Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?

Публикувано от Don 
Don
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
14-12-2007 - 12:18:43
По-кратко и ясно от теб не бих могъл да го кажа. smiling smiley
Don
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
14-12-2007 - 12:48:10
Боби,

радвам се за теб, че използваш умело тренда. Аз следя форума от около година и интересите ми не са свързани с това кога да купя или кога да продам. И в тази връзка бих казал, че от такива хора с "повърхностни знания" като асен съм получил за себе си много повече информация отколкото да кажем от теб. Даже сега като се замисля не си спомням за нещо, което да съм научил от теб.

То затова когато нещо трябва да се санира или оптимизира в дадено предприятие се наемат външни консултанти, защото вътрешните служители много често не виждат гората или ако я виждат то те нямат интерес нещо да се промени.

Аз не съм свързан емоционално с цените на НИ и нито се ядосвам, нито се радвам на тяхното покачване. А не се радвам защото очаквам рецесия в икономиката ни, породена именно от евентуалното негативно развитие на строителния ни сектор, а колкото повече се прекали с цените нагоре, толкова по-болезнен ще е изходът на всичко това.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
14-12-2007 - 13:09:13
Ясно. Тук си да се намираш на приказка. Като в пословицата - ако ставаше с гледане, кучето щеше да е най-добрия касапин. smiling smiley
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
14-12-2007 - 13:37:39
Дон,
Бях споменал, че контактът ми със строителите по-рано тази година се случи по повод на едни фамилни обстоятелства. По никакъв начинне съм го желал.
Проверих пулса на пазара, не ми хареса отново и спрях до там. Срещнах разбиране и подкрепа от близките ми. Гарантирал съм, че мойте лични виждания по темата няма да се отразят на нечии интереси. И нещата спряха до тук.
Работата не опират само до субективната оценка за скъпо и евтино. Оттам се тръгна, но нещата са по-дълбоки и отношението ми е доста категорично - не приемам случващото се на имотния пазар и считам, че процесите там имат сериозно опасен за цялото стопанство (и общество) потенциал, който може да прерасне в нещо силно негативно.

Иначе преди съм споменавал, че имаше период, в който активно търсех парцел за себе си. Това беше и поводът да се срещна с "гилдията" на собствениците. "Гилдията" на посредниците си я познавам от доста преди това поради характера на служебната ми ангажираност. Нищо ново не привнесоха по този повод. Допирът с тези две групи не помогна да се чувствам добре. Дори обратното. Всеки следващ контакт ме караше да се убеждавам, че това не е "моят" пазар. Тъкмо напротив - във всеки един миг се усещаше нещо сбъркано.
И в един момент реших, че на този етап се отказвам от идеята за къща. Взех решение, че тази идея отива на заден план, а значително ще си увеличавам експозицията на друго място. :-))
То и там проблеми - сигурно си спомняте за болезнената корекция фев.-юни 2005, за сегашната пък дали си заслужава да говорим.
Независимо от всичко - не мисля, че съм сгрешил. Само навява един недобър спомен.

Неизбежно е всеки човек да прави оценка на събитията през призмата на собствените си убеждения, намерения, интереси. Това е заложено в темелите - :-))
От тази гледна точка напълно добре разбирам отношението на 4овек и Боби по темата. В определен етап от живота си са взели някакви решения и тези решения носят плодове сега. Това ги кара да се чувстват положително. От тях нищо лошо не съм видял, приемам ги за приятели и ги поздравявам за правилния личен избор.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-14 13:46 от nacheff.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
14-12-2007 - 13:43:26
Ами 4овек, формулирах тази теза доста неанажиращо :-)) защото се опитах да си представя някакви реални житейски ситуации и стигнах до заключението, че в бизнеса много голяма част от нещата са "човешки отношения".

По темата хазарт успях да се сетя за погледите, които си разменят играчите на покер, крупието на Блек Джек и евентуално за русото и гримирано зайче, което духа за късмет заровете и докато печелиш цялото излъчва "обещания". Тези последните неща ми се сториха недостатъчни.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-14 13:47 от nacheff.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
14-12-2007 - 16:40:17
2млрд. евро за следващите 6 години за усвояване за пътища и магистрали. По 330 млн. евро годишно допълнително. Къде виждаш тенденции за рецесия при строителните фирми?
Don
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
14-12-2007 - 17:14:51
Пътища и магистрали са държавна поръчка и от това ще се облажат строго
ограничен кръг хора начело с един от най-големите мафиоти в държавата.
Ама ти какво ще имаш от това, освен ако нямаш фирма за ниско строителство
и искаш да встъпиш като подизпълнител?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-14 17:57 от Don.
Don
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
15-12-2007 - 00:54:17
Начев, мерси за инфото. Това "другото място" и то не обещава нищо добро. След толкова добри поредни години е време за корекции, просто се случиха няколко лоши фактора, които ускориха нещата. И мене ме хванаха неподготвен, така че не се притеснявай не си единствен.
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
15-12-2007 - 01:55:08
Това сравнение с хазарта е интересно - но само интересно.
Ако някой си мисли, че Бизнесът има нещо общо с хазарта едва ли е предприемач - най-много да е направил някоя и друга далавера. В бизнеса има "хазартен" елемент, но не познавам предприемач, който да не се опитва да сведе влиянието му до минимум. Ако "хазартен елемент" може да се нарече непознаване на част от реалността. Както казва цитирания от Дракър - "ние предприемачите не рискуваме". Предприямачът ... Бих могъл да цитирам десетина определения, но едва ли има смисъл...
Иначе се радвам, че тук се завърза спокойна и сериозна приказка и е удоволствие да се чете. Поздрави на всички Начефф, Човек, Дон, Асен и... да не ми се сърдят тези дето не назовавам.
Да Ви е успешна Новата година!
Re: Цикълът при жилищните имоти. Къде се намираме?
15-12-2007 - 08:16:25
Естествения стремеж на всеки предприемач е да сведе до минимум риска и да си осигури гарантирани печалби. Това е вярно, но първо не винаги е постижимо и второ , когато се постигне това вече не е бизнес, това е властsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход