Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дом

Публикувано от nino 
Re: Дом
29-08-2009 - 18:43:06
dodo2 Написал:
-------------------------------------------------------
> Душата безсмъртна ли е или не?
>
>

Познавам изключителни интелигентни хора с високи морални ценности, които не вярват в безсмъртието на душата и други подобни на тях, които пък вярват. Балансът м-у двете групи леко клони към първите. Аз като бях 8-9 годишен и майка ми ме попита дали вярвам в Бог и Исус и казах, че не мога да знам дали съществуват, но би било добре да вярвам, за всеки случай smiling smiley
Re: Дом
29-08-2009 - 18:47:19
То точно затова се нарича вяра, защото няма гаранции и затова трябва да повярваш и без "доказателства". Та хубаво е човек според мен да има вяра, без да разчита само на нея. Ако в крайна сметка се окаже, че не е бил прав - "берекет версин", поне е вярвал в нещо smiling smiley
Re: Дом
29-08-2009 - 19:53:39
Нинка, снощи, по нощите, гледах филма за трети път.
Първите 2 пъти беше пак в нета, ако не се лъжа в тоя форум. Толкова е силен, жесток и красив.
Мнооого красиви са тия панорамни, сателитни и не знам какви снимки, но са ужасяващо красиви на моменти.
Колкото до коментара - смятам за напълно излишен. Просто всичко е пределно ясно казано и показано.
Основният проблем на днешния човек, а и на човечеството изобщо, според моята скромна особа, е, че не може правилно да подреди ПРИОРИТЕТИТЕ.
И още, че не може да се пребори и надвие лакомията, във всичките й форми и проявления.

Благодаря ти за темата.

*pardon* *huh*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-29 19:55 от pepa bunardjieva.
Re: Дом
29-08-2009 - 21:42:55
dodo2 Написал:
-------------------------------------------------------
> Душата безсмъртна ли е или не?

Ми, като не знам :]
Безсмъртна е... *smiley_ahh* smiling smiley

Има ли смисъл да се замисляш? Просто, си живей живота - такъв, какъвто е около теб.
Знаеш, че в природата нищо не се губи, само се трансформира. Представи си, че човешкият дух представлява енергийно поле.
След физическата смърт - това поле остава някъде - може да се разпредели между 5 зайчета или 10 цветенца... smiling smiley
Re: Дом
29-08-2009 - 23:10:16
Филмът е просто невероятен!! Сега го гледаме на голям екран с жена ми. Изтеглете си го от замунда.нет, има го на няколко файла на high definition. Гласът на Глен Клоуз има невероятна дикция също. Направо е masterpiece. Благодаря Нино!
Re: Дом
30-08-2009 - 01:15:50
avatar
Има два варианта - безсмъртна душа или нищо не остава.

Скоро си ъпгрейднах теорията за втория вариант. За тези, които не вярват, че от самите тях остава каквото и да е, смисълът (тук въпросът е за смисъл, а не цел) най-общо е в това, че взаимодействат с околната среда и така светът след тяхното съществуване е променен. Не е задължително да има поколение, но ако има, следите от него след това са по-значителни и продължителни. Така ако поколението му има поколение и т.н. напред във времето, той ще присъства косвено и в бъдеще време.
ОБАЧЕ продължението за което се замислих: след краен период от време нашият свят ще изчезне, дали ще се самовзривим, ще умрем всички от някаква болест или ще ни тресне метеорит - няма да има нищо. Така излиза, че всички преки и косвени следи, оставени от въпросния индивид в началото, ще изчезнат, т.е. неговото съществуване е абсолютно безсмислено - с него и без него все тая.

Има две решения на този проблем:
а) всички да приемат първия вариант (че душата е безсмъртна)
б) спешно да измислят начин за пътуване, населяване и оакване на други планети, за да се запазят оставяните следи.

Предполагам, че тези, които осъзнаят безсмислието и продължат по стария начин, стават социопати.

*beer*
Re: Дом
30-08-2009 - 01:58:59
Много се радвам, че сте го харесали. За мен е едновременно ужасяващ и вдъхновяващ. В последните близо 20 години намирам все повече поводи за удивление и възхита пред съвършенството на природата. Това вероятно се дължи на напредването през годините, а и на липсата на поводи за вдъхновение.
Додо, чара на вечните въпроси се крие в липсата им на отговори - има ли Бог, какво е душата, смъртта, любовта? Ако започнем да търсим потвърждение, отговорите биха започнали от последната дума и нататък...Просто трябва да се опитваме да разширим понятията и тогава бихме могли да открием някаква пътека към истината. Може би затова Христос е проповядвал любов? За съжаление ние свеждаме понятието само до близките ни хора, а то ни е дадено само като подсказване и би следвало да го развиваме спрямо всеко нещо. Ако бяхме възпитавани по този начин, света вероятно би бил друг. Поне нямаше да сме толкова алчни и всеядни.
Има още един филм, който излезе на екран преди 6 години и който търси отговор на този въпрос - има ли душа - казва се 21 грама (21 Grams с режисьор Алехандро Гонсалес и Шон Пен в главната роля). Гледай го, ако не си го видял вече. :ami: Спирам, че може да стана досадна smiling smiley .
Re: Дом
30-08-2009 - 12:15:53
Браво Нино! Аз, който ужким минавам за киноман не ги знаех тези филми (Home, 21 Grams). Сега пуснах втория да се сваля. Пиши и за други интересни, за които се сещаш, ако ти се занимава.
Re: Дом
30-08-2009 - 13:33:57
avatar
Re: Дом
30-08-2009 - 13:43:56
avatar
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход