Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

От утре комисионна само от продавачите

Публикувано от Селяк 
Re: От утре комисионна само от продавачите
09-02-2009 - 21:13:53
Добър ден, колеги!

Казвам се Георги Павлов. Работя за AG Capital и Адрес и участвах в пресконференцията, на която обявихме, че вече ще обслужваме купувачите без комисион при сделка с имот, който представляваме.
Това дава повече възможност за сделки и на Вас, брокерите от други агенции. Но това – накрая.

Няколко думи за мотивите ни:
- Това е нормалната практика в развитите пазари на недвижими имоти. Агенциите избягват да представляват и 2-те страни. Работи се повече за продавача.
- Това е нормалната практика в подобни браншове. Нито застрахователният брокер, нито туристическия агент вземат комисионна от потребителя (купувача на услугата). Комисионната е включена в цената.
- Това е нормалната практика дори при посредничеството при сделки с имоти в България, но в отделни сектори – ваканционни имоти, представителство по отдаване под наем на офис и търговски проекти.
- Т.е. това е нещо нормално и сега е удобен момент за въвеждането му навсякъде


Добър ден г-н Павлов ....а досега защо не го правихте ?

Малките агенции са по гъвкави на пазара, а Адрес отдавна са изгубили доверието на хората(мога конкретни примери да дам )
Едва ли някаква си сбирка наречена конференция може да наложи правила и скрит монопол на всички останали ...
Истината е че се страхувате от натрупания опит и гъвкавост на останалите агенции, а при падащ пазар тази гъвкавост е определяща !
Та вие предлагате да си разделите с някои друга агенция онези 6 %.....как може...нали все велики са били събрани там
Успех в работата - дано сметките ви излязат верни ( че баламите свършиха) а отворените като мен са все повече - оборете ме !!!
Re: От утре комисионна само от продавачите
09-02-2009 - 21:37:36
Бих казъл много силен ход от страна на Адрес! Това ще насочи огромна част от купувачите към тях, неминуемо в най-скоро време и другите сериозни агенции(Явлена, Ремакс, Мирела) и те ще последват този пример. Това е изпреварващ удар от страна на големите и ще изхвърли огромна част от малките от пазара. Определено може да кажем, "стъпка напред" в развитието на имотният пазар! Не е трудно да се досетиш, че в момент в който купувачът преминава от позиция "мухльо" в силната позиция на "човека с кеша" е по-добре да овладееш тази страна на пазара...това неминуемо ще доведе и другата страна от пазара при теб.
Стара поговорка гласи "Който плаща той поръчва музиката". Банките бяха решили да променят тази поговорка, в стил "Един плаща а друг поръчва музиката"...всички видяхме какво се случи с този опит!
Re: От утре комисионна само от продавачите
09-02-2009 - 21:56:18
Само да питам, вчера ли научиха в "Адрес" за тази европейска практика или практиката е в "европата" от вчера. Каква беше европейската практика миналата и по-миналата година напр.
Re: От утре комисионна само от продавачите
10-02-2009 - 09:35:01
Колеги

Написах: "Т.е. това е нещо нормално и сега е удобен момент за въвеждането му навсякъде".

В Адрес сме обмисляли въвеждането на 0% комисион още 2006г. Но това е много по-трудно при пазар на продавача. Наясно сте, че идеята се "продава" много по-лесно на купувачи, а не на продавачи.
Затова пазар на купувача е правилният момент за въвеждането на идеята.

Поне по мое скромно мнение. Мога и да греша, знам ли.


А относно нормалната практика да цитирам това:

Пари, бр.25, 06.02.09, с.17

Какви комисиони взимат брокерите
Средно 5-6% комисиона получават при сделка за продажба на имот брокерите в различните европейски страни, сочи проучване на RE/MAX България. Нашата страна не прави изключение с 5% от стойността на сделката, което се поделя поравно - всяка от страните плаща по 2.5%.

Практики
Едни от най-високите комисиони се плащат във Франция - 6-7%, изцяло за сметка на продавача. По 3% от цената си поделят купувачите и продавачите в Австрия, Италия, германската провинция Бавария и Турция. На другия полюс е Великобритания с комисиона 0.75-2%, като в Лондон тя достига и 3%. Там обаче нивата на брокерските възнаграждения са регламентирани със закон, а и заради високите цени на имотите може да достигнат бомбастични стойности.

Тенденция
В много европейски държави комисионите на брокерите се поемат изцяло от продавачите. Това е американска практика, коментира управителят на RE/MAX България Илиян Николов. Според него това е и логично, тъй като продавачът е този, който получава пари от сделката. По такъв начин са уредени сделките и в балтийските страни, Белгия, Финландия, Унгария, Исландия и др. В съседна Румъния продавачът плаща или цялата брокерска комисиона - между 4 и 6%, или си я поделя с купувача. Според Илиян Николов тази практика все по-често се среща и у нас, тъй като пазарът вече работи в полза на купувачите.

Анонимен потребител
Re: От утре комисионна само от продавачите
10-02-2009 - 09:51:30
Според мен точно при пазар на продавачи е по-лесно да се въведе идеята. При такъв пазар когато цената за година се вдига с 30-40% мислиш ли, че някой ще усети едни 6%? От друга страна продавачът просто ще си ги калкулира в цената - при растящи цени може да си го позволи.

Сегашния момент е много неподходящ - продавачът трябва да "отстъпва" от цената, която е искал вчера. И вие му слагате още 6% отгоре като отстъпка, която трябва да направи.

В крайна сметка затвърждава се мнението ми, че на този пазар няма няма коректно изградени отношения мяжду участниците - продавачи, купувачи и посредници. Всички практики, които се прилагат, са според моментното състояние на пазара.
Re: От утре комисионна само от продавачите
10-02-2009 - 09:56:29
Не е така! Когато психологическото предимство е на продавача и ти му кажеш, "ще взема комисионна само от теб", той просто те зарязва и отива при другите, защото те взимали 50/50. Там отиват и купувачите защото "трябва да се купи СЕГА или никога, че утре вече нещата ще са необратими"...разликата с моментната ситуация е коренно различна!
Re: От утре комисионна само от продавачите
10-02-2009 - 12:13:06
виждам все повече продажби извършени директно от строителя с пълно тотално елемениране на всякакви брокери - това е бъдещето за радост!! е на леля Пена от Обеля-2 някоя агенция може и да и вземе не 6 а 60% за да и продаде панелката и да я излъже в цената но това ще стане 1 или 2 пъти в цялата практика на брокера така че не става за правило при всички!!!!! winking smiley winking smiley :} :}
Re: От утре комисионна само от продавачите
10-02-2009 - 12:50:58
Алоо ...."Адрес "не се ли чуствате "пренебрегнати" от пазара..Как се взимат комисионни от продавача от 6%..на практика!!!В момента никак!!!А ,ДАЛИ НЕ СИ МИСЛИТЕ ДА ГИ КАЧИТЕ ОТГОРЕ...???Тоест купувача да плати 6%...Или друг вариант да искате 3% от продавача и да качите още 3% ГОРНИЦА (по -мек вариант) и да оферирате "без комисионна от купувача"..Тоест купувача пак е ...п.....ан.Не мислите ли ,че нещо навлизате в периметъра на нелоялната конкуренция и ставате "клиенти"на комисията за защита на потребителите..А и кои ще са тези продавачи които ще ви се вържат..И не ми "лъскайте ските "с вашите европейски практики ,защото ви знаеме..АДРЕС е едно име ..и много малки ани ,платили фрайчанз?????Повечето са слабоумни..псевдо брокери решили да "лапкат"на готово ..ама не става само с ядене трябва и акъл...Имал съм сделки с вас и те са били успешни за моите клиенти ..само благодарение на мен или на моите колеги..В повечето случаи ,като чуя АДРЕС и любезно отговарям с клап ,а и не съм само аз..А и друго е по- важно клиентите продавачи и купувачи търсят резултати..!!!, а не искат да чуват "НИЕ сме АДРЕС.".и да ви слушат ...глупостите..В СЪЩНОСТ...,МОЖЕТЕ ДА ПРИЕМЕТЕ И ОЩЕ ЕДНА ИДЕЯ..,тя е да работите въобще без комисионна и направо затваряйте офисите.., а спрете да се правите на велики..и да правите плахи опити да налагате вашите "ЕВРОПЕЙСКИ "ПРАКТИКИ..и едно последно скромно мнение.."пазарът е една променлива величина..и не търпи вашите "твърди" %..., от
подавача..,търпи ДОГОВАРЯНЕ между участниците в него..продавач купувач брокер.."
ПРАВО НА СВОБОДНО ДОГОВАРЯНЕ МЕЖДУ СТРАНИТЕ..
поздрави от Турбозол.. *sos* *sos*
Re: От утре комисионна само от продавачите
10-02-2009 - 12:54:03
Не мисля , че горния ход е продиктуван от стремеж към съвършенство и грижа за човека от страна на Адрес.

5 %-те процента от двете страни са много разтегливо понятие. Те могат да станат и 10% от двете страни, а могат да станат и 10% само от едната страна , в зависимост от това, колко е реалната цена според продавача и на колко ще се осъществи сделката. При доказана пълна липса на нравствена хигиена от страна на продавачите последните години, Адрес ми заприлича на Кумчо Вълчо в дрехите на бабата , но този nът Червените шапчици са много, а именно клиентите, които ще повярват.
Не се дръжте като Червени шапчици, уважаеми потенциални купувачи.
Ако сте живяли под наем достатъчно време би трябвало да имате представа за цените, ако не, питайте добри хора. След това слагате на масата сумата Х , която сте готови да платите , включваща едната комисиона, или и двете комисиони, или и двете комисионни плюс издръжката на изоставената жена на Предприемача Гъзорезов плюс силикона на новата му изгора + засаждането на изкусвена коса по лъскавата му кратуна......плюс.........какво ли не още.

Това вас не ви засяга. Парите бруто на масата... без коментар, за да не заприличате на Червените шапчици, повярвали на Кумчо Адрес.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-02-10 13:32 от Спиридон Тепавичаров.
Re: От утре комисионна само от продавачите
10-02-2009 - 13:12:27
Обърнете вниманиена текста по-горе. Агенция " Адрес "с цялото ми уважение към нея обявява че работи главно за продавача. Ето ясна им е политиката за 0% комисион от купувача 0 % защита за него. Собственика ще качи с 6% цената на имота, за да може да им плати комисонната и купувача пак ще ги даде тези 6% комисион. На това му се казва заблуждаваща реклама. На всичкито отгоре купувача е без комисион само за жилища на " Адрес " и не може да избира от всички оферти на пазара, ще трябва да се ограничи само с яхните оферти. А аз смятам че жилище не се купува всеки ден и се дават много пари, така че човек трябва да избира от всичко. А това че "Адрес " ще дава половината си комисонна на други агенции, ако заведе клиента си на тяхно жилище мисля че няма да стане, защото всички знаеме че комисионните им договори съдържат много уловки и защитават само тях. На всичкото отгоре вместо да се съюзим агенциите и да се подкрепяме в този труден момент, те решиха ги прецакат. Това е грешката на българина че винаги гледа да се спасява сам като прецака другите. Ами дайте да си месиме хляб и произвеждаме сами за всичко, за да не плащаме пари на никого. Мисля че не е честно да плащаме хиляди левове реклама в саита " имот.бг " и на всяка наша обява да се появава рекламата на "Адрес" без комисион за продавача, това не е лоялно от страна на сайта все пак "Адрес "е един, а другите агенции сме хиляди и печалбата им идва от нас а не от тях, ако спрем да рекламираме притях защото в момента няма смисъл от това нали и те ще фалират, фалирайки нас. За нашите пари сайта не рекламира нас а " Адрес" " Олимп и " Мирела". Опитва се да се създадат монополисти на пазара. Ами нали като загинат малките и средните фирми в България във всяка една дейност икиномиката на страната съвсем ще се срине и стотици хиляди ще останат без препитание. Май се връщаме в робовладелският строй. И не знам защо се радват хората че много брокери ще останат без работа, значи ще им е приятно хората около тях да мизерстват и да гладуват, що за извратено мислене. Мисля че животът е по хубав когато има щастливи хора около теб а не нещастни. Както е тръгнало вярно българската нация ще изчезнем. Колеги от други агенции дайте да се защитим и подкрепяме за да има България успешна икономика и да не оставим децата си гладни. *smiley_ahh*



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-02-10 13:30 от tonni_666.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход