Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Един SMS ПОМОГНЕТЕ!

Публикувано от Naskata 
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
15-03-2010 - 19:00:12
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
15-03-2010 - 19:18:39
Във връзка с липсващите лекарства за лечение на деца, страдащи от лимфоидна левкемия


Автор Десислава Хурмузова
25 февруари 2010
Още на 12 януари предаването „Открито” даде гласност на тежък проблем. От есента на 2009 год. в детските онкохематологични отделения липсват две животоспасяващи лекарства – Puri-Nethol и L-Asparaginase.

Скоро след излъчването на предаването беше създадена и група във Facebook, която расте правопорпоционално на бездействието на Министерство на здравеопазването.

Тъй като не разбрахме почти нищо от обясненията на експерта г-жа Валковска и на заместник-министър Власковска в „Открито”, проведохме свои разговори с проф. Бобев, управител на СБАЛДОХЗ и доц. Калева, завеждащ отделение в УМБАЛ „Света Марина” Варна. От тях научихме следното:

1. Собственик на Puri-Nethol до 2008 год. е Glaxo SmithKline Bulgaria. След това продава лиценза на Aspen – австралийска компания със седалище в ЮАР.
За да получи разрешение за разпространение на лекарството на територията на България, новият собственик трябва да мине през процедура по регистрация, която включва и повторно тестване на лекарството като нов продукт. Аспен няма интерес, защото процедурата е дълга и скъпа, а българският пазар – малък.

2. L-Asparaginase няма проблемите на Puri-Nethol, но фирмата вносител не желае да участва в договаряне на доставки за България при цените, предложени от Министерство на здравеопазването.

3. И двете лекарства са традиционни в протокола за лечение на лимфоидна левкемия, използват се от години и до миналата година не е имало липси.

Общо двете лекарствата, които нямат заместител, струват под 150 лв. месечно за едно дете – около 30 лв. за Пуринетол и 100-120 лв. за Ел-аспарагиназа.

Годишно в България от двата медикамента се нуждаят приблизително 60 деца.

В момента лекарите спасяват положението, като купуват лекарствата с пари от дарения.

Това са фактите. И те са достатъчни за МЗ, за да вдигне рамене и да остави родителите на тежко болни деца сами да осигуряват задължителни лекарства за децата си. Как и дали успяват, не е въпрос, който тревожи чиновниците. Те си имат идеално оправдание, а като добавка спестяват и пари от бюджета.

За обществото обаче ситуацията е абсолютно неприемлива и то няма да позволи държавата да застрашава успешното лечение на децата с лимфоидна левкемия!

С всеки изминал ден мълчание и бездействие на институциите недоволството расте.
Затова ще се обърнем директно към Министър Нанев:


Господин Министър, наясно сте, че децата със злокачествени заболявания са социално значим и чувствителен проблем, с който се съобразяват всички цивилизовани общества.

Наясно сте, че европейските здравни системи влагат огромен ресурс в тази област на медицината и се стремят да осигуряват на малките си пациенти все по-съвременно лечение. Като резултат, преживяемостта се е увеличила многократно и в момента 80% от децата с онкохематологични заболявания имат шанс за пълна ремисия. Нещо, немислимо допреди 30 години.

И при това положение, в 2010 година, ние оставяме 60 деца без две животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, които на всичкото отгоре са евтини и стари?
Няма как да стане!

Господин Министър, защо допускате подчинените Ви да генерират такова огромно гражданско недоволство? Само групата във Facebook вече надхвърли 20 000 души и се увеличава с внушителни темпове, а има още хиляди хора извън социалната мрежа, които подкрепят инициативата.
В чий интерес е това?

Защо позволявате да ви дезинформират? Понесе ли отговорност чиновникът, който ви излъга, че се касае за спрени от производство лекарства и вече са им осигурени заместители? (интервю)

Кога ще оповестите имената на онези Ваши служители, които Ви поставиха в тази абсурдна ситуация?

И последно, но най-важно. Кога ще намерите разрешение на кризата? Измина твърде много време без да се вземат никакви мерки.
Вашият заместник г-жа Власковска говори за „механизми”, „почти преговори с ИАЛ” и т.н., но нас не ни интересува как, а кога!

Министерство на здравеопазването разполага с достатъчно юристи, на които всички ние плащаме заплатите, именно за да намират изход от такива кризи. Иска се само воля и желание.
След като всички съседни на България държави, включително Македония, намират начин да осигурят на децата си тези лекарства, значи и Вие можете!

Накрая, държим категорично да заявим, че опитите финансирането на двата медикамента да бъде прехвърлено директно или чрез ЦФЛД върху плещите на дарители са не само недопустими, но и унизителни за всички нас като държава и общество.
Вече и за снабдяването на държавни болници с основни медикаменти ли ще трябва да се разчита на дарители?

Благотворителността в България все повече заприличва на фарс и все повече ни отдалечава от нормалността!

[www.save-darina.org]





Йордан Петров
Администратор
Мнения: 5336
graphgraph

Пак бездушие в Министерство на здравеопазването - 2010/03/14 00:32

В Министерството на здравеопазването няма никаква промяна с времето отпреди изборите. Същите бездушни отговори и отношение към детското нещастие:

Quote

От Министерството на здравеопазването обясниха, че проблемът се е получил заради промяна на фирмата производител. Новата компания, която е започнала да произвежда медикамента, все още не е подала заявление за включване в позитивния лекарствен списък. След като това бъде направено, държавата ще може да възстанови плащането на медикамента.

[www.btv.bg]

Опитваме да променим това, което не можем да приемем...

[www.save-darina.org]
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
19-03-2010 - 00:31:16
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
27-03-2010 - 22:46:47




Песен за доброто

Кoгато си беден, когато си слаб,
когато трепериш за късчето хляб,
когато отвсякъде, кой както свари,
препъва те с крак и ти удря шамари -
недей се отчайва, недей се навежда,
не си позволявай да губиш НАДЕЖДА!

Защото, макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава ДОБРОТО.

Какво е охолство, какво са пари
пред светлата участ да бъдем добри!
Когато в сърцето ти гняв се надига,
кажи си наум кротко думата “СТИГА”.
И вярвай, че пак ще спечели двубоя
със лошите мисли усмивката твоя.

Защото, макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава ДОБРОТО.

Недялко Йорданов
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
28-03-2010 - 01:21:52
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
05-04-2010 - 18:05:31
Пролетен лекоатлетически крос “Да опазим децата!”

ПОКАНА

ФОНДАЦИЯ “АНГЕЛИ ОТ ЛИМ “


Със съдействието на звено “Масова физкултура и спортна база” при Община Свищов

ОРГАНИЗИРАТ

Общоградски ежегоден лекоатлетически крос “Да опазим децата!”
В памет на Антония Братова, Антоана Евтимова и останалите деца, загинали трагично на 04.04.2004г. във водите на р.Лим, Сърбия/Черна гора.

Кросът ще се проведе на 13.04.2010г./вторник/ от 14:30ч. със Старт от площад “Алеко“.

Възрастови групи:

1. От 5 до 7 клас (родените след 01.01.1996г.) момичета и момчета.
2. От 8 до 10 клас (родените от 01.01.1993г. до 31.12.1995г.) момичета и момчета.
3. От 11 до 12 клас (родените от 01.01.1991г. до 31.12.1992г.)момичета и момчета.

Маршрут:

Старт - от площад “Алеко“, пред х-л Дунав – по улица “Алеко Константинов“ – заобикаля се читалището през градската градина - финал на площад “Алеко“.

Класиране:

За всички възрастови групи за момчета и момичета, индивидуално до 3-то място.

Награди:

Грамоти за участие, медали и статуетки.

Необходими документи за участие в кроса:

1. Списък на участниците от училищата (3 имена и ЕГН) с подпис от директора.
2. Медицинско удостоверение за предсъстезателен медицински преглед.



За предварителни записвания и допълнителна информация: фондация
“Ангели от Лим“ 0631/ 60 334 и 60 705



[www.angels-lim.org]





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-05 18:15 от Muza.
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
16-04-2010 - 02:21:09
"АЗ СЪМ ОЩЕ ДЕТЕ И НЯМАМ ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ, НО ИСКАМ ДА ОСЪЗНАЕТЕ, ЧЕ И ВИЕ ГИ НЯМАТЕ!"
"ДА ИЗГУБЯ БЪДЕЩЕТО СИ НЕ Е КАТО ДА ИЗГУБЯ ИЗБОРИТЕ ИЛИ НЯКОЛКО ТОЧКИ НАСТОКОВИЯ ПАЗАР."

video: [vbox7.com]

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-16 02:23 от elissa.
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
03-05-2010 - 13:46:48
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
03-05-2010 - 13:51:55
Детският санаториум в Банкя затвори вратите си за болните деца



Автор Десислава Хурмузова
02 май 2010
Това, от което се опасявахме, вече е факт: клинико-рехабилитационното отделение за деца с детска церебрална парализа в гр. Банкя повече няма да приема малки пациенти.

Сградата, която преди 20 години е дарена от ЦК на БКП с условие да бъде използвана за нуждите на детското здравеопазване, а преди 10 години е основно ремонтирана и оборудвана със средства на немска фондация отново с цел да се подпомогне лечението на българските деца с ДЦП, други неврологични заболявания и сърдечни проблеми, ще бъде затворена за децата „по финансови причини”.

Защо? Защо един от трите санаториума в България, обслужващи над 20 000 деца, е принуден да спре работа? Не можем да твърдим, но можем да предположим. Интересите и правата на децата в държава, която не може или не иска да ги защити, са на доста по-заден план от всякакви други интереси. И тогава неизбежно се стига до тук – доказало ползата си лечебно заведение, с отлични професионалисти, прекрасна база и природа, прогонва децата, защото от тях не се печели...

Родителите на засегнатите деца не смятат да се примирят с това поредно посегателство. През седмицата те подадоха отворено писмо до всички отговорни институции, сезираха Държавна агенция за закрила на детето и организират петиция „Спасете Детския санаториум в гр. Банкя”, която ние подкрепяме изцяло.

Призоваваме всички наши приятели и партньори също да я подкрепят, за да получат Ники и хиляди други деца онова, което им се полага - качествено лечение!

[www.save-darina.org]

П Е Т И Ц И Я
Re: Един SMS ПОМОГНЕТЕ!
05-05-2010 - 04:06:41
Нека да спрем с омразата! Никой не е спечелил нещо от омраза, виж от любов се е родило ВСИЧКО!





Нека воюваме с ЛЮБОВ! :loveu:

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-05-05 04:07 от elissa.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход