Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Първият фундаментален анализ на цените

Публикувано от Bonita 
Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 16:21:53
Интелигентният и възпитан колега Huba-Buba е дал следната прогноза за цените:

"Личната ми прогноза е, че след година ще има доста апартаменти на цени по-ниски от сегашните им."

Под влияние на светлия му пример аз променям моята прогноза и тя изглежда така:

"След година ще има ДОСТА апартанмети на същите цени като сегашните, също и ДОСТА - на по-ниски цени, а така също - и НЯКОИ на по-високи цени от сегашните" :} Ха да видим как няма да се сбъдне ! winking smiley
Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 17:13:50
Жоан след година наистина ще има жилища, които ща са с по-висока цена. Но те ще си останат непродадени. Очевидно е, че пазара е прегрят и цените ще тръгнат надолу. Мисля, че куку ти го беше казал - този пазар е много инертен. Да не говоря за ирационалноста му тук в България. Но вече се забелязва тенденцията за заден ход. А тръгне ли назад много хора ще съжаляват, че са купили скъпо.
Ние сме така - повечето хора предпочитат да вярват на манипулатори и ЕЖК а не да помислят с главите си. Да не говорим за зависта и гледането в чуждата паничка.
Естествено ти много добре го знаеш и злоупотребяваш с това в своя изгода.

И извинявай, че не ти го казах твърдението си максимално просто и ясно. Бях забравил, че не може да четеш между редовете.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 17:23:27
Не разбрах по кое същество трябваше да кажа нещо.
По взаимно изключващите ти се твърдения ли?

Например:
Quote

Не е ясно в тази статия за кои инвестиции става въпрос
и малко по-надолу:

Quote

Колкото до "...докато свърхпредлагането на недвижима собственост за инвестиране е довело до остра конкуренция на пазара за даване под наем. ", то пак се отнася до ваканционните имоти. Следващите изречения го потвърждават:

Значи хем не ясно за какъв тип имоти се говори, хем доказват, че важи за ваканционните.

Аз ще ти задам само един въпрос:
Ако спрът да строят във ваканционните райони строителите ще станат доктори ли?
Или просто ще потърсят някъде където може да работят професията си - София или чужбина.
Ако строят в София ще се увеличи още предлагането. Ако се изнесат в чужбина ще намалим икономическия си ръстеж, приходите в бюджета, потреблението и съответно ще има отдръпване от пазара на имоти. И в двата случая това ще дръпне цените надолу.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 17:37:59
Joan,

Nali biahme spriali da obrushtame vnimanie na Huba Buba i podobnite mu? Pone dokato predlozat na foruma polezna informatsiya ili sveza misul.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 17:59:52
Клара, ако под полезна информация разбираш такава каквато ви се иска да чуете то наистина може и да не я получиш. Причината е в това, че реалноста не винаги се припокрива с желанието ви.
Знам че ви се иска цените да растът и да печелите само от това, но такъв е живота. Първото нещо което се учи в икономиката е, че ресурсите са ограничени. Единствено неограничено е глупоста, алчноста и простотията. Но те не са ресурси.
А жоан неможе да не ми обръща внимание, защото сърцето и е юнашко. :} :} :}
Ти като не си с такова сърце си траеш.
Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 18:01:40
Eto vi malko sveja i polezna informacia - za vtoroto trimesechie cenite v USA sa narasnali (na godishna baza, t.e cenite na 30.06.2006 sravneni s cenite na 30.06.2005):
- stari jilishta +2.8 %
- novi jilishta +0.2 %

V sashtoto vreme indeksat CPI e narasnal ot 194.5 na 202.9, t.e.
- inflacia na potrebitelskite ceni +4.3%

Joan, tvoite komentari?






Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 19:12:08
Да, цените нарастват, но под нивото на инфлацията. Нищо странно.

Huba-Buba, това не са аргументите за цени надолу - ако отидат в чужбина, може и да инвестират в БГ и т.н. Факторите които могат да смъкнат цените са: по-високи данъци (държавата продаде всичко и вече може да събира само данъци :-) ), липса на добра инфраструктура, по-добра и сигурна печалба ако се продаде апартамента, отколкото да се отдава под-наем, по-голям брой пенсионери които предпочитат да направят това и да се изнесат в провинцията, ...

Но има фактори които дърпат цените нагоре, като инфлацията, по-добри условия от банките, т.н.

Въпросът е точното време и точното място ...
Re: Първият фундаментален анализ на цените
08-09-2006 - 19:44:17
Kogato cenite na neshto narastvat (zasega), no pod nivoto na inflaciata, ne mu li kazvame na tova otnositelno PADANE na cenite?

Kakvo stava s edin investitor, kojto se e nagrabil zdravo s modernia v momenta klas investicii, pri tova na ceni blizki do lokalnia maksimum, kogato padaneto prodalji 3, 5, 15 godini (dali moje da prodalji chak tolkova - spravka Japan)?


Re: Първият фундаментален анализ на цените
09-09-2006 - 04:18:51
Biserite na kuku sa ot uchebnicite po ikonomika i ot realnostite na givota na zapad kojto pochti nikoj ot pishesihtite ot Bylgaria ne e givjal ili razbral.

Najkoj mnogo tochno beshe pisal che ima goljama razlika megdu tova da prochetesh neshto i da go razberesh. Ta mnogo ot izkazvashtite se nepodgotveni sa poprocheli neshto i ponaznajvat no razbiraneto neshto ne im se udava napylno.

Ne razbrah kakvo e 'geopolitichnoto' v postingite mi sled kato pisha predimno za ikonimika i pochti nishto za politika. No misleneto v shabloni kakvo drugo moge da rodi osven shablonni izrazi zapameteni ot uchebnizite po politikonokija ot soz. vreme.

Ikonimikata ne e literaturno zanimanie i kojto iska da chete iziskana rech da si chete hudogestvena literarura. Obache opitite da predstavjate hudogestvena literatura ili fantastika za nauka ili realnost sa dosta smeshni.

Razbiram che givotyt vyv postojanen vodevil e obyrkal predstavite na dosta hora za realnost no si misleh che poveche hora v Bylgaria se pouchili ot opita si ot predishni 'bumove' i lesni pechalbi.

Re: Първият фундаментален анализ на цените
09-09-2006 - 04:27:47
Megdu drugoto v US 10 % ot naselenieto se vodjat bedni. Tova sa hora imashti semeen dohod pod 20 000 USD (30 000 leva) godishno.

Po tazi klasazija 99 prozenta ot naleneieto na Bylgaria e 'svyrh bedno'.

Te sednali da mi prikazvat za Evropa.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход