Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
07-04-2008 - 21:14:03
omaripi, няколко пъти подмяташ думата търговец в отрицателна светлина по мой адрес. Не, не съм си напълнил склада с Vaillant-и или други марки котли, че да им правя реклама за да ги продам! Преди всичко съм инсталатор и монтирам всякакви марки, като целта ми преди всичко е Доволен Клиент. Ако имам задание от Овергаз да монтирам Мора - това означава, че клиента се е доверил на Овергаз в избора си на котел и аз имам една грижа по-малко - изпълнявам си задълженията да го монтирам кадърно по зададения проект и толкоз - ако клиента има после проблеми се обръща към сервиза на Овергаз. Ако обаче клиента дойде за консултация при мене, аз съм длъжен да му предложа различни варианти - и като конфигурация (в зависимост от неговата ситуация) и като цени. В този случай моята отговорност за избора, който ще направи клиента е по-голяма и за мене е много важно след пуска на инсталацията клиента да е доволен и от работата на системата, и от сервиза на котела. Първото условие - добрата работа на системата в най-голяма степен зависи от мене (проектиране и изпълнение). За да няма клиента проблеми със сервиза на уреда, които да рефлектират върху мене, аз го насочвам към марки с добре уреден сервиз. Тоест ако аз съм си свършил добре работата и после оставя клиента в ръцете на добър сервизен специалист, като споменатия наш общ познат, аз съм сигурен, че той ще остане доволен и ще ми доведе други клиенти. Но ако му предложа котел, който е с 500 или 1000лв по-евтин, но има проблеми и неуредици със сервиза, клиента няма да е доволен от мене и ще ми отблъсне и други клиенти. Това е моята стратегия, а пък ти ако искаш ме наричай търговец, търгаш или както ти е удобно!

dropla, трябва да ти кажа, че няма универсални решения и всеки случай се решава отделно. Дори да става дума за две напълно еднакви жилища, в зависимост от броя и навиците на обитателите може да са подходящи различни решения. Най-малките двуконтурни котли, които се предлагат са с мощност 24 кВт (с едно-две изключения - 20кВт). Това е така, за да може да се осигури достатъчна мощност за захранване на душ на проточен принцип. Такъв котел може да отоплява до 200кв.м. жилище, а за по-малките жилища работи в режим на модулация (намалена мощност).
Двуконтурните са удобни и модерни, както всичко напоследък 2в1, 3в1, 5в1 и т.н., но обикновено не са най-добрият избор, макар че са най-използваните. Има още един клас - с вграден водосъдържател, които също незаслужено са непопулярни. Много се подценява и управлението на котела - стаен термостат, седмичен програматор, външна сонда, които допринасят за много икономии. Но от всичко най-голямо значение има отоплителната инсталация. Ако тя не е пресметната и изградена кадърно или пък е стара с голям обем и чугунени радиатори - и златен котел да сложиш - все тая.
Re: Моля за съвет за газови котли
07-04-2008 - 22:45:10
Quote

dropla, трябва да ти кажа, че няма универсални решения и всеки случай се решава отделно. Дори да става дума за две напълно еднакви жилища, в зависимост от броя и навиците на обитателите може да са подходящи различни решения. Най-малките двуконтурни котли, които се предлагат са с мощност 24 кВт (с едно-две изключения - 20кВт).

De Dietrich Кондензен котел MC 15 VH - 3,2-14,8kW. [www.ruvex.bg]#
Не правя реклама!!! Просто показвам че не си прав LazarG. winking smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
08-04-2008 - 07:29:48
Да, знам за този котел и го слагам към изключенията. които просто потвърждават правилото - струята БГВ, която дават тези 14 кВт трудно може да се нарече достатъчна за комфортно къпане! За цената няма да говорим.
Re: Моля за съвет за газови котли
08-04-2008 - 10:55:06
Благодаря на LazarG за мението. Все пак от гледна точка на ефективността към която се стремим всички, би трябвало да може да се направи ориентиране насочено към потребителите. Приемаме, че всеки е направил подобрение по дома си, за да постигне по-висока топлоизолация и т.н. в тази насока. На пазара предполагам има 100тина модела котли 24 Кв. то най-различни марки. Но кой е най подходящия при мен? Може ли за всеки един модел който ми предлагат, да пиша и да търся мнение...или трябва сляпо да се доверя на това което ми предлага монтажника? Не може ли да се направи един ориентировъчен шаблон за газов котел, като се вземе предвид едно жилище, което е ново или с направени подобрения по топлоизолацията? Потребителят трябва да има някакъв ориентир...все пак. Примерно...: Защо да избера двуконтурен пред едноконтурен с бойлер? или При вентилаторни конвектори...какъв котел? Кондензен или..? Знам, че е трудоемка задача, но мисля, че при идеални условия за база, могат да се направят конкретни предложения, като изключвам марката... smiling smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
08-04-2008 - 12:08:47
dropla Написал:
-------------------------------------------------------
> Благодаря на LazarG за мението. Все пак от гледна
> точка на ефективността към която се стремим
> всички, би трябвало да може да се направи
> ориентиране насочено към потребителите. Приемаме,
> че всеки е направил подобрение по дома си, за да
> постигне по-висока топлоизолация и т.н. в тази
> насока. На пазара предполагам има 100тина модела
> котли 24 Кв. то най-различни марки. Но кой е най
> подходящия при мен? Може ли за всеки един модел
> който ми предлагат, да пиша и да търся
> мнение...или трябва сляпо да се доверя на това
> което ми предлага монтажника? Не може ли да се
> направи един ориентировъчен шаблон за газов котел,
> като се вземе предвид едно жилище, което е ново
> или с направени подобрения по топлоизолацията?
> Потребителят трябва да има някакъв ориентир...все
> пак. Примерно...: Защо да избера двуконтурен пред
> едноконтурен с бойлер? или При вентилаторни
> конвектори...какъв котел? Кондензен или..? Знам,
> че е трудоемка задача, но мисля, че при идеални
> условия за база, могат да се направят конкретни
> предложения, като изключвам марката...

Здравей dropla,
Lazar е прав, че нещата не са толкова прости!
Приветствам мнението ти да се абстрахираме от марките!
Ето един примерен модел за сравнение на Котли, когато става въпрос за конвенционални, атмосферни котли! Най-широко разпространените!

Първо - технически характеристики:
- Максимална Мощност;
- Минимална Мощност;
- КПД при 100 процента и при 30 % натоварване;
- Напор и степени на помпата;
- Литри в минута в режим на БГВ при делта 30 градуса;
- Обем на Разширителния съд;

Второ Потребителски характеристики:
- Система за автодиагностика- визуализация на грешките и алармите;
- Защити - котлен камък, прегряване на отопление и бгв, запушване на комин, спиране на ток, спиране на газ, автоматичен байпас, против замръзване, антиблокиране на циркулационната помпа;
- Режими на Работа - зимен, летен, подови инсталации - може ли?;
- Екстри - вградени седмични програматори, възможно ли е свързването на стаен термостат и външна сонда;

- цена на котел;
- Гаранционен срок;
- цена на аксесоари - комини, удължения, дистанционни, външни датчици(от производителя)
- цена и схема на сервиз - ангажименти, 24 часа, срокове на доставка, локален/местен, централизиран, цена на профилактика и т.н.
- цена на резервни части;

Това са основните неща по които един потребител би следвало да се ориентира!

Но най-важното е да се сравняват НЕ марките а хората които стоят зад тях! В крайна сметка всичко което работи се амортизира, каквото и да е то! поддръжката и сервиза са основни моменти които трябва да се разглеждат!

Самите инсталатори и монтажници, не е изключено да са и сервизи, трябва много добре да познават уреда за оптимални настройки към нуждите на индивидуалната отоплителна инсталация!

Истината е следната: проблемите на работа на котлите на 90 процента идват от самата инсталация, така че котела не винаги е виновен, но като консуматора на газ потребителя гледа първо него!

И с известно отклонение от темата но традициите на марките се оценяват най- добре когато самите хора които ги работят, самите потребители, самият отрасъл придобие традиция!

Всичко друго е зле интерпретирано и объркващо, насочващо потребителя към неща които трябва просто да приеме за даденост!
Re: Моля за съвет за газови котли
08-04-2008 - 16:06:53
Благодаря на omaripi за изчерпателния отговор!
За съжаление, обаче, такъв отговор не ме устройва, а и бъдещите консуматори, предполагам, също. Съжалявам, че е трудно да се направи един примерен шаблон...но как е възможно, за пример да се направи подобен за GSM апаратите или LCD телевизорите и т.н.? Отваряш брошурата и виждаш кой модел какво има и на каква цена...и съответно решаваш. Подобни примери... много. Сравняват коли с еднакви кубатури и се вижда разход, вървеж и т.н....Как да се довери човек на монтажника при условие, че всеки монтажник работи с определен магазин и ти пробутва, само това за което ще вземе комисионна или ще си докара нещо отгоре от самата продажба на котела или това което му е останало на склад. Ако отидеш при друг разговора започва отначало....за друга марка и съответните бъдещи "благини", и как този модел бил по-хубав от оня, дето го монтирал Г-н ХХХХ и т.н. Не искам да засягам никого. Просто за обикновенния консуматор на природна газ не става ясно как да направи своя избор. Явно НЕ става, да се приемат условията, за една добре направена инсталация, в един добре изолиран апартамент...Все трябва да питаме за кокретния случай...за съжаление. Моят въпрос е следния:
1. Колко трябва да бъде минималната мощност на един котел за площ от 80 м2?
2. За КПД и максимална мощност ...въпроса е ясен...мисля!
3. Кое е по-добре: едноконтурен с бойлер или двуконтурен?
4. Инсталация изградена с вентилаторни конвектори с управление!
5. Каква трябва да му бъде модулацията?
6. Заслужава ли си кондезен?
7. Каква е разумната максимална граница на цената, при условие, че казвате един котел 8-10 години? Благодаря все пак smiling smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
09-04-2008 - 07:58:46
Привет,
виждам че тук има хора с потенциал и знание отностно газовите котли, за това се обръщам към Вас.
От Търговище съм, предстои ми газификация.
Имам изградена инсталация с 5 панелни радиатора + един по "особен" радиатор+бойлер със серпентина изградена с колектор. Живея в къща и до сега се отоплявам с котел на дърва и въглища, но тази зима 2- пъти запалих комина и реших да газифицира, пък и вече ме мързи дапаля парно.
Решил съм да вържа газовия котел към колектора и да си оставя вързано и парното.
В момента съм с раширителен съд на тавана на къщата и предполагам че трябва да го махна за да стане затворена система. Как мислите вие?
Радиаторите са ми малко старички и са леко пораждясали от вътре, проблем ли е това и какво да направя в този случай?
За газов котел съм се спрял на:Бакси.
Как ви се вижда този модел? Ако някое друго бакси смятате че е по-добро пишете и защо?
Ами това е за момента.
Поздрави!
Re: Моля за съвет за газови котли
09-04-2008 - 18:52:51
Ако смяташ да ползваш и другия котел сложи кран на разширителния съд. Радиаторите е добре да свалиш и промиеш със водна струя. Сложи кранове, така че лятно време да ползваш БГВ от котела, а зиме - от бойлера. Бакси са сериозна фирма.
Re: Моля за съвет за газови котли
09-04-2008 - 20:02:03
dropla Написал:
-------------------------------------------------------
> Благодаря на omaripi за изчерпателния отговор!
> За съжаление, обаче, такъв отговор не ме устройва,
> а и бъдещите консуматори, предполагам, също.
> Съжалявам, че е трудно да се направи един примерен
> шаблон...но как е възможно, за пример да се
> направи подобен за GSM апаратите или LCD
> телевизорите и т.н.? Отваряш брошурата и виждаш
> кой модел какво има и на каква цена...и съответно
> решаваш. Подобни примери... много. Сравняват коли
> с еднакви кубатури и се вижда разход, вървеж и
> т.н....Как да се довери човек на монтажника при
> условие, че всеки монтажник работи с определен
> магазин и ти пробутва, само това за което ще вземе
> комисионна или ще си докара нещо отгоре от самата
> продажба на котела или това което му е останало на
> склад. Ако отидеш при друг разговора започва
> отначало....за друга марка и съответните бъдещи
> "благини", и как този модел бил по-хубав от оня,
> дето го монтирал Г-н ХХХХ и т.н. Не искам да
> засягам никого. Просто за обикновенния консуматор
> на природна газ не става ясно как да направи своя
> избор. Явно НЕ става, да се приемат условията, за
> една добре направена инсталация, в един добре
> изолиран апартамент...Все трябва да питаме за
> кокретния случай...за съжаление. Моят въпрос е
> следния:
> 1. Колко трябва да бъде минималната мощност на
> един котел за площ от 80 м2?
> 2. За КПД и максимална мощност ...въпроса е
> ясен...мисля!
> 3. Кое е по-добре: едноконтурен с бойлер или
> двуконтурен?
> 4. Инсталация изградена с вентилаторни конвектори
> с управление!
> 5. Каква трябва да му бъде модулацията?
> 6. Заслужава ли си кондезен?
> 7. Каква е разумната максимална граница на цената,
> при условие, че казвате един котел 8-10 години?
> Благодаря все пак


1. Минималната мощност на котела трябва да е по-малка или равна на мощността на радиаторите, която се определя след топлотехнически пресмятания. За 80кв.м. общо взето стават котлите от всички марки с номинална мощност 24кВт. Проблем в избора на котел има в малките (под 50кв.м.) и добре изолирани жилища, където е необходима мощност за отопление по-малка от 6-7кВт.
2. ...въпроса е ясен...мисля!
3. Двуконтурният котел е по-удобен, защото не търсиш място за бойлер и е по-евтин вариант, но има много недостатъци;
а) ограничен дебит и променлива температура на БГВ - взимат се мерки против това
б) инертност - минава време докато тръгне топлата вода - това е относително
в) по-уязвими са към запушване на топлообменника за БГВ с котлен камък
г) за жилище с две бани и по-голямо потребление на БГВ 24кВт не са достатъчни и трябва да се избере по-мощен котел, което пък увеличава минималната мощност и се стига до противоречия
Едноконтурни има и с по-малка мощност (12-15кВт), които модулират до 4-5кВт и в комбинация с бойлер със серпентина са добро решение за малки апартаменти
4. Вентилаторните конвектори са по-подходящи за големи обществени помещения поради голямата си мощност, както и в комбинация с кондензен котел.
5. Модулацията на газовите котли е до 30-40% от номинала
6. Всичко е въпрос на сметки или на лични убеждения. Математиката показва, че си заслужава там където е натоварен достатъчно.
7. Ресурса на един котел е 15-17 години, което не значи, че трябва да бъде използван до край и няма такова понятие като "разумна максимална граница на цената". Колко е разумната максимална граница на едно жилище, на един автомобил, на един компютър? Всеки решава за себе си в зависимост от нуждите и финансовото си състояние.


Re: Моля за съвет за газови котли
09-04-2008 - 21:04:10
Здравейте на всички, и аз като много други попаднах на този форум и ще съм благодарен ако получа някой друг съвет.
Ще се нанасям в ново жилище, с добра изолоция и дограма, север-юг, без външни стени освен двете тераси, отопляема квадратура 72 кв. м. , дневна юг - 28 кв, спалня1-22 кв, спалня2 - 17 кв и баня - 4 кв. имам направен проект за водната инсталация и трябва да си избирам котле, както се досещате не съм навътре в нещата, но все пак разбрах, че най-добрия вариант за отопление и топла вода са двуконтурните котлета. искам да сложа котлето на терасата, която не е остъклена, но ще направя някакво шкафче за изолация за да не замръзне. като гледам чертежа на водната инсталация в дневната имам сложени 24 глидера – 3048 W, в спалня1 – 20 глидера-2540 W, спалня2- 20 глидера – 1905 W, баня – лира – 594 W – всичко 8087 W. лошото до колкото разбрах е че до двата радиатора в спалните има разстояние по 10 метра. Бях в една фирма и от там ми предложиха три варианта за котли
1. Radiant RMAS 20 E turbo plus comfort 24/10 kW с бойлерче което поддържа 8 литра постоянно топла вода
2. Radiant RBS 24 mini turbo 23.45/6.5 kW
3. MORA Proxima 25KT – 25/6 kW
4. Според хората там при положение, че максимално за отопление имам 8 kW, радианта 24/10 отпада защото ще имам по големи сметки и остава да си избера между втория и третия, другото което ми казаха е да се насоча към максимално опростени функции за да си нямам големи ядове. От това което прочетох в сайта на радиант разбирам че втория вариант 23.45/6.5 както те ми бяха казали всъщност е 23.45/9. Пак според тях Radiant RBS 24 mini turbo 23.45/6.5 kW имал проблеми с котления камък, но в района в който аз ще живея това не е проблем. Докато за Мората казаха че все още нямат крайни впечатления, но при него имало автоматично регулиране на мощността.

Дайте малко помощ какво да избера и пропускам ли нещо?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход