Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Бойлер + програмируем таймер = икономия

Публикувано от Ivo.NovDom 
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
28-01-2010 - 10:01:19
Добре де Чаро. Слънчевия е позагрял малко. Другия човека иска да го топли с другата серпентина, а не с ток. Да кажем м.Май - има слънце, не пали парното. За да дойде топлата вода от слънчевия трябва да източи другия. Не е добър тоя начин. С нетърпение чакам Човек да обясни за магнет винтилите. Щото иначе на схемата един господ знае от кой бойлер ще тръгне да върви водата (като изключим факта, че gateff е пропуснал топлия щранг към водопровода)
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
28-01-2010 - 12:37:46
Май месец ще има достатъчно слънце. Загрятата вода от слънчевия ще постъпва през входа за студената вода във втория бойлер. Когато системата 'влезе в режим' и има достатъчно слънце (зависи и панелите да са направени добре) няма ядове. Втория бойлер се явява 'склад' за топла вода. Ако няма достатъчно слънце така или иначе ще включи на ток. Втория бойлер му се настройва термостата да изключва на 45-50гр.
Ако има бойлер с две серпентини (слънце и котел) той трябва да е с голям обем (най-добре висок с малък диаметър)
Тия масовите 200литрови са зле в това отношение.
При вързани 2 серпентини в един бойлер -слънцето се 'изолира' и работи добре само лятос. Трябва да е много силно за да 'пребори' котела.
Ако колегата гони комфорта, а не еко или финансовата част- с автоматика, както предложиха по-горе е най-добре. Но според панелите и площта им, зимата ще е много трудно да разчита на нормална топла вода загрята само от слънце.
Да не смятам пак, ама да си зегрее 200л вода от 4-8гр до 20-30 или повече, все е 'печалба' и то не малка.
LKK
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
28-01-2010 - 16:58:55
Както го е описал Чаро е най-добре и най-лесно.
Истинското предимство на тази схема се получава, когато бойлера за слъчевата система е горе, максимално близо да слънчевите панели. Така се минимизират топлинните загуби в процеса на хващането на слънчевата енергия. Друг плюс е, че панелите в повечето време работят в най-ефективен режим /при ниска температура на водата в бойлера ефективността им е най-голяма/, а когато има яко слънце тогава със слънчевите инсталации проблеми няма.
В това, което е написал Иво, че площта на два бойлера е по-голяма от площта на един със същият обем, а оттам и топлинните загуби има истина, обаче трябва да се отчете факта, че слънчевият бойлер често е недостатъчно загрят, а топлинните загуби са функция както на площта, така и на температурната разлика.
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
28-01-2010 - 19:06:15
Добре де Май месец е. 12 ч на обед. Отивам да се къпя (слънцето е загряло първия бойлер). Трябва да източа втория, че да дойде топлата вода до мен?!?

Чаро, разбирам ти логиката - слънцето зимата подгрява колкото може водата, която влиза в същинския да го кажа бойлер и от там вече си се дозагрява с ток ли ще е, с другата серпентина ли ще е - няма значение. По-съм съгласен ако има начин гравитачно топлата вода сама да си ходи на мястото -


Обаче стигаме до мисълта - за какво ни е цялата галимация. Сега разбрах защо на бойлерите с 2 серпентини долната е за колектора, а горната за парното - става същото като на схемата. А аз се ядосвах, че ми е така бойлера...
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
28-01-2010 - 19:21:23
A вчерашната топла вода от бойлер 1 къде е(ако е имало слънце и някаква консумация на БГВ)?winking smiley При консумация на топла вода след бойлер1, в него навлиза вода от бойлер2. Ако е загрята достатъчно от слънцето, не се включва нагревателя. Ползва се налягането от Ви К мрежата.
Ел. нагревателя на бойлер 2 е настроен на 45-50гр. Той осигурява топла вода, ако няма никакво слънце или котела не е пален.
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
28-01-2010 - 19:32:53
Сега схващам, че ти си говориш за ток, независими дали парно, колектори и т.н. С включен на ток бойлер няма как да не стане, ама аз поне съм си купил такъв бойлер, колектори, котел и т.н. за да не ползвам тока.
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
28-01-2010 - 20:06:26
Говоря за ток, ако няма парно и достатъчно слънце.
Нали стана въпрос за май месец.
Лятото с такава схема нямаш проблеми с БГВ-то. Ток само в нужда.
Ако има парно, бойлер2 се дозагрява с него. Тока е накрая, ако няма другите два източника.
Ти как мислиш да осигуриш БГВ лятото,когато вали няколко дни подред, да речем?

Ще пробвам пак- Да речем днес си монтирал бойлерите по 'моята' схема. Пълниш с вода и загряваш бойлер2 с ток до 50гр. Утре има много слънце- бойлер1 се загрява от слунцето до 80гр.
Прибираш се след тежък работен ден- жега, мор, не се диша. Взел си и жената и децата от работа, училище и алианс.
Влизате да се къпете един по един. Ти. Пускаш душа. Ползваш 'вчерашната' вода сТ50гр. Докато източваш бойлер2 в него от бойлер1 влиза вода с 80гр. Така като се къпеш, 'зареждаш' бойлер2 с топла вода от бойлер1. В бойлер1 влиза вода от ВиК с Т 12гр. Топлината събрана от слънцето в б1 е 'преместена' в б2(тока не се включва защото Т е над зададената), а б1 е с Т12гр и готов за утрешния слънчев ден. Ако няма слънце, и топлата вода в б2 започне да привършва, се включва тока и грее само б2.
Тва за лятото. Зимата е същото, но в б2 влиза вода, да речем с Т35гр загрята с оскъдно слънце в б1. Парното я дозагрява до ...80гр ???
Ако и парното не работи- ток.
Надявам се не съм объркал Б-тата. smiling smiley
Разбираш ли?smiling smiley
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
29-01-2010 - 00:14:21
Чаро, поразихме на Иво темата и на Гатеф питането да спорим. Пак ти казвам - прав си.... всъщност утре ще го допрочета, че сега таман си отидоха гостите...
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
29-01-2010 - 13:33:46
Пак ти казвам - с тока става, за но не виждам за какво ще ми е топлата вода, ако не съм си запалил парното, че и да я грея на ток през зимата. В преходните периоди няма как да не минем без ток. Май едно и също си говорим с различни думи...
Re: Бойлер + програмируем таймер = икономия
26-03-2011 - 03:46:02
Здравейте, много сладко форумче, много сладка тема smiling smiley вярно отдавна не сте писали, но това не узначава, че е забравена или не съществува. Първо относно споменатия по горе проблем, както всички знам, че "истината" е в простота. Колкото по ослужнено става, толкова по не надеждно е. Много бойлери много нещо. За мен лично правилното решение е един бойлер, 2 серпентини, дори и 2 нагревателя smiling smiley Единя е на средата на обема, другия долу ниско и загрява целя обем. Вече от тук на там, конфигурации всякакви, обеми, мощности и прочие.
И така, относно таймера, искам и аз да си сложа и все още немога да разбера, да слагам ли реле след него или не? Накрая като сложа ще разбера smiling smiley Значи този таймер, не че икономисва а направо качва бойлера с 1 клас по на горе, стига да бъде оправляван правилно. 6 стотинки разлика, кой ти ги дава? Пестенето НЕ, печалбата идва от там че ти копуваш ток на по ниска цена winking smiley Верно не голяма разлика но я има. Печалбата идва от там, че бойлера е един от най тежките консуматори почти във всяко едно средно статистическо домакинство, и многото киловати на по ниска цена, дават по голямата разлика в месечната сметка. Дори и 5лв да се спечелят, пак е постижение. Малко постижение за един бойлер, но ако ги умножиш по 100 000 бойлера smiling smiley на месец? А на година? А 5 години? smiling smiley Тази машинка има много потенцял във себе си. Сега покрай тази маня за икономии на ток и гасенето на крушките, как това устройство не е навлезнало масово на пазара просто се чудя. Според мен трябва да се направят едни компактни - удобни за монтаж, не изисващи големи познания по електротехника, сравнително надеждни и на достъпна цена машинки smiling smiley Дайте да измислим, някакво пройзводство на такива джаджи, аз съм много ЗА. Е така е едно пакетче, всичко окомплектовано, само го взимаш от магазина, сваляш малкото табло за бойлера и монтираш часовничето. Няма кабели, схеми, релета и тн smiling smiley Мисля си че идеята е доста добра?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход