Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

платност на епс за външна изолация

Публикувано от 4i4o gosho 
Re: платност на епс за външна изолация
07-09-2009 - 22:39:01
avatar
Глупости на търкалета.....
Дебелини -бол......Плътността е важна....
Но виждам че други хора си ги мерят веч....,а аз - де съм тръгнал с моя нормалния тридесет сантиметров.....?!?! *huh*

Чест и почитание
Re: платност на епс за външна изолация
07-09-2009 - 23:14:16
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> Полистирена/стиропора/ представлява смес от около
> 5% полистирен и 95% въздух.От значение за стенната
> изолация е дебелината!

Плътността или относителното тегло е отношението на масата към обема! Обикновено е прието да се смята килограми за 1000 литра/1 м3/ При условие, че при стиропора в 1000 литра обем има 950 литра въздух ,то останалите 50 литра имат директно отношение към масата! Споменаха се 25 кг./м3 или стирена е с тегло 25 кг и обем 50 литра при направата на този стиропор или D=0,5на стирена!Като знаем ,че изолационните свойства на стиропора се дължат на въздуха в затворената структура,то очевидно е ,че като се увеличава плътноста,намалява процента въздух и респективно качествата на изолатор! По-висока плътност-по-малка изолация!Затова при стиропора е от значение дебелината!
Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 02:19:22
Quote

Като знаем ,че изолационните свойства на стиропора се дължат на въздуха в затворената структура,то очевидно е ,че като се увеличава плътноста,намалява процента въздух и респективно качествата на изолатор! По-висока плътност-по-малка изолация!Затова при стиропора е от значение дебелината!

Фло, тука си на грешен път/логика. *stop*
Дори Стан е по прав в случая smiling smiley . Както и gogol
Просто с увеличаване на плътноста се 1/увеличава количеството на затворените клетки с въздух, 2/като последния не намалява особено, а просто се "парцелира" повече и 3/ немаловажно - намаляват доста междуклетъчните пространства. където често въздуха си "циркулира"

Съвкупността от горните 3 води до намаляване подвижността на въздуха и способността му да пренася/обменя от 1 място до друго студ/топло(конвекция)
Като краен резултат наистина по-плътния ЕПС е по добър изолатор.

НО (има 1 голямо НО преди Stan да изпадне в душевен оргазъм spinning smiley sticking its tongue out )

На конкретно зададен въпрос той отговори неадекватно
Затова и го апострофирах

Да припомним
Quote

изберете ЕПС с плътност не по-малко от 25кг.на 1м3 ,колкото е по-голяма плътноста толкова по-добър изолационен ефект постигате.

Ми не е вярно това ! (пак да повторя smoking smiley ) Защото:

1/ Горния механизъм си действа, но до определена граница само. Изчерпва се някъде около плътност към 25- 30кг/м3, става почти плоска графично линията на подобряване (намаляване) на ламбдата (коеф. на ТП на материала)
Ето линк как изглежда [agroteh.my.contact.bg]
Ми дай да слагаме по Stan--овата логика на къщите си ЕПС 50 kg
За мен да се препоръчва за изолация на фасада ЕПС с плътност над 25кг/м3 си е жива набутвация, с маса повече пари за реално никаква допълнителна ТИ,само дуракоустойчивостта (здравината) е по-голяма,но там си има други приложения, различни от конкретния въпрос за външна ТИ.
2/ Като говорим за такава ТИ не трябва да забравяме и че тя не е самоцел, а е и комплекс от много други фактори, паропропускливостта , дишането са от кардиналните.
Практически при плътност на ЕПС над 25-30kg/m3 той си става vapour barrier.

Stan-чо след контрата ми явно се усети, че е сгафил, и след почти цяло денонощие ровене из книжките *book* spinning smiley sticking its tongue out (непропускайки междувременно да ме набеди за тъп строител с малко пипе дето не може да смели материята) все пак успя да възпроизведе по-адекватно твърдение:
Quote

Но ако излезнем от кръга на шегата ,като оставим настрана глупостите които си написал след като си ме цитирал,да не бива да се прекалява с плътноста на матеряла когато го използуваме за стени изградени с червени тухли 15-25 кг.м3 е оптималния вариянт изхождайки от факта , че трябва да се съобразиме и с паропропускливоста на изолациония материал.

Тук вече не му опонирах , а само напомних че
Quote

Трябва да се внимава в изказа, иначе биха ти се доверили някои ползватели на форума
Което по всичко си личи че не е желателно. :ami:
Че може ли да се има доверие на човек дето си мени мнението всеки ден :]

Моето мнение - не мисля че трябва да търсим кое е по по най, а кое е оптималното.
Ако говорим за ЕПС за мене оптималното като качество и цена решение е с плътност около 20 -22 кг/м3, а графитния вариант 18-20 кг/м3. Става дума за фасадна ТИ естествено.


Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 08:48:55
Stan Написал:
-------------------------------------------------------
> За външната изолация при положение че не сте
> избрали решението с термоблок което ви спестява
> подобни операци, изберете ЕПС с плътност не
> по-малко от 25кг.на 1м3 ,колкото е по-голяма
> плътноста толкова по-добър изолационен ефект
> постигате.
> Поздрави и успех:

Господа ,преди да пишете глупости вижте моя пост25кг.1м3 това съм препоръчал и дтржа на думите си за разлика от "експертите" изказали се тука и сътворили маса глупости показвайки своята явна некомпетентност.
Но държа да отбележа че ПЕТЪР е прав в последното свое твърдение че повече от 25-30 кг.1м3 не е необходимо също е вярно при по-голяма плътност заедно със постигането на по-голям изолационен ефект се наблюдават качества близки (без да може да се сравнява) до XPS който поради своята структора е материал НЕПОДХОДЯЩ
за изолация на стени а е подходящ само за подове/тавани .
А що се отнася до промяна на мнение то съветвам ПЕТЪР да погледне какво е написал той лично (неговите твърдения относно изолационите качества при промяна на плътноста) в свой по предишен пост.
Основанието да препоръчам плътност 25 кг.1м3 има две причини ,първо при такава плътност материала има по-добри изолационни свойства и второ има подобрена твърдост факт който също не е за пренебрегване.
Трябва да напомним на "експертите" че EPS подлежи на рециклиране и отново би могъл да се вложи в нова продукция но изследванията на водещи световни фирми показват че когато се влага в елементи за изолация не бива да се превишава процента 20/80 в полза на новия материал,рециклиран материал на 100% е подходящ само за направа на опаковачни изделия.
В заключение искам да добавя,че ако погледнем даните на голяма част от производителите на (блоков)EPS ще забележим плътност 7-12 кг.1м3 това според мене не е достатъчно и както са подчертали ФЛО и ПЕТЪР говори за ИКОНОМИИ на материали нещо неприемливо според мене в съвременните условия.
Факта,че имаме подобна плътност в тези широки граници би следвало да ни покаже и че производителя при всички положения разполага и с едно морално остаряло оборудване ,съвременните преекспендери могат с голяма точност да експандират материала до предварително зададени параметри,но това е тема на друга дискусия. *book*
Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 09:17:06
avatar
Малко задълбахме в темата другариииии......
Не че някой ще даде пари и за цитираната плътност - просто по борсите ще гледат на човека като на сбъркан индивид
На морето се правеше изолация- с 9-12 кг за м3.....?!?
И ако се вярва на техническата документация дадена след това на сградата - то тя е енергийно ефективна....!!!!!?!
Как ли пък не...,но това изглежда е тема за друг разговор.... *yes*

Чест и почитание
Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 09:58:50
Petar Написал:
-------------------------------------------------------
> Цитат:Като знаем ,че изолационните свойства на
> стиропора се дължат на въздуха в затворената
> структура,то очевидно е ,че като се увеличава
> плътноста,намалява процента въздух и респективно
> качествата на изолатор! По-висока
> плътност-по-малка изолация!Затова при стиропора е
> от значение дебелината!
>
> Фло, тука си на грешен път/логика.
> Дори Стан е по прав в случая . Както и gogol
> Просто с увеличаване на плътноста се 1/увеличава
> количеството на затворените клетки с въздух,

>
Увеличаването на плътността означава увеличавате на масата/теглото/ или това става с допълнителни тежки добавки-графит например. Въздуха няма как да стане повече в един обем,той намалява за сметка на добавките! С увеличаване на плътността/теглото/дори и да се увеличат броя на клетките , количеството въздух намалява-той не е под налягане за да запази количеството си! При изчисляване на плътност/относително тегло/ обема е постоянен-променливо е теглото!
Да не се връщаме хиляди години назад да разберем защо Архимед е изкочил от ваната с викове Еврика-Еврика!;Едно тяло потопено в течност измества толкова течност,колкото е масата на тялото-закон на Архимед;Това е абсолютно валидно и в нашия случай със стиропора-колкото повече добавки със стирена се влагат,толково по-малко въздух остава в обема и по-малкото въздух като го разпределиш по-добре не променя същественото-че е по-малко!!Тука говоря за относително тегло на стиропора и значението му при топлообмена! Само това! *beer*
Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 10:09:30
Петър,ако проследиш внимателно всичко което съм поствал ще се убедиш че съм прав!
А стериопора с добавка на графит се нарича НЕОПОР и има 20% по-добри качества но цената му като суров материал не е 20% по-висока.
Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 10:18:46
Stan Написал:
-------------------------------------------------------
> Петър,ако проследиш внимателно всичко което съм
> поствал ще се убедиш че съм прав!
> А стериопора с добавка на графит се нарича НЕОПОР
> и има 20% по-добри качества но цената му като
> суров материал не е 20% по-висока.


Определено тия качества не са топлоизолационни!Графита се влага по други съображения и е редно като се твърди нещо поне да е ясно казано!
Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 10:19:59
Stan

Не само на другите четеш думите като дявола евангелието, ами и собствените си.
След като обявяваш че държиш на думите си, кое последно ?

=
Quote

не по-малко от 25кг.на 1м3

или

=
Quote

15-25 кг.м3 е оптималния вариянт


Както е всеизвестно принципа при дебелината на ТИ е "колкото повече - толкова повече (по-добре)"
Държа да се отбележи (и забележи) че този принцип при плътността НЕ ВАЖИ или поне не важи след 25кг/м3 и нагоре.

Re: платност на епс за външна изолация
08-09-2009 - 10:30:05
Да не виждам проблеми тука най-добрия вариянт е 25кг.1м3 но взимайки в предвид че материал с подобни качества май няма да се намери на Българския пазар може и да се приеме 15кг.1м3 .
А въпроса на чичо Гошо е каква плътност да избере за изолация.
Ти да не си производител на некачествени сурогати с машини от преди 1960 година и да се чудиш къде да пробуташ некачествена продукция? spinning smiley sticking its tongue out
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход