Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Могат ли да смятат .... ?

Публикувано от nacheff 
Re: Могат ли да смятат .... ?
28-02-2007 - 13:49:05
Ами значи зарязвам София и почвам жилищни сгради в Букурещsmiling smiley
Re: Могат ли да смятат .... ?
28-02-2007 - 14:21:24
Братя Диневи още миналата година отидоха в Румъния , някъде до Констанца да правят яхт-пристанище и хотели. Май си позакъснял.
Abu
Re: Могат ли да смятат .... ?
28-02-2007 - 17:10:57
Начев,
Като младежи имахме безумната идея (сигурно под влияния на някой негърски филм) да наклепаме една картина, да платим на оценител да й тури цена 100 000 долара и да я продадем на познат банкер. С него делим по 50 000 и всички доволни. А в някое мазе на банката остава цапаница с цена 100 000 долара. Нали пазарна икономика -струва толкова, колкото някой плаща за нея? Щом веднъж е имало сделка на тези пари, препродажбата ще е поне в порядък десетки хиляди. Виж сега кво правят руснаците: купуват на най-високата цена, умножена по две, строят по същия разточителен начин и накрая какво имат - продукт, който можеше да струва 10 млн., а струва 20. За какво им е? Ами да го продадат с печалба (напр. 25 млн). На кого? Пак на такъв руснак. И така до момента, в който управата на някой пенсионен фонд, примерно на кузбаските миньори, не се изтърси за въпросния МОЛ 35-40 млн. (щото нали вече има "история" на печалбите). Оказва се, че сградата по пазарни цени все още струва 10 млн. (хайде да са 15 заради общото поскъпване), които са за пенсиите на балъците, а разликата е у 5-6 човека по веригата. Като ги потърсиш - те в Аржентина! Всъщност "недобросъвестен" май се води само последният.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 09:11:26
Има логика в това , което казваш. Само дето не съм съгласен, че клони към измама. Според мен първоначалната идея е да се създаде продукт без конкуренция, просто убиват конкуренцията с това, че могат да си позволят да инвестират тези пари и да не са притиснати да продават. Хайде навий сега продавачите да ти свалят цените на земята, а пък ако купиш - и ти ще трябва да влагаш разточително.
Предста ви си, че те имат да инвестират няколко милиарда и го правят в Лондон, Мадрид, Атина, Прага и София. Решили да видят дали пък няма да изкочи заек и тук.
Abu
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 09:43:33
Като се говори за милиардери, все дават Абрамович за пример. Е, аз не вярвам Челси да е най-рентабилната инвестиция в UK. Нито има кой знае какви традиции (ср. Нот. форест), нито е евтин (Лийдс -30 млн паунда), нито се радва на всенародна любов. Резултатът при еднаква инвестиция в "играчи" щеше да е същият и при по-евтин отбор. Обаче с такава показност на покупката и инвестициите иначе средната марка Челси се нареди до доказани като Ман Юнайтед, Реал Мадрид, Милан, etc., дори претендира да е по-популярен от Ливърпул с многократно по-малкия му бюджет. Рано или късно Абрамович ще се оттегли и тогава ще започне наддаване като при MU - все ще се намери я друг руснак, я американец, я шейх да плати 1 млрд за нещо, дето си остава с реална цена под 200 млн.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 09:58:33
Nacheff,

По повод питанията ти мярнах в инвестор статия за естонската фирма: линк [imoti.investor.bg]

И аз помня как се оплакваше шефката от високите цени на терените, които не позволяват добра печалба или поне това, което те разбират под "добра печалба". Но май са решили да пробват smiling smiley

Global,

Ами ако цените в Румъния са 2 пъти по-високи от България, съответно Букурещ от София, а в съседната тема се спряга София=Берлин, това означава, че Букурещ е два пъти по-скъп от Берлин. Така ли е?
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 10:05:08
Джоан, май искаш да ти отговоря с "да". Добре, така е. Само че, аз наистина нямам достоверна информация за цените в Германия. Всъщност, то и за Румъния е така. Доколкото може да се вярва на медиите. Ти като че ли имаш по-висока склонност да им вярваш.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 10:18:44
Global,

Всъщноост не е така smiling smiley Искам да кажа, че и аз нямам достоверна иформация за Германия, нямам и за Румъния. Спомням си обаче, че преди време ltrx беше постнал някакво изследване [capital.bg] за цените в Румъния

И извадка от поста на ltrx:

"Средната цена на тристаен апартамент в Букурещ се е удвоила през последните две години, показва изследване на в. „Зиарул финансиар“. Апартамент от 80 кв.м в Букурещ сега струва средно около 87 000 евро - с 44 000 евро повече, отколкото преди две години. Само в някои райони на Букурещ обаче цените спаднаха поради очакването, че там предлагането ще надхвърли търсенето.
Цените на жилищата на вторичния пазар на недвижими имоти - старо строителство, няма да се понижат след влизането на Румъния в ЕС, а по-скоро ще се повишат, прогнозира специализираният уебсайт www.imobiliare.run.ro. Анализаторите прогнозираха, че диверсификацията на пазара ще доведе до намаляване на цените на вторичния пазар, но допитването на imobiliare.run.ro показва, че тези очаквания са неоправдани. Във всички случаи обаче румънски наблюдатели на пазара на недвижими имоти очакват приток на нови инвестиции в жилищното строителство, главно в сегмента на качествени не особено големи жилища за средната класа."

и още: "В Букурещ цените варират от 1000 до 2000 евро/кв. метър за новото строителство. За особено луксозни апартаменти или къщи се срещат и цени от 3000 евро/кв. метър.
- Растат и цените на вторичния пазар (покупко-продажбите на стари жилища). Преди пет години апартамент от 54 кв. метра е струвал средно около 15 000 евро, a сега - 45 000 евро.""

За Германия Петер даваше цени, ама за Мюнхен и бяха 3000 е/кв средно. Но беше преди месеци, може вече и година, не знам развитето от тогава, а и той нещо не се обажда.
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 10:24:25
Още нещо за Румъния:

"Re: Първият фундаментален анализ на цените
Изпратено от: Peter_K (IP съхранено)
Дата: September 1, 2006 07:06PM


Zdraveite,

Govorih s 1 rumynec ot Timishoara -- kaza mi che tam cenite goniat 1000E/kv.m, pri tova ne v absoluten centyr. Za Bukuresht - oshte po-skypo. Za tova i ne iska da se vryshta v Rumania - misli che ne si struva, a niama apartament tam. Taka che medala e s 2 strani. Viarno e obache che tam veche ima mnogo seriozni firmi kato Siemens, Oce, Alcatel.

Taka che kakto i toi, mnogo hora v Evropa mozhe da se vyrnat, a mozhe i da ne se vyrnat. Kakto i prodavachite - mozhe da prodavat, mozhe i da ne prodavat. Struva mi se che nikoia grupa ne e pritisnata da byrza.

Vyprosyt e kakvi sa faktorite koito shte nakarat niakoia ot tezi grupi da "byrza"?
Za kupuvachite, ako ima po-dobri uslovia, ne samo kato golemi zaplati, no systo i infrastruktura v Bulgaria, detski gradini, etc. Za prodavachite - po-visoki razhodi(lihvi), neplateni naemi, ???

Kato cialo obache mi se struva che pazaryt e v niakakvo ochakvane, nikoi ne e pritisnat i vseki se opitva da spekulira.

Sorry za lat."
Re: Могат ли да смятат .... ?
01-03-2007 - 10:26:24
Джоан, много добри данни даваш. Благодаря за инфото smiling smiley
Това потвърждава, в известна степен, тезата на Ирина от BTV и впечатленията на съфорумците. И пак стигаме до извода, че цените в България изостават , и то значително. Защо???
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход