Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Интересни неща от архива smiling smiley

Публикувано от Joan 
Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 09:30:36
Искам да споделя на какво попаднах в архива на имоти.нет, ровейки за линк за misty по повод питането й "къща или апартамент".

линк: [www.imoti.net]

"Автор: totev
Дата: 08.05.2005

[news.bnt.bg]

Очаква се стойността на имотите у нас да спадне с до 25% през 2006 г.
Виктор Николаев
Събота 07 Май 2005

Цените на недвижимите имоти у нас ще скочат с още 12 до 16% до края на годината, а от следващата година ще започва поевтиняването им, като стойността на имотите се очаква да спадне до 25% от постигнатите върхови цени. Това прогнозира за "По света и у нас" председателят на Националното сдружение на недвижимите имоти Орлин Владиков.

Бумът на цените на недвижимите имоти в последните 2 години скоро ще утихне, прогнозират експерти. Лесните и бързи кредити и ипотеки, щедро предлагани в последните месеци от банките са една от причините за ценовите рекорди. И все пак здрав разум и логика липсват. Особено, когато имаме сключени сделки за 1 400 евро на квадрат. В София. Каквито са средните цени на квадрат жилищна площ в Брюксел.

Няма предпоставки, икономически и политически, цените на недвижимата собственост в България, колкото и да е красива нашата родина, да стигнат европейските равнища... Няма никакви икономически обяснения за това драстично увеличаване на цените във всички сегменти на пазара", каза Орлин Владиков.

Бизнесът с недвижими имоти си е цяла индустрия, казва Орлин Владиков и отбелязва, че сделките сключени през миналата година са за 3 милиарда и 300 милиона евро. Очакванията са, че от догодина цените започват да спадат - с до 25%."

Понеже 2006 вече е в миналото, май г-н Владиков е от типа успешни прогностици на Грийнспан - познават, но с "малко" разминаване в тайминга smiling smiley
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 09:41:57
Леле че интересни неща имало в архива smiling smiley

"Цените се сриват с 10-70% за 6 месеца.Банките намалят двойно кредитите
Автор: Компетентен (195.24.54.---)
Дата: 24.04.2004

Предстой истински срив на жилищатата в София.Банките рязко свиват кредитите,ако 300 милиона лв които БНБ ще изтегли не помогнат ще бъдат изтеглени още толко.Вече няма инвестиции от вън,чужденците следят всички новини,вече е ясно за спада които се очаква.Ная-голям ще е срива при панелните жилища около 60-70%!!!Най-малко при новите тухлени сгради в строеж,около 10% най-много тъй като строителите и сега продават на разумни цени.Жилищата с А16 също ще поевтинеят,тъй като те също се купуват с кредити.Панел в Люлин които сега върви 20 000Евро само след няколко месеца трудно ще му се вземат и 14 000Евро.Новите тухли в южни квартали и Лозенец,който са около 600-700Евро на кв/м в момента ще се върнат на нива около 400-550Евро на кв/м.Сградите в строеж в елитните квартали от 500-600Евро на кв/м ще се върнат на 450-550Евро на кв/м.Въздържайте се от покупки.Продайте панелните си жилища ако е възможно най-бързо.Ако някой е купил скъпо да не продава панически защото един ден цените пак ще се вдигнат.Само инвеститорите съветвам незабавно да продадат имота си тъй като от наемите има над 20-годишна възвращаемост,а лихвените проценти ве банките тепърва ще се повишават-справка една от най-сигърните ОББ почти 6% за депозит в лева.
Пика на имотите премина,сгромолясването на пазара предстои."

линк: [www.imoti.net]



Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 09:43:58
И още от моя "приятел" Znae6t smiling smiley:

Re: Joan
Автор: Znae6t (213.240.254.---)
Дата: 29.07.2005

Както се знае тези двамата са единствени
по простата причина,че и двамата имат много сериозен интерес цените да се вдигат щото са поели ангажименти към някои инвеститори и ако тренда се обърне лошо за тях.........
Joan ти глава имаш ли ?
Не можеш ли да мислиш логично ?
Не наблюдаваш ли събитията ?
Радио и телевизия скоро да си гледала ?
Да си чула случайно ,че във всички новоприети страни 2-3 месеца след приема им ценити на НИ паднаха с над 20% ( а нас по всичко личи ,че поне до 2008 няма да ни приемат).
и т.н.
Абе явно нямаш ......
Слушкай си двете карикатури и Петърчо от Мюнхен и като папагал повтаряй глупостите им , щом за друго не ставаш !!!"

link: [www.imoti.net]

:}
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 11:13:53
Joan,
По скромното ми мннение не бива да се обръща внимание на тези мнения, в смисъл, на нещо като факт, което опорочава личността на прогнозиращия.
Да интересно е, но единственото неприемливо (за мене) от примерите нещо е приказката, с която гради повествованието г-н Знаещ.

В стопанските прогнози това е всекидневие. Вземи кой да е сериозен вестник или издание дори и от преди 2 седмици и погледни какво пише вътре. Въобще не е необходимо да ходиш с месеци или години назад. Като се започне от цена основни стоки, суровини, горива, Злато, за валутни курсове пък въобще не ми се подхваща приказка. И най-големите професионалсти се провалят. Това е ежедневие, което отдавна никому не прави впечатление.

Вероятно ти измежду всички ни тук си най-добре запозната с изключителното многообразие, богатство и неизброимите възможности за комбиниране на факторите, които влияят на процесите. Респективно - практическата невъзможност да се изградят надежни и "сигурни" модели.

Улавянето на най-общи тенденции, реакции, правила вече е сериозно постижение. Провалът в опитите да предричаме конкретни стойности понастоящем е естествено състояние. И слава на Него. Нещата се развиват и въобще не съм сигурен, че подобряването на ик. прогностика (на най-силните) ще е в интерес на обществото.

Може би мнението ми ще предизвика негативна реакция. Може и някой да се провикне: Ами, Сорос! Ами, Бъфет! Добре, наричат ги "гуру", "титани". Аз си признавам, че не знам, как точно действат те! Знам, че Бъфет написа някаква любопитна книга, ама още ен съм стигнал д онея :-))

Считам, че опитите за даване на категорично мнение относно бъдещи стопански параметри са обречени на несбъдване в огромното си мнозинство.
Печалбите на големите във финансовия елит си ги обяснявам по друг начин.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 11:52:08
Джоан,

Искам да Ви поздравя.

Не сьм сьгласна да се релативизират добрите анализи на Джоан в този форум. Разбира се не всеки мозе да е толкова добьр, но смятам це Джоан е права като ни припомня агресивните и понякога обидни писания, кьдето анализ липсва, но е налице самодоволно изтькване. Разбира се и Джоан може да сгреши, но аз искам да я поздравя за досегашните верни прогнози в продьлжение на повеце от две години и да и кажа це има право да е горда.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 12:29:19
Начев, съгласен съм, че трябва да уважаваме смелостта на хората да изкажат мнение, пък било то и погрешно. Винаги съм предпочитал хората, които поемат отговорност, пред тези, които си траят.

Аз примерно с интерес следя мненията на твоя любимец Хърсевsmiling smiley, които ти любезно ни представяш и отбелязвам определена еволюция. В началото твърдеше, че пазарът е силно надценен, вещаеше спуквания, балони и т.н., след това вкара много удачно понятието "лалугер" (страшно попадение според мен) с което обяснява някой специфика на нашия пазар и един вид се е усетил къде е сбъркал предишния път, след време вече дори заяви, че "да цените в България някой ден ще стигнат нивата на Европа, но ......" (т.е. дългосрочна прогноза за увеличение) и т.н.

Това, което направи Joan е много полезно за да ни напомня, че решенията трябва да си взимаме сами и да знаем, че експертите често грешат.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 12:34:11
Клара, здравей,
И аз като тебе често хваля Joan за ценния и принос към форума. Искрено.
От изказването ти разбирам, че не си съгласна с нещо. Извини ме, но не разбрах, с какво!? Очевидно е нещо, което аз съм казал. Простата причина е, че друг не се е изказал междувременно :-))
Заел съм позиция, с която дори и аз не се съгласявам напълно :-)), пък и съм готов на, че и и нося на критика !
Ако "релативизиране" би трябвало да значи, че ме подозираш в опит да съотнасям написаното от, примерно Знаещ и Joan, то просто неволно сме се отклонили от пътя :-)))
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 12:41:53
Я вижте:
"Бизнесът с недвижими имоти си е цяла индустрия, казва Орлин Владиков и отбелязва, че сделките сключени през миналата година са за 3 милиарда и 300 милиона евро. Очакванията са, че от догодина цените започват да спадат - с до 25%."
А за 2006 - 10 милиарда евро. 3 пъти увеличение на оборота при по-високи цени.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 12:49:03
4овек,
clap: Както винаги успяваш да кажеш с по-малко приказки и по-ясно от мене нещата.
Радвам се на примера ти и все се заричам да те последвам, ама на ...... :-))))

Хърсев - наистина е сериозен и умен мъж. Понеже е здраво нагазил в бизнеса, аз лично се затруднявам да разгранича, кога се изявява като учен-икономист (и журналист), кога си защитава интереса като бизнесмен. Лошо няма ....хора сме.

Лалугерите са ВРЪХ на стопанската мисъл ! Наистина. Всички опити да се анализират имотните проблеми в Бг при загърбване на феномена лалугери са обречени на тежък провал.

Ние вече го позабравихме, но има и един друг икономист, когото аз много харесвам - Кр. Петров. И той по-скоро вещаеше срив, ама на .... не става !

Признавам си, че и аз съм "пророкувал" лоши събития, но покрай вас еволюирах и си видях грешките :-))))) Казвам го с усмивка, но и го мисля ..

Дали е по-достайно да се изправим
срещу стрелите на съдбата зла ....
..сериозен въпрос, който е вълнувал и принца на Дания.

... и да знаем, че може да се сърдим само на себе си ! Съгласен !





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-19 12:56 от nacheff.
Re: Интересни неща от архива smiling smiley
19-01-2007 - 16:08:08
Klara,

Благодаря за хубавите думи smiling smiley

Може ли да си говорим на "ти"? Познаваме се виртуално (естествено), говорили сме си много пъти и някак е по-лесно за общуване, ако не сме толкова официални.

Иначе не се гордея много със себе си - прогнозата ми беше за задържане и сегментиране, а по всичко личи, че 2006 има покачване над темпа на инфлацията за всички категории жилища. Явно съм подценила фактор - вероятно той е "скаченост на цените" в един и същи квартал/район, нещо, което сме коментирали вече. Или пък съм подценила предимствата на панелите - също сме ги коментирали.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход