Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
21-08-2007 - 13:12:44
Имам следното питане. В сградата има прекарана инсталация за газ, котли, газомери и тн., но няма още Акт 16. И най-вероятно няма да има до зимата поради проблеми с Енергото. Възможно ли е теоритично да се пусне централно газ без да има сградата разрешение за ползване?
Re: Моля за съвет за газови котли
21-08-2007 - 16:34:30
Здравейте!

Изчетох целия форум, има много полезна информация наистина, обаче няма това, което ме интересува и затова сега отправям следното питане:

Аз съм от София. Блокът ни е ново строителство, но района не е газифициран. Имаме изградена система за парно (тръби в земята, радиатори, колектори), но парно няма да има, тъй като всички съседи се отказаха. Съответно решихме да си сложим газов котел, само че на пропан-бутан, защото можем да ползваме само бутилки.

Въпросът ми е какъв котел ще ми препоръчате ако имате информация, на коя фирма, каква марка? Апартаментът е 104 кв.м. Досега съм питала директно фирми производители и вносители и са ни препоръчли до този момент WOLF, само че струва 2 057 лв. с ДДС, което ми се струва адски много, а и нищо незнам за тия котли (както и за никои други). Рувекс ми казаха, че котел на газ на бутилка било невъзможно, защото налягането било незнам си колко бара и незнам си кое щяло да замръзне от това налягане. Не че съм много наясно, но и те според мен не са наясно, защото в Ерато веднага казаха, че котлите просто се преустройват, за да разботят на пропан-бутан.

Имам и още един въпрос - чудим се дали само газов котел да имаме, или (тъй като сме на последния етаж) да сложим и слънчеви панели, които да правят топла вода, а котлето да дозатопля водата за радиаторите. Изобщо възможно ли е? Ако е възможно реално ще бъде по-евтино, защото почти няма да плащаме топла вода, а и разхода на газ ще е по-малък ако в котлето влиза вече затоплена до N градуса вода - или греша?

Ако някой има мнение по въпроса, моля да ме посъветва. Знам че не е предмет на тая тема, но в тази връзка какво ще кажете изобщо за слънчевите панели?

Благодаря предварително!
Re: Моля за съвет за газови котли
22-08-2007 - 09:10:18
здравей tutti
в рувекс правилно са ви казали че не се преустройва газов котел на пропан-бутан, не че не е възможно- и те продават дюзи за пропан-бутан. Работата е там че за да сложиш нещо което не е фабрично заложено в котела разваляш друго. последния ни случай беше изгоряла платка и молихме един месец сервизен техник да я смени
Re: Моля за съвет за газови котли
22-08-2007 - 09:28:37
за tutti
имайте предвид че за да топлите водата в отоплителната инсталация основно със слънчеви колектори ще ви струва скъпо като първоначална инвестиция но бързо ще се изплати. Стига да имате къде да ги сложите и да са силни- вакуумно-тръбни или селективни. апартамента ви 104 кв. м по план ли е или това ще е реално отоплявана площ? тя е важна за изчисляване на киловатите на котела. топлоносителя във вакуумно- тръбните колектори е специален гел който издържа до 230 градуса– те вдигат над 100 градуса температура лятото затова ви трябва и буферен съд в който да се затопля водата и т.н. идете в някоя голяма фирма с добро реноме да ви направят оферта да видите за какво става дума
Re: Моля за съвет за газови котли
22-08-2007 - 11:05:17
Здравей ester!

Мерси за отговорите.
Да разбирам ли, че конкретно Рувекс не предлагат преустройство на котли работещи на природен газ към пропан-бутан? Или просто това да се преустрои един котел изобщо не е добра идея независимо от фирмата и марката котел? Защото Ерато ми пратиха характеристики на котела WOLF и там в табличката има колонка "разход на природен газ" и "разход на пропан-бутан", т.е. не ми става ясно следното: изобщо има ли котли, които по default работят на пропан-бутан, или всъщност всички котли са на природен газ и се налага преустройство като за моя случай???

Относно панелите - под покрива сме едновременно имаме покрив на юг, запад и изток (или по-точно и правилно на югоизток и югозапад или там както се пада), така че има къде да ги сложим. Реалната квадратура на апартамента е 104 кв.м. През зимата панелите какво правят като е студено, без слънце и има облаци? Как се държат? Кажи ми ако знаеш реномирана фирма - предварително благодаря.

И все пак понеже не искам да се отклонявам от темата за газовите котли, те наситина ме интересуват повече от панелите, обаче се чудя на коя фирма да повярвам, защото ако изобщо не се препоръчва котела да се преработи за пропан-бутан, то значи нямам избор. Btw и от Имергаз имам оферта вече, ама то с тия противоречиви мнения по форумите човек неможе да вземе решение. moody smiley confused smiley
my
Re: Моля за съвет за газови котли
22-08-2007 - 16:50:22
Здравей tutty,
разликата м/у котела на пропан бутан и природен газ е в дюзите и в газовия клапан който трябва да има възможност да работи на различното входно налягане което има пропана, повечето газови клапани са точно такива! Няма значение с какви дюзи е дошъл котела, те се сменят. Доста производители предлагат възможността котела да бъде поръчан с дюзи за пропан бутан т.е. котел на пропан. Когато производител разработва един продукт той се опитва да направи продукта максимално функционален, за да може да задоволи повече потребности => да го продава на по голям кръг от хора. Точно от тази гледна точка повечето котли се произвеждат така, че с малки промени да може да работи на пропан бутан или метан. Само да отбележа че настройката на котела при работа с пропан бутан е коренно различна от настройката на същия ако работи на метан (стойностите на наляганията са различни)
Поинтересувай се обаче tutty какъв ще бъде разхода и го сметни в пари!!!!!!
Поздрави
Re: Моля за съвет за газови котли
23-08-2007 - 00:34:47
@ tutti: Разбира се, че всички стенни газови котли могат да работят и на течна газ.Въпрос на смяна на дюзите и пренастройка на газовата арматура.Прави се от сервиза на съответната марка уред.Без да му се промени КПД-то.Господата от Рувекс са имали в предвид (вероятно) факта, че при захранване на котела с една бутилка, в режим на максимална мощност(например за топла вода) дебита на консумирания газ е толкова голям(около 2кг на час за 24кВт котел), че останалия в бутилката газ се преохлажда.Външно бутилката изглежда заскрежена до нивото на наличния газ, а уреда спира, защото остава без гориво.При това бутилката може да е пълна повече от половината!За да се избегне това, захранване на пропан-бутан се прави с колектор, който захранва уреда паралелно от 2 или повече бутилки(при по-голяма мощност).Представете си , обаче , как би изглеждало това в един апартамент confused smiley .Друг въпрос е, че разхода на гориво в големия студ(януари) достига до 1 стандартна бутилка на ден.Още повече, че Вие сте на последния етаж, а топлинните загуби от тавана са най-голями!И кой ще качва всеки ден по една бутилка(20лв)?Това е следващия въпрос.Литър газ е левче.Цената за 1кВт/ч излиза почти като на тока...
Ако говорим за къща там е друго.Може и цистерна в двора(тогава цената на газа е без акциз и излиза по-изгодно)или батерия от бутилки с метан и т.н.
Бих Ви препоръчал да се ориентирате към отопление с климатици и ПЕРФЕКТНА топлоизолация winking smiley .Естествено, слънчевите колектори са само в плюс, като си говорим за енергия...
Re: Моля за съвет за газови котли
23-08-2007 - 21:12:38
Здравейте! от Декември 2006 съм на газ-ползвам газов котел на Vailant /20 kW/, за топла вода и отопление само, без готвене на газ. Но сравнявайки сметките си с познати на газ които ползват също само топла вода-е моята е средно от 15-17 лв за месец юни, юли/кой знае колко и ще е за август/, а сме само двамата със съпруга ми, по цял ден сме на работа и ползваме топлата вода за душ сутрин и вечер и за измиване на съдовете. Може ли да ми каже някой дали е нормална цена,, защото на мои близки с малко дете на 2 г сметките за газ през същите месеци са от 6-7 лв.От газоснабдяване ст. Загора ми се строснаха и казаха, че "проблема бил в котела ми" , не че не отчита правилно газомера.....или те си пишат каквито си искат сметки ми се струва.... :g:
Re: Моля за съвет за газови котли
24-08-2007 - 09:50:48
sevy Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте! от Декември 2006 съм на газ-ползвам
> газов котел на Vailant /20 kW/, за топла вода и
> отопление само, без готвене на газ. Но сравнявайки
> сметките си с познати на газ които ползват също
> само топла вода-е моята е средно от 15-17 лв за
> месец юни, юли/кой знае колко и ще е за август/, а
> сме само двамата със съпруга ми, по цял ден сме на
> работа и ползваме топлата вода за душ сутрин и
> вечер и за измиване на съдовете. Може ли да ми
> каже някой дали е нормална цена,, защото на мои
> близки с малко дете на 2 г сметките за газ през
> същите месеци са от 6-7 лв.От газоснабдяване ст.
> Загора ми се строснаха и казаха, че "проблема бил
> в котела ми" , не че не отчита правилно
> газомера.....или те си пишат каквито си искат
> сметки ми се струва....


Здравей sevy,
Сметките и това колко плащаме са най-романтичният момент в цялата работа :loveu:
Котлето като мощност е малко, което е още по учудващо за големите сметки!
Отопляемата площ колко е?
Почти съм сигурен, че проблемът ти е в инсталацията!
Ама то винаги така става...когато една фирма ти прави инсталацията ...друга ти вързва котела.... трета го пуска...... confused smiley
Колкото до газоснабдяване.... в тях хляба в тях ножа... ама едва ли е от разходомера!
Поискаи си от сервиза да ти настроят котлето според нуждите на твоята инсталация, това би трябвало да оптимизира работата му. Имате ли стаен програматор, ако не слагай - 20 % икономия - това за отоплението!
Колкото до топлата вода..... опитвай се да зададеш градуси на топлата вода така, че да не я смесваш със студената при ползване! Не се притеснявай за дебитът, за самия котел е по-добре да има по голям дебит в режим на БГВ. Малката сруя не значи, че котела гори по-малко!
В крайна сметка Вайлант.... не са от най-икономичните котли, но като се настрои като хората би трябвало да достигнеш оптималните сметки...но опитите продължават!
Успех!
Re: Моля за съвет за газови котли
24-08-2007 - 11:14:20
за tutty

Относно стенните газови котли искам да кажа че сме работили само с de dietrich и viessmann . Тези котли не са разработвани за нашия пазар/ както и колите на запад нямат газови уредби, ако ме разбираш какво искам да кажа/ ,затова се насочете към котлите на Ерато, но наистина на пропан-бутан не знам как ще им насмогнете.
samson казва, че пренастройката на газовата арматура се прави в сервиза на съответната марка уред. Нека спомене някоя конкретна марка.
Ерато веднага
са ви казали че преустройство на котела е възможно, а имат ли сервиз в софия. Техния dakon kompakt 24 кВт е сертифициран и за пропан-бутан.
За слънчевите колектори мога да ви кажа че когато е облачно и студено нищо не правят. Един колектор вакуумно-тръбен 1.3 кв.м е с мощност най-много 3 кВт. Може лятото да ви стопли водата в 150 литров бойлер, но зимата за отопление какво може да ви помогне?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход