Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първият фундаментален анализ на цените

Публикувано от Bonita 
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 11:34:45
"Единство в многообразието" - ако не бъркам това е девиз на ЕС. Т.е. никой не се стреми българите да станат с немски манталитетsmiling smiley
Не някаква група - по-голямата част от човечеството наричам паразитиsmiling smiley Всеки на който основна ценност му е потреблението и желанието да живее на място , което да му осигури висока покупателна способност.
Re: Метлата трябва да заиграе
13-09-2006 - 11:40:36
Peter,

Само да припомня, че наистина интересната тема беше изтрита поради споменаването на конкурентен портал за НИ smiling smiley После получихме извинения от администраторите, ама темата си я нямаше заедно с всичките ни писания smiling smiley, което си беше жалко, наистина.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 11:51:59
Nacheff,

Старая се да "зрея" и аз smiling smiley и да се променям към по-добро. Признавам, че доскоро наистина смятах подминаването на лични нападки за знак за безсилие и липса на възможност за достоен отговор. Е, освен всичко друго, което научих тук, е и да провявам повече търпимост smiling smiley

Благодаря за поощрението, с ваша помощ се надявам да продължа по пътя на съзряването smiling smiley

Благодаря на Klara за статията. Сега няма време, но когато намеря, ще потърся линка от стария форум да видим какво сме казали там. От набързо прочетеното сега имам коментари по темата, ще ги споделя, като намеря време.

За ФИШ и досега съжалявам за "кавгата". Мисля, че можех да направя нещо още в началото да не се стигне до такъв завършек. Макар че все пак накрая се разделихме поне с примирие, ако не като приятели.

Но пък "нищо на този свят не е случайно" smiling smiley - навярно и двамата с него е трябвало така да постъпим, за да научим нещо. И да се променим по някакъв начин.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 12:04:26
"Единство в многообразието" - тълкуваш го превратно.
Или просто не ме разбра какво ти казах.
Да ти го кажа така:
Алеко и Елин Пелин са добре дошли в Европа
Някой техни емблематични герои не.
Надявам се ме разбра.
Quote

Не някаква група - по-голямата част от човечеството наричам паразити. Всеки на който основна ценност му е потреблението и желанието да живее на място , което да му осигури висока покупателна способност.
Интересно твърдение.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 12:43:46
Същото важи не са мо за някой българи, но и за някой немци, французи и англичани. Гьоте може да е добре дошъл в България, но това не важи за всички немци. Нещата са двупосочни - ако ти влизаш в някакъв европейски съюз , в който да си втора категория заради българския си произход, аз влизам в друг , в който не мисля да се чувствам длъжен на когото и да било за каквото и да еsmiling smiley
Не е "интересно твърдение",а лично мнение. Според теб имам ли право на лично мнение за човечеството или трябва да следвам линията на партията и ако не следвам значи съм врагsmiling smiley
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 13:20:45
Не си враг.
Казах, че е интересно защото показва доста неща за теб.
Не ме обвинявай в неща които ти правиш и не ме слагай в твоята групичка.
Твоето изказване и точно партиен тертип - някога казваха западните страни са империалисти.
Плоски обобщения за слабоумни и лековерни хора.
Сега ти казваш че болшинството хора са паразити.
Има ли нужда да коментирам повече.

Когато ти казах, че хората отиват там където може да се реализират според своята ценностна система смятах че ще ме разбереш.
Уви не било писано.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 13:59:55
Напортив разбирам како казваш - ти казваш: "хората отиват там където може да се реализират според своята ценностна система". Аз само добавям, че според моите въгледи -които не натрапвам на никого - на повечето ценностната им система е да паразитират.
Ако четеш по-внимателно ще забележиш, че не конкретизирам - всеки може да се самоопредели дали е паразит или не според моите възгледи. И забележи накрая , че ТОВА СИ Е МОЕ МНЕНИЕ ЗА ХОРАТА. Няма значение дали ти харесва или не.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 16:25:02
Nacheff,

Намерих старата ни дискусия - ама тя е била по повод друга статия на същия автор (продължение на тази статия). В нея описва много апокалиптична картина, подобна на 96-97.

Та по повод на тази статия, постната от Klara. Хубава и обоснована, обаче, малко бедна откъм данни. В смисъл - факторите, които описва, са тези и с такова влияние, но каква е количествената им оценка? Какво имам предвид:

1. Когато характеризира "спекулативния характер", дава 4 основни категории "спекуланти" (той ги нарича "характеристики на ранния етап", но по същество това са различни мотиви за покупка, определящи различни водове спекуланти) , от които само първата категория "Активът се купува с цел да се препродаде по-късно на печалба. Това обозначаваме като спекулативен мотив. " е чисто спекулативна и като такава ще регаира с незабвна продажба в случай на начално падане на цените (т.е ще стане катализатор за по-нататъшен спад). Останалите три (макар и да ги нарича "варианти" на спекулация) не е ясно как ще реагират или поне не е сигурно, че ще продават веднага, т.е. ще бъдат катализатор. Т.е., колко от купилите са с първия чисто спекулативен мотив и колко - с останалите, които не е задължително да подават веднага при първи признаци на спад. Мисля, че това е важно за "омагьосания кръг" на кривата на цикъла надолу. Така че хубаво би било да даде авторът количествени данни колко са от първи тип и колко - от другите 3 типа. Разбира се, ако разполага с такива.

2. Според мен по-определящото не е какъв е бил точно мотивът (с изкл. на чистата спекулация първи тип), а дали е на кредит. Това и авторът казва "Отново наблягаме на ролята на кредита." Но въпросът не е каква част от сделките сега стават на кредит, а каква част от собствениците са собственици с ипотеки. Т.е. колко време кредитът е бил определящ ресурс за закупуване. В западните страни този въпрос не стои, защото там от десетилетия е така. Но у нас е така едва от няколко години. Мисля, че ни трябва време за "натрупване на кредитна история". В този смисъл е хубаво да даде авторът данни за процента на собственици с ипотеки от общото количество собственици. Затова Хърсев беше писал за "лалугерите", тези, които нямат заем и не са притиснати да продават, а просто могат да се оттеглят и да чакат по-добри времена на пазара.

3. Авторът казва, цитирам "Всъщност, учудващо е че паметта на нашите усилено инвестиращи в недвижимости сънародници е толкова къса и слаба—един пълен цикъл вече беше преживян от българите в периода 1992-1997 г. Може би споменът за това е леко притъпен от шока, причинен от т.нар. „финансови пирамиди”. Дъното на този цикъл съвпадна с финансовата криза от 1996-1997 г., а през последвалите години, до около 2002 г., банките определено избягваха каквото и да било финансиране на строителни дейности"

Но забравя да спомене, че дъното на този цикъл всъщност не съвпадна, а беше следствие от банковата и финансова криза. Не е просто съвпадение, че цените на имотите през 97-ма до към 2001/2002 бяха с около 30-40 % по-ниски от 1994, говорим в доларово изражение, 'щото в левово "куче влачи" smiling smiley Падането на цените на имотите беше СЛЕД банковите фалити и обезценката на лева, когато хиляди спестители си изгубиха наличните пари, а кредити не се раздаваха поради масовите фалити на банките. И тогава 1) пазарът замря - имаше много малко сделки, защото продаваха само най-закъсалите и 2) сделките ставаха на цени с 30 % по-ниски от тези преди финансовия колапс. После след 99-та имаше постепенно раздвижване на пазара, което в един момент доведе и до последващото покачване. Авторът също забравя да спомене, че тези процеси изобщо не бяха стихийно-пазарни, а бяха дирижирани от определени кръгове в съюз с държавата с цел преразпределяне на ресурс от малките много на брой спестители към малко на брой избранници (чрез безразборното създаване на "наши" банки и раздаване на необезпечени кредити на "наши хора"winking smiley.

Другото, което авторът забравя да спомене е, че тези който бяха "инвестирали" в банкови депозити в лева за фантастичните лихви, изгоряха с почти цялата си "инвестиция", т.е. в много по-голяма степен от тези, които бяха "инвестирали" в НИ, които загубиха 30-40 % от актива си. Тогава възможности за други инвестиции нямаше (като изключим покупка на валута, която обаче трябваше да бъде в "Бурканбанк", за да бъде опазена smiling smiley. Та пак опираме до алтернативите за влагане на свободни пари.

В този смисъл аз изобщо не изключвам отново дирижирана криза в сектора на НИ. Наричам го "сценария Arokh" на името на колегата, който ясно и обосновано го описа в този форум smiling smiley (да ме извини колегата за волността). Даже му дадох тегло около 20 %.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 17:54:12
Joan,

Tvoiata rabota malko prilicha na "Edno si baba znae, edno si baba bae"
Ti shtom tvardish che Bg e niakakav mnogo specialen sluchai i ne podleji na ikonomicheskite zakoni i logica, i v Bg cenite ne mogat da padat (zashtoto "lalugerite" ne sa na zor), oshte po-dobre za niakoi, koito naima da se pokolebaiat da se raztovariat ot investiciata si v podhodiashtia moment. A "lalugerite", kato osaznaiat kakvo praviat igrachite, shte se vturnat i te da praviat sashtoto, samo che shte e kasno.

Re: Първият фундаментален анализ на цените
13-09-2006 - 19:11:38
чОвек, гледам модераторче си станал smiling smiley
Ха честито.
Нищо изненандващо де.

"Напортив разбирам како казваш"
Нищо не разбираш, туй ще ти кажа пък ти си мисли и приказвай каквото си искаш.

Това, че на строителите и рентиерите им се иска цените да растат до без край е ясно. Но нека поне е ясно кой какъв е и за какво се бори. Не тук да ми излизат разни ужким независими и "добронамерени" субекти, които ми говорят, че работели "На ползу роду".
Пак повтарям, единствената причина да се намеся в темата е за да маркирам някой очевидни и зле скалъпени манипулативни изказвания.

Самия факт че портала 3-та седмица не маха очевидно грешни обяви, които внушават скок на цените в наемите е показателно, че си пиете ракията заедно.

Само ще ви помоля да си гледате в паничката и не нагрубявайте имигрантите, които са се махнали от маниера и манталитета на селския хитрец взел в ръцете си властта.
Това, че са се махнали не значи, че на са борбени. Просто има битки които си заслужава да водиш и битки от които излизаш само омърсен.

Знаех какво ще се случи когато хвърлиш камък в едно застояло блато, но може да го приемеш като нещо, които правя за една по-добра България. Искам България да е страна с по-малко лъжи, лицемерие и манипулации.

btw онзи ден гледах по една национална телевизия едно изследване. Изследването е за това до колко хората са информирани и наясно с живота си. Българите са на последно място. Болшинството са отговаряли с незная и немога да дам обяснение.
Това е една естествена последица от деситилетия на ежедневни манипулативни издевателста от всички "независими" медии.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход