Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

как да шумоизолирам жилището си?

Публикувано от tih 
tih
как да шумоизолирам жилището си?
21-05-2006 - 00:59:42
След почти 4 месечни ремонти се нанесохме в ново жилище. Всичко добре до тук, но още след първата нощ установихме, че сградата е доста шумна - и повярвайте ми , не става въпрос за съседите. Всичко кънти като в концертна зала, чуват се и най-леките шумове, а преминавайки през няколко стени или коридора даже се усилват. Чудна, но много неприятна за мен работа.
Сградата е от типа ППП - пакето повдигащи плочи, строена е през 86г. мисля. Имам нужда от съвет каква шумоизолация да направя. Четох доста за различни варианти - корк, минерална вата с гипскартон и т.н, но трудно се ориентирам какво е най-подходящо. Проблем е и малкия размер на стаите и ниските тавани, дограмата буквално свършва в тавана и до отваряемата част има само 4 см - една по - масивна конструкция като гиспкартон и вата е почти невъзможна. Корка е вариант, но не съм наясно дали може да се боядисва например, защото като декоративен ефект хич не ми допада.
Стана дълго, но объркването е голямо.
Предварително благодаря за вниманието и съветите ви.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
22-05-2006 - 11:09:09
На първо време сложи по-дебели пердета.smiling smiley
пе
Re: как да шумоизолирам жилището си?
25-05-2006 - 09:30:26
В аптеките продават тампони
naceff
Re: как да шумоизолирам жилището си?
25-05-2006 - 10:59:16
Неприятна изненада са "спретнали" в новото жилище.
На първо време, предлагам ти, да опиташ да установиш източниците и вида на шума.
Не бих казал, че разбирам от тази тема, но съм се убедил, че трябва да се подходи систематично.
Набиране на детайлна информация.
Анализ и консултиране.
Действие с необходимите и достатъчни средства.

Проблемите са хубав повод да се научи нещо, макар и някога да боли.
Има различни видове шум, срещу които битката се води с различни средства.
Отиди също и във форума на Изовер, където има секция за шумоизолациите, там ще научиш също много полезни неща по въпроса, а може и да срещнеш подкрепа от хора, професионалисти.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
25-05-2006 - 11:07:41
".......не става въпрос за съседите. Всичко кънти като в концертна зала, чуват се и най-леките шумове, а преминавайки през няколко стени или коридора даже се усилват. Чудна, но много неприятна за мен работа. "
Т.е човекът си е определил откъде му идва проблема. НЕ си ли усещал какво се случва като изкараш мебелите за да правиш ремонт в някоя стая - почва да кънти. Даже само пердетата да махнеш пак се усеща разликата. На него му трябва нещо, което да намали отразяването на звука - пердета, мебели, килими...
tih
Re: как да шумоизолирам жилището си?
26-05-2006 - 11:00:42
Това с тампоните ми хареса. Имам си още от следващата вечер след влизането.
За съжаление мисля, че проблема няма да се реши единствено с "пълнежа" в стаята, но работя по въпроса.
naceff благодаря за съветите, ще погледна в споменатия форум, дано да намеря някакво прииемливо решение.
Благодаря.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
29-05-2006 - 13:24:25
TIH, това за кънтенето е по-лесно обяснимо, но как звука се усилва от стая в стая е странно. Може би просто здраво си се изнервил. За кънтенето имаш два начина за решаване на проблема: както човек е казал вече, слагане на звукопоглъщащи материали (завеси, килими, мека мебел... хораwinking smiley; втори вариант - създаване на "неуспоредни" повърхности (т.е. разчупване максимално на интериора чрез окачени тавани, обшивки и прочие). И в двата случая се намалява времето за реверберация, тоест намаляваш възможността за отразяване на звука и поява на "ехо" или кънтене.
Разбирам че имаш проблем с височини на помещението и т.н, нормално за всеки апартамент. Истината е че стандартните абсорбиращи системи не стават за жилище, основно от дизайнерска гледна точка (освен ако не искаш интериора ти да прилича на студио или концертна зала). Изрових някакви данни в нета за абсорбиращите качества на корка и не изглеждат много обещаващи, коефициента му на звукова абсорбция при плоча с дебелина 6мм. е 0,1-0,2 (добрите абсорбери са в порядъка 0,8-1,00). И не си мисли за боядисване, запълниш ли му порите с латекс приключваш със звукоабсорбирането.
Мммда.. за да не те разстройвам тотално съвета ми е да "напълниш" къщата с мебели и покрития и ако тогава пак кънти (в което се съмнявам), пиши. Какви са ти стените: тухла? При ППП май бяха тухла 12-ка?
tih
Re: как да шумоизолирам жилището си?
29-05-2006 - 15:01:50
Изключително изчерпателен отговор yavorand, закоето много ти благодаря. Отговарям: 1. Стените на апартамента са тухлени, но дебелина незнам. На места са доста тънки и лошо "занитени" (така каза един от майсторите) - преградната между банята и коридора се клатеше преди да се налепят плочките. smiling smiley
2. Това с усилването на звука, най често ниските честоти, и аз не го разбирам но е факт. Съседката от горе си пуска пералнята и в нашия апартамент се чува навсякъде един бумтеж. Колкото по-далеч се намираш от източника на шума, толкова по-силен става той. Не разбирам.
И аз си мислех, че нещо нерви доста са ме треснали, но май не е така, щом и углошаващия ми дядо на 85 г. днес дойде на гости и каза, че доста акустична му се струвала сградата. :}
А сега сериозно - благодаря за съветите, мисля да действам основно в насока напълване на жилището. След това ще пиша отново.
Don
Re: как да шумоизолирам жилището си?
29-05-2006 - 16:52:07
Tih, като "пълниш" жилището имай предвид, че това по никакъв начин няма да намали шума, който се предава по конструкцията на сградата - т.нар ударен шум, а само ще понижиш акустиката в стаите. По-добри шумоизолационни качества от минералната вата на Isover има каменната вата на Rockwool (т.нар. Steinwolle). Най-добре е обаче да се направи замерване на шумовете от специалист, който да ти препоръча и съответни мерки. С 4-те сантиметра от тавана до прозорците, с които разполагаш обаче май не може много да се очаква.
Re: как да шумоизолирам жилището си?
30-05-2006 - 10:33:15
Дон, прескачам забележката за ISOVER и ROCKWOOL с дружеска колегиалност winking smiley Няма как да не те поправя в няколко малки ама важни детайла: минералната вата е два вида - каменна и стъклена. Ние произвеждаме и двата и продаваме повече стъклена, ROCKWOOL произвежда и продава само каменна. И двата материала/ и на двете фирми ще свършат отлична работа на Tih, ако реши да прави звукоизолация. Кое е по-добро от гледна точка на акустика/звукоизолация е мнооооо...оооого дълга тема. В трите нови Мултиплекса в София (АРЕНА-2; MALL of SOFIA; SOFIA CITY CENTER) изолациите на кинозалите + повечето от звукопоглъщащите вати по стените са стъклени минерални , производство на SG ISOVER. winking smiley. На това му викам "нагледна агитация" winking smiley)
Иначе съм съгласен че с 4 см. трудно може да се направи нещо сериозно. Това с пералнята обяснява проблема. Дон е обяснил вече че става въпрос за така наречения ударен шум който върви по конструкцията и по принцип може да се спре най-ефективно само отгоре (с изолация под пералнята или какъвто и да е източника на шума)... Другите решения струват много пари и отнемат доста място. Сори.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход