Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Старата тухла

Публикувано от tot 
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 13:52:54
Quote
salvador
Старта тухла се радва на почит защото 99,9% от пишещите тук никога не са живели в подобна сграда.Българинът си е такъв-за него старото винаги е по-добро от новото.Все търси някоя загубена епоха или до безкрай поддържа всякакви умрели технологии .[/quote
Каква категоричност!Не стига,че докара процентите до сто,ами ни изкара и динозаври от някоя загубена епоха*ok*.Разбира се,че никой от нас не е живял в стара тухла,всички сега излизаме от палатките,заклевам се!winking smiley
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 15:14:00
Quote
Dimitar.
salvador,
За мен това е "стара тухла":



С какво новото строителство е по-добро -- с кухнята, с тоалетната до спалнята, с големите тераси, с гипсокартона, с възможно най-евтината пластмасова дограма или с "паркоместата"?

До нашия офис има една такава стара тухла, на която наскоро и сложиха външна изолация и мазилка. Аз бях изумен от освежаващия ефект, който са постигнали ( а и благодорно завидях на съкооператорите за единността им). Ако покажа снимка в близък план, на фасадата, трудно мже да се досети човек, че не е ново строителство. При повечето стари тухли освежаването и на стълбища и други общи части е факт, така че за мен те си остават една добра алтернатива за жилище. А шумът може лесно да се пребори с една добра вътрешна шумоизолация, която да залегне в ремонта на жилището - струва 1.5 -2 пъти по-скъпо от полагането на гипскартон и вата, но си струва.
Още един контрапункт кът тезата на Егер са местата за паркиране. Немалка част от тези сгради са с прилежащ двор към тях. Поне във Варна е така.
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 15:49:52
avatar
Quote
salvador
Старта тухла се радва на почит защото 99,9% от пишещите тук никога не са живели в подобна сграда.Българинът си е такъв-за него старото винаги е по-добро от новото.Все търси някоя загубена епоха или до безкрай поддържа всякакви умрели технологии .

Не е точно така. Стандартите са били други и са се спазвали. Като почнеш от качеството на тухлите и керемидите, та до дебелината на стените, височината на таваните и изолацията по подавете.
Под дюшемето/ паркета, са слагали перлит, заливали са с битум- хем изолация, хем няма скърцане. Стените на баш старите тухли, с мазилката, стигат 50см. И досега можеш да видиш сгради с първата си мазилка, както и нови, по на няколко години- олющени.......
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 16:03:51
avatar
Quote
Zrfv
егер, наистина ли смяташ, че по-голямата етажна височина е недостатък?!? Кое е по-добре - да отопляваш с 10% по-скъпо и да живееш в просторни помещения или да топлиш кутийки и да опираш тавана всяка сутрин, когато се протягаш след сън? *stop*
Зависи от пропорциите. Големите височини предполагат достатъчно големи помещения. Не си представям ново строителство с височина 3м. Стайчето ще прилича на кула...........
Истината е, че който не е живял в жилище с такава височина, няма представа от чувството за комфорт и простор.
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 17:41:46
Здравейте отново.
За да бъда честен, малко попретупах темата за "старата тухл".
Нещата които написах се отнасят главно за "стара тухла" до 50-те години на 20век.
За тези от 50-те до около края на 70-те има неща които стоят другояче...Тези кооперации са нещо много различно от "наистина старата тухла".
+ Тук говорим за изцяло стоманобетонна скелетна конструкция, със гредови плочи, колони и стоманобетонно стълбищно ядро ит.нар. тухлени шайби, които поемат хоризонталните инерционни сеизмични сили.Сградите са регулярни, опростени като обеми и силно наподобяват тези от точка 1.1.(Разликата е, че при 1.1. са налице норми за проектиране в земетръсни райони и са предвидени освен ядрото и допълнителни стоманобетонни шайби).Схемите с които са пресмятали по онова време земетръса са силно опростени, но за сметка на това при тях се явява едно преоразмеряване, което е много полезно за обитателитеsmiling smiley.Всъщност преди нормите е имало просто правилник за оразмеряване на земетръс, които за разглежданите прости конструкции се явява нещо много повече отколкото съвременните ни Норми за проектиране на фона на съвременните архитектури.
Освен това етажността е много малка в сравнение със съвременното ново строителство и от там може да се направи извода , че тези конструкции всъщност са доста добре осигурени на земетръс.Мога да ги сложа на трето място , заедно с т.1.1.
+ Друг плюс са прекрасните разпределения и изобщо практичността на обемите.Не се е пестяло от квадратура.
Това е в пряко следствие от схемата на разработка на проекта за ЖСК-то.Малко хора с единомислие и поне някаква връзка помежду си (работна, роднинска или друга) се решават и строят.От това по-добро нямаsmiling smiley
+ Местоположението.Местоположението.местоположението. Това са обикновенно старите , реномирани? квартали около идеалния център на големите градове.Обикновенно представляват кварталчета на научни работници, писатели, директори, диктаториsmiling smiley, учители , държавни служители и др.Сега всички тези са на преклонни възрасти, но може да се очаква, че поколението им не са селяни и необразовани лентяй, т.е. че може да са приятни съседи (ех, все за тия съседи говоряsmiling smiley.Разбира се много са разпродадени на кого ли не.
+ градоустройство....много добро,понякога уникално дори за Света-->Явроров
С това плюсовете свършват...не са малко

- За разлика от колегата съфоромец ZRfv, аз не мисля, че по-голямата част от тези сгради са поосвежени, освен ако не се има впредвид боядисването без никакво съгласуване между съседите.
Всъщност ,за да се освежи/санира както трябва, трябват:
1.поправка на покрива, обикновенно дървени покриви...майсторите на такива почти измряхаsad smiley
2.Топлоизолация на цялата сграда, ама на цялата и то по проект а не по усмотрение на живущите или на алпинистите.Хидроизолация на сутеренния етаж ако се налага(В София в 70% от случаите в тези стари квартали подпочвените води са на високо ниво -3 м и ниско ниво -4.5м, което означава, че за 40 - 50 години, ако няма дренаж, мазетата са неизползваеми заради капилярната влага)
3.Смяна на инсталациите на цялата сграда та чак до сградното водопроводно и канализационно отклонение.ТЕЦ-а също.
4.Екстериорно решение на фасадата...може по-скъпо с орнаменти, каменни облицовки или по-евтино с обикновенните мазила
5.Интериорно решение на общите части( главно дограмите, защото останалото му трябва само почистване) и канализиране на слаботоковите инсталации в общи шахти и розетки.
След 1,2,3,4,5 тази стара тухла става по-добра от новото строителство от т.1.3. по всички показатели
Мисля , че за да се случи това сградата трябва да е на един собственик , иначе за нашата държава ми се струва невъзможно постигането на разбирателство, относно даването на едни примерно 10000-15000лв от всеки съсед за тази цел.
Извод.....Да...може старата тухла да стане по-добра от новото строитество, но на практика е невъзможно.А докато стане възможно , чрез промяна на законодателството, сградите ще бъдат в края на своя живот (90-100години и не означава, че ще паднат след това, съвсем друго означава живот на една сграда) и това решение няма да е икономически обосновано.
- Откоригирам малко мнението си относно паркиранията, защото ZRfv е прав.Когато тези сгради са само жилищни по-скоро няма такъв проблем, но ако има една или две фирми, както е случая със сградата от която сега пиша, то .....smiling smiley поне се развиват невероятни шофьорски уменияsmiling smiley

Като цяло заключението ми е следното:Тези "стари тухли" са набори на панелите, но местоположението и по-специалните обитатели ги постваят на едно ниво над тях (панелите) като качество на живот и възможности за updatesmiling smiley.

Поздравиsmiling smiley

п.п.Относно отоплението : при разлика в квадратурата от 10 % разходите са пропорционални при равни други условия, но при разлика във височините е друго.Просто физиката на топло-студено в една стая е малко по-различна и разликата при по-високо помещение не е така пряка на разликата в обемите. Но и тук си прав, колега, по-високото е по-добре, но за съжаление бъдещето е в икономиите.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-08 18:02 от егер.
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 18:00:30
erep,
Моля, обединете си последните два поста и ги пуснете в отделна тема. Сигурен съм, че за голяма част от четящите този форум ще има полза от професионалното Ви мнение, а така "забутани" из тази тема има голяма вероятност да бъдат пропуснати.
Благодаря Ви за труда и желанието да споделите знанията си.
tot
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 18:02:07
егер, да не си строителен инж. smiling smiley
?
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 18:25:42
avatar
Егер, още едно "Браво"!

Ти направо ни скри топката.

Еврото идва към България.
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 19:25:55
Да ,колега , строителен инженер съм, ....но тук исках да разгледам нещата от по-обща гледна точка...smiling smiley

Поздрави
Re: Старата тухла
08-02-2010 - 23:54:51
Благодаря,Егер,беше ни много полезен с изключително изчерпателната информация.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход