Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Актуално състояние в София

Публикувано от p_nachev 
Емо
Re: Актуално състояние в София
13-10-2005 - 09:55:26
Много интересна статия в нея почти всяко изречение изключва по смисъл предходното .
Дали пазарът щял да издържи новото стр-во , което ще бъдело готово през 2006 г.
Странен въпрос и е странен по простата причина , че в момента по мои наблюдения предлагането значително надвишава търсенето и причините са ясни за всички :
който имаше възможност да купи вече си е купил, тезата ,че имало далавера да се купува с цел инвестиция вече не се поддържа от никой , първо защото е ясно ,че със сегашните цени значително е надскочено нивото на платежоспособност в BG и ценовите равнища в момента са същите като напр. в Чехия, Унгария , с разликата ,че там населението получава поне 3-пъти повече кинти, второ наемите са губещи и тва може да се види от лихвите по депозитите на всяка банка у нас
(напр за апартамент 20 000 E , макс, наем е 100-120 Е или 200 -240 лв. , при деподит 20 000 Е при лихва 5 % е 165 лв. без данъци и др. да не забравяме , че 25 000 лв. са защитени 100 % , така , че ако парите са повече могат да се метнат в различни банки ), трето при положение ,че сега има повече предлагане от търсене и посоката с новото стр-во още повече утежнява ситуацията е ясно ,че цените ще падат ( проста пазарна логика повече предлагане от търсене , цени надолу),
Сега за цените мисля ,че по-нагоре съвсем ясно се аргументирах що ще падат и милото изречение на автора на статията "на пазара активно се търгуват и стари жилища - панелки, тухлени или ЕПК. И те в никакъв случай не са обречени на поевтиняване " звучи като изказване на ученик в 1- ви клас който не може да се аргументира ама "няма да падат и няма да падат".
При положение , че в момента в повечето райони старото е с цени над новото стр-во и по тази причина почти не се харчи , е ясно че за да е на пазара поне трябва да е на цени под новото щото трябва да си луд да дадеш за нещо старо повече пари от нещо ново ( най-малкото щото старото почти винаги трябва да му се вкарват още пари за ремонти, дограми и др.).
За старотое ясно сега за новото :
Ясно , е че в стр-вото печалбата е 300-400 % ,а тово обуславя голямата конкуренция в момента и именно тя ще свали цените щото самите строители ще се борят памежду си за намаляващите клиенти .
Накрая на статията пак "фундаментално изречение "
как щяло новото да запълни празнината от намаляващите оферти продава старо стр-во ???Офертите намаляват по причините посочени по горе : просто на исканите им цени в момента те са непродаваеми, но пък ако нещата се обърнат тогава те ще преобладават над офертите ново стр-во от ясно по ясно !
или пък авторът смята, че вече собствениците старо стр-во ще спрат изобщо да продават ?
Абе странна статия от всякъде , но понеже допускам,че авторът все пак не е толкова лайк , той просто пише поредната поръчкова статия лишена от всяква логика и по тази причина изглеждаща безсмислена .

Re: Актуално състояние в София
13-10-2005 - 11:32:11
Интересно откъде имаш информация какви са реалните доходи в България?
И ако е печалбата 400% означава, че е необходимо да продадеш 25% от построеното за да финансираш строителството. След това можеш да отдаваш другото под наем и колкото и нисък да е - все едно ти е печалба от тотото. Какъв ще бъде стимулът да продаваш ако нямаш задължения? Я сметни отношението цена-наем в случай, че цената на придобиване ти е 0.
имотко
Re: Актуално състояние в София
13-10-2005 - 16:15:58
Да, мъка, мъка. Всички не успяваме да сме строители, макар че се опитваме..............
Емо
4ovek
14-10-2005 - 10:16:42
4ovek, реалните доходи са ясни на всеки в реалния живот на София, щото в провинцията заплата 200-250 лв. се смята за висока ,
та по темата - в София за добра се смята заплата 400-500 лв,
като масовата е 350-400 лв.
Ако кажеш нещо друго явно не си в час ,
или си повлиян от статистиките на правителството и смяташ , че народът живеел все по добре и по - богато .Но тогава пак явно не си в час .
Сега зимата 5-6 месеца в BG , ще живеем още по-богато ток + 20 %, парно + 40 %
, оттам смятай по веригата с колко поскъпват храни,услуги и др.
Абе от богато по-богато , пък после народът не мислил за жилище е как да
не мисли като се е "увъртял у кинти ", не само ще мисли ама ще си купува за себе си ,
за ,децата + 2-3 за инвестиция .
Можеш да ми верваш за заплатите , щото съм счетоводител в една от най-големите вериги за офис консумативи и имам поглед върху парите от най-ниското до най-високото ниво в София и страната на наемния труд.
За 400 % кво се учудваш не знам ???
В момента си строя къща в Княжево и ми се връзва 170-200 Е/кв.м
като говорим за луксозно изпълнение , кво да коментираме повече ....
Знае се ,че при големи строежи тази цена пада ясно защо .
За стимула да продаваш просто ти се чудя ,че питаш ,да си чувал за делби, за заминавания, за преместване в ново жилище и т.н.
всичко тва си е продажба по принуда не ,за да печелиш !
Re: 4ovek
14-10-2005 - 12:57:52
Най-жалкото е, на това, че няма статистика е, че част от квалифицираните кадри работят за под средната реална заплата, а не го знаят.
Аз знам, че не съм в час с доходите в София - не знам колко са, но ПРЕДПОЛАГАМ, че са значително по-високи от написаните от теб - по косвени наблюдения.
А ти откъде имаш пари да строиш къща? Или си изключениеsmiling smiley
350лв. в София не могат да покрия нуждите за оцеляване - храна, топло, транспорт и ако това е масовата заплата не може да има никакво друго потребление, а има. Жалко ми е за вашата верига, защото ако давате такива заплати на лоялност, мотивация изобщо не можете да се надявате. Такава заплата се дава само на човек, който нищо не може да свърши, а ти е жал да го изхвърлиш на улицата.
Емо
4ovek
14-10-2005 - 13:22:28
4ovek, не косвени наблюдения, преки т.е.
аз плащам !
Ако са квалифицирани и работят под средната ,веднага или ще ги гепи конкурунцията или пък не са квалифицирани .

Колкото до мен естествено ,че аз съм с доста над 500 лв. ,
за да се метна да строя ,но такива като мен извън управителното тяло сме
0,5 % от целия състав на фирмата , за другите важат написаните по-горе цифри .
P.s. абе ти не разбрах да не твърдиш,че 95 % от хората живеят сносно и че парите им стигат за елементарните нужди ,че нещо не те разбирам ?!
За мен с под 500 лв си си направо на границата на оцеляването , но тва нищо пък не значи , щото не можем да сложим 500 лв. като минимум щото просто фалира фирмата и така е навсякъде , вервай
За протреблението , мога да съдя много просто по зараждането на магазините около дома ми (София център), доста от нещата които ги предлагаха преди сега ги няма щото няма кинти да се купуват, купува се най-елементарното , та тва за потреблението, във секторите с кредити напр. за техника естествено,че има увеличение, но пък те ликвидират другите напр. хр. стоки както ти казах, услуги и др.

Re: 4ovek
14-10-2005 - 14:18:45
Говоря за София. В момента разликата мужду София и останалата част от страната е чудовищна. Е има някой изключение, но в повечето случаи е така.
Ако говорим за това живее ли в Софиясе живее по-добре отколкото преди - да живее се по-добре. Но не се живее добре - има още много да се желае. А се живее по-добре ВЪПРЕКИ усилият на на правителстото, а не заради тяхsmiling smiley
Като говоря за доходи не става въпрос само за заплати. Първо ти не знаеш дали вашите работници нямат и странични доходи, второ не знаеш колко точно крадат от фирмата пряко или косвено.
Вашите работници умират ли от глад, подули ли са им се коремите като на сомалийци, оставате ли осакатени от към работна ръка на пролет, когато процент от работниците замръзнат по домовете си по време на зимния отоплителен сезон, след като си наясно, че и и с 500лв. на месец трудно се живее? Ако виждаш, че сте се превърнали на Освиенцим сигурно си прав за доходите в Софияsmiling smiley
ЕМО
4ovek
14-10-2005 - 14:51:34
4ovek, за разликата м/у София и провинцията ти писах и аз.
За тва,че в София сега се живее по-добре от преди напр. 1 година е смешно .
Само 1 пример пак от фирмата в която се трудя
повишението на заплатите в последната 1/2 година е = 0 %
за последната 1 година е 5 % .
Поскъпването на живота през годината е ясно на всеки плащаш сметки (ток + 25 % до 1.11.2005 +20 % от новите цени от 1.11.2005 = 45% за календарната година- знаеш сигурно как тва увеличение оскъпява абсолютно всичко , за парното и то толкоз се увеличава , за другите разходи има ли смисъл да ти пиша с колко са поскъпнали ) и тва се посреща поне при нас с +5% годишно над заплатата (да не забравя да кажа ,че желаещите да бачкат при нас са доста над възможностите ни да поемем т.е. условията при нас са добри, а тва значи ,че на доста други места условията разбирай увеличение на заплати и самите заплати са още по-трагични).
Та ако взема да кажа примерно на хората бачкащи при нас даже без да им обяснямам много - много ,че сега са с повече възможности от преди ще ме сметнат за луд,а аз от добро възпитание не смея директно да ти кажа ,че твърдението ти за просперитет в BG е меко казано налудничево .
Сега за доходите извън заплатите при нас се бачка 6 дни седмично по 10 часа, всеки ден ,за да си здрав ти трябват 8 часа сън , остават 6 часа от тях срещи с близки (деца, жени, гаджета, приятели ), е ако ти остава време за допълнително бачкай .
За работниците при нас казахх, че желаещите са повече от възможностите
значи, са доволни от условията и предлаганите заплати , които по - горе описах.
Това е истината приятелю, за реалния живот, но ти явно не си част от
него, е всеки с теглото си, само не казвй навън,че живота ставал по-добър, че освен
смях да не отнесеш и бой от доволните граждани .
Повече време за теб мямам, кой разбрал - разбрал
Яна
Re: Актуално състояние за 4oveк
14-10-2005 - 15:39:33
Емо, явно 4oveka e 4ovek на социалното министерство, нали само те ни обясняват как от ден на ден живеем все по- добре , социалното или както е широкоизвестно
смешното министерство
За мен например и мъжът ми за последната година парите ни са намалели поне с 20-30 %, въпреки ,че и двамата работим, аз в министерство (за сведение на 4oveka
със висше образование и 10 г. стаж като началник отдел сега вземам 350лв.(преди година 342 лв. ,а мъжът ми инженер в Mtel е без изменение = 680лв. ) , та това за негово сведение,а сега с новите повишения от 01.11 очаквам да заживеем още по добре, а най-добре ще сме като влезем в ЕС , но тва е друга тема .
Re: Актуално състояние за 4oveк
14-10-2005 - 15:46:48
Никакво социално министерство, никакви глупости.
Прочетете още няколко пъти този цитат на 4овек:
Най-жалкото е, на това, че няма статистика е, че част от квалифицираните кадри работят за под средната реална заплата, а не го знаят.
Белким ви влезе нещо в главата.
За теб веднага ще извадя 2 примера:
Чистачката която идва да чисти нашия офис, е санитарка в болница. Съмнявам се да има повече от основно образование. Освен дежурствата там (през ден), обикаля и няколко офиса и общо и се събират 400-500лв месечно. Имам комшия - таксиджия, дошъл от затънтено село на майната си, няма средно образование. Нормално си докарва 800-1000 на месец.
Пак ще подкрепя 4овек - хората трябва да си търсят цената на пазара и да я отстояват а не да се чудят какво става и да мрънкат че такова било положението в БГ, цените само се вдигали и прочие. Да оставим мрънкането на пенсионерите, ние нямаме време за глупости.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход