Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Найлон между гипскартона и ватата???

Публикувано от bulhomes 
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 15:58:07
Има някакъв обков, който позволявал микровентилация - при едно междинно полуотворено положение не се притиска плътно крилото в уплътнението, макар да е затворен прозореца. Получава се лека цепнатина, както например при старата дървена дограма без гумено уплътнение. Честно казано, не съм го ползвал особено, макар да го имама в едната стая - какъв е смисълът от нова дограма, ако ефектът е същият като при старата дървена 30-годишна? Според мен просто трябва да се проветрява - сутрин и вечер за по десет минути през зимата предполагам е достатъчно. Ако ще и по два литра на ден да издишва и изпарява човек, след като се смени въздуха в стаята, това няма значение. Не зная при леко открехнат прозорец или подобна микровентилация дали се сменя ефективно въздуха в цялата стая, но при широко отваряне за кратко време, това се постига. Защо търсите сложни решения на прости проблеми? Напълно съм съгласен, че живеем в найлонови торбички, но това се дължи колкото на пароизолацията, толкова и на латекса и ако толкова ни притеснява, решението е да си оставим стените или поне таваните на вароциментова мазилка и отгоре варова шпакловка и боя.
И в крайна сметка, наистина не зная - има ли смисъл да се слага пароизолация, когато ще е боядисано с латекс?

П.П. Малко объркано се получи smiling smiley Исках само да препоръчам старомодното редовно проветряване през прозореца - отворен докрай за кратко, а не задълго оставен полуотворен.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-01-21 16:46 от king_for_a_day.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 16:02:02
Фло,
Често ти се случва да "блеснеш", но за друго ставаше дума - то си го пише, ама...

bulhomes,
Сложиха някои такива клапи, дори автоматични - по влажност на въздуха да отварят.
Отзивите бяха положителни.
Напълно те разбирам, първо плащаме да уплътним със скъпа дограма, пък после, режем уплътнения, оставяме леко незатегнати дръжките, слагаме клапи - нелогично звучи, но всяко ИДВА ПО РЕДА СИ.
Писах май по-горе - нещата трябва да се гледат комплексно и конкретно (апартамент, къща) и да се преценяват разходи/ползи. Не може (като теб) да искаме едно, а да сме противници на всичко съпътстващо. Такива практики водят до разпространението на "градски легенди" от сорта "колко е вредна пороизолацията" и как прекрасно "диша тухлата".
Често примерите са със стара баня, която обикновено беше вътрешна.
Е, накъде аджеба да "диша" тази баня - към хола, към спалнята??? и с какво това е добре???

Апропо, преди години, в този форум се вълнувах точно като теб, дори съм "ревнив" към термина "найлоново пликче", ама не ми се търси. После ми се поизясниха нещата. Те не са нови - отчетени са и при панелките. Просто се менят технологиите и мераците, заради скъпото отопление, основно и модата, спонсорирана от световни картели..
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 16:21:02
Quote
king_for_a_day
И в крайна сметка, наистина не зная - има ли смисъл да се слага пароизолация, когато ще е боядисано с латекс?
Писали сме заедно - отговорът на въпроса е - зависи от латекса. Той също може да бъде или не бъде пароизолация. Проблемът е, че всички се рекламират като дишащи, без да знаят защо и без да дават съответните показатели.
Ако имаше надеждни показатели, всичко подлежи на сметка и бихме могли да забравим за найлона, като сигурно решение.
Другият проблем, който се пропуска е, че материалите "дишат" според дебелината на слоя, което може да е (+) или (-). Латексите са доста тънки като слой.
За видимите ефекти (мухъл) влияят също хигроскопичността и "дезинфекциращите" свойства (не знам термина) на материалите. Варта, всеизвестно се отличава по това от латекса, керамиката и стъклото, например - ежедневно го наблюдаваме в банята.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 18:57:50
Нещо такова ли имате предвид с тия вентилации:

Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 19:48:59
Тези не ги разпознавам.
В БГ съм виждал монтирана над дограмата, автоматична - единият прозорец по-нисък.
На изложение преди години държах в ръцете си нещо по-компактно - твърдяха че се врязва в дограмата и има автоматично действие на принципа на влагомера с "косъм". Някъде имам листовка.

В Англия се продаваха в строителните хипермаркети съвсем елементарни, с ръчно задвижване (плъзгане наляво надясно). Имаха нещо против прах и шум. По памет ок. 5-10 лири. Пак се врязват в дограмата горе.

Принципът общо взето е един - отвор в модерната дограма или около нея.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 20:59:54
Някъде там сме май. Има нещо измислено и направено, ама никой не може да каже за ефекта. За момент си представете как след 40-50 години ще ни се смеят на писанията...


P.S. В този смисъл - опитвайте се да не допускате правописни грешки!
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 21:26:51
...и режете на котката опашката да не изстива стаята докато влиза и излиза*drunk*Така правели в габровско казват....
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
21-01-2011 - 22:58:39
Демек да кажем, че от 2000 години се помни човечеството (предполагам че и строи от тогава) и още няма консенсус?
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
22-01-2011 - 03:04:09
Да добавя нещо по въпроса с пароизолационната или др. мембрана. Бях в големия магазин и един индийски специалист по изолациите след дългото ми описание беше категоричен, че никаква полиетиленова или др. мембрана да не слагам. Нямало нужда. Слагало се било само в подпокривното, под керемидите и в мазето*xxx*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
22-01-2011 - 07:26:37
Интересно. Гето, ти обясни ли му че става дума за монолитно строителство? Аз като гледам на тукашните къщи, всичко което мяЗа на нашето строителство, демек основите(понеже са от бетон) задължително се слага влагозащита м/у бетона и ватата, дори м/у бетона на пода и дървеното скеле . Ако аз трябва да изолирам една тухлена къща бих постъпил по следния начин:никаква замазка на стените от вътре, директно захващам(залепям) по някакъв начин черна асфалтова хартия без посипка за тухлите, за част от пода и част от тавана(там където ще ляга дървената скара), вдигам дървена скара и я пълня с вата, слагам пароизолация и затварям с ГК. Същото се прави и на последната плоча. От вънка вентилируем сайдинг. Скъпо, все едно че правя една канадска дървена къща, опакована в една българска....но какво да се прави.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход