Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Къде да емигрирам?

Публикувано от dodo2 
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 01:19:47
avatar
Я, колко хубаво сте писали smiling smiley а покрай другото и конфликт се е появил..

Муза е права - всичко което се вижда тук илюстрира добре темата.

Сега да кажа и аз какво мисля накратко (това са моите противоречия):

- на практика по-лесно се живее, когато човек няма избор, тогава решенията се взимат често пост фактум, под натиска на околната среда - дали за емиграция, дали за работа, в какво да живее и т.н. От друга страна свободата на избора е незаменимо средство към щастие; но и често е повод, човек дълго време да стои като една скулптура на Роден. Вие кое бихте избрали?

- мислещият човек трудно живее в общества, били те големи или миниатюрни. Почти винаги се стига или до конфликт, или до лицемерна благина - всеки обича всеки, обаче си има едно наум и най-често избива някакъв комплекс (до този извод съм стигнал от хипарските години). От друга страна сигурността е незаменима. Тук кое избирате?

Аз за мене съм си намерил решението, опитвам се да балансирам между крайностите. Като при BulCan в помощ ми идва съчетаването на изкуство и прагматичност. Ако човек се осланя само на първото, в един момент започва да витае в облаците и да живее в нереален свят; ако се изпълва само от второто, може с времето да стане един обикновен досадник.

Стигаме до темата за емиграцията (в смисъла й не на "душевно спасение", а по-скоро на "физическо преместване"winking smiley. Доста голяма част от живота и аз съм прекарал извън България, но никога като емигрант, винаги е било временно. Още като малък по соц времето с родителите ми сме обикаляли с кола из цяла Европа (без да са агенти на ДС, баща ми беше преподавател в уни), имаха възможност да емигрират, обаче не го направиха, а мисля, че и мен ме заразиха с това. После когато системата се смени, пътувах и съм живял сам (на привидно по-хубави места) и винаги съм се връщал. На летищата в US като питат стандартното "for business or pleasure", аз казвах "for fun". Все тая - далеч съм от мисълта, че България е най-красивото място на света, но просто тук има събрано от всичко по малко на 1-2 часа път. И си го чувствам свое. Това последното е едното нещо, което ме е карало да се връщам. Другото е онова, останало от решението на родителите ми за пътуване - оттогава се чувствам жител на Земята, не на България, без необходимост задължително да се махна, защото вече не съм се чувствал ограничен.

Сега обаче тадааам - историята се повтаря и ето защо започнах темата. Имам дете, което пораства и тук вече личните предпочитания остават леко на заден план, защото се появява и един нов въпрос "кое е най-добре за него". И търсене на нов баланс при задаването на въпроса, за да не стане като "една патка мислила, мислила и ..." smiling smiley

Аз мога и на палатка да живея, обаче не бих си закарал детето на село, да става асоциално пастирче. Обичам динамиката на града, но не бих го закарал в NYC. Дания - ОК, хубаво, ама там образованието им е малко като за дебили. И т.н.

Та така. Имам още две три години за избор, хем дотогава ще се види тази нашата държава накъде ще поеме. Толкова е лесно и елементарно да се оправи, само където напоследък тези, които уж биват избирани да го правят, вършат обратното заради 5 кинта в джоба повече.

Халле хоп!
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 01:21:59
Къде да емигрираш?

Я, виж и послушай ......[vbox7.com]


Додо2, животът е твой, ти решаваш!
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 01:33:15
avatar
Абе ако беше само мой нямаше да има проблем, това се опитвам да обясня smiling smiley
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 01:41:20
Muza Написал:

> Тук, много хора ти се извиниха, макар, че и те не
> знаеха за какво. Добре би било, да сториш и ти
> същото за тях, не мислиш ли?


Разбира се, че ще се извиня, Муза, ако по някакъв начин съм обидила, наранила, засегнала Венци. В никакъв случай не съм искала да го направя умишлено или от зло сърце. Чувствах го близък, заради преживяното, макар че и дума да не става за сравнение ... Сравнение в тези неща няма и точно това е най-голямата ми грешка, че споменах, че го чувствам близък в страданието и поради това ме е заболяло, че точно той ме смята за преиграваща, драматизираща или в този смисъл неща. Може би, ако някой друг го беше написал нямаше и да обърна внимание... !
Въпреки това за мен винаги ще си остане тайна от къде и по какво съди за това и от къде е дошло това му впечатление, макар и да имам своите предположения, ще ми простиш, Муза но няма да ги споделя.
Това мога да кажа на теб и на хората с добри намерения, съжалявам, ако тях съм обидила.

На онези, дето отново не са си губили времето да ми "размахат пръст" ще кажа - да всичко може да се интерпретира по стотици начини, особено ако побързаш да си"обясниш" и изтълкуваш нещо малко по-прибързано или по-емоционално.

Нека сега се извиня! Венци, прощавай! Не е било умишлено, повярвай ми! Вече наистина съжалявам, че не се познаваме, за да не ме смяташ за лоша. Луда - да! Но не и с лошо сърце! Пощавай!
:loveu:


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 02:12:45
"една патка мислила, мислила и ...накрая умряла" smiling smiley

Додо,
През изминалите години, пътувах много. По време на престоя ми, нямах никакви проблеми със собствената си нагласа, с хората, с начина им на живот. Т.е. , съвсем спокойно се вписвах и ми беше хубаво. Когато трябваше да се връщам, ако нещо се случеше, да не мога да пътувам на датата, ставаше ми много зле, емоционално.

Спомням си един случай. Бях си свършила работата с 3 дни по-рано и този ден имаше полет. Освободих си стаята в хотела и право на летището. Надявах се, че ще има едно място за мен. Но нямаше. Върнах се обратно в хотела. Като капак на всичко и там стаите бяха заети и ме настаниха в една малка стая, без прозорец (беше късно да търся друг хотел). Голям рев му ревах... :] Имай пред вид, че аз, изобщо не съм от ревливите....
И тези 3 дни ми бяха абсолютен кошмар. Въпреки, че имам там много приятели, също като тук - и добри, и истински. Имаше, естествено, и къде да се помотам, да разпусна...
Ако, не бях толкова пъргава тогава, нямаше да го има този проблем и съвсем спокойно щях да си изчакам датата за връщане. Просто, има ли дата, отложили се, и...усещането ми е, като в безтегловност...

Много съм мислила, мога ли да живея на друго място. Мога. Но...някак усещането ми там, е като за временно и нещо продължава да ме тегли тук. Даже и не мога точно да формулирам какво. Въпреки, че много често ми идва и на мен, да се махнем със семейството ми...

Много е индивидуално, наистина. А, и имаш 2-3 години време. До тогава, много неща могат да се променят.

За децата - искаш да направиш избор за тях. Мислиш, че е добър. Но, дали е такъв? Ако сега е добър, след време дали ще бъде?

Макар, че често и аз съм изпадала в някакви такива сериозни дилеми, в такива случаи като твоя пожелавам следното:
Нека стане това, което е добре за теб, а не, което си мислиш , че е добре. Защото никой не знае със сигурност и абсолютна категоричност, че това е най-добрия избор. smiling smiley
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 03:12:08
avatar
Да, затова чакам някой да изобрети машина на времето smiling smiley


Ето и едно :loveu: за elissa smiling smiley
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 10:39:00
Додо,образованието за децата ни не мисля,че трябва да е най-важния фактор къде евентуално да отидем да живеем!Като казваш,че в Дания не е на ниво,искам да те попитам:А,в България на ниво ли е?При тази глобализация и коппютъризация на децата,при такъв срив в ценностната система на българина......при такава "демокрация" като при нас,не мисля,че се различаваме по нещо от останалите народи където и да са те!Българинът винаги е мислил,че е нещо по-вече от останалите и това е наследството ни от комунизЪма!Най-работливите,най-гостоприемните и т.н.-това са вече митове...
Няма по-добро нещо за децата от добрата семейна среда,независимо на кой континент и в коя държава живеят!
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 20:02:39
dodo2 Написал:
-------------------------------------------------------
> Абе ако беше само мой нямаше да има проблем, това
> се опитвам да обясня


Точно така, проблемът е само твой и на жена ти. По-точно отговорността за решението е ваша. Да промениш /за добро или за зло/ съдбата и житейския път на децата си. А как да предвидиш за зло ли, за добро ли. Все пак, най-напред трябва да решиш, децата ти кой език ще говорят по-добре, чуждия или нашия.
Много е тъжно, когато децата на наши емигранти не говорят добре майчиния си език.
Отговорността ти е голяма....
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 21:42:28
Re: Къде да емигрирам?
25-04-2009 - 22:17:54
Благодаря, dodo2 и фло!
:loveu: :loveu:
За вас !!! дано не е спам, че ги пускам тук

За dodo2 - мои клипчета, свързани и с темата по някакъв начин winking smiley








За Фло




.. и за мен си: *angel*





--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-25 22:20 от elissa.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход