Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПОЛИСТИРОЛБЕТОН

Публикувано от rejoice 
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
25-09-2008 - 22:28:05
Аз съм за майтапа smiling smiley сигурно е,че има и не съвсем коректни примери,щото тоя форум все пак не е научна конференция :}
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 10:50:56
Фло,
извинявай, вчера ми беше малко лигаво, сега спирам с простотийката.

Относно нютоните:
Ти си прав за понятието "нютон" само по себе си, но това е определението за сила, а не за налягане. Когато се мери якост на натиск, се взема сила върху площ, в случая са взели мм2, а това вече е налягане и няма нищо общо с ускорението, импулса и т.н..., така че можеш спокойно да махнеш метъра и секундата на квадрат. За изчислението на якостта се взема статична сила, а не удар с чук, както си писал. Доколкото помня, якостта се измерва в лаборатории като куб от дадения материал (със страна около 10-15 см, не помня точно) се подлага на натиск от преса и се измера максималната сила, която издържа преди да се разруши. 7 N/mm2 могат да се приемат за приблизително равни на 700 грама равномерно разпределена сила върху квадратен милиметър. Бетон В15 например би трябвало да има якост на натиск 15 мегапаскала (15 000 000 N/m2) или около 1,5 кг на mm2. Все пак, с голям чук, бих се пробвал на 5-6 сантиметра бетон :]
Може би трябваше вместо да се заяждам, да напиша първо това нещо за да не се подведе някой, че може да бъхти с чука по въпросния материал и той да не се счупи.

Относно "дървобетона":
Първо да си призная - не се занимавам професионално със строителство и не бях чувал за такъв материал, така че всичко, което ще напиша са съмнения на скептик. Но определено се съмнявам в съвета ти към човека да слага какъвто намери талаш. Ти сигурен ли си, че няма значение какво е дървото и още повече - въпросните дървени частици дали не се обработват предварително с някаква химийка, така че да не гният? Защото и пясъкът все си е пясък, независимо дали е речен или морски, но дребната подробност, че морският съдържа соли, силно изменя нещата. Също така забележи формата на дървесните частици от последната линка, която прати - забелязваш ли как дървесните влакна са по дължината им? А ако вземем талаш, получен от някой абрехт, мислиш ли че това ще е така? Разликата в якостта между фабричния материал и този който ще си направи човек вкъщи, може да бъде и в пъти. Ако нямаш наистина сигурна информация за технологията на производство, по-добре не давай съвети, защото е по-добре да не помогнеш на някого, отколкото да го подведеш.

Надявам се, че поне този пост няма да го приемеш като заяждане, а като конструктивна критика :] Ако ти или някой друг поправи някоя моя неточност или заблуда, ще го приема без да се засягам.
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 13:03:53
Тук стана интересно!
Нютон е мярка за сила, в случая на натиск, а сила върху площ е налягане - 1N/1m2 = 1Pa. При удар имаме енергия измерена в джаули, J = N*m.
Да го кажем по различен начин: Аз съм 100 кг, нося 42 номер обувки, т.е. около 60000 мм2 подметки. Налягането, което извършвам мърху паркета в стаята стоейки в покой е 100*10/60000 = 0,016 N/mm2 = 16 kPa. Ако скоча от 1 метър ще придам енергия на пода 1000 джаула. Или вземате въпросния чук и за да неутрализираме силата която ще му придадем с ръката си го пускаме от 1 метър. Ако чука е 1 кг то ще имаме удар 10 J.
До тук с тези физични величини.

По темата: Много ми е интересно да видя как изглежда къща направена с тези материали ама след 10 години. Как този материал се е справил с натоварването на времето, термодинамичните напрежения, натиска на конструкцията и т.н. Как влагата и циклите замръзяване/размръзяване му въздействат, както и широкия температурен диапазон. Дано да е добър, но аз лично не бих експериментирал върху собствената си глава.
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 13:35:39
Здрасти !
Едва ли е необходимо да навлизаме в дебрите на физиката за целите на строителството"направи си сам"Бих добавил към" нютоните",че всяка следваща секунда те се удвояват!Също гледам да не влизам в по-сериозни технически подробности-зърнометрия ,хим.състав и др.това оставям на фирмите-продаващи материалите.Споделям само опит от гледната точка на потребител,което може би
е по-важната част.За дървобетона! Правил съм различни опити с дървесни частици-имам 2 вида вибратори-дънни и вертикални, и съм си разработвал рецепти с различна плътност на крайния продукт /количество-стойностно разработване/.
Якостта на дървобетона идва от количеството на цимента и пясъка-талаша е инертен пълнител.Верно е,че за заводски изпълнения се подлага на хим.обработка или се оставя едно лято на слънце.За домашни условия аз препоръчвам гасената вар!
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 14:52:59
фло Написал:
-------------------------------------------------------
> Здрасти !
> Едва ли е необходимо да навлизаме в дебрите на
> физиката за целите на строителството"направи си
> сам"Бих добавил към" нютоните",че всяка следваща
> секунда те се удвояват!




moody smiley: :ami: moody smiley: :ami: moody smiley: :ami: moody smiley: :ami:
Как по-точно става това?
LKK
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 17:53:20
Въпреки лиричните отклонения искам да благодаря на участниците в дискусията по въпроса за моята постройка.
Благодарение на Вас погледнах на нещата от няколко различни гледни точки, запознах се с нова разновидност на бетона, със нейните + и -. Разбирам, че с "направи си сам" не е редно да се експериментират нови технологии.
Оформих си следното мнение:
1. За основа - армиран подложен бетон 10-12 см с 5 см фибран отгоре за топлоизолация и отгоре душеме. /Дървобетона там няма място, заради хигроскопичността му и евентуално гниене на съставните материали./ Полистиролбетон бих използвал само ако се предлага от бетонов възел, с определени характеристики и цена, която да ме устройва.
2. За стените хидроизолирана от основата дървена рамкова конструкция с въздушен промеждутък 8-10 см, от двете страни с ОСБ, финиш отвън и отвътре. Във въздушният промеждутък вата, като там може да мисля да залея дървобетон вместо ватата.
3. За покрива - още нищо не ми е ясно. Може би клетъчна конструкция от дъски с ширина 15 см, запълнена с вата и гипсокартон отдолу, а отгоре ОСБ с воалит за хидроизолация и ондулин. /Покрива ще е плосък, наклонен по късата страна./
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 18:10:02
asdf123 Написал:
-------------------------------------------------------

> Как по-точно става това?



[bg.wikipedia.org]
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 18:59:21
Ха, и аз го прочетох това. Честно не знаех, че СКОРОСТТА се УВЕЛИЧАВА с една единица (удвоява се само на 2-та секунда) при ЕДНИ И СЪЩИ НЮТОНИ!

ЛКК,
За работилничка, както казваш дори по-евтинко става.
За покрива - защо не помислиш за носеща конструкция (главно на сняг и вятър) + т.н ЛТ ламарина. Не лош вариант за покриви с малък наклон. В ниското задигаш според избраната топлоизолация, която редиш върху тавана на помещението.
Шумът (от дъжд например) сигурно не те притеснява там - не се каниш да спиш.
Струва ми се, че ТИ трябва да я мислиш основно за през лятото (и основно отгоре и от запад) в тази задача, освен ако работилницата не е за някакъв целогодишен бизнес.
Огледай си и др. постройки - дали скоро, голяма част от тези 20м2 няма да се превърнат в склад (мазе) и наблегни на "твоето местенце"!?
Не виждам какви предимства има "дървобетона в стените" пред ватата в случая.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-26 19:03 от Любо.
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 19:06:29
Драги LKK !

Толкова прецизно правиш разчетите ,сякаш става въпрос за атомна централа,а не за работилница smiling smiley Аз бих направил следното: купувам си водоустойчив китайски шпертплат,колкото е размера на покрива,нареждам си го на кофраж по стените на скелетната конструкция и си отливам стените с дървобетон/8-12см/така кофражирам всички оградни стени ,заливам ги и после шпертплата слагам на покрива.После керемиди-битумни.Отдолу изолирам покрива с вата/колкото повече-толкова повече ІМечо ПухІ/Отлятите стени от дървобетон мога направо да шпакловам със бяла циментова замазка отвътре и сива отвън ,щото поначало са си гладки!Евентуално на тавана някакава ламперия-от пластмаса/9лв/м2/щото много лесно се реди .За работилница ,същата пасва идеално и за стените,тогава отпада и шпакловката.Ами най-общо е това! Поздрави smiling smiley
LKK
Re: ПОЛИСТИРОЛБЕТОН
26-09-2008 - 20:03:46
Любо, адаш, разбира се че може и по-ефтино. Работилничката е за пролет/лято/есен, да ми е конфортно като си се занимавам с моите неща. Ондулина на покрива задължително върху конструкция, за да има въздушен промеждутък за проветряване и да не напича. Ламарината също става, ще си помисля. Дървобетона в стените ме изкушава с това, че би придал монолитност на иначе паянтавото съоръжение. Притесненията са, че съндъка с компоста е зад бараката, но там условията са по други. Все пак работилничката ще бъде в планински район, където е доста влажно. Най-вече атмосферната влага ме притеснява, защото от нея спасение няма.

Фло, не става въпрос за атомна централа. Опитвам се прецизно да изложа мислите си, за да може някой да ме поправи, ако греша и да помогне със своят опит, ако има желание. Благодаря ти за описанието на процеса на кофражиране и бъди сигурен, че точно по такъв начин ще го направя, ако реша да използвам дървобетон. В този случай ще се обърна към теб лично да доуточниш рецептурата за сместта и технологията на вибриране, а пък може да ни открехнеш и на някаква дребна механизация при подготовката и полагането на сместта. С най добри чувства. smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход