Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Актуално състояние в София

Публикувано от p_nachev 
p_nachev
Актуално състояние в София
06-10-2005 - 16:25:05
Нека си я имаме събрана тази информация. Имаше я и на първа стр. на имоти.нет, но не знам дали винаги ще е под ръка.

Даваме ? 1 млрд. за нови жилища


06 октомври 2005, четвъртък, 11:15
Източник : Business.dir.bgДо края на 2006 година в София ще бъдат завършени и предадени за експлоатация около 1,5 милиона квадратни метра жилища, офиси и търговски площи, става ясно от данните на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Това са или вече започнати сгради, или такива, за които проектирането е към края си и до месец-два ще започне строителство.
При средна цена в момента от около 700 евро на квадрат става ясно, че за покупката на тези имоти при сегашните ценови равнища ще са необходими около 1 милиард евро. Ако пресметнем тази квадратура на база двустаен апартамент от около 80 квадрата, ще се види, че на пазара ще се появят около 18 хиляди апартаменти от този тип.
Дали пазарът ще издържи това увеличено предлагане и каква ще е неговата реакция са въпроси, на които е трудно сега да се даде точен отговор. Все пак може да се прогнозира, че подобно мащабно строителство ще доведе, ако не до превишаване на търсенето, поне до известно стабилизиране на съотношението търсене - предлагане.
Нека припомним, че в годините преди 1989, когато столицата нарастваше с "контролирани" темпове, годишно се предаваха около 20-22 хиляди апартамента и те никога не стигаха за желаещите. Разбира се, тогава цените и условията за придобиване на жилище бяха коренно различни. Днес обаче имаме либерализиран режим за покупка на жилища и всеки, който има пари, може да се сдобие с имот в София.
Все пак този бум в изграждането на нови сгради в града няма да остане без последствия. Цените постепенно ще забавят ръста си, което вече може да се наблюдава в отделни райони на столицата, макар че до по-сериозно стабилизиране има още време. А да не забравяме и това, че освен ново строителство, на пазара активно се търгуват и стари жилища - панелки, тухлени или ЕПК. И те в никакъв случай не са обречени на поевтиняване само заради увеличеното строителство на нови жилища. Защото една значителна част от новите сгради се строят на места, които невинаги са подходящи за това - при постоянно нарастващия недостиг и увеличаващо се търсене на терени за строителство това е обяснимо следствие. Използват се вече всякакви терени - маломерни, недостатъчни като площ и дори неотговарящи на изискванията за отстояние от съседните сгради. Това не допринася за поскъпването на имотите, намиращи се в подобни сгради, но понеже търсенето остава сериозно, те се продават. Вторият вид терени са в крайните квартали, където има повече пространство и възможности за изграждане, но пък имотите тук са отдалечени от централната или южната част на града и по-евтини.
Има и още една тенденция, която ни кара да обърнем по-сериозно внимание на задаващата се вълна от нови сгради и, респективно, имоти на столичния пазар. Тя е свързана с постоянното нарастване на процента на новопостроените имоти в броя на офертите"продава" в София. Засега около 35% са предложения за новоизградени сгради, но ако тази тенденция се запази, до година този дял може да стигне и 50%. Това означава, че все по-малко собственици на жилища, офиси и търговски площи в града ги обявяват за продажба и пазарът все повече ще разчита на новото строителство, за да отговори на търсенето. Не е ясно обаче дали с увеличените темпове новото строителство ще смогне да запълни празнината от намаляващите стари имоти в офертите "продава". И кога закупените като инвестиция имоти ще излязат на пазара. А тези два фактора до голяма степен ще определят и ценовото развитие на софийския пазар в следващите месеци.
Анализ на imoti.net

Бързописец Храбър
Re: Актуално състояние в София
06-10-2005 - 20:47:41
Цените ке падатsmiling smiley, ми ке падат я дека че одат, ама после сакам да ги видим онези тарикати брокерите smiling smiley па они дигнаа цените бре , ама повече нема да могааат smiling smiley. Па и я кат погледнем пари за апартамент немам, оно парите ми ги изеде онио "инфлацията" дека му викаа, ама само да го фаанем он че види как че го щавим. Па и много пари за ток и ручане ойдоа. Кво да ви кажем и я бих си купил апартамент ама да е у нов блок па и градинка отпреде да има, да е зеленинка- да си пасем кравите, оно за децата место за игране нема, па камо ли за кравите, ама ми се ще бе smiling smiley. Абе да ви кажем ние сме си за едно по-дебело дърво, оно като се юрна народо да купува, бре мало и големо всите на пазара пойдоа. Купуваа, купуваа и все не им стигнаа имотите. Ми един селски ми каза дека така се дигнали цените у странство и хората опаааааааа спрели да купуват и они цените пак падналиsmiling smiley Ама тука дека че стане така, все в земицата са на българино очитеsmiling smiley А и друго да кажем за дюлгерите, они по мое време беа много богати ора. Построят некоя къща и си купат нова каруца, а сега построят некоя къща и си купат по неколко нови каруци, сега джипове им викат. То старите хора викат че не е луд онио дека руча баницата ами онио дека му я дава. Та и още щех да ви разправям ама нещо чух, че се сгромоляса, цените на имотите май са паднале, са че одим да видимsmiling smiley Хайде и ако има нещо ше извинявате аз съм прозд човечец, хайде със здраве па може и пак да си пишем smiling smiley
Много правоговорни грешки
07-10-2005 - 09:53:31
В диалекта, който се опитвате да имитирате няма "к`во", а се казва "шо", вместо "все" е "се", един път използвате "хора", друг път "ора", вместо "къща" е "каща", един път е "ке" друг път "ше".
Ей и на диалектите такива аматьори им видяха сметкатаsmiling smiley
Re: Актуално състояние в София
07-10-2005 - 09:56:07
Интересно ми е откъде извадиха тази статистика - 20-22хил. жилища преди 1989г. И аз имам такива спомени ама не си спомням чел ли съм го или някой ми го е казал. Иначе ако стъпим на това - 18000 жилища за две години не е нещо кой знае какво.
Panther1
Re: Актуално състояние в София
07-10-2005 - 10:45:59
Няколко забележки само.
И на мен ми беше интересно какви са били темповете на строеж преди 1989г. Даже няколко пъти потърсих данни из интернет но така и не можах да открия.
Иначе - до края на 2006 година не са 2 години, а година и 3 месеца.
Но пък от друга страна - тази цифра - 18 000 е малко изсмукана от пръстите - общия метраж разделен на 80кв. А в общата площ има включени и офиси и търговски площи. Така че жилищата ще са по-малко. Не знам какви са пропорциите на жилищни/офисни площи може би може да се намери инфо.
Преди 89 се строеше доста повече, ама трябва да се има и друго предвид - 89 година България се стремеше да стане 9 милиона. Сега Блгария се сртами населението да остане над 7 млн (за политиката на последните правителства по въпроса просто не ми се говори). МИЛИОНИ напуснаха България и твърде малко от тях се върнаха.
Така или иначе края на 2006 няма да усетим кога ще дойде - така че ще видим какво ще стане живот и здраве winking smiley
Re: Актуално състояние в София
07-10-2005 - 11:33:20
"или такива, за които проектирането е към края си и до месец-два ще започне строителство."
Е как от ДНСК знаят, че проектирането е към края си - д ане би те да го проектиратsmiling smiley
Re: Актуално състояние в София
07-10-2005 - 11:42:33
"Засега около 35% са предложения за новоизградени сгради, но ако тази тенденция се запази, до година този дял може да стигне и 50%. Това означава, че все по-малко собственици на жилища, офиси и търговски площи в града ги обявяват за продажба и пазарът все повече ще разчита на новото строителство, за да отговори на търсенето. Не е ясно обаче дали с увеличените темпове новото строителство ще смогне да запълни празнината от намаляващите стари имоти в офертите "продава"
А не може ли да означава, че бройката на новите се е увеличила?
В крайна сметка единсвеното интересно нещо в статията е статистиката отпреди 89. Ама пусто не се знае откъде е информацията и дали и това е вярноsmiling smiley
p_nachev
Re: Актуално състояние в София
07-10-2005 - 12:41:48
Аз възприех това в смисъл, че говорят за "процес на проектирането", ерго бумагите са в ДНСК, заботи се по тях, още не са одобрени, но очевидно предстои да са финализира процеса.

Иначе ... прав си, не става !

Има много бъркотия в тази статия, но тъй като много сме говорили, колко се строи, колко се е строяло, колко е търсенето и т.н. ....
и това е камъче в къщата на познанието :-)))

Re: Актуално състояние в София
07-10-2005 - 14:05:20
Е да ама проекти в ДНСК не се одобряват. Или в общините или в ДАГ. ДНСК получават информация, когато вече са одобрени.
p_nachev
Re: Актуално състояние в София
07-10-2005 - 15:57:18
Естествено, че не в ДНСК. Едно време, тъкмо ги бяха учредили ДНСК и ми извадиха душата заради "нерагламентирано" преустройство на един апартамент в офис. Май бяха пл. Македония.
Ама ... виждаш ли какво става, като не си професионалист ... изплъзват ти се , уж така случайно разни неверни неща :-))

Значи, правилното е : в общините при главните архитекти, а по-сериозните неща на ул. Сердика май беше.

Те, последните от своя страна отвреме-навреме докладват в ДНСК, че има разни почти одобрени проекти, ама инвеститорите се стискат и се дърпат и не плащат мизите, та по тази причина клатенето продължава. Ама ще платят, къде ще ходят :-)) !
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход