Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Фибранът над плочата под покрива или под плочата?

Публикувано от Боб майстора 
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
24-10-2009 - 21:55:18
Я да се включа и аз, че съветите били безплатни.

Фибран, над плочата с армирана замазка не по тънка от 5см.

Виждам, че в бг, много народ слага прекомерно дебел пласт фибран по термомостовете от външната страна.

Моят скромен опит:
Нямам случай да съм се долепил до сграда (при строителство на калкан - там най-често съм го наблюдавал), посроена преди повече от 10 години и да не открия, че почти цялата външна топлоизолация е отлепена, а мазилката подпухнала и се държи на магия - по скоро, тъй като става въпрос за изолация само по термомостовете - се държи от останалата мазилка - тази в съседство върху тухлата.
Незнам на какво се дължи това.
На големите разлики между зимни и летни или дневни и нощни температури, пълзене на материала или на друго - във всеки случай не става въпрос за некачествено поставяне.

С една дума - по-възможност - между два тухлени зида (тук изначално такава е практиката - и съответно по лек и евтин материал) и външна, над фибрана облицовка (камък, тухла и пр...) на термомостовете е най-доброто решение.
Според мен...
Abu
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
24-10-2009 - 22:07:36
Ааа, Любо, караш ме да ти обяснявам работи, дето не са ми ясни. Според мен, течността в термоса е с много ниска енергия на частиците, затова рефлектор от няколко микрона "огледало" ги спира. Или поне загубите през рефлектора не са по-големи от загубите на топлина през термомостове във вакуума (капачката и дъното на термоса). Нали разбираш - част от загубите са от контакта на веществата, а друга е заради лъчението, което безпроблемно преминава вакуума. Интуитивно усещам, че при горене на дърва и при отопление с парно топлинните загуби са от съвсем различно естество. Не знам дали правилно ще го кажа, парното е с топлинна енергия, а печката - с кинетична, който се превръща в топлинна при сблъсък на частиците с мишена. Поне моята представа е такава, но избягвам да мисля за такива сложнотии, особено вечер...
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
24-10-2009 - 22:46:33
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> На Наско и Фло поне две неща не са им ясни (то и
> на мен, ама обръщам им внимание):
> 1. При вътрешна ТИ има затоплен обем въздух (газ),
> който вследствие на затоплянето повишава
> налягането си.
С повишаването на Т, Налягането не
> се повишава пропорционално, а експоненционално,


*drink1*Е, това няма как да е вярно при къщата!В повечето метеорологични прогнози често обясняват как топлия фронт е с ниско налягане и как се повишава налягането при студен атмосферен въздух!Това ,което на мен и Наско не е ясно е как да прилагаме примери от кухнята-термос при Любо и тенджера с вода на котлона ,какъвто ефект бихме имали с експоненциалното налягане при нагряване ,отнесени към топлоизолацията!Вече си говорихме и за агнешко печено!
Abu ,топлия въздух създава ниско налягане и обратно студения повишава налягането!При къщата ,когато има топъл радиатор това се нарича конвекция: топлия въздух създава подналягане,на негово място идва студен,който се нагрява от ламелите,прави подналягане/ниско налягане/ и постъпва студен,по плътен и с по-високо налягане и т.н.
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
25-10-2009 - 00:59:37
goro Написал:
-------------------------------------------------------
> Я да се включа и аз, че съветите били безплатни.
>
> Фибран, над плочата с армирана замазка не по тънка
> от 5см.
>
:] Съвета е безплатен и ако се вслуша човек става златен и смъртоносен!

Циментова армирана замазка повече от 5 см ,значи 6-7 см .ще му струва около 16 лв.на м2 за материали и ще тежи около 120 кг/м2,като сложи и керемидите още толкова ,грубо става 250 кг /м2 и теглото на 10 см армирана плоча още 220 кг-250 кг ще си има над главата почти половин тон на квадратен метър! На 100 квадрата покрив е кажи речи 50 тона тегло!Ако конструктора му има съвест никога не би допуснал такъв вариант!
Традиционните дървени японски къщи с тежки каменни покривни плочи са дали най-много жертви при земетресенията,като се има предвид ,че средното тегло на плочите на покрива е около 12 тона!

п.с. Покрива трябва да бъде максимално олекотен,джентълмени!Даже самата идея да се прави покривна плоча от бетон е несъстоятелна!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-25 01:19 от фло.
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
25-10-2009 - 01:29:12
GETO e дал според мен верния отговор.Изолацията на последната плоча се прави отвътре.Но понеже тук има доста горещо лято,може да се помисли и за една стъклена вата,положена върху плочата отгоре и при спазване поне на основните принципи за вентилация на покривната конструкция.Идеята е да не прегрява лятото.
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
25-10-2009 - 03:27:15
Ами г-н Любо, опитах се да представя железобетоната конструкция на къщата като термос на който вътрешната част е изработена от 500гр. алуминиева сплав, а изолацията е отвън. Да си видял подобен термос? Кому е нужно да затопля 500гр. алуминий с 0.5л. чай. та чая ше загуби 50% от топлината си. Живея в къща с вътрешна ТИ и мога да заявя че като се върна от работа и заваря 18 градуса, само след 1/2 час температурата е 21-22. Не ми се правят експерименти за колко време ще изстине къщата до 15 градуса примерно, ако изключа парното, но ако трябва и това ще направя. Ако има човек с външна ТИ и иска да направи същия експеримент, готов съм да участвам и аз.
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
25-10-2009 - 12:57:28
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> goro Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Я да се включа и аз, че съветите били
> безплатни.
> >
> > Фибран, над плочата с армирана замазка не по
>> тънка
> > от 5см.
> >
> Съвета е безплатен и ако се вслуша човек става
> златен и смъртоносен!
>>
> Циментова армирана замазка повече от 5 см ,значи
> 6-7 см .ще му струва около 16 лв.на м2 за
> материали и ще тежи около 120 кг/м2,като сложи и
> керемидите още толкова ,грубо става 250 кг /м2 и
> теглото на 10 см армирана плоча още 220 кг-250 кг
> ще си има над главата почти половин тон на
> квадратен метър! На 100 квадрата покрив е кажи
> речи 50 тона тегло!
> Ако конструктора му има съвест
> никога не би допуснал такъв вариант!


Ебати конструктура ще е ако плочите не могат да носят изолация и замазки!

И... Направо се хващам за главата, като си помисля, че последните 15 години не съм наливал плоча под 14см (с малки изключения) - амен 400 кила на кв. м...
И по тази причина казваш, да не влизаме в сграда над един етаж или с бетонен покрив, а всички блокове да ги съборим? Юнак, аз мислех че освен дето си чел си и строил!



> Традиционните дървени японски къщи с тежки каменни
> покривни плочи са дали най-много жертви при
> земетресенията,като се има предвид ,че средното
> тегло на плочите на покрива е около 12 тона!

Ама човека японста къщичка ли строи - моля за извинение - не съм разбрал!


Иначе така се прави(изолация и замазка) при (предмно равни или последна подпокривна плоча при неизползваем таван) бетонни покриви от Гърция до Испания!
Вярно, че тук както казват някои колеги, строителните правилници са писани от производителите на бетон и желязо, та като гледам скелетите на нашите сгради ми изглежда меко казано анемични, но не това съм имал предвид...

Имам предвид промяната с времето и съответно защитата на изолационното покритие - опита ме е научил че във всички останали случаи води до повече разходи в бъдеще!



> п.с. Покрива трябва да бъде максимално
> олекотен,джентълмени!Даже самата идея да се прави
> покривна плоча от бетон е несъстоятелна
!

Хайде, пак генерализации - аман!

Че що ти е покрив?
Опъни една палатка отгоре.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-10-25 12:58 от goro.
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
25-10-2009 - 13:02:09
Салвадор, един ден мога да насипя 20-30 см. перлит в/у плочата на тавана, но първо ще видя как ще е при лятните жеги, въпреки че като слушам едва ли ще се наложи.

За мен въпросът с ТИ е решен, но продължавам да се натрапвам защото в България се нагледах на лоши практики и побългарени технологии, а хората при тези цени заслужават нещо по-добро.

Честит Димитров ден на всички именяци *drink1*
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
25-10-2009 - 15:36:36
На Наско и Фло поне две неща не са им ясни

Де да бяха само две :]
Re: Фибранът над плочата под покрива или под плочата?
25-10-2009 - 16:43:32
goro,излизаш от конкретната тема за покривна плоча на еднофамилна къща!Ква Гърция ,ква Испания и кви блокове и 5 лева?!
Ако беше казал,че замазката трябва да е повече от 5 мм./милиметра/ щях да разбера,щото това е под керемидите на скатен покрив,ама замазка повече от 5 см вече си е свободно съчинение!Затова предположих,че ако човека се вслуша в безплатния ти съвет, покрива му барабар с плочата ще отиде към 50 тона.Това вдига високо центъра на тежестта при условие ,че цялата къща не тежи толкова! Високо вдигнатия център на тежестта при най-малкия трус се измества в страни/метацентър/и само няколко сантиметра са достатъчни да счупи колоните от основите.Това са 50 тона,един локомотив на покрива!Рухвала е и няколко етажна сграда /хотел/ заради 20 тонна климатична инсталация на покрива. Тия неща не са толкова прости ,за да се неглижират така смело от тебе! Така ,че юнака си ти-аз съм предпазлив!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход