Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

praviat li "Greshki" (izmami) bankite, pri opredeliane na mesechni vnoski po krediti

Публикувано от veliki 
praviat li "Greshki" (izmami) bankite, pri opredeliane na mesechni vnoski po krediti
13-02-2007 - 21:44:34
Не сте ли попадали в ситуация, където се чудите дали банката, от която сте взели кредит не Ви мами по някакъв начин с вноските? Имам в предвид следното:

Проучвания в САЩ и Великобритания показват, че при около 40-50% от банковоте кредити, банките в тези държави допускат "грешки", които водят до увеличаване на вземанията от един клиент средно с около $400. В 95% от случаите естествено тези "грешки" са в полза на банката, т.нар overcharge.

След като банките в тези държави правят такива неща, някой има ли представа как стоят нещата с българските банки в това отношение?

Питам, защото според мен, след като енергоразпределителните дружества, топлофикациите и мобилните оператори ни надписват сметките, какво пречи и на банките да правят това?
Re: praviat li "Greshki" (izmami) bankite, pri opredeliane na mesechni vnoski po krediti
13-02-2007 - 23:14:05
При банките няма как да ти променят погасителния план (месечната "сметка"winking smiley и липсата на "грешки" се компенсира чрез други такси. Обикновено пробутват много допълнителни "екстри" от рода на кредитни карти с по 60 лв. годишна такса и 3 лв. на теглене от банкомат. Това са така наречените "скрити" такси, които на практика фигурират в тарифите, но никой не ги чете, нито се четат общите условия. Като попаднем на "специалист", който да ни завърти главата колко лесно и ясно било всичко и подписваме на сляпо. На практика лихвата може да се окаже една много малка част от общата цена на кредита.
В ОББ например се опитаха да ми пробутат "кредитна карта" Visa Electron, в ДСК си имат годишна такса за управление + плащане на сметки от разплащателната. Сигурен съм, че ще се намери поне по 1 пример за всяка една банка. Това обаче не може да се нарече грешка, а по-скоро злоупотреба с незнанието и доверието ни.
Само за изминалата година и само от такси за теглене на банкомат съм платил 43лв. Това е при положение, че при поне 70% от посещенията ми в магазините плащам директно с картата без такса, а месечните ми сметки се плащат директно от банката. Освен това говоря за най-обикновена дебитна Cirrus Maestro карта. Не си ги представям пък тези, които теглят пред магазина и влизат за да платят в брой.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-14 06:44 от JulianoG.
Re: praviat li "Greshki" (izmami) bankite, pri opredeliane na mesechni vnoski po krediti
15-02-2007 - 10:14:30
Джулиано, ако теглиш пред магасина с дебитна Маестро е много вероятно да ти излезе по-евтино пр следните условия-
- ако банкоматът е на твоята банка - зависи коя е но немалка част от тях не те чарджват когато си с тяхна карта
-масово в БГ търговските обекти взимат такса за това че палщаш с карта, което е абсурд, понеже ти им спестяваш разходи за инкасо, възможни грешки на касиерките и т.н., но засега са на принципа - плащаш за гяволъка. Споко, след време нещата ще си дойдат на мястото.
Кредитните карти са улеснение за хората, които могат да следят нещата и да си правят сметката. Банката тях ги приема за един вид "необходимо злО" Целта й е да спечели от по-разсеяните или широкопръсти хора, или такива които не са в час с детайлите, или пък - най-зловещото - об бедните хора в нужда. Но - това е положението, борбата е за оцеляване - и на клиентите и на банките.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход