плоча над 2 етаж под покрива.

Какво е груб строеж: Всичко що е тухла, желязо и бетон.Като в това число влизат фундаментите, бетоновите плочи, вътрешните и външните зидарии, стълбищата, отдушниците и комините по етажите. Обикновенно в грубия строеж не влиза покрива. Също не влизат изграждането на ограда около обекта, командировъчните на хората ако не са от района на сградата . някои транспортни разходи и т.н.

Какво е РЗП. Разгъната застроена площ но тя бива 2 вида жилищна и конструктивна.

Каква е разликата: Да видим нашия пример. Имаме два етажа по 100 м2 това са 200 м2 или това е жилищната площ.

Какво е конструктивна разгъната площ.Това е площа която реално се строи. Или в нашия пример 100м2 първи етаж. 100м2 втори етаж но има и 100 м2 плочата която е над 2 етаж която е под покрива. Или общо 300 м2

Професионално казано имаме 100 м2 фундаменти с подложен бетон за първия етаж. Първа плоча която е над 1 етаж 100м2.И 100м2 втора плоча която е плочата над 2 етаж.Общо 300м2.

Предполагам ви е направило впечатление че строителите ви дават цени еди път 120 евро/м2 а друг път 80 евро/м2 и вие се заблуждавате . Това е така защото в първия случай цената е за жилищна площ а в другия е цена за конструктивна площ. Или с нашия пример 200м2 х 120 евро = 24000 евро в първи случай.И втори случай 300 м2 х 80 евро = 24000 пак същата сума

Това е метода когато е цената е с материалите . Този метод не е точен и може да служи само за груб ориентир. Задължително е да дадете проектите за да може строителят да ви даде точна цена.

Прецизния метод за изчисление е малко по сложен но като ви го обясня простичко ще го разберете.

В папка конструкции вие можете да разгледате и да видите с колко колони ви е къщата, какви са вашите основи и как е проектирана армировката .

В папка архитектура ще намерите една записка ,казва се „количествена сметка“. От там тръгва всичко.

Там е написано колко м2 ви е кофража на сградата/ това са площите на плочите и разгънатата площ на колоните и гредите /, какво е количеството на арматурата, какво е количеството на бетона, м2 на зидариите, м3 на изкопите, абе всичко. Като е важно преди това да обърнете внимание на проектантите и да искате прецизно точна количествена сметка. Аз обикновено не се доверявам на тях и си я смятам сам за по сигурно.

Когато строители ви дават цена вие проверявайте цените на единичните работи като цена за изработка на кофраж, цена за полагане на бетон, цена за монтаж на арматура.Когато цената е само за труд има някои уловки които ще ви ги разкрия .

На първо място трябва да се изясни положението с кофража.

Има три варианта:

Вие купувате кофраж. Това не е добър вариант защото по време на строителството кофража се реже и когато строителя не е заинтересован понеже не е негов той просто ще го нареже и ще загубите много пари. Да отидем към нашия пример . За тази къща ще ви е нужен 150 м2 водоустойчив шпертплат и 120 телескопични подпори. Това в цени като нови са 150 м2 това са 50 листа по 60 лева са 3000 лева платната и 120 по 16 лв е 1920 лева подпорите. И 2 м3 греди дървени по 300 лв са 600. Или общо 5500 лева
Кофраж под наем. Това е удачен вариант но трябва да накарате строителя да го вземе за да бъде отговорен и да го пази.В нашия пример наема на кофража ще е около 2500 лж за периода на цялото строителство
Кофража е от строителя. Това е най добрия вариант. Само че все пак сверете си часовника с сумата да не е драстично по голяма от тази под наем
Едно от най важните неща за поевтиняване на строителството е да уточните със строителя в основите до плочата да платите реално направения кофраж а не този по количествена сметка, тъй като можете да поискате от техника оснивите ви да бъдат изкопани с багера прецизно и направо да ги залеете в земята без да се прави кофраж и да приспаднете тези пари. Ако вас ви няма строителя така или инче ще го направи по този начин .

Ето тук вече колегите строители ще ме намразят задето ви „отварям оччите“.

Когато правите машинния изкоп/ако е договорен отделно/намерете си подходящ багер и го договорете да му платите на машиносмяна а не на м3 тъй като така ще ви излезе много по евтино.Друго много важно нещо са да уточните приемането на материалите в смисъл товаро разтоварните работи как ще се осъществяват. Съветвам ви да наемате кола с хиап която може да разтоварва тухлите направо на плочата за да не ви иска строителя допълнително пари за товаро-разтоварването. Желязото също с кола с хиап.

Какво трябва да следите:

Задължително е да викате конструктора да приеме монтажа на арматурата преди да бъдат залети плочите. Това е достатъчно.А вие гледайте за зидариите да бъдат с прави ъгли и да няма повече от 3 см отклонение на стените защото в противен случай ще платите много повече на мазача после ако мажете къщата и много повече за фибран като правите топлоизолация

Сега ще ви дам ориентир за цените към момента по позиции.

Груби цени:

Груб строеж труд с материали - 110-130 евро/м2 РЗП жил.площ

Груб строеж само труд – 30 – 40 лева /м2коструктивното РЗП зависимост от сложността на изпълнение

Прецизни цени:

Изработка на кофраж само труд– 8 лв./м2

Изработка на кофраж с кофраж на строителя– 16 лв./м2

Полагане на бетон – 8 лв./м3

Монтаж арматура – 0.30лв/кг

Зидария единички – 12лв/м2

Зидария четворки – 8 лв/м2

Естествено моите цени са по ниски но не му е тука мястото.

Има и още някои неша но вече колегите ще протестират.

Това е засега, като имам повече време ще продължим да нищим други важни въпроси в строителството

Ако нещо не ви е ясно питайте телефона ми е 0879372727.

Мога да ви консултирам и за довършителните работи.

Дано съм ви бил полезен дотук.

Уважаеми клиенти,

След като видях и прочетох какво лутане пада от ваша страна напоследък във връзка с това „ как се образуват цените в строителството“ , „как да определя колко ще ми струва грубия строеж“, „кой строител най накрая да избера“, „с фирма ли да строя или с бригада“, реших да ви запозная по обстойно с тази материя и надявам се да ви се изясни всичко и да вземете правилното решение във връзка с избора ви на строител за да можете в крайна сметка да построите вашата сграда качествено и на разумна цена.

Преди всичко да ви запозная с мен за да прецените дали имам принципното право за даването на съвети в тази насока .

Казвам се Христо Генов , управител съм на фирма Вива строй ЕООД. Фирмата ми се занимава с строителство от 2004 г.

Имам построени над 11 сгради от по 2000 до 5000 м2 всяка една в Стара Загора, по морето и по планински курортина парцели които съм купувал и на парцели срещу обезщетение.

Извършвам годишно по 10 до 15сериозни ремонта на покриви и строеж на 3-6 къщи , вили, пристройки и т.н. И тъй като вече „годините на плаж свършиха“ както каза Ники Василев навремето , сега вече избягвам да работя като фирма тъй като режийните и разходите са много големи и не може да се даде конкурентна крайна цена на клиент за спечелване на обект. Работя с бригади и съм запазил най добрите техници до себе си

Така, да пристъпим по същество.

Първо : Уважаеми клиенти, дано да сте прочели това на по ранен етап. Имам в предвид още преди да сте проектирали своята сграда. Защото вашите първи грешки започват още от тук.

Архитекта и проектантския екип: Още от тук е разковничето дали сградата ще ви струва скъпо или нормално. Ама като казвам скъпо имайте в предвид че става дума за десетки хиляди лева разлика в стойността на строителството и то на една малка къща.

Нямате представа какви пародии на проекти съм виждал през годините.

Пример:

1.Основите на едно етажна къща почти същите като основите на 4 етажна кооперация която съм строил, проектирана от кадърни проектанти и то в същия сеизмичен район.

2. Количеството на желязото. На една двуетажна къща съм изпълнявал проекти с количества от 7 до 22 тона в сравнение с друга със същата площ. Сами разбирате че още от тук имате разлика 15 тона в арматурата което в пари това е 1.25 лв/кг + 0.30 лв/кг монтаж или общо 23 250 лв. Какво ще кажете за това а.

3 Разлика в количеството на бетона имал съм случаи за едни и същи сгради разлика от 30 -80 м3. Което по 110 лв ето ви още една разлика от 3000 до 8000 лв.

Това става така понеже проектантите работят с едни софтуерни програми които са далеч повече от необходимото презапасени.Така е по бързо програмата да ти го изчисли всичко без да вложиш размисъл как да защитиш финансовия интерес на клиента.

Разберете едно.....най важно е да си намерите кадърни проектанти и архитекти. Обадете ми се , на никого няма да откажа консултация какво да направи. Ще ви насоча към екип от доказани професионалисти , ако трябва ще дойда с вас да направим заданието на вашия проект. Много е важно да направите заданието на архитекта така че да бъдат поставени условия за проектиране на определен тип ситема за строителство и определени количества. Разберете...по добре да платите 500 лв на консултант ако трябва , а това ще ви спести десетки хиляди левове след това.

Второ: Каво включват цените на строителите които ви оферират.

Дават се два вида цени , едните са с материали другите са без материали. Това е ясно. Но да разгледаме цените без материали и как да решим въпроса с кофража. За тази цел да започнем с един пример.

Трябва да построим една къща на 2 етажа с по 100м2 на етаж без мазе и с бетонна плоча над 2 етаж под покрива.

Какво е груб строеж: Всичко що е тухла, желязо и бетон.Като в това число влизат фундаментите, бетоновите плочи, вътрешните и външните зидарии, стълбищата, отдушниците и комините по етажите. Обикновенно в грубия строеж не влиза покрива. Също не влизат изграждането на ограда около обекта, командировъчните на хората ако не са от района на сградата . някои транспортни разходи и т.н.

Какво е РЗП. Разгъната застроена площ но тя бива 2 вида жилищна и конструктивна.

Каква е разликата: Да видим нашия пример. Имаме два етажа по 100 м2 това са 200 м2 или това е жилищната площ.

Какво е конструктивна разгъната площ.Това е площа която реално се строи. Или в нашия пример 100м2 първи етаж. 100м2 втори етаж но има и 100 м2 плочата която е над 2 етаж която е под покрива. Или общо 300 м2

Професионално казано имаме 100 м2 фундаменти с подложен бетон за първия етаж. Първа плоча която е над 1 етаж 100м2.И 100м2 втора плоча която е плочата над 2 етаж.Общо 300м2.

Предполагам ви е направило впечатление че строителите ви дават цени еди път 120 евро/м2 а друг път 80 евро/м2 и вие се заблуждавате . Това е така защото в първия случай цената е за жилищна площ а в другия е цена за конструктивна площ. Или с нашия пример 200м2 х 120 евро = 24000 евро в първи случай.И втори случай 300 м2 х 80 евро = 24000 пак същата сума

Това е метода когато е цената е с материалите . Този метод не е точен и може да служи само за груб ориентир. Задължително е да дадете проектите за да може строителят да ви даде точна цена.

Прецизния метод за изчисление е малко по сложен но като ви го обясня простичко ще го разберете.

В папка конструкции вие можете да разгледате и да видите с колко колони ви е къщата, какви са вашите основи и как е проектирана армировката .

В папка архитектура ще намерите една записка ,казва се „количествена сметка“. От там тръгва всичко.

Там е написано колко м2 ви е кофража на сградата/ това са площите на плочите и разгънатата площ на колоните и гредите /, какво е количеството на арматурата, какво е количеството на бетона, м2 на зидариите, м3 на изкопите, абе всичко. Като е важно преди това да обърнете внимание на проектантите и да искате прецизно точна количествена сметка. Аз обикновено не се доверявам на тях и си я смятам сам за по сигурно.

Когато строители ви дават цена вие проверявайте цените на единичните работи като цена за изработка на кофраж, цена за полагане на бетон, цена за монтаж на арматура.Когато цената е само за труд има някои уловки които ще ви ги разкрия .

На първо място трябва да се изясни положението с кофража.

Има три варианта:

Вие купувате кофраж. Това не е добър вариант защото по време на строителството кофража се реже и когато строителя не е заинтересован понеже не е негов той просто ще го нареже и ще загубите много пари. Да отидем към нашия пример . За тази къща ще ви е нужен 150 м2 водоустойчив шпертплат и 120 телескопични подпори. Това в цени като нови са 150 м2 това са 50 листа по 60 лева са 3000 лева платната и 120 по 16 лв е 1920 лева подпорите. И 2 м3 греди дървени по 300 лв са 600. Или общо 5500 лева
Кофраж под наем. Това е удачен вариант но трябва да накарате строителя да го вземе за да бъде отговорен и да го пази.В нашия пример наема на кофража ще е около 2500 лж за периода на цялото строителство
Кофража е от строителя. Това е най добрия вариант. Само че все пак сверете си часовника с сумата да не е драстично по голяма от тази под наем
Едно от най важните неща за поевтиняване на строителството е да уточните със строителя в основите до плочата да платите реално направения кофраж а не този по количествена сметка, тъй като можете да поискате от техника оснивите ви да бъдат изкопани с багера прецизно и направо да ги залеете в земята без да се прави кофраж и да приспаднете тези пари. Ако вас ви няма строителя така или инче ще го направи по този начин .

Ето тук вече колегите строители ще ме намразят задето ви „отварям оччите“.

Когато правите машинния изкоп/ако е договорен отделно/намерете си подходящ багер и го договорете да му платите на машиносмяна а не на м3 тъй като така ще ви излезе много по евтино.Друго много важно нещо са да уточните приемането на материалите в смисъл товаро разтоварните работи как ще се осъществяват. Съветвам ви да наемате кола с хиап която може да разтоварва тухлите направо на плочата за да не ви иска строителя допълнително пари за товаро-разтоварването. Желязото също с кола с хиап.

Какво трябва да следите:

Задължително е да викате конструктора да приеме монтажа на арматурата преди да бъдат залети плочите. Това е достатъчно.А вие гледайте за зидариите да бъдат с прави ъгли и да няма повече от 3 см отклонение на стените защото в противен случай ще платите много повече на мазача после ако мажете къщата и много повече за фибран като правите топлоизолация

Сега ще ви дам ориентир за цените към момента по позиции.

Груби цени:

Груб строеж труд с материали - 110-130 евро/м2 РЗП жил.площ

Груб строеж само труд – 30 – 40 лева /м2коструктивното РЗП зависимост от сложността на изпълнение

Прецизни цени:

Изработка на кофраж само труд– 8 лв./м2

Изработка на кофраж с кофраж на строителя– 16 лв./м2

Полагане на бетон – 8 лв./м3

Монтаж арматура – 0.30лв/кг

Зидария единички – 12лв/м2

Зидария четворки – 8 лв/м2

Естествено моите цени са по ниски но не му е тука мястото.

Има и още някои неша но вече колегите ще протестират.

Това е засега, като имам повече време ще продължим да нищим други важни въпроси в строителството

Ако нещо не ви е ясно питайте телефона ми е 0879372727.

Мога да ви консултирам и за довършителните работи.

Дано съм ви бил полезен дотук.

Колеги , на всяка цена прочетете този сайт много е полезен [stroitel.yolasite.com]
Re: Груб строеж ......за начинаещи
20-03-2014 - 16:46:11
След това въведение за Нас начинаещите ще следват въпроси. Моите са:
1.Може ли да си закупя шперплат/50-60лв. на лист/ за кофража и след това го използвам за покрива?
2. Ако от общата сума на закупения от мене шперплат извадя примерната цена на наетия хоризонтален кофраж- ще бъде ли изгодно?
3.Как да разбереме Ние, начинаещите кои архитекти и конструктури са добри?
4. Мисля, че за подобна реклама трябва да има други места във форума. Иначе информацията е полезна.
Сега се сетих още нещо за кофража. Обикновенно фирмите искат някакво капаро за наетия кофраж.Като върнем кофража все ще намерят кусури,че нещо липсва или е повредено за да доплатиме. Следователно по-добре да си закупим хоризонталния кофраж, а под наем за основите "очукан" метален.Тези мои въпроси и расъждения ги задавам, ако аз си движа/закупувам/ нещата за строежа и използвам бригада от 4-5 човека.
QWERT
Re: Груб строеж ......за начинаещи
22-03-2014 - 15:43:17
Отговарям ти веднага
по реда на въпросите
1. Хидрофобния шпертплат е тежък и скъп за да го слагате на покрива. Ако искаш да правиш подобен номер , това се прави с листове ОСБ които са двойно по евтини
2.Обикновенно наема се изчислява така че да дадеш 50% от стойността на новия кофраж за периода на строителството
3. Ами ако конструктора ти зададе желязо повече от 25 кг/м2 при гредова система и повече от 33 кг при безгредова значи много нежно казано не се е справил добре
4 видя ли как сам си отговори че не е желателно да се наема кофраж
Re: Груб строеж ......за начинаещи
22-03-2014 - 15:46:22
Извинявам се за телефона ,просто копирах текста от сайта ми и не съм го изтрил. Моля модераторите да го изтриятРедактиран 2 път(и).Последна редакция на 2014-03-22 17:07 от deltatur.
Re: Груб строеж ......за начинаещи
23-03-2014 - 11:10:46
avatar
Здравейте!Хидрофобния шперплат 21 мм върви по 45лв за 2,97 м2/един лист/ - ОСБ 21 върви доста по скъпо....
Единственото нещо което винага ме е възпирало да го използвам по покривите ,е че е листов материал и работи различно на товар от ОСБ.Заради импрегнацията пък се налага доста добро укрепване на битума по покрива,за да захване и да не отлети при първия сериозен повей на вятъра....

Чест и почитание
Re: Груб строеж ......за начинаещи
23-03-2014 - 13:41:24
За покрива OSB - то не е за препоръчване по изискване трябва да е негорим материал кофражни дъски импрегнирани. (или трудно горим)

[www.radistroi.com]
+359 899 838 240
Re: Груб строеж ......за начинаещи
23-03-2014 - 16:17:49
Колега, аз сравнявам ОСБ 15 мм което е достатъчно да издържи като кофраж заливането на 2 плочи на къща и струва 25 лв/лист. А хидрофобния шпертплат 21 мм издържливия е 65-70 лв. Нека не го сравняваме с китайския боклук. А в връзка с другия отговор , да и ОСБ-то се импрегнира не само кофражните дъски
Re: Груб строеж ......за начинаещи
23-03-2014 - 17:13:54
Зададох въпроса за хидрофобния шперплат, защото смятах да наема бригада за строеж на еднофамилна къща. Но нещата се промениха бързо. Намерих една фирма да ми строи и нещата се решиха.Все пак много неща се научават от форумите.Имам предвид всички които не разбираме от строителство а ни предстои такова.
QWERT
Re: Груб строеж ......за начинаещи
23-03-2014 - 17:33:22
Темата е ......Груб строеж за начинаещи. Това ми дава основание да питам нещо. С какъв материал да изолирам основите/около 1 метър са дълбоки/. Може ли да се използва някакъв вид мембрана, която да се лепи или фиксира по друг начин в основите?Трябва ли да има най-отдолу тръба, която да отвежда водата? Така гледам в интернет правят строителите.Ако използвам Фибран, пак ли се слага тръба в основатa? Баси смешните въпроси ще си кажат професионалистите.
QWERT
Re: Груб строеж ......за начинаещи
23-03-2014 - 17:34:43
Правилно си се ориентирал.......сега само трябва да следиш качеството
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход