Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

как да шумоизолирам жилището си?

Публикувано от tih 
tih
как да шумоизолирам жилището си?
21-05-2006 - 00:59:42
След почти 4 месечни ремонти се нанесохме в ново жилище. Всичко добре до тук, но още след първата нощ установихме, че сградата е доста шумна - и повярвайте ми , не става въпрос за съседите. Всичко кънти като в концертна зала, чуват се и най-леките шумове, а преминавайки през няколко стени или коридора даже се усилват. Чудна, но много неприятна за мен работа.
Сградата е от типа ППП - пакето повдигащи плочи, строена е през 86г. мисля. Имам нужда от съвет каква шумоизолация да направя. Четох доста за различни варианти - корк, минерална вата с гипскартон и т.н, но трудно се ориентирам какво е най-подходящо. Проблем е и малкия размер на стаите и ниските тавани, дограмата буквално свършва в тавана и до отваряемата част има само 4 см - една по - масивна конструкция като гиспкартон и вата е почти невъзможна. Корка е вариант, но не съм наясно дали може да се боядисва например, защото като декоративен ефект хич не ми допада.
Стана дълго, но объркването е голямо.
Предварително благодаря за вниманието и съветите ви.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
22-05-2006 - 11:09:09
На първо време сложи по-дебели пердета.smiling smiley
пе
Re: как да шумоизолирам жилището си?
25-05-2006 - 09:30:26
В аптеките продават тампони
naceff
Re: как да шумоизолирам жилището си?
25-05-2006 - 10:59:16
Неприятна изненада са "спретнали" в новото жилище.
На първо време, предлагам ти, да опиташ да установиш източниците и вида на шума.
Не бих казал, че разбирам от тази тема, но съм се убедил, че трябва да се подходи систематично.
Набиране на детайлна информация.
Анализ и консултиране.
Действие с необходимите и достатъчни средства.

Проблемите са хубав повод да се научи нещо, макар и някога да боли.
Има различни видове шум, срещу които битката се води с различни средства.
Отиди също и във форума на Изовер, където има секция за шумоизолациите, там ще научиш също много полезни неща по въпроса, а може и да срещнеш подкрепа от хора, професионалисти.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
25-05-2006 - 11:07:41
".......не става въпрос за съседите. Всичко кънти като в концертна зала, чуват се и най-леките шумове, а преминавайки през няколко стени или коридора даже се усилват. Чудна, но много неприятна за мен работа. "
Т.е човекът си е определил откъде му идва проблема. НЕ си ли усещал какво се случва като изкараш мебелите за да правиш ремонт в някоя стая - почва да кънти. Даже само пердетата да махнеш пак се усеща разликата. На него му трябва нещо, което да намали отразяването на звука - пердета, мебели, килими...
tih
Re: как да шумоизолирам жилището си?
26-05-2006 - 11:00:42
Това с тампоните ми хареса. Имам си още от следващата вечер след влизането.
За съжаление мисля, че проблема няма да се реши единствено с "пълнежа" в стаята, но работя по въпроса.
naceff благодаря за съветите, ще погледна в споменатия форум, дано да намеря някакво прииемливо решение.
Благодаря.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
29-05-2006 - 13:24:25
TIH, това за кънтенето е по-лесно обяснимо, но как звука се усилва от стая в стая е странно. Може би просто здраво си се изнервил. За кънтенето имаш два начина за решаване на проблема: както човек е казал вече, слагане на звукопоглъщащи материали (завеси, килими, мека мебел... хораwinking smiley; втори вариант - създаване на "неуспоредни" повърхности (т.е. разчупване максимално на интериора чрез окачени тавани, обшивки и прочие). И в двата случая се намалява времето за реверберация, тоест намаляваш възможността за отразяване на звука и поява на "ехо" или кънтене.
Разбирам че имаш проблем с височини на помещението и т.н, нормално за всеки апартамент. Истината е че стандартните абсорбиращи системи не стават за жилище, основно от дизайнерска гледна точка (освен ако не искаш интериора ти да прилича на студио или концертна зала). Изрових някакви данни в нета за абсорбиращите качества на корка и не изглеждат много обещаващи, коефициента му на звукова абсорбция при плоча с дебелина 6мм. е 0,1-0,2 (добрите абсорбери са в порядъка 0,8-1,00). И не си мисли за боядисване, запълниш ли му порите с латекс приключваш със звукоабсорбирането.
Мммда.. за да не те разстройвам тотално съвета ми е да "напълниш" къщата с мебели и покрития и ако тогава пак кънти (в което се съмнявам), пиши. Какви са ти стените: тухла? При ППП май бяха тухла 12-ка?
tih
Re: как да шумоизолирам жилището си?
29-05-2006 - 15:01:50
Изключително изчерпателен отговор yavorand, закоето много ти благодаря. Отговарям: 1. Стените на апартамента са тухлени, но дебелина незнам. На места са доста тънки и лошо "занитени" (така каза един от майсторите) - преградната между банята и коридора се клатеше преди да се налепят плочките. smiling smiley
2. Това с усилването на звука, най често ниските честоти, и аз не го разбирам но е факт. Съседката от горе си пуска пералнята и в нашия апартамент се чува навсякъде един бумтеж. Колкото по-далеч се намираш от източника на шума, толкова по-силен става той. Не разбирам.
И аз си мислех, че нещо нерви доста са ме треснали, но май не е така, щом и углошаващия ми дядо на 85 г. днес дойде на гости и каза, че доста акустична му се струвала сградата. :}
А сега сериозно - благодаря за съветите, мисля да действам основно в насока напълване на жилището. След това ще пиша отново.
Don
Re: как да шумоизолирам жилището си?
29-05-2006 - 16:52:07
Tih, като "пълниш" жилището имай предвид, че това по никакъв начин няма да намали шума, който се предава по конструкцията на сградата - т.нар ударен шум, а само ще понижиш акустиката в стаите. По-добри шумоизолационни качества от минералната вата на Isover има каменната вата на Rockwool (т.нар. Steinwolle). Най-добре е обаче да се направи замерване на шумовете от специалист, който да ти препоръча и съответни мерки. С 4-те сантиметра от тавана до прозорците, с които разполагаш обаче май не може много да се очаква.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
30-05-2006 - 10:33:15
Дон, прескачам забележката за ISOVER и ROCKWOOL с дружеска колегиалност winking smiley Няма как да не те поправя в няколко малки ама важни детайла: минералната вата е два вида - каменна и стъклена. Ние произвеждаме и двата и продаваме повече стъклена, ROCKWOOL произвежда и продава само каменна. И двата материала/ и на двете фирми ще свършат отлична работа на Tih, ако реши да прави звукоизолация. Кое е по-добро от гледна точка на акустика/звукоизолация е мнооооо...оооого дълга тема. В трите нови Мултиплекса в София (АРЕНА-2; MALL of SOFIA; SOFIA CITY CENTER) изолациите на кинозалите + повечето от звукопоглъщащите вати по стените са стъклени минерални , производство на SG ISOVER. winking smiley. На това му викам "нагледна агитация" winking smiley)
Иначе съм съгласен че с 4 см. трудно може да се направи нещо сериозно. Това с пералнята обяснява проблема. Дон е обяснил вече че става въпрос за така наречения ударен шум който върви по конструкцията и по принцип може да се спре най-ефективно само отгоре (с изолация под пералнята или какъвто и да е източника на шума)... Другите решения струват много пари и отнемат доста място. Сори.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход