Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първият фундаментален анализ на цените

Публикувано от Bonita 
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 19:27:44
Чели ли сте "Хайка за вълци"? Всеки от 5-мата герои изглежда прав и пак конфликтите са неразрешими. Все си мисля за тази книга като чета постингите.

Най-интерсеното от този форум е как хората реагират и какви изводи може да се направи за бъдещето от това. В този смисъл, всяко мнение е добре дошло, само не прекалявайте с личните нападки -- никой няка полза от тях, дори и виртуални.

:] smiling smiley
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 20:53:09
Eto do tova opira vyprosa. Chovekyt go e formuliral spored men dosta tochno.
Zabelegete che dori ne e spomenal fakta za namaljavashoto naselenie v BG (1 mjasto v sveta?!?) kakto i fakta che vseki ima gilishte v BG, njakoj imat po njakolko.

8. Заключение

Състоянието на пазара на недвижими имоти в настоящия период може да се окачестви като спекулативно. На базата на икономически и исторически анализ, трябва сравнително скоро, от макроикономическа гледна точка, да се очаква значителен спад в цените след изчерпването на това спекулативно търсене.

Предвид ограничението в темата, не сметнахме за нужно да се задълбочим във въпроса за повишеното предлагане на строящите се нови жилища (сферата на действие на предприемачите, не на потребителите) но е ясно, че това само може да задълбочи спада в цените.

Понастоящем вече е малко късно да се купува спекулативно и купувачите трябва да купуват само онова жилище, в което ще живеят при условие, че могат да си го позволят със спестени средства или минимален кредит, да кажем 10-30% от цената на жилището. Купуването на жилище със значителен заем превръща собственика му във спекулант с всички възможности за печалби, но и рискове от загуби, които това понятие носи със себе си.

Предвиденият от нас спад ще бъде поредният урок, който пазарната действителност дава на хората в България и който, естествено, няма да бъде научен от всички—нещо нормално не само за нашата страна, но за всички пазарни икономики и то откакто свят светува. В това лесно може да се убеди всеки, който прочете преведената на български книга от Чарлз Геист “Уолстрийт – История” (Charles Geisst “Walllstreet – A History”.

Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 08:51:04
Истината е, че чуждите инвеститори ни смятат за аборигени и опитват номера със стъклълцатаsmiling smiley Тъй като те рекламират повече оставате с впечатление, че ВСИЧКО е спекула.
В момента се предлагат апартаменти "на зелено" в София в по-непрестижни квартали за 450 евро на кв.м., което не може да се нарече спекула.
Ако има спекула то тя е дело на чуждите инвеститори и част от реномираните фирми.
Който не вярва нека се порови за да види има ли чужд инвеститор с цени от порядъка на 450 евро на кв.м. в София.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 08:58:17
"Това, че на строителите и рентиерите им се иска цените да растат до без край е ясно."
Това не е вярно. На строителните предприемачи им се иска да има стабилен пазар, а не хаотично поскъпване на суровини(земя), труд и материали, та да не могат да си прогнозират разходи и приходи.
Казваш, че си се намесил за да обориш някакви манипулативни изказвания - не се сещам да си ми опонирал на моето мнение за цените на имотите. Да смятам ли, че си съгласен с мен или просто си го пропусналsmiling smiley
Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 09:22:03
Човек

Под цените имах в предвид цените на имотите.
До колкото знам, пълните разходи по построяването на една сграда са максимум 50% от цената, на която се продава.
Това, че ти се иска да е предвидим пазара на суровините също е нормално. Естествено е да искаш да строиш с по-евтини суровини с по-евтина работна сила.
Но би имал много против да продадеш готовия имот на по-ниска цена, само заради намалените ти разходи.
Намасих се конкретно за изказваня на жоан. И не разбрах с кое твърдение точно да съм съгласен.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 09:38:06
Kobe,

Имам някакво мнение, поддържам го и го обосновавам с някакви доводи. Мисля, че това е правилният начин да постъпва всеки при спор или размяна на различни мнения. На който не му харесва - ами негова си работа!

Тези неща, които "си бая", са казани не само от мен, ами и от други тук във форума (няма да цитирам имена, могат да се видят в дискусиите). Също и в някои публикации в пресата. Вярно е, че има други на друго мнение - нищо лошо в това не виждам. Нека защитават мнението си както г-н Петров - разумно и обосновано, давайки тема за по-нататъшни разсъждения. Ето, колегата Nacheff, когото много уважавам, застъпва различна от моята теза. Но това не ни пречи да общуваме и да се допълваме.

БГ се подчинява на икономическата логика - но условията са различни от развитите пазари. Това пак е икономическа логика. Просто трябва да се опитаме да видим приликите и разликите и кое ще надделее накрая. Макар че винаги има риск да сме пропуснали нещо, а точно то да се окаже решаващо като фактор.

Е, с "лалугерите" пак опираме до психология. Познавам някои от този тип "не го давам под...., бърза работа нямам, ще чакам да ми ги даде някой!" Обикновено е трудно да бъдат убедени в обратното.

А и има значение колко са "лалугерите" и колко - "спекулантите" на пазара - нещо, което не знаем със сигурност. Поне не съм видяла данни за това някъде. Освен това тази пропорция се изменя във времето - с развитието на живота ни като "граждани на ЕС" все повече ще живеем на кредит и от там, "лалугерите" все повече ще намаляват. Така че след 15-ина години (ако не се случи нещо форс-мажорно) ще сме в близко положение до САЩ и ЕС по отношение собствеността на НИ - преобладаващата част от собствениците ще са с ипотеки. Просто засега още се различаваме в това отношение, според мен.

Ще поживеем, ще видим как ще се развият нещата.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 10:25:42
Щом мислиш, че при предприемачеството има ГАРАНТИРАНА 100% печалба, защо не се пробваш?
Освен това ако си прав за печалбите значи това е позитивна икономическа новина , а не негативна - в България има възможност за големи печалби.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 11:02:49
Здравейте и от мен.Няма да се впускам в дълги коментари по темата,сравнително рядък гост съм на форума,в стари мои постове бях обещал на Джоан като продам апартамента в Лозенец да кажа цената.Е сега ще го направя smiling smiley
Та 78 000евро.Нека припомня че е 60кв/м с общите части,обзавеждането също беше в цената,около 1 300евро на кв/м за около месец след 3 огледа.Ето ви една реална сделка.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 11:28:09
Ivo,

Благодаря наистина - хубаво е, че още има хора, които си изпълняват обещанията smiling smiley

Честито! Радвам се, че си осъществил намеренията си сравнително лесно и бързо smiling smiley
Успех по-нататък в начинанията!
Re: Първият фундаментален анализ на цените
14-09-2006 - 20:00:31
Малко данни за продажбите на Планекс:
Комплекс "Вива", Варна жк Левкски. "Срок на завършване: 08/2006"-според сайта.
Общ брой апартамени - 47
От които:
1) Продадени апартаменти на цена 780-800 Е/м2 - 19 броя
2) Брой апартаменти със "Специална цена", средна цена 683 Е/м2 - 22 броя (намалена от 780-800), от които брой продадени - 10 броя
3) Брой апартаменти с "Oтстъпка и бонус паркомясто" средна цена 685 Е/м2 - 7 броя, от които 5 продадени.
Все още се предлагат: 13
Линк, от където взех данните, другото го сметна ексела:
[www.realtyplanex.com]

Комплекс "Алфа", София, "Срок на завършване: 05/2006" - според сайта.
Общ брой апартаменти - 30, от които за продажба 5,

А на линк "Предстоящи проекти" - "Currently there are no forthcoming projects..."

......
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход