Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

отново въпрос за Адрес

Публикувано от geeleetoo79 
отново въпрос за Адрес
23-08-2007 - 16:20:08
Здравейте, бихте ли споделили дали е нормално да се подписва договор с агенция, в случая адрес, за търсене на бъдещи наематели на даден апартамент.За първи път ми се случва агенция да иска такъв. На пръв прочит изглежда нормален, но ако някой знае нещо - моля кажете - има ли подводни камъни?Според думите на брокерката може да си търсим и по други канали наематели, този е в случай, че те ни намерят...Практика ли са тези договори или е уловка? Благодаря.
Re: отново въпрос за Адрес
23-08-2007 - 16:56:20
Да, практика са. Това е форма на договор от серията услуги наречени Пропърти мениджмънт - може да включват само намиране на наематели, първото + подръжка и плащане на сметки итн.

Но ми е чудно защо точно Адрес сте избрали. Ако има рестрикции в договора да ползвате друга агенция или да си го отдадете сам преценете какво получавате в замяна от Адрес за ексклузивитета (ако има такъв).
Re: отново въпрос за Адрес
23-08-2007 - 21:56:16
sofianec Написал:
-------------------------------------------------------
>////
> .... за ексклузивитета
> ....

"ексклузивитет"

Бре, нова чуждица се промъкна в речника ни.





Re: отново въпрос за Адрес
24-08-2007 - 11:31:45
"Ексклузивитет", като използвана чуждица и като български превод означава "изключително право". В сферата на Недвижимите имоти, това е често срещан изказ, който според мен е неправилно тълкуван.
Ексклузивни права притежава единствено и само собственика на даден имот. Те могат да бъдат отчасти поверени на друг, единствено и само, когато собственика пожелае това, а правото на суверинитет винаги присъства.
И тъй като в България не сме свикнали да заплащаме за услуги, нещото което е най-скъпо в цял свят, колегите от "Адрес", със сигурност и др., са решили да заставят в някакви порядки нещото, което наричаме "ексклузивитет", но това е противозаконно още повече, ако собственика не поиска това.
Re: отново въпрос за Адрес
24-08-2007 - 17:53:13
Не искам да правя негативни изказвания относно колегите от "Адрес", но при тях има човек на длъжност, която е само да проверява ЕГН - та и дали има минали сделки с хора, с които са сключили въпросният тип договор без дори да знаят. Става въпрос за покупко - продажба, за наем предполагам е същото (само дето няма как да проверят дали сте си намерили без тях) smoking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-08-24 18:00 от Victor.
Re: отново въпрос за Адрес
24-08-2007 - 17:57:43
Re: отново въпрос за Адрес
24-08-2007 - 18:29:23
sunnyvillas Написал:
-------------------------------------------------------
> "Ексклузивитет", като използвана чуждица и като
> български превод означава "изключително право". В
> сферата на Недвижимите имоти, това е често срещан
> изказ, който според мен е неправилно тълкуван.
> Ексклузивни права притежава единствено и само
> собственика на даден имот. Те могат да бъдат
> отчасти поверени на друг, единствено и само,
> когато собственика пожелае това, а правото на
> суверинитет винаги присъства.
> И тъй като в България не сме свикнали да заплащаме
> за услуги, нещото което е най-скъпо в цял свят,
> колегите от "Адрес", със сигурност и др., са
> решили да заставят в някакви порядки нещото, което
> наричаме "ексклузивитет", но това е противозаконно
> още повече, ако собственика не поиска това.

Да, така е извинявам се - искам да кажа "изключителни права" (ексклузивитет е действително чуждица и се използва като термин в работата ни и не винаги се тълкува еднозначно). За да съм пределно точен трябва да добавя, че става въпрос за изключителни права за продажба на имота, които се дефинират според ЗЗД и в никакъв случай не са незаконни, тъй като са въз основа на взаимна воля и съгласие. Плюс това са за определен период от време. А що се отнася до собственика на имота - да той разбира се има изключителни права на собственост.
Re: отново въпрос за Адрес
24-08-2007 - 18:30:20
Uraa Написал:
-------------------------------------------------------
> sofianec Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> >////
> > .... за ексклузивитета
> > ....
>
> "ексклузивитет"
>
> Бре, нова чуждица се промъкна в речника ни.
>
>
>
>
>
>

Ами след таргетиране, рикуест и ютилитис, които даже се ползват масово и аз да се запиша. Жалко само, че не съм почнал аз да го ползвам първи.

Re: По отношение на поръчковите договори
24-08-2007 - 18:35:45
Така наречените поръчкови договори,са съвсем нормална практика по цял свят, не виждам какво толкова има да се чудите.Аз лично имам четири сделки с "Адрес-недвижими имоти" :една продажба,две покупки и един наем,като всеки път подписвах поръчков договор с "Адрес" ,дори единият договор за продажба беше ексклузивен.И ще ви кажа,хората от кантора Оборище и от Русенския офис си свършиха перфектно работата за което ще се възползувам от възможността да им благодаря :loveu:
Предназначението на поръчковия договор е да регламентира взаимоотноше- нията между двете страни,вслучая наемодател и посредник .Иначе какво ще им гарантира на тези работещи хора,че като си свършат работата ще си получат възнаграждението?
Аз лично не бих се доверил на фирма която не ми предложи такъв договор, поради простата причина,че тук не става въпрос за нещо маловажно,а за недви-
жим имот и след като и те подписват този договор също носят отговорност.
Без договор с агенция е все едно да пуснеш наемател в имота си без договор ,а на устна договорка.
Бихте ли го направили?!Съмнявям се.
smiling smiley
Re: По отношение на поръчковите договори
24-08-2007 - 22:44:58
Благодаря ви за отоговорите по темата. Все още се колебая - вижда ми се малко измислен въпросния договор, уж не делегира ексклузивни права, но.....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход