Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Интересни неща от архива smiling smiley

Публикувано от Joan 
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 16:21:51
Скоро в един пост 4овек изказа хипотезата че сме нация от "дребни собственици". Този термин го приемам за повишение в чин на термина "лалугер". Наистина в правилния анализ на тези два типажа е разковничето на всички тайни в пазара на жилища у нас.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 16:26:42
nacheff,

Стори ми се несправедливо при толкова много сполу4ливи интервенции на Joan да се под4ертава, 4е пове4ето опити за прогнозиране са несполу4ливи. Нейните са сполу4ливи ве4е доста дълго време. Нищо пове4е не съм искала да кажа.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 16:30:29
nacheff,

Не исках препратките да прозвучат като "обвинение". А само като напомняне. Само за Знаещ (признавам си) го постнах като излишно заяждане, защото отдавна се разбра от всички във форума колко му е акълът и възможностите на човечеца.

4овек, както винаги, правилно отгатна намеренията ми smiling smiley - исках да покажа точно това, което и той каза - не бива да се робува на "експертни мнения", колкото и да е голямо името зад тях.

Иначе има един момент за прогнозите изобщо. Именно защото си абсолютно прав, като казваш, че "изключителното многообразие, богатство и неизброимите възможности за комбиниране на факторите, които влияят на процесите. Респективно - практическата невъзможност да се изградят надежни и "сигурни" модели."
Поради тази причина всеки, правещ прогноза, е прието да я оценява по вероятност за сбъдване, а също и да дава допускания и условия, при които тя ще се валидна. Всеки, който прави категорична и безусловна прогноза, рискува да бъде жестоко опроверган от действителността и да стане малко смешен с изказванията си. Защото винаги е възможно да е пропуснал съществен фактор, който да му срине прогнозата. Или да се появи неочаквано такъв.

Аз също пропуснах, по-точно явно съм подценила някои фактори за панелите (по-горе споменах за това).

Мисля, че е хубаво от време на време да се обръщаме назад и "да си сверяваме часовниците" с това, което сме казали или вярвали. Говоря за сериозните хора тук, които са отговорни и държат на думите/писанията си. Всъщност има такава техника при моделирането и прогнозирането - от време на време (да речем веднъж годишно)моделът да се проверява според действителността и да се коригира, ако е нужно, което води до корекции и в прогнозата.

За г-н Хърсев съм съгласна - лалугерите са 100% попадение. И обясняват много от феномените на родния ни пазар.

За г-н Петров - мисля, че хоризонтът му беше 2008, така че е рано да заключаваме за неговата прогноза. Всъщност анализът му беше много добър, като "по учебник", но беше правен по аналог на развит пазар и пропускаше като фактор (изобщо не беше споменато това) точно липсата на достатъчна задлъжнялост на нашите собственици, която да предопредели евентуално тяхно различно от неговите очаквания, "лалугерско" поведение при един малък начален тласък надолу.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-19 16:32 от Joan.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 18:04:08
Не само на пазара на жилища, а и на отношения в обществото като цяло.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 19:28:28
Joan,
Дано и ти научаваш разни неща от мене, че иначе имам твърде много да черпя!!
Ама аз не се плаша от черпене, пък и нали си ми слабост !

Наистина не беше необходимо да се споменава онзи колега. Ама и аз допуснах грешка, че регистрирах споменаването.

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход