Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?

Публикувано от Don 
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 11:36:37

диагноза на " прочутата масова болест у нас - завистта:...болест на посредствеността, на несполучилия дребен собственик на морални и материални блага, която е превърнала почти всяка уста в стискало, което дъвче злъчка и пръска."

- заключението, че "общественият ни и културен живот е в значителна мяра под знака на посредствеността и полуинтелигенцията, чийто токсикации са едно от най-гадните явления у нас "

- понятието "организувани единни фронтове на посредствеността /едничката възможна бойна форма/ готови да убиват с най-непростени средства всяка глава, която ги е поставила в сянка и ги е изобличила не с друго, а с простия факт на съществуванието, с това, че е установила един по-висок мащаб"

Що е то българска работа според същия автор - "Българска работа" /конгрес, културно тържество, състояние, обществено предприятие и пр./, това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, коята сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои "
Не е известно в езиковата практика на други страни определение, което ангажира националната идентичност , няма "френска работа" няма "английска работа" няма нито дори "сръбска работа", "румънска" дори няма "папуаска работа"

Ще ми е интересно, ако можете да отгатнете какъв дядка е тоя, и кога е направил тези анализи.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 14:24:04
acen, silent

clap: smiling smiley

Не очаквайте да ви разберат. Пораженията са твърде дълбоки.
Abu
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 14:40:51
silent,
Това сатира ли е или научен труд? Щото има значение... "Не сме народ, а мърша" да ти е познато?
Г-н Хаджийски явно е бил умен човек. Как ли би обяснил факта, че най-калпавата нация в Европа единствена успява да защити еврейските си сънародници? Не е имал достатъчно време да види как същите "завистливи и посредствени" българи са воювали за чужда свобода.
Че имаме кусури - знаем, а кой няма! Защо обаче социологията не поставя въпроса какво трябва да бъде обществото, а се занимава само с пристрастни констатации?
Имаш ли представа колко сериозен е въпросът с руската национална идентичност? А с френската, германската... Виж какво става сега в Белгия и се замисли толкова ли сме скапани наистина...
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 14:51:50

не сме чак толкова скапани, но не можем да вървим напред- исторически проблем на нацията- проблема е в това, че не разбираме, че имаме проблем докато всички останали нации разбират ,че имат проблем и се стремят да го оправят -само това е разликата малка е нали - те си приемат проблема с достойнство и се надсмиват на него , а ние се сърдим и реагираме като недоносени хлапета.
пример и с някои от форума , защо заклеймавате и се сърдите на човека какво е казал- приемете го и вървете напред ,защо е необходимо да го обиждате че бил дядка - ами и вие на там сте тръгнали и още и още ....., автора си го е казал аз не искам да правя повече анализи
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 15:38:06
Joan,
Снощи ми се искаше да отговоря, но се оказа, че Интернет тръгнал по мацки :-)) Доказах отвсякъде, че Обущарят обикновено е бос :-))

Засягаш един интересен въпрос. Наистина обществените трансформации от вида 45 + 18 години имат елемент на уникалност и това трябва да се отчита.
От друга страна погледнато в исторически аспект цялата история на капитализма може да се окаже смешно кратка и същевременно изключително динамична, а оттам и трудна за изследване, обобщаване, прогнозиране.
Откровено за затруднявам да се изкажа категорично.

По тази причина стъпвам на познатите клишета. В рамките на някакъв даден срок от време (не коментирам къс или дълъг), не малка част от индивидите вече са изградени личности и са икономически активни без да имат спомени от старото време. Допълнително към това, в Бг се практикуваше (аз лично смятам, че се продължава) един капитализъм в от по-суров, неподправен вид. Отдавна получихме "признание", че сме действаща пазарна икономика.

В тази връзка не намирам абсолютно никакво обяснение и оправдание :-)), че пазарът е майка на имотите и мащеха на борсата. Единственото смислено :-))) и икономически защитимо движение би следвало да е : имотите рязко надолу.
На едн одруго място :-)) (от уважение към домакините от имоти нет) няма да го цитирам, си позволих да направя прогноза. През кв. 2 2008 ще проверя дали съм бил прав. Все пак почти потавих и едно допълнително условие - МЗР на банкит следва да се пипнат още веднъщ.
Понеже е много важно да познаеш не само какво и колко, но и кога, съществува хипотезата да се окажа недобър прогностик. Ако се наложи, ще си изпия горчивата чаша :І((((. Драма тука няма. Колко пъти самият Грийнспан е давал абсолютно несъстоятелни прогнози, които са били повод за задявки във финансовия свят.
Все пак разчитам и на снизхождението на моите стари и изпитани приятели от форума.

Ако се случи обаче :-))) моето, обещавам да не назидателствам :-))
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 15:44:53
Колега Асен1975,
Натиснах бутона "Отговори", но не съм сигурен, че съм извършил коректна транзакция :-)).
Адресирал си писмото до Джоан, а ме гложди съмнението, че си писал на мен.

Направих сериозно усилие да разбера за какво става дума, но със съжаление регистрирам, че резултатът е повече от скромен. Може би проблемът е в мене!

По всичко личи, че имаш някакъм проблем с личноста ми, позволяваш си дори дидактичен тон - аз, обаче, нищо не схващам.

Аз нямам никакви проблеми с тебе и по тази причина ти пожелавам един весел и разпускащ уйкенд.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 16:06:35
nacheff Написал:

> На едн одруго място :-)) (от уважение към
> домакините от имоти нет) няма да го цитирам, си
> позволих да направя прогноза. През кв. 2 2008 ще
> проверя дали съм бил прав. Все пак почти потавих и
> едно допълнително условие - МЗР на банкит следва
> да се пипнат още веднъщ.
> Понеже е много важно да познаеш не само какво и
> колко, но и кога, съществува хипотезата да се
> окажа недобър прогностик. Ако се наложи, ще си
> изпия горчивата чаша :І((((. Драма тука няма.

Съжалявам, че се намесвам като че ли в частен разговор, но ми се струва, че Ив. Искров (председател на БНБ) направи съвсем очевидна прогноза, изразена с интервю в столичния печат, че ако кредитния бум в България не се уталожи, ще се наложи ново повишение на задължителните минимални резерви на банките през следващата година. Не коментирам еднаквостта на прогнозите ви. Просто : за протокола...
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 16:12:54
Петър здравей,
Чета писмото ти и се усмихвам. Констатирам почти пълно припокриване в много свои виждания. Същевременно не преставам да си задавам въпроса, дали ти не си онзи Петър (поне името се изписваше по аналогичен начин), който ме въведе в дискретните тайнства на топлоизолациите. Онзи колега направи един невероятен жест, типично форумен жест. Имах затруднения да подредя систематизирано в главата си зависимостите и формулите и той ми подаде ръка. Разговаряхме тук и във форума на Явор. За мен подобно поведение е задължително по подразбиране, но не преставам да му се радвам, когато го срещна. Може би защото все още не е правило.

Изказването ми по-горе за имотния пазар и борсата биха могли да се разберат в частност и като отказ да се търсят прилики, да се правят паралели. Всъщност е точно обратното и тук с тебе сме на едно мнение. Колежката Джоан и тя подаде репликата, че и двата пазара в крайна сметка се борят да привлекат един и същи ресурс.

Тезата ми беше продиктувана от едни постоянни и стари спорове. Общо взето съм се въздържал от конкретни прогнози , но си признавам, че съм категоричен представител на "сектата", която очаква значителна корекция надолу.
Много често в споровете противниковата страна е използвала довода, че не може да се твърди, че имотният пазар е надценен, а да се мълчи за борсата.
С примера си се опитвах да илюстрирам, че борсата мина през значителни спадове в миналите години. Да, тези спадове не могат да "оправдаят" случилото се през август и септември тази година. Ти деликатно му викаш "не на място". Аз няма да се поколебая да използвам и по-тежки думи, ама нейсе.
Лошото е, че август, септември, октомври много хора, обхванати от треска извършиха едни действия, които вероятно ще доведат до тежки драми.
Не искам да приема това.

Отдавна съм на борсата, но не бих се нарекъл инвеститор (и CFA нямам за разлика от някои колеги тук, които имат) и не обичам много да обсъждам тази тематика конкретно. Тезата ти за Р/Е я приемам, без да задълбавам в конкретните числа.

На края на поста си правиш едно вметване относно хипотезата за оттегляне на чужди инвеститори. Ако това се случи ще бъде много, много лошо!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-16 17:18 от nacheff.
Don
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 16:28:04
nacheff Написал:
-------------------------------------------------------
> Дон,
> Дръж се, имаш моралната ми и приятелска подкрепа.
> Проблемът е жесток и тежък само за тези, които се
> опитаха да влязат късно, особено след юли.
> Подобно и на много други обществени явления и тук
> в Бг нивото е ниско. Жалко.
> Непонятно, почти абсудно е, какви приказки си
> позволиха определени личности - като се почне от
> най-високо държавно ниво, през КФН, БАЛИП, ИП,
> отделни специалисти. Всички се бяха впрегнали да
> "бутат" пазара.
> И въпреки всичко тази област се държи в много
> по-голяма степен като пазар в сравнение с имотите.


Начев,

мерси за подкрепата. Нещата не са такива каквито бяха. Аз след първите сигнали от февруари и март тази година си смених изцяло стратегията. Даже и онлайн-брокера си смених. Сегашното ми поведение е по-скоро на трейдър отколкото на инвеститор.
Консолани го оставих сам да спи.

Изказвания на хора от КФН и БАЛИП не мога да коментирам, БФБ на този етап не ме интересува - не ми е достатъчно прозрачна. Някой ще си спомни приказката за мътните води и рибата, а аз не обичам да съм в ролята на рибата.

Защо си се отказал да пускаш темата, която спомена. Ако го направиш ще имаш със сигурност един читател в мое лице.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
16-12-2007 - 16:33:22
Глобал, здравей,
И аз регистрирах изказването на Искров в началото на този месец, но вместо да ми погали суетата (е, хора сме все пак), ми стана определено неприятно.
Направих прогнозата си преди около 3 месеца и когато през септември след вдигане на МЗР - кредитът падна не в проценти, а в пъти (ипотечен за домакинствата), та си рекох : Макар и с орязани правомощия, макар и в една уж саморегулираща се система (Борда), БНБ все пак има лостовете и средствата да се намеси подходящо и това дава плодове.
Уви, следващите месеци ме опровергаха. Лудостта експлоадира отново и се наложи изказването на Искров.
Централните банкери не си позволяват лесно толкова прозрачни послания. Искров въпреки всичко го направи. Това не е на добре !

Спекулантите вече са спечелилимного от имотите и след като живеем в пазарна действителност би следвало да ги поздравим за удачните действия. Но едновременно с това недобросъвестни и користни практики вкарват в капана на десетилетна икономическа зависимост маса нормални хора, които биват буквално манипулирани и подлудявани от объркване и страх. Тъжно !



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-16 17:15 от nacheff.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход