Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Канал

Публикувано от Geto 
Re: Канал
23-05-2008 - 18:09:29
надявам се да не повторя някой :
- тука масова практика за канализация е да си наемеш работници от ВиК
поне знаят кое как трябва да се направи /тръби, шахти и т.н./
цени обаче немога да ти кажа
Re: Канал-сагата продължава
10-07-2008 - 15:51:01
Ето какво става с моя канал. От общината не ми дават разрешение за пречиствателна станция. Казват да съм се включил в канализацията, съответно от ВиК не ми издават предварителен договор, но ми дават указание къде да се включа в градската мрежа. В крайна сметка трябва да изготвя проект, който да бъде удобрен и едва тогава ще дойде заветния договор sad smiley Имам лошото чувство, че нещата се забатачват ужасно много. Възможноста да се включа в градската канализация е много хубава, но кога ли ще стане това и колко ли кожи ще ми свалят от гърба?
Ако някой се е срещал с подобен проблем, нека каже, та поне да знам какво ме чака.
Всички съвети са добре дошли smiling smiley

Поздрав,
Re: Канал
10-07-2008 - 17:16:25
Гето здарвей. Ситуацията в която си ти ми е изключително позната. На един мой обект по обективни причини не можеше да се изгради никаква канализация. По проект трябваше да има изгребна яма и съответно я направихме(иначе няма как да ти приемат обекта). В един момент обаче се получава проблема с източването на изгребната яма. Това е доста неприятен разход, не знам ти къде се намираш но за района на София това източване може да достигне до няколко хиляди лева годишно(в зависимост от потреблението на водата). За това с сосбственика решихме да изградим пречиствателна станция НО...трябва по някакъв начин да се реши проблема с вече пречистената вода. Та тази вода е пречистена обикновено до степен отговаряща на 2-ра категория което означава че можеш да я заустиш в някакво дере(естествен водосбор) или поток/река САМО при условие че е от 2-ра категория. ако е от 1-рва категория ти трябва допълнителни приставки към пречистването от рода на IR лампи които да унищощават бактериите. Станцията която ние закупихме беше на БИОКЛАР(Словакия) а водите заустихме в едно дере без да питаме никой. Иначе се прави ОВОС, процедурата минава през РИОСВ и Басейнова дирекция...абе не е за разправяне. В един момент тази вода започна да напоява един район от местността който в интерес на истината стана доста приятно озеленен. На друг мой проект обаче за да докараме водата до дере тярвбаше да минем през чужд терен. Е да де ама никой не дава. За това тръгнахме по два варианта...закупуваме един терен(който в интерес на истината беше с уникално подходяща форма за целта много тънък и много дълъг...късмет) или да изградим незаконен канал. Спрахме се на вторият вариант като по евтин(около два пъти по евтин) но в този случай става въпрос за малко комплексче от 6 къщи и инвестицията не беше толкова трудна за преглъщане особено на фона на другите алтернативи. Най-добрият вариант за теб е да си направиш изгребна яма(имитарш такава, в смисъл правиш по-малка) и после се свързваш към незаконният на комшията ти като го убеждава посредством пари...няма иначе как, обясни му че ще заустиш само битови, не и дъждовни води(и наистина го направи така). Да тръгнеш да изграждаш канал за собствена сметка за разстояние по-голямо от 50 метра за мен не си заслужава. При тръба ф160 и шахти през 50 метра линейният метър би ти излязаъл около 100 лева по груби изчисления. Софийска вода не приема за експлоатация тръба с по-малък диаметър от 200(или беше повче) а там вече цената е доста по-вискоа. Не нзам от къде си но със сигурност в предписанието от ВиК ще ти искат изграждане на канал с доста сериозен диаметър.
Все пак ти пожелавам успех!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-07-10 17:21 от hrabar.
Re: Канал-сагата продължава
10-07-2008 - 18:56:05
Гето ако искаш вярвай, ама точно в момента чета "Уважаеми господин.......След проучване на терена бе установено, че преминаващия по ул. .......... уличен канал не отговаря на техническите и нормативните изисквания за такъв вид съоръжение.............За да се отводни имота е необходимо да се проектира , изгради и въведе в експлоатация уличен канал , в съответствие с утвърдените специализирани Вик схеми за територията".
Забележи , че не става въпрос за проектиране, а и за изпълнение.
Питаш за опит - опитът ни е такъв - даваме колосални суми за да строим общинската инфраструктура, която е отдадена на концесионери, които само прибират парите. ЗА благодарност получаваме увеличаване на общинските таксиsmiling smiley
Специално за твоя случай - ще трябва да направиш проект, но няма да го изпълняваш - нали си правиш къща за себе си. Просто няма да получиш удостоверение за въвеждане в експлоатация и няма да плащаш данък сгради и такса смет.
Re: Канал
10-07-2008 - 19:44:30
Човек,
Значи съветваш ме да си направя проекта и на негова база да получа нужният ми предварителен договор с ВиК за да взема разрешително за строеж от общината, а после си изграждам една малка пречиствателна станция и хич не се главоболя за това удостоверение за въвеждане в експлоатация? Правилно ли съм те разбрал? И ако е тъй, ще ме оставили общината да не плащам такса и разните др. неща? confused smiley Моля те, би ли се изяснил. Иначе един такъв вариант ме устройва winking smiley
Благодаря
Re: Канал
11-07-2008 - 08:19:27
Точно това те съветвам - като изградиш къщата ще подадеш документите в общината, те ще ти отговорят, че няма да въведат къщата в експлоатация докато не изградиш канала, обаче строежът няма да е незаконен, т.е. не могат да те глобяват, да те бутат. А данъци се плащат само ако къщата е въведена в експлоатация. Проблемът е само, че ще ползваш временно ел. захранване, ама за къща става - няма да се отопляваш на ток и водата няма да загряваш на ток. Предвиди това още с проекта.
Пречиствателната станция я маскирай все едно е само за дъждовните води и ти служи за поливане на двора. т.е. да е отразена в проекта за да не те хванат,ме тя е незаконното.
Не могат да те глобят затова, че са ти свършили парите и не можеш още да изградиш каналаsmiling smiley
Re: Канал-сагата продължава
11-07-2008 - 08:35:46
Geto Написал:
-------------------------------------------------------
> Ето какво става с моя канал. От общината не ми
> дават разрешение за пречиствателна станция. Казват
> да съм се включил в канализацията, съответно от
> ВиК не ми издават предварителен договор, но ми
> дават указание къде да се включа в градската
> мрежа. В крайна сметка трябва да изготвя проект,
> който да бъде удобрен и едва тогава ще дойде
> заветния договор Имам лошото чувство, че нещата
> се забатачват ужасно много. Възможноста да се
> включа в градската канализация е много хубава, но
> кога ли ще стане това и колко ли кожи ще ми свалят
> от гърба?
> Ако някой се е срещал с подобен проблем, нека
> каже, та поне да знам какво ме чака.
> Всички съвети са добре дошли
>
> Поздрав,



E ти не им и искай за пречиствателна!
Направи си проект за изгребна яма, която после изобщо няма да изпълниш - на нейно място ще е пречиствателната станция.... Нека общинарите да проверят какво има под капака smiling smileysmiling smiley
Re: Канал
11-07-2008 - 14:27:34
Благодаря момчета! Сега почвам да звъня на архитекта с идеята за Яма.
Значи за яма няма проблем да се издаде разрешително, но за преч. стнация не??? Каква е тази глупост?

Поздрав,
Re: Канал
11-07-2008 - 15:37:43
Говорих с архитекта. Оказва се, че всъщност от ВиК искат от мен да изградя водопровод а не канал! confused smiley
Re: Канал
11-07-2008 - 16:43:25
За изгребанта яма разрешителното се издава от местната община(то всъщност ще бъде част от проекта ти по ВиК). За изгребан яма съм ти писал в предишният постинг какво чудо е. Узаконяването на пречиствателна станция е трудоемък процес. Между другото сега се сещам че трябваше в РИОСВ да се дадат GPS координати на заустването за да ходят от време на време да правят замервания на отходните води дали показателите им са в норми. А относно водопровода...я виж пак питай комшията от къде е взел вода smiling smiley .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход