Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Пловдивски строителен фалит! А сега на къде?

Публикувано от briko 
Пловдивски строителен фалит! А сега на къде?
13-07-2009 - 13:22:42

Надя ПЕТРОВА , 12 Юли 2009; 20:47

Рея-96 загуби луксозния комплекс заради неизплатен кредит


Инвеститорът „Рея-96" загуби луксозния жилищен комплекс „Колодрума" на Асеновградско шосе. Седем от жилищните сгради с офиси са построени в различна степен на завършеност. Модерният търговски център, който фигурираше в проекта, е построен само до основи. Първата копка бе през март 2007 г.

Излизаме от проекта до 3-4 дни, каза Кънчо Луков, един от съдружниците на фирмата със седалище в Раковски „Рея-96". Оттук нататък дострояването минава в правата на СИБанк, към която инвеститорът има огромен необслужван кредит. Луков отказа да посочи точния размер на дълга, но допълни, че и друг обект на „Рея-96" е заложник на същата банка по същите причини. Рея-96 притежава месокомбинат, свинекомплекс Маноле, а също и земеделска земя в Северна България.

Общо 98 апартамента в комплекса са частично или напълно продадени, посочи Луков. Първи и втори блок са почти завършени, остава да се оправят стълбищата и да се инсталират асансьорите. Трети и четвърти също са напред, и те имат акт 14.

Не всички купувачи на жилища в „Колодрума" притежават нотариален акт за собственост. С такъв документ са се сдобили само тези, които са предплатили 100 процента имота. В някои случаи той се води собственост на банката, която е отпуснала ипотечния кредит за закупуването им. Повечето клиенти на „Рея-96" обаче разполагат само с предварителен договор за предплащане. Точно те са силно притеснени, че новият собственик на „Колодрума" може и да не признае платените до момента суми.

Жилищната част на комплекса трябваше да бъде напълно завършена до средата на ноември 2008 година. При забавяне от страна на инвеститора той дължи по 0.5 на сто неустойка върху стойността на недовършената част за всеки просрочен ден, пише в един от типовите договори.

Редно е ние и СИБанк да се срещнем с купувачите в „Колодрума", за да изясним ситуацията и отговорим на въпросите, призна Кънчо Луков. Иван Иванов, един от собствениците на жилища, предложи всеки, който има отношение към „Колодрума", да пише на личния му имейл, за да си координират действията.



*sos* *sos* *sos*
Re: Пловдивски строителен фалит! А сега на къде?
13-07-2009 - 13:29:30
avatar
Това е наистина лоша ситуация.
Ако са водили читаво счетоводство строителите инвеститори може да им признаят вноските на платилите частично.
А и СИ БАНК са с разумно поведение и може да се договорят по лесно с тях.
Явно са увиснали с много или това е по лесния начин да се дофинансира проекта.
Re: Пловдивски строителен фалит! А сега на къде?
13-07-2009 - 16:41:13
Не е интересна тази тема, България май е само София и Варна. *pardon*
Re: Пловдивски строителен фалит! А сега на къде?
13-07-2009 - 16:50:45
avatar
Според мен банката ще спази договорите към купувачите но ще използва всички начини да им прибере още пари иначе ще е много глупаво smiling smiley

само че недовършените постройки ще има да почакат 10-тина години smiling smiley
Re: Пловдивски строителен фалит! А сега на къде?
13-07-2009 - 17:00:37
avatar
СИ БАНК са печени и знаят какво правят.
Подобно развитие много често е изгодно и на инвеститорите и на банката и на закупилите.
Нарича се контрол и сигурност.
Контрол на парите и сигурност за клиентите.
Re: Пловдивски строителен фалит! А сега на къде?
13-07-2009 - 17:44:29
Абе общо взето се нарича супа за клиентите.Ако са коректни строителя и банката може да се стигне до договорка, но в крайна сметка строителя трябва да върне всички пари които е взел от клиентите си.
Предварителния договор няма транслативен ефект, банката става собственик на апартамента (тоест ипотекарния кредитор).Вноските по договора се дължат от продавача (строителя).Разбира се ако не ги връща, на базата на предварителния договор, купувачът може да заведе иск срещу продавача, да му бъдат върнати парите, заедно с предвидената неустойка за неизпълнение на договора.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход