Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Старата тухла

Публикувано от tot 
tot
Старата тухла
05-02-2010 - 14:29:33
Чета от много време форума. Направило ми е впечатление, че всички тук хвалите старата тухла като най-добрия вариант за покупка на жилище в БГ.
На мен обаче ми е чудно какви са й предимствата пред едно качествено ново строителство с добри материали и добро разпределение.
Според мен много от старите тухлени сгради не са поддържани(както и панелите) и се нуждаят най-малкото от нови инсталации, може би и подмяна на ВиК-то, както и ремонт на покривите. Фасадите им също са доста зле.
Избощо за колко стари тухлени сгради се смята, че е стара тухла - 10,20 , 50 или 100 годишна smiling smiley
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 15:13:51
С радост ще изкажа мнението си, макар и непрофесионално, а само като на потребител. Имам доста добра представа и мнение и за старата тухла и за новата и за ЕПК-то и т.н.

Първо, за какво качествено ново строителство говорим? Как да е качествено с тухлите, които са от Македония и докато дойдат до БГ половината са се разпаднали и са дали фира, или за меко казано "нездравословния", но затова пък евтин итонг и подобни, или за отровния цимент от Турция, с който е залят пазара? То няма едно нещо от всичките тези материали дето да го наречеш качествено. Така че, относно "качествените" материали и оттам до "качествено ново строителство" - мисля, че няма смисъл да се говори.

Но виж, старата тухла - там всичко от материалите е било и все още е много по-качествено от новото. Годините са го доказали, не аз.

Второ, кое му е доброто на разпределението на новото стротителство? Това, че всички бани и тоалетни, ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са залепени по възможност за всяка спалня, така че, когато някой ползва тези помещения, спящите да се будят от гадния моноблок или каквото и да е било казанче или свистяща чешма или душ? Това за мен е крайно НЕПРОФЕСИОНАЛНО изпълнение, естествено измислено от "специалисти", нямащи никакво понятие от разпределение.
В старото строителство задължително е мислено за това. Всички санитарни помещения и кухнята включително са на достатъчно отстояние от помещенията за покой.

В старото строителство, дори ако нямаш кухня - да речем гарсониера, то кухнята ти е отделно, така че, да не ти осмърдява нито дрехите, нито завивките. Това го има и в страта тухла, и в панелката и в ЕПК-то.

А в новото как е? Особено в тези апартаменти дето ги продават за двустайни, а те са просто малко по-големи боксониери. Или 3 в 1 smiling smiley

Възможно е и да пропускам нещо, но засега всички плюсове са за старото строителство.

Особено, след като се нагледах на "суровите" нови строежи - то колони криви, тънки, нехомогенно излят бетон и при това не какъв да е, ами Турски!!! Бият плочи при минус 20 градуса, дето и в Германия, абе никъде в Европа не го правят, макар, че имат стабилизиращи химикали. Слагат отдолу едни варели и палят огньове, та да стане спойката - абе мърлявщина отвсякъде.

В старото строителство плащаш общо взето реалната квадратура, а в новото плащаш и мазето, ако имаш такова и терасата, та и градинката пред входа на цената на жилищната площ, а и да не забравя, като ти кажат 100 кв. автоатично махай поне 25 кв. от реалната жил. площ и тогава виждаш на каква цена всъщност купуваш останалите 75 кв. м.

А относно колко е стара старата тухла - ами вековна е! За справка - Софийския университет, Италианското посолство, Австрийското посолство, готината къща дето беше преди доста години Китайско посолство срещу Соф. Университет, абе пълно е с прекрасни стари къщи/сгради. Мини само по ул. Оборище и ще ти хвръкне шапката. А също по ул. "Верико Търново", Московска, Раковска, Симеон, Евлоги Георгиев, "Цар Асен" - те са толкова много, че не могат да се изброят. Не и от мен smiling smiley А това, че фасадите надоста от тях са позападнали - пари трябват. А новото строителство и то ще остарее, и неговата фасада ще се олющи и то много по-скоро от старата тухла. И свходовете ще стане същото - ами и там живеят братя българи я!
Та както казва шопът: "Кам ги предимствата?"
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 15:20:48
avatar
ами става дума за стара тухла с бетонна плоча и колони. Не за гредоред. 1960-70-80 година.
има цели такива блокове във всички квартали от широкия център на софия. Имат си керемидени покриви (с бетон под керемидите) и т.н.

за инсталции да не говорим, че скоро подменя един познат ... старите кабели можеха да изкарат още 50 години, а новите взеха да греят още първия месец при същатото сечение ... боклук от всякъде ... ВИК не е толкова сложна подмяната... асансьори има действащи и от онези с решетките... а в много нови кооперации асаньора не работи - вече поради "генерална" повреда smiling smiley.
Макар и занемарена инфраструктурата е прилична и няма опасност да "цъфне" поредния клакан пред балкона ти smiling smiley

за бетона, желязото и тухлите "четворки" да не говорим .... там всички са на ясно smiling smiley
tot
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 15:59:32
Аз имам наблюдение над една стара тухла на ул.Черковна - много вискоки тавани и мухъл по стените sad smiley
виж ако им се направи една хубава външна изполация на тези стари с гради, сложи се хубава дограма и се поддържа адекватно и аз мисля, че това е най-доброто решение.
А по въпроса за новото строителство има и някои фирми( на пръстите на едната ръка се броят),които строят качествено.
Как я подреждаме класацията тогава:
1. Стара тухла
2.ЕПК
3. Ново строителство
4. Панел
Съгласни ли сте....
?
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 16:59:13
avatar
Сградите тип "стара тухла" с бетонни плочи и колони, строени 1960 - 1990 год. са най-доброто в България.
Здрави като конструкция.
Отлично разпредление на вътрешните помещения.
Точно съответсвие на големина по нотариален акт и в действителност.
Добро отстояние до съседни сгради.
..............
за новото строителство - или добро или нищо - затова "мълчание" *bow*

Еврото идва към България.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-05 17:00 от ?.
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 17:15:54
Живея в ЕПК и не откривам много предимства пред панела. Смъкни го едно място надолу, да си вървят в комплект двете smiling smiley
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 17:51:18
Във всяка една от групите има и добри и лоши примери.
Едно е ЕПК-то на улиците Бисер и Калиакра - това е по диагонал срещу НДК, друго е ЕПК-то в Обеля2 на последната спирка на трамвай1 - там съм чувал, че на третия етаж се вкарва кон.
Едно е стара тухла на ъгъла на булевардите Патриарх Евтимий и Витоша, или пък на площад Народно събрание, друго е стара тухла около женския пазар.
Едно е стара тухла /малко по-малко стара/ на ъгъла на улиците Велико Търново и Сан Стефано, друго е стара тухла в Дружба до общината.
И при новото строителство сигурно има качествени сгради, но според мен трябва да се докажат и във времето, а не само да изглеждат добре като нови. Така, че за тази категория няма да я коментирам с конкретни примери.
И при панелите има и по-добри и по-лоши сгради и като изпълнение, и като поддръжка,

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 18:18:21
Аз живея в апартамент-ново строителство,сградата е построена на мястото на старата къща на баба ми-гредоред.Честно ви казвам,ако знаех какво ще представлява "обезщетението"на инвеститора,щях да си стоя в гредореда,докато не ми падне на главата.А можеше и да не падне никога...Къщата беше на 60 г,в този период и беше сменена инсталацията,няколко счупени керемиди на покрива и нормалното периодично освежаване.Стените бяха талкова дебели,че никакъв шум не се чуваше,беше топло и без никаква допълнителна изолация.Верно е,че таванът над сутерена беше почнал да се напуква,верно е и,че дограмата беше стара и си губеше топлоенергия,но общо-взето нищо по-страшно.След това бях свидел на цялото строителство на новата сграда.То не беше смяна и бягство на работници,абсолютни некадърници,строителни смеси в странни пропорции,пропуснати места,дупки,шпакловка на стени при адски студ,бързане...Като се нанесохме,стените се бяха набръчкали като стогодишна бабичка,веднага се напукаха,дограмата пропускаше,имаше конденз.,всички бани бяха с обратен наклон и водата изтичаше в коридора,вратите изпаднаха и започнаха да се влачат по земята,бравите се развалиха.Когато поставихме лампите се оказа,че ток има само в контактите,но лампите не били свързани...и десетки други неща,които ни скъсаха нервите.Ако сградата още стои,то е защото голямо заметресение не е имало,Слава Богу.И това не е само мое виждане,всичките ми познати,които са си купили нова строителство,къртят до тухла и почват от начало.Та твърдо"за"старата тухла,че дори за ЕПК и панел*ok*
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 18:26:42
Quote
alana
Аз живея в апартамент-ново строителство,сградата е построена на мястото на старата къща на баба ми-гредоред.Честно ви казвам,ако знаех какво ще представлява "обезщетението"на инвеститора,щях да си стоя в гредореда,докато не ми падне на главата.А можеше и да не падне никога...Къщата беше на 60 г,в този период и беше сменена инсталацията,няколко счупени керемиди на покрива и нормалното периодично освежаване.Стените бяха талкова дебели,че никакъв шум не се чуваше,беше топло и без никаква допълнителна изолация.Верно е,че таванът над сутерена беше почнал да се напуква,верно е и,че дограмата беше стара и си губеше топлоенергия,но общо-взето нищо по-страшно.След това бях свидел на цялото строителство на новата сграда.То не беше смяна и бягство на работници,абсолютни некадърници,строителни смеси в странни пропорции,пропуснати места,дупки,шпакловка на стени при адски студ,бързане...Като се нанесохме,стените се бяха набръчкали като стогодишна бабичка,веднага се напукаха,дограмата пропускаше,имаше конденз.,всички бани бяха с обратен наклон и водата изтичаше в коридора,вратите изпаднаха и започнаха да се влачат по земята,бравите се развалиха.Когато поставихме лампите се оказа,че ток има само в контактите,но лампите не били свързани...и десетки други неща,които ни скъсаха нервите.Ако сградата още стои,то е защото голямо заметресение не е имало,Слава Богу.И това не е само мое виждане,всичките ми познати,които са си купили нова строителство,къртят до тухла и почват от начало.Та твърдо"за"старата тухла,че дори за ЕПК и панел*ok*

*ok*
?
Re: Старата тухла
05-02-2010 - 18:36:48
avatar
Алана, ти доста си написала за новото строителство

за новото строителство - или добро или нищо - затова "мълчание" *bow*

Как ли се чувстват сега строителните предприемачи?

Еврото идва към България.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход