Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Възможен ли е ЕСКО моделът в България

Публикувано от milen_k 
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
12-05-2009 - 21:53:03
Въпреки, че съм ЗА да се плаща за свършена работа (в случая от ефективността), съм доста скептичен, ако операцията не се финансира със "сиви" пари.
Самата ефективност ще е доста трудна за доказване, още повече индивидуално разпределена - справка "Топлинното счетоводство" (апропо, в истинския си вид то трябваше да се предшества от въпросното обследване). Сравнителният анализ с предишен период ми изглежда невъзможен без трудно обясними и неясни допускания.
Система за индив. следене на бабата очаквам да е съизмерима по стойност с ТИ, а ако бабата си седи с двете жилетки за какво да го прави? Тук пък нещо е съвсем наобратно - ако реши да поддържа 10оС по-висока температура, би трябвало да плаща повече, а по-схемата "по-малко", респ. по-дълго, ако е жива. Иди и обясявай, че преди санирането това дори е било невъзможно.
Вероятно, по-разумно ще е да се отиде на по-просто и по-твърдо разсрочено плащане.

Там вятър, слънце и подобни за тези срокове може и да се откупят НО и амортизират - демек не са за този точно клиент.
Сигурно не е невъзможно, обаче подобен проект да се подпомогне с европейски пари и така да се "върже" някаква икономическа изгода да се прави. Предполагам не става дума за благотворителна кампания.

БГ даденостите (като икономическа грамотност и порядъчност) са такива - доста прецизно ще трябва да се обмисли - 6-9год. не са шега работа.
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 09:46:08
Европейски пари има за целта, поне за сега има линия по която могат да се издействат 20% от нужната сума безвъзмездно.. което си е оферта smiling smiley
LKK
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 18:38:45
milen_k Написал:
-------------------------------------------------------
> Така се подписва ипотека... ако бях от силовите
> групировки, сигурно щеше да стане. Но не съм,
> затова си работя по класическия начин.
Може и със ситен шрифт, някъде в общите клаузи на 16 страничен договор. :]
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 19:43:42
milen_k Написал:
-------------------------------------------------------
> Европейски пари има за целта, поне за сега има
> линия по която могат да се издействат 20% от
> нужната сума безвъзмездно.. което си е оферта

Колкото и нереалистичен да ми изглежда и вариантът съкооператорите да си санират жилището и да ползват тези 20% заедно с данъчните облекчения, мисля, че той е по-лесно осъществим (образно казано smiling smiley) от ЕСКО моделчето.
Има и друг момент - когато стане ясно, че 100 лв от месечната сметка може да се спестява, ако се подобри енергийната ефективност, мнозина от съкооператорите биха изявили желания да си направят сами подобренията, вместо да сключват обвързващ договор, който ги 'обрича' на гарантирано високи сметки през следващите 6-9 години. На прима виста бих предположил, че за период от 6-9 години при 100 лв месечна вноска може да се изтегли заем от около 8-10 хил. лв. , а може и повече да е. Сумата е предостатъчна дори и за индивидуални подобрения апартамент по апартамент. Възможността да се използват 20-те процента по програмата си остава winking smiley
LKK
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 19:55:37
Санирането подобрява най-вече комфорта на живеене и в по-малка степен води до икономии в монетарен план.
Нямат цена спестените нерви от по-добрата шумоизолация при смяна на дограмата например.
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 21:28:38
LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> Санирането подобрява най-вече комфорта на живеене
> и в по-малка степен води до икономии в монетарен
> план.

Е все някой лев се спестявал, все пак winking smiley нали основните загуби идват от високия коефициент на топлопроводимост на стените на старото строителство

LKK Написал:
-------------------------------------------------------
> Нямат цена спестените нерви от по-добрата
> шумоизолация при смяна на дограмата например.

Напълно съм съгласен. Единственият неприятен страничен ефект е, че когато изолираш външния шум, но нямаш шумоизолация на стени и тавани, започват да ти се набиват в слуха шумовете от съседните апартаменти smiling smiley
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 21:38:12
Първо до Zrfv:
Съкооператорите не са ли на ясно, че ако си подобрят енергийната ефективност, ще пестят пари?! Не е толкова прост народа. Знае го. Въпросът е, че масово идеята е да се направят спестявания за ремонт. Някой успяват, други - не. "Другите" са повече. Затова ЕСКО моделът е начинът да генерират спестяванията след направата на инвестицията.

Второ до LKK:
Икономиите в монетарен план са големи.
Ето един прост пример. Коефициент на енергопреминаване през стена, състояща се от външна мазилка 2 см, решетъчна тухла 25 см и 2 см вътрешна мазилка, е U=1,41 kW/m2.K
Същата стена, но със топлоизолация от 6 см EPS, има U=0,40 kW/m2.K
Икономиите са големи. Същото е и с дограмата. Дървен слепен прозорец има коефициент на енергопреминаване 2,63 kW/m2.K, а PVC прозореца е 1,93 kW/m2.K. Разликата пак е съществена, не става дума само за нивото на шума winking smiley
Така че, в монетарен план ефекта е огромен. smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-13 22:25 от milen_k.
LKK
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 22:42:53
:]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-14 19:42 от LKK.
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
13-05-2009 - 22:48:20
avatar
-------------------------------------------------------
> milen_k Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Европейски пари има за целта, поне за сега
> има
> > линия по която могат да се издействат 20% от
> > нужната сума безвъзмездно.. което си е
> оферта

Милен,
20% са ако се изолира на парче, ако е целият вход мисля е 30% (>6 етажа и >12 апартамента). При това само при кредит и само от 6 банки. За да стане с ЕСКО модела - трябва си договор с този фонд, т.е и тук е бъдеще неопределено, засега не става.

Zrfv Написал:>

> Има и друг момент - когато стане ясно, че 100 лв
> от месечната сметка може да се спестява, ако се
> подобри енергийната ефективност, мнозина от
> съкооператорите биха изявили желания да си
> направят сами подобренията, вместо да сключват
> обвързващ договор, който ги 'обрича' на
> гарантирано високи сметки през следващите 6-9
> години.

Съгласна със ЗФРВ, ако 9 години ще плащам същите сметки, къде ми е изгодата, 9 години е дълъг период, не е мотивиращо. Прочетох, че рискът е за ЕСКО, ама аз защо да се включва? Днес четох листовка за дограма - обещават ми, че ще се изплати за 1 година. Не си формулирал ясно предимствата за потребителите, както и твоите предимства пред конкурентите.

Но да задам още няколко въпроса:

1. При определяне на сегашната ефективност какво се отчита - само направените разходи и теория ли? Има ли измервания с апаратура (термокамерки и др)? Същото важи и за след ремонта. Абе, око да види. То на мене формулите вече са ми досадни, а баба Пена ли с тях ще мъчиш.....

2. Вноската се определя на база спестени пари, а не направени разходи за подобренията, така ли?

Едно примерче - съседкитеа над нас са 2 баби, класика, зимата с жилетки. Те парно не пускат (жилетките за какво са?), сметки за парно не плащат, по-точно на топлофикация винаги се плаща, но таксата за нищоползване им се покрива от някакви енергийни помощи към 50 лв/месец. Моята сметка за същата квадратура е да кажем 200 лв. Примерно сметките падат с 50%. Значи ли това, че те ще плащат 25 лв. а аз 100 за една и съща работа? А и ако не си опечеш работата с Масларова, бабите никога няма да се навият, защото за тях реално сметката е безкрайно многооооо пъти по-висока, защото ще трябва да вадят пари от пенсийката си, а не от помощи.

3 Освен това как точно ще ме убедиш, че сумата Х е сегашната ми сметка? То на топлофикация кой ли вярва, разпределение, бла-бла, плащаш каквото пише. Рискуваш и след подобренията, пак бла-бла, т.е. народът да плаща повече (шото Х топлото иска пари за Жакузи и силконки). Кво праим тогава? А от тока - как ще определиш колко е за отопление? А пък и да го определиш, горе-долу добре, как ще ме убедиш?

4. Как ще си събираш парите всеки месец 9 години? Имаш ли представа в един стандартен панелен вход как се събиратот 24 жилища по 100-200 лв за ремонт на покрива и други подобни?

5. От кого ще си търсиш парите? Ако "партамента" се продаде кой плаща - старият или новият собственик?

Повтарям си мнението, има много хляб в тази работа, но трябва да се адатира/побългари. А пък за целта ти трябва серизно маркетингово проучване, форумът ще те подведе, защото пишещите са малка и специфична група.

Според мене и за мене ценните неща в тази идея са:

1.Доказан ефект! Изследването преди и след. Знам, че се прави необходимото точно за това жилище и имам доказателство, че е постигнат ефектът.

2. Цялостно решение - как и други писаха, пести ми време и нерви. И се прави от хора, които разбират, а не аз да се самообучавам до минимално ниво, за да вдена какво ми е нужно и да стане добре.

Блондинка по душа
Re: Възможен ли е ЕСКО моделът в България
14-05-2009 - 10:19:19
За съжаление ние в БГ сме способни дори и на най-добрата идея да намерим милиони кусури и да обясним по хиляди начини как точно това няма да стане.
Тук целия проблем е, че няма изградена система от държавата. Фирма Енемона работи по нея на някои обществени сгради от години, но там всички знаем как стоят нещата с "доказването" на ефекта. Новия закон за етажната собственост е само една крачка в правилната посока, но сме още много далече от целта. Всъщност ние сме най-назад със санирането! В Румъния собствениците участват само с 20%, като останалите се осигуряват от държавата /евро фондове/ и общините. Къде сме ние?!?!
Милене, в тези условия и ниво на нормативна уредба ,имай предвид и криза, с пълната неяснота "утре" какво ще се случи /нали сме овце без ясна визия за развитие/, трябва да си невероятен ентусиаст да го започнеш точно сега. Всъщност, опитай, посети някой друг вход, поговори със собствениците и ще чуеш повечето от коментарите, които вече прочете.
Успех!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход