Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Как се изолира фундамента?

Публикувано от bulhomes 
Как се изолира фундамента?
31-08-2009 - 22:08:02
По принцип знам, че е правилно да се изолира фундамента (говоря за ивичест фундамент) от външната страна с XPS. Да ама наскоро в една тема се спомена, че XPS и EPS се държали еднакво зле (май) като ги закопаеш. Ватата със сигурност не става за под земята.

И се чудя за смисъла на тая изолация. Около всяка сграда се излива и поне метър широка ивица (трудно ми е да кажа как се нарича - тротоар, пояс, ...) Тази ивица е свързана със сградата и също трябва да е изолирана, а досега не съм виждал такова нещо.
Re: Как се изолира фундамента?
31-08-2009 - 22:40:00
Защо трябва да изолираш тротоара?? Той опира във фибрана, не директно в цокъла. Иначе дискусията си е странна, това е единственото място където съм видял някой да твърди че XPS не ставал под земя, а трябвало да се слага EPS. Навсякъде, включително и в проектите залагат XPS за основи и цокъл.
Abu
Re: Как се изолира фундамента?
01-09-2009 - 07:11:07
Никак не е странно, че някои материали не се държат според предвижданията. Според линка на Салвадор, това е установено опитно за вкопани ЕПС и ХПС. Не знам с какво се променя практиката - аз пак бих заложил на ЕПС (както и досега), поради по-ниската му цена. Говорили сме вече, че за основи, особено под -0,50, не става въпрос за топлоизолация, а за защита на хидроизолацията. Ефективната топлоизолация на основите включва и почвения слой около тях - под тротоарите, за които bulhomes говори. А дали ще се направи с хоризонтални топлоизолационни плоскости или с подходяща фракция (плътност) на обратния насип, е въпрос на сметки... И нищо чудно тези сметки отново да се разминават с действителността.
Re: Как се изолира фундамента?
01-09-2009 - 08:44:35
Мислех, че "тротоара" се лее на едно с плочата на кота 0
Re: Как се изолира фундамента?
01-09-2009 - 13:07:25
Зимата земята замръзва на дълбочина между 20 и 50 см.На някои места може и на два метра да замръзне.Тия картинки вече съм gи пускал:



Понеже топлинни загуби винаги има,трябва да се държи точна сметка за разпределението им.Т.е трябва да се изолира там,където загубите са най-големи.При основата са 15-20%.Нее толкова много,ако се балансира с икономии по другите пера.
Re: Как се изолира фундамента?
01-09-2009 - 16:40:32
Спора който водите действително е безсмислен. Ако добавите на подземната ТИ една добра Хидроизолация и проблема е решен. Пак ще си има ТИ, но няма да се чудите дали ще се прецака от контакта с водата.
Уточнявам, че основната ТИ се прави под армираната плоча! Тъй като не може да се преправя в последствие, препоръчвам ви XPS с дебелина 8-10 см.
Ето ви два начина:
1. подложен бетон - върху него пласт битуумен воалит, слепен по снадките и подвит и залепен по 5-6 см по колоните и страничната стена. нареждате XPS-а правите армировка и заливате с бетон армираната плоча. над нея в замазката също може да сложите 3-4 см XPS или самата замазка да е ТИ. Ако гоните ТИ без термо-мостове, с дебелини 10-20 см., после ще се отоплявате със свещи.

2. без подложен бетон, подравнено с пясък, подреждате полиетиленова релефна мембрана (копчета) слепвате крайщата, редите XPS-а и отгоре армирате и заливате плочата.

Накратко казано, 5-6 кубика бетон или 100-ина кв.м. мембрана ще ви спестят съмненията водата уврежда ли ви подземната изолация или не. Просто е. *beer* *drunk* и не е скъпо.
Re: Как се изолира фундамента?
01-09-2009 - 17:14:48
Това е добро решение за отдолу, а за цокъла отстрани? smiling smiley
Re: Как се изолира фундамента?
02-09-2009 - 00:42:35
Re: Как се изолира фундамента?
02-09-2009 - 14:28:07
Не виждам бетон и воалит на фибрана отстрани, затуй ми беше думата winking smiley
Re: Как се изолира фундамента?
02-09-2009 - 19:07:16
Боби, постнах схемата за онагледяване. Това е възможно решение за ТИ, при плоча над нивото на терена и без сутерен.
Воалит според схемата можеш да сложиш между 3. и 4.
Също може да увиеш страничния фибран с "копчета" - аз лично не се доверявам на твърденията, че фибрана не пие вода и слагам и полиетиленова мембрана. Още преди отливане на ивиците застъпвам с кофража част от мембраната. Мисля, че имам снимка - ще я кача.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход