Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Могат ли да смятат .... ?

Публикувано от nacheff 
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 10:28:10
И пак за Румъния, препратка от Клара:

Линк: htpp://ime-bg.org/pr_bg/, no trybva da kliknesh na predishniya broi 286 ot 04 avgust 2006

Цитати:

"Водещо положение на пазара в Румъния имат индустриалните и търговските площи ( при запазен, но не толкова интензивен, интерес към строителството на апартаменти с изключение на Букурещ, Тимишоара и някои други градове ). "

"Цените в Румъния и Хърватска са между 1,5 – 2,5 пъти по-високи отколкото в България за всички сегменти на пазара. "

Все пак Букурещ бил изключение казват, и на мен не мис е вярва там да не кипи строителство както в София. За цените мисля, че други фактори, а не липса на строителство и дефицит на нови жилища играят роля.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 11:05:55
Абу,
Идеята ти е много смислена и актуална!
Единственото, което ме изненадва, е че сте планирали сходна акция с онази картина и при това се определяш като младеж в онези времена, а вероятно говорим за началото/средата на 90-те. Някак си твойте постове не ми звучат като писани от младеж + 12 години :-))))). Дано разбираш от майтап.

Видях малко по-горе, че 4овек ме занася за това, че не ща да си кажа директно това, което си мисля. Какво да разправям - керванът няма да спре! Аз вероятно съм додеял (неизбежно в един момент ще започнеш ад ес повтаряш).
Най-много на младите вълчета (ако случайно четат приказките ни) да им светне под шапката за още от безкрайните възможности за врътки. :-)))

Ами, какво да се прави - пазар, демокрация. Как де се пропагандират ценностите на тибетските монаси и индийските йоги.

Присещам се, че срещнах един интересен текст, на който попаднах преди време - нещо като басня за произхода на демокрацията. Ако го намеря, ще то пусна.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 11:24:16
Joan,
Благодаря за линка. Ами излиза, че не само са се престрашили, ами са разгърнали и фронта на настъплението. Аз имам спомен за само един проект.
Коригирах си една техническа грешка, която бя допуснал в преден пост.
Шефката на естонците твърдеше в едно голямо интервю :

В БГ. терените са неоправдано СКЪПИ, а готовият строителен продукт е неоправдано ЕВТИН.

Доколкото помпя и се опитвам да проследя виждания и мнения - 4овек защитава същата теза.

Помня за една много стара статия на Хърсев (това не е подкана да коментираме толкова оспорваната му личност), в която той защитаваше едни интересни тези относно цените на НИ (готов продукт). Дано не бъркам акцентите (работя само по памет), но цената на земята беше изведена като най-важен фактор. Абе, нещо като философски камък. Останалото - материали, механизация, труд - имало тенденция за уеднаквяване поради световни цени, които практически еднакви навсякъде.
Abu
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 11:49:36
Напротив, Начев!
Винаги съм твърдял, че много добре помня началото на деветдесетте и ме е яд, че другите не помнят! Колкото до руснаците (ех. СССР) - имам някакви преки наблюдения, макар и по-старички. Около две години бачках във външнотърговска фирма от тъмночервените (стомана, въглища, химия) и ВСИЧКИ продавачи бяха рускоговорящи, а около 50% от купувачите (независимо САЩ, Европа или другаде) - също. Манталитетът им си е същият, предполагам. Та при тях средните по обем регулярни доставки минаваха безпроблемно. Притеснително ставаше, когато се усетеше някакво раздвижване и заявените количества (или цени) се променяха осезателно. Не ми е трудно да си направя извода, че едно такова трескаво инвестиране на милиони в НИ в София е признак на завършване на цикъла с растеж на цените, особено като са намесени братушките. Дето се казва: като за последен залог, дай да го утроим! Само че си остава лично мое мнение, дори повече предчуствие, което не искам да налагам.
ПП Контактувал съм служебно с доста заможни руснаци и никой от тях (въпреки преобладаващата част много образовани) не се изразяваше с клиширани понятия по учебник. Това не е упрек към форумците, ясно ми е, че така се уеднаквява терминологията, обаче обяснението за икономическите и житейските случки винаги е по-просто и първично.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 11:50:38
Nacheff,

Помня и аз нещо за тази теза на Хърсев - тогава ми се видя много смислена.

За шефката на естонците си напълно прав - даже ровейки за данни за Румъния попаднах на постанто от Клара нейното интервю. Всъщност в него се твърдеше, че за първите години нямат намерения да строят, а само да посредничат. И то точно заради малкия марж цена на земята и на готовия продукт, т.е. недостатъчната печалба. Ако е толкова важно, ще го намеря и ще го постна. Приличаше малко на лисицата и гроздето, честно казано.

Не зная какво им е променило коренно намеренията, с изненада прочетох, че вече са купили терени и ще строят, и то жилища (не само офиси). Единсвеното, което ми хрумва е: или са намерли супер изгодни терени (съмнява ме) или са решили, че цената на готовия продукт вече е достатъчно висока, за да оправдае тези действия (залагам по-скоро на това) - при това при гарантирано търсене.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 12:33:15
Абу,
Интересна теза! Ще я запомня. И моето виждане за цикъла клони в тази посока, но не ми се подхваща разговор, а пък "утрояването на залозите" е нещо, което излиза извън възприятията ми.

Ама ние с тебе все неможем да ностроим честотите и има пращене в ефира :-)))
Аз ти казвам, че един младеж (подразбирам около 18 годишен) като му прибавиш примерно 12 години, става на около 30. На него би му било простено да не помни/знае/разбира старото време и началото на прехода. Прилягат му и идеите с картината.

Ти не ми звучиш така! Давам ти примерно поне още 10 (не години възраст, а единици опит :-))). Което значи, че много добре помниш!
Пък ти ми викаш - напротив!
Abu
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 13:41:35
Бе, много добре знам как звуча, ама то е щото напоследък контактувам предимно с колеги-бачкери. Май ми е време пак да сменя с работа на бюро (гледам през година-две да ги докарвам равновесно физическия и умствения).
"Ва банк" се играе или когато ти свършват парите, или когато банката ще затваря. Принципите на залагане и в хазарта, и на борсата са сходни, само дето на второто няма таван на залозите. Хипотезата ми е, че руският капитал надушва дето времето няма да му стигне да направи очакваната печалба при стандартни залози, затова залага наедро преди да са станали явни и за другите индикациите. На мен нищо не ми е ясно още, затова и не залагам, но с това си обяснявам чуждото поведение.
Има и друго предположение, но цитираният от теб случай не е така явен и едва ли става дума точно за това. Щом обичаш да мислиш, ето:
има три компании, всяка от които твърди
първата: Ние сме най-проспериращите!
втората: Ние сме най-надеждните!
третата: Пък ние сме си е... м...та!
като за това се харчат примерно по сто бона да се тиражира по медиите. И кво си казва таргет групата? За първата: знам още десет дето твърдят същото, ама точно тези ме кефят/не ме кефят. За втората - същото. За третата: "Брей, тия наистина си е... м...та! Щом хвърлят ей-тъй сто бона за простотии, значи са заринати с пари! А първите две май не могат да си го позволят - надеждни били и проспериращи!" Сигурно ще има хора, които да питат "Те тия могат ли да смятат?", ама идеята на внушението ти е ясна. Единствено трябва да се потрудят инвестицията да се отрази в медиите и да звучи налудничаво!
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 14:11:23
Явно попадам в непозната територия. Говорите си за тези на Хърсев, за естонски шефове и т.н . Не съм в "час" за тези неща.
Но руският капитал не сега, точно в момента, надушва нещо. Доколкото си спомням, над яз. "Камчия" бе закупена земя, /доколкото разбрах от кмета на Москва Лугачов/ за строеж на ваканционно селище или нещо от този род. В черноморските градове /поне от 3 години, а може и 4 /си спомням за фирми, рекламиращи продажба на български имоти и юридически съвети как става това . Още миналата година различни посреднически руски фирми за имоти дойдоха да правят бизнес тук.
В психологията на руснаците е, че едно от най-хубавите места за почивка, /още от социализЪма/ е България и Черно море. Напоследък се чу, че се ориентирали към Турция, Кипър и Гърция. Не знам каква е истината. Но руската политика също има интерес към нашата страна. А и руснаците на масово ниво са толкова доброжелателни, с широки славянски души. Но хората, които правят бизнес, не им е присъщо такова благодушие.
Такива препратки могат да стават и спрямо Великобритания. Около 30 000 семейства имат имоти тук. Някъде четох или чух, че това означава сигурност за България. Британското правителство не е склонно да остави без намеса нарушаване правата на неговите поданици.
Abu
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 14:36:37
Но руският капитал не сега, точно в момента, надушва нещо. Доколкото си спомням, над яз. "Камчия" бе закупена земя, /доколкото разбрах от кмета на Москва Лугачов/ за строеж на ваканционно селище или нещо от този род.

Въпросната покупка е на устието на р. Камчия, където традиционно почиваха руски дечица. Кметът се казва Лужков, но сделката е на съпругата му Елена Батурина, фирмата й "Интеко" притежава едва ли не половин Москва. Сделката стана точно по времето на приемането на новия (тогава) ЗУТ и се оказа, че извън закупеното от руснаците почти не може да се строи. Към датата на сделката нерегулираните парцели наоколо вървяха до 10 евро/м2. Не проявявам кой знае какъв интерес към района, но приятели споделят, че съвсем не било лошо за почивка в т. нар. руска част.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 14:41:45
Global,

Цитирам интервюто с естонката от преди време, втората актуална информация се съдържа в линка, който днес дадох на Начев:

Re: Иде спад на цените на имотите или това ,за което винаги съм бил сигурен !
Изпратено от: klara (IP съхранено)
Дата: November 2, 2006 07:20PM


Eto oshte edno mnenie oborvashto tezata na tezi, koito tvurdyat che tsenite na zilishtata v Bulgariya sa prekaleno visoki i zaradi tova se ochakva sriv. Tova koeto pravi vpechatlenie oshte e che dohodite na naselenieto vuobshte ne se izpolzvat kato argument.

Р. Тилисо: Земята в София е твърде скъпа, цените на апартаментите – ниски
От: Ангел Милев
angel@investor.bg
01.11.2006 13:11


Рауни Тилисо е мениджър за България на естонската компания за недвижими имоти Arco Real Estate. Преди няколко месеца Arco обяви навлизането си в България, като за начало ще се занимава главно с посредническа и консултантска дейност в сектора на имотите, а на по-късен етап смята да предприеме и строителни проекти. С г-жа Тилисо разговаряхме за плановете на компанията у нас, за развитието на естонския пазар след две години еврочленство, както и за българския пазар на недвижими имоти като цяло.


- Може ли да се каже, че еврочленството на балтийските страни оказа някакво влияние на пазара на имоти непосредствено след присъединяването на страните към блока?


Определено не непосредствено след това. Членството в ЕС беше голям въпрос и всеки говореше за него. Всички чакаха нещо голямо да се случи веднага след интеграцията, но не стана нищо такова. Всъщност по-голямата промяна беше преди него, когато Естония въведе ДДС върху имотите. Такъв данък преди това нямаше.


Преди въвеждането му всички искаха непременно да купят някакъв имот, защото не разбираха, че този данък се отнася само за строителните компании. Хората мислеха, че ако купят къща или някаква друга собственост, ще трябва да плащат ДДС, което не беше вярно. Но в действителност преди това се сключиха многобройни сделки.


Днес ако се обърнем назад, ще видим, че ЕС е изиграл роля, но не е бил нещо, което се случва веднага и не директно върху пазара, а по-скоро върху цялата икономика. Изигра роля за това чуждите компании да се чувстват по-уверени при инвестиции в страната. Това всъщност е най-важният резултат от евроинтеграцията.


Наред с това друг аспект на нейното влияние беше, че някои собственици не искаха да продават имотите си преди да се присъединим към ЕС, защото очакваха цените да се покачат. Но това не може да стане така автоматично – днес цената е такава, а утре – друга.


- Две години по-късно какви са промените на пазара, които забелязвате?


Сега промените са по-осезателни. Миналата година Естония отбеляза най-големия ръст в цените на имотите от целия ЕС и донякъде е трудно да се посочи конкретна причина за това. Определено това се дължи отчасти на по-голямата сигурност на чуждестранните инвеститори. Преди те имаха малко по-консервативно отношение към страната, защото не беше членка на ЕС.


Наред с това в Естония имаме много либерална данъчна политика. Компаниите не плащат корпоративен данък, ако реинвестират печалбата си, което я прави атрактивна страна за инвестиции.


Освен това банките имат много ниски лихвени проценти, което е може би главната причина за ръста на цените. Преди няколко години лихвените нива бяха около 6%, а миналата година – 3-4%. При това положение почти всеки може да си позволи да купи имот и търсенето наистина е огромно.


Така че ако и в България лихвените нива се понижат, хората ще могат да си позволят ново жилище. Но това разбира се зависи от цялата икономическа ситуация. Не може просто ей така да се дават пари срещу нисък процент.


Също така в Естония данъчната политика не е само либерална, но и стабилна. Всеки има интерес да обяви реални, законни доходи, за да докаже, че има добро финансово положение и да получи заем.


- Говорейки за балтийските страни и за Естония в частност, кой сегмент на пазара бихте определили като най-атрактивен за инвеститорите?


Вътрешното търсене е насочени главно към жилищния сегмент. В Естония стана така, че редица компании, които не развиваха дейност на пазара на имоти, виждайки колко доходоносен може да бъде този бизнес, започнаха да изграждат сгради самостоятелно.


Чуждите инвеститори се насочват към различни сегменти. Например индустриални обекти, като в този сегмент има редица големи скандинавски фирми, които навлизат в Естония, защото тук е сравнително по-евтино.


Също така туристически имоти като хотели и казина. Талин е град, който предлага много възможности за развлечения. Има много финландски туристи например, които посещават страната. Недвижимите имоти не могат да се разглеждат самостоятелно. Те са част от цялата картина.


- Относно вашите планове за България, има ли някой конкретен сегмент или регион в страната, към който смятате да се насочите?


Да, трябва да започнем отнякъде и определено на този етап това е София. Защото бихме искали първо да разберем и изучим едно място. Разбира се, получаваме предложения и се интересуваме и от други места – Черноморието, Варна, Бургас и определено Пловдив. Последният град е атрактивен с близостта си до София и многобройното си население.


Ние не се ограничаваме в определен сегмент. Специално що се отнася до нашия отдел за брокерски и консултантски услуги, той трябва да присъства на пазара и да разпространява услугите си навсякъде. Но трябва да сме реалисти колко бързо може да стане това. Така че наистина се интересуваме не само от Варна, Бургас и Пловдив, а и от други градове.

В същото време, въпреки че постоянно търсим нови служители и въпреки че смятам, че предлагаме добри условия, не е толкова лесно да намерим такива. Не знам, може би имаме прекалено високи изисквания към хората.

Също така търсим възможности за наш собствен проект. Бихме искали да започнем с нещо малко, което да стартираме догодина. Ако видим, че имаме успех, ще продължим с по-голям проект.


Дотогава обаче трябва да намерим подходящия терен. Това е може би най-трудната задача – да намерим нещо подходящо. В Естония мога да проуча дори по интернет цялата информация за имота – собственици, местонахождение и т.н., но тук е доста по-трудно. Ако знам, че има едно място, една институция, която може да ми предостави всички данни, съм готова да отида и да си платя за тази услуга. Има разбира се посредници, които предлагат подобни услуги, но повечето от тях предоставят само една скица, което не е достатъчно.


- Какви са наблюденията ви за пазара на земя у нас? По-високи ли са цените в сравнение с Естония?


Да, доста са високи. Има нещо, което не мога да разбера – ако цените на земята в центъра на София са, грубо, 500 евро на кв. м РЗП, а в крайните квартали – 100 евро на кв. м РЗП и ако стойността на строителните работи е 400 евро на кв. м, общата цена е вече 500 евро на кв. м. Ако продавам по 700 евро – откъде идва печалбата?


В Талин цената на земята е по-ниска, а средната цена на имотите е 2 хил. евро на кв. м, като може в отделни случаи да е 1 800 евро на кв. м.


Цената тук е много висока, а продажните цени – доста ниски. Но ако цените се покачат до например 1 400 евро на кв. м, никой няма да е в състояние да купи. Наистина и тук има цени като 1 500 и дори 2 хил. евро на кв. м, но това са много малка част от имотите.


- Виждате ли някакви разлики в качеството на имотите у нас и в Европа?


Да. Не бих искала да звуча грубо, но като се разхождам, виждам някои сгради, за които се чудя въобще кой би си купил жилище в тях. Има разбира се и много хубави сгради. Мисля, че когато пазарът се развие и изборът от възможни имоти стане още по-богат, качеството ще бъде от решаващо значение.


Например това лято бях в един малък курорт до Несебър, където се строят много нови сгради. Но имаше обилни валежи и всичко наоколо – вътре в сградите, както и самото селище – се наводни. Не може да се строи така. Трябва първо да се помисли за инсталации, канализация и т.н.


- В този смисъл, ако говорим за самата сграда, е ясно, че отговорността е на предприемача, но ако става дума за прилежащата инфраструктура?


Да, това е важен въпрос. Например в Естония ние построихме огромен комплекс заедно с осветлението, пътищата, канализацията и т.н. Всичко построихме ние. Общината каза, че ще ни компенсира по някакъв начин, но така и не го направи. Това наистина може да е проблем. Но ние бихме искали да гарантираме качество за клиентите си. Има много хора, които се чудят как можем да продаваме толкова скъпо, но след като мина известно време, сега вече нашите проекти се радват на огромно търсене.


- Виждате ли начални признаци за формирането на балон на пазара в Естония? Наблюдавали ли сте някакви промени на пазара наскоро?


Да, може би, защото в един момент никой не знае какво ще се случи с цените. Възможно е лихвените проценти малко да се повишат. Напоследък видяхме, че периодът за сключване на сделка се увеличи. Миналата година и през 2004 г. почти всички предприемачи продаваха апартаментите още при стартиране на проекта.


- Смятате ли, че има известно пренасищане на пазара на жилища у нас?


Да, има доста предприемачи. Не мога да разбера, има много компании, които казват, че продават всичко и то бързо, но в различни части на града виждам цели нови сгради, които стоят празни. Не смятам, че всички могат да продават толкова бързо.


Лично ние бихме искали да донесем същото качество и тук, с каквото сме известни в Естония. Затова смятам, че винаги ще има интерес към проекти с добро качество.


- Планирате ли и проекти на пазара на ваканционни имоти?


Относно ваканционните имоти, подобно на Естония, и тук за осъществяването на такъв проект, бихме искали да имаме партньор, който специализира именно в това. Бихме искали да проучим всичко. Всъщност това е нашата цел до края на годината – да проучим пазара. Ако предприемем съвместен проект с някой партньор, също ще проучим всичко за него и неговата работа и след това ще стартираме проекта.


- Групата Arco включва и два инвестиционни фонда. Планирате ли проекти и в тази сфера у нас?


Да. Дори тези дни нашият изпълнителен директор Виляр Аракас ще посети България с някои инвеститори, за да проучат възможностите.


- Планирате ли да разширите дейността си и в друга страни от Централна или Западна Европа?


Ние винаги търсим нови възможности. В момента отваряме новия си офис в Румъния, но проучваме възможностите и в Полша, Чехия, Хърватска. Тук отново става дума за това дали имаме подходящия човек.


Щастливи сме, че стартирахме в България, защото тя е близка до пазара, който познаваме в балтийските страни. Дори Украйна е много различна, защото пазарът е много голям, а цените вече доста високи. Освен това местоположението на България е много подходящо да се установим в региона.



Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход